Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Παίκτης-απόλαυση!

Παίκτης-απόλαυση!

Δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου 2008

Με εμφάνιση ομαδάρας ο Ολυμπιακός πήγε στη Μόσχα και πρόσθεσε στη συλλογή του το σκαλπ της ΤΣΣΚΑ, και στη συλλογή του Παναγιώτη Γιαννάκη το σκαλπ του Ετόρε Μεσίνα. Τα όσα λάθη έκανε ο Γιαννάκης στον τελικό του Κυπέλλου αίφνης έμοιαζαν εξαφανισμένα και ο Ολυμπιακός έπαιξε για 30 λεπτά απόλυτο μπάσκετ απέναντι στην καλύτερη ομάδα του 21ου αιώνα και τη μοναδική στην Ευρώπη που έχει 9 πρωτοκλασάτους παίκτες. Πρωταγωνιστής σε όλα αυτά ήταν ο Λιν Γκριρ, που τα έκανε όλα από την αρχή του αγώνα, μέχρι το καλάθι στην εκπνοή του.

Κι επειδή εγώ… δεν είμαι υπεράνω, θα θυμίσω σε όλους τα όσα γράφαμε στο Age of Basketball από την αρχή της χρονιάς για τον Αμερικανό. Όταν υπέγραφε μαζί με τον Γιασικεβίτσιους και ανακοινωνόταν τα λέγαμε, όταν είχε αρχίσει ο πόλεμος από το κρατικό τα λέγαμε, όταν ερχόταν ο Γιαννάκης και οι γνωστοί δημοσιογράφοι σχολίαζαν ότι δεν μπορεί να παίξει στην ομάδα ο Γκριρ, και πάλι τα λέγαμε.

Ο Αμερικανός τα κάνει όλα (1ος περιφερειακός σε ranking), δείχνει ότι είναι ο μόνος παίκτης στην Ευρώπη φέτος που καμία άμυνα δεν έχει καταφέρει να σταματήσει, όποτε θέλει σκοράρει, όποτε θέλει κερδίζει φάουλ, εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλούς μέσους όρους στις ασίστ, ενώ έχει αρχίσει να παίζει και άμυνα από τη στιγμή που ανέλαβε ο Γιαννάκης.

Στο ματς με τους Ρώσους δεν ήταν μόνο οι 19 πόντοι, δεν ήταν μόνο το buzzerbeater, ήταν και οι 6 ασίστ, ήταν και τα 9 κερδισμένα φάουλ. Σε έναν αγώνα που η ομάδα σου κερδίζει 13 φάουλ όλα κι όλα και σουτάρει 7 βολές σε 40 λεπτά, τότε αν έχεις πάρει τα 9 και έχεις ρίξει τις 6 βολές δείχνει κάτι. Δείχνει ότι τη στιγμή που είχες 3 διαιτητές οι οποίοι δεν σφύριζαν φάουλ ούτε για να κρατήσουν τα προσχήματα, υπήρχε ένας παίκτης σου που τα έπαιρνε με το «έτσι θέλω». Και αυτό είναι τεράστιας σημασίας για μια ομάδα προκειμένου να σταθεί στο γήπεδο. Η ΤΣΣΚΑ κέρδισε 24 φάουλ (13 ο Ολυμπιακός) και εκτέλεσε 26 βολές (7 ο Ολυμπιακός) και όμως έχασε. Σε αγώνα ομάδων τέτοιας δυναμικότητας αυτό είναι τεράστιο κατόρθωμα. Με 19 βολές περισσότερες αλλάζουν οι ισορροπίες του αγώνα. Κι όμως, ο Ολυμπιακός με τέλειες αλλαγές από τον Γιαννάκη, με φοβερή οργάνωση από Μπλάκνεϊ και Γκριρ, με απίστευτα σωστές επιλογές στην επίθεση (τα λάθος σουτ ήταν μετρημένα στα δάχτυλα) μπόρεσε και σίγησε τη Μόσχα, παρά το εξωφρενικό «nocall τρίλεπτο» που επέτρεψε στους Ρώσους το σερί 12-2.

Ο Γιαννάκης έδειξε ότι είχε διαβάσει τέλεια τον Μεσίνα και βεβαίως ότι… ήξερε τους Παπαλουκά και Ζήση. Εγκλωβίζοντας τους δύο Έλληνες πλέι μέικερ ήταν σα να απόκοψε το μυαλό από το σώμα της «Αρκούδας» και αν δεν ήταν ο μεγάλος Σμόντις να παίζει μόνος του, τότε η ΤΣΣΚΑ θα έχανε με 15 πόντους. Ο Τσακαλίδης μειδιούσε κάθε φορά που οι Ρώσοι προσπαθούσαν να σκοράρουν μπροστά του μέσα στη ρακέτα (ο Άντερσεν έβαλε τους 11 εντός παιδιάς πόντους του σε άλλον παίκτη, ο Γκόρι έμεινε άποντος, ο Χριάπα δεν σκόραρε μέσα από το τρίποντο), η άμυνα του Βασιλόπουλου εξουδετέρωσε τον Σισκάουσκας, που είχε 2/7 σουτ εντός παιδιάς, ενώ ο Χόλντεν αίφνης βρέθηκε με όλο το βάρος της οργάνωσης στα χέρια του και μόνιμα έναν παίκτη κολλημένο πάνω του.

Τεράστια νίκη για τους «ερυθρολεύκους», που έδειξαν και πάλι τις δυνατότητές τους, ενώ για τη συνέχεια, όπως είπε χαριτολογώντας κι ένας φίλος… «ο Ολυμπιακός πήρε ένα Λιθουανό παίκτη μετεγγραφή από τα προημιτελικά και μετά (Μάτσας) και μπορεί να πάρει κι έναν νεαρό Έλληνα για τα πλέι οφ (Big Sofo!

Το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα έγινε, αλλά μένει το δεύτερο και… κυριότερο. Την Πέμπτη στο ΣΕΦ η σειρά πρέπει να τελειώσει. Με 11.000 κόσμο στο πλευρό του, την ψυχολογία με το μέρος του, χωρίς το άγχος του «παίζω με την πλάτη στον τοίχο», ο Ολυμπιακός πρέπει να στείλει τους Ρώσους στον… καναπέ τους. Το ματς, το καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν θα είναι εύκολο. Η ΤΣΣΚΑ έχει τρομερό ρόστερ, πολύ έμπειρους παίκτες, ενώ είναι η ομάδα με τις 5 συνεχόμενες παρουσίες σε φάιναλ φορ από το 2002-03 και μετά. Μιλάμε (με βάση τους αριθμούς) για την μεγαλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του 21ου αιώνα. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο δύσκολο είναι να «πέσει» την Πέμπτη.

Στα άλλα ματς κέρδισαν τα φαβορί, όπως ήταν αναμενόμενο και την Πέμπτη, μπορεί να έχουμε το πρωτοφανές να τελειώσουν όλες οι προημιτελικές σειρές με σκορ 2-0. Αν και λογικά, όλο και κάποιος (Ταού;) θα «τραβιέται» μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Αρκεί να μην είναι ο Ολυμπιακός.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *