Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αφεντικά και δούλοι…

Αφεντικά και δούλοι…

Γνωστή η συνέχεια της σοφής ελληνικής παροιμίας, αλλά ακόμη κι αν κάποιος δεν την ξέρει, μια ματιά στα σκορ της 1ης ημέρας της 5ης αγωνιστικής φτάνει για να συμπληρώσει τη φράση. Η Ρεάλ δεν έφτασε ούτε τους 50 πόντους στο Βέλγιο με τη Σαρλερουά και ο Μεσίνα μάλλον θα βρεθεί… σε χαντάκι μπρούμυτα, η Φενέρμπαχτσε δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Μεχία, ε… συγγνώμη, τη Σολέ, ενώ την τριάδα του παραλόγου έκλεισε η Κάχα Λαμποράλ που έχασε από την Παρτιζάν στη Σερβία και κατάφερε στα μισά της πρώτης φάσης να είναι έξω από την τετράδα πρόκρισης!

Μεγάλη νίκη της Σιένα επί της Μπαρτσελόνα, με τους Ιταλούς να πλησιάζουν στην πρώτη θέση, αγχωτική νίκη και παραμονή στην κορυφή για την Ολίμπια Λιουμπλιάνας επί της Βαλένθια, ενώ η Λιέτουβος ξέσπασε στο… κουφάρι της Τσιμπόνα στο ντεμπούτο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ελπίζει…

Όμιλος Α

Παρτιζάν-Κάχα Λαμποράλ 74-71 (42-38)
Τζιστ 14π. 11ρ., Τζαουάι 13π. 8ρ., Βέσελι 10π. 4ρ., Λαφαγιέτ 8π. 6ρ. 4ασ. // Σαν Εμετέριο 14π. 5ρ., Τελέτοβιτς 11, Λόγκαν 14π. 5ασ., Μπάρατς 17π. 6ρ.
Η Παρτιζάν έκανε διορθωτική κίνηση με τον Τζέιμς Τζιστ, αλλά μάλλον έπιασε ξανά το λαχείο, όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια με τους ξένους που επιλέγει. Ο Τζιστ της έχει δώσει άλλο αέρα, έχει κλείσει πολλές «τρύπες» και οι Σέρβοι μετρούν 2 συνεχόμενες νίκες, εκτός με Προκόμ και μέσα με Λαμποράλ.

Η Λαμποράλ φαινόταν να ελέγχει το ματς, τουλάχιστον μέχρι το 58-69 στο 35ο λεπτό. Μετά, μάλλον βιαζόταν και έφυγε από το γήπεδο για να προλάβει το αεροπλάνο της επιστροφής, γιατί κατάφερε σε λιγότερο από 4 λεπτά να δεχτεί σερί 12-0 από την Παρτιζάν και να μείνει πίσω με 70-69. Το νερό είχε μπει στ’ αυλάκι, το γήπεδο κόχλαζε, ο Σαν Εμετέριο από καλύτερος ντύθηκε μοιραίος κάνοντας βήματα και το ματς πήγε στις βολές, όπου η Παρτιζάν έμεινε ψύχραιμη. Βέβαια, οι Ισπανοί είχαν την ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση με το αμαρκάριστο τρίποντο του Μπιέλιτσα στην εκπνοή, αλλά κι αυτό ακολούθησε τη γενικότερη πορεία του Μπιέλιτσα φέτος (έχει 2/11 σουτ εντός παιδιάς πια σε 5 αγώνες).

Μετά από 22 αγώνες έσπασε και το σερί του Μίρζα Τελέτοβιτς από τη γραμμή των 3 πόντων. Ο Τελέτοβιτς είχε σκοράρει τουλάχιστον 1 τρίποντο στα τελευταία 22 παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα, αλλά στο Βελιγράδι έμεινε στα 0/3. Η Κάχα Λαμποράλ αυτή τη στιγμή είναι στο 2-3 κι αν η Χίμκι κερδίσει την Πέμπτη θα βρεθεί μία νίκη κάτω από την 4η θέση στον όμιλο!

Όμιλος Β

Σαρλερουά-Ρεάλ Μαδρίτης 67-49 (33-25)
Ρίντικ 8π. 8ρ. 4κ., Μαλέ 11π. 5ρ. 8ασ., Γκριν 14, Ράιτ 11π. 8ρ. // Ρέγιες 12π. 8ρ., Φίσερ 8π. 6ρ.
Αυτό που έκανε η Ρεάλ στο Βέλγιο… δεν υπάρχει. «That must be some kind of a record» (σ.σ. «πρέπει να κάναμε κάποιου είδους ρεκόρ») πρέπει να σκεφτόταν ο Ετόρε Μεσίνα μετά το ματς, που για ακόμη μια φορά εμφάνισε ένα τραγελαφικό συνονθύλευμα που δεν είχε καμία σχέση με ομάδα μπάσκετ. Όμως, τώρα δεν έπαιζε στη Μαδρίτη και δεν χρειάστηκε να κλείσουν τα μάτια οι διαιτητές για να κερδίσει. Είχε… χάσει πολύ νωρίτερα από το τελευταίο σουτ.

Αξίζει να αφιερώσουμε μια παράγραφο στην… επικά τραγική εμφάνιση της Ρέαλ. Οι Ισπανοί έμειναν κάτω από τους 50 πόντους σε ματς που έκαναν 70 σουτ εντός παιδιάς και 14 βολές (τις οποίες έβαλαν όλες!). Δηλαδή, με 70 σουτ σκόραραν 35 πόντους! Η Ρεάλ σούταρε με 29% στα δίποντα και με… 7% στα τρίποντα (16/55 και 1/15 αντίστοιχα), δηλαδή σούταρε εντός παιδιάς με 24%. Εθνικοί ευεργέτες στο Βέλγιο ανακηρύχθηκαν ήδη ο Σέρχιο Λιουλ με 1/12 εντός παιδιάς και ο Κλέι Τάκερ με 3/14 που… έχτισαν κλειστό γυμναστήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών. Ο Μεσίνα βρισκόταν σε τέτοια σύγχυση που έβαλε τον Νίκολα Μίροτιτς στον αγώνα στη δεύτερη περίοδο για να του γυρίσει το ματς, τον Μίροτιτς που ως την Τετάρτη είχε παίξει συνολικά 4 λεπτά στη φετινή Ευρωλίγκα και δεν είχε πετύχει πόντο.

Κι αν δεν πειστήκατε ακόμη, η Σαρλερουά πέτυχε την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση από τον… Φεβρουάριο του 2002, ενώ η Ρεάλ έμεινε για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα στην Ευρωλίγκα κάτω από τους 50 πόντους! Τα… καλύτερα νέα για τη Ρεάλ; Θα πρέπει να… ανακάμψει εναντίον του Ολυμπιακού την ερχόμενη εβδομάδα. Ακριβώς όπως έκανε κι η Ρόμα…

Όμιλος Γ

Λιέτουβος Ρίτας-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ 90-62 (38-29)
Βαλανσιούνας 15π. 9ρ., Τζεσεβίτσιους 17π. 4ρ. 4ασ., Νιούλι 12, Ελ-Αμίν 19π. 3ρ. 5ασ. 3κλ. // Μπογκντάνοβιτς 19, Βρμπαντς 15, Στίπτσεβιτς 10π. 4ρ. 4ασ.
Ο Σάρας ήρθε στη Λιθουανία και μαζί του έφερε και τις νίκες για τη Λιέτουβος Ρίτας. Στο ντεμπούτο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που αγωνίστηκε 4 λεπτά, αποθεώθηκε και προσπάθησε για το κάτι παραπάνω, η Λιέτουβος κέρδισε το ντέρμπι των ουραγών και μάλιστα με 28 πόντους.

Πλέον, ελπίζει ξανά σε πρόκριση στην επόμενη φάση, αν και η νίκη της Σολέ επί της Φενέρ της χάλασε τα σχέδια, καθώς παραμένει 2 νίκες πίσω από την 4η θέση. Η Τσιμπόνα δεν μπόρεσε να είναι ανταγωνιστική ούτε για ένα ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο διαλύθηκε τελείως. Πλέον, δεν έχει παρά μόνο μαθηματικές πιθανότητες πρόκρισης και απλώς θα «υπάρχει» στη διοργάνωση για 5 ακόμα ματς μήπως πάρει κάποια νίκη γοήτρου.

Σολέ-Φενέρμπαχτσε 82-78 (41-34)
Μεχία 29π. 5ρ. 3ασ., Νέλσον 12π. 4ρ., Ρόμπινσον 14π. 7ρ. // Ούκιτς 15π. 6ρ. 4ασ., Λαβρίνοβιτς 10π. 8ρ., Πρέλτζιτς 12
Όταν στο τέλος αυτής της αγωνιστικής η μπασκετική Ευρώπη θα ψάχνει να βρει ποιος είναι αυτός ο Σάμι Μεχία που έκανε 35 ranking και πήρε το βραβείο του MVP κερδίζοντας σχεδόν μόνος του τη μόνη αήττητη ομάδα της διοργάνωσης, εμείς από την Ελλάδα θα ξέρουμε, γιατί τα λέγαμε απ’ όταν έπαιζε στη Λάρισα τι επιπέδου παίκτης είναι.

Ο Μεχία υποχρέωσε τη Φενέρ να του υποκλιθεί, τον Σπάχια να ξεκαβαλήσει το καλάμι και έδειξε στους Τούρκους ότι ακόμα έχουν πολύ πολύ δρόμο μπροστά τους για να θεωρηθούν φερέγγυα ομάδα-φαβορί. Με 29 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα, 6 κερδισμένα φάουλ, έχοντας 9/12 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 8/10 βολές σε 30 λεπτά ο Μεχία έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις που θα δούμε φέτος στην Ευρωλίγκα από οποιονδήποτε παίκτη.

Και η Φενέρ αντί να τελειώσει με 5-0 τον πρώτο γύρο, είναι στο 4-1 ισόβαθμη με τη Σιένα και μόλις μια νίκη πάνω από την Μπαρτσελόνα και βλέπει τα φαντάσματα των περασμένων ετών να εμφανίζονται. Απ’ την άλλη, η Σολέ ζει το όνειρό της, καθώς ισοβαθμεί στο 3-2 με την… πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα!

Σιένα-Μπαρτσελόνα 76-67 (43-40)
ΜακΚάλεμπ 21π. 4ρ., Ράκβιτς 13π. 4ρ., Λαβρίνοβιτς 11π. 6ρ., Ζήσης 6π. 1ρ. 2ασ. (2/3δ. 2/2β.) // Μάικλ 15π. 6ρ., Λόρμπεκ 15
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έμοιαζε και πάλι γυμνή και μικρή. Για ακόμα ένα ματς έμεινε κάτω από τους 70 πόντους και για ακόμα ένα ματς στο οποίο έμεινε κάτω από τους 70 πόντους, η Μπαρτσελόνα έχασε. Κι έχασε εύκολα. Η Σιένα πήρε διαφορά πριν τελειώσει η τρίτη περίοδος και η Μπαρτσελόνα δεν αντέδρασε ποτέ.

Ο Τζο Ινγκλς δεν μπόρεσε στο πρώτο του ματς να καλύψει το κενό του Μπαζίλε, ενώ υπήρχε και το κενό του Ναβάρο, που έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η Μπαρτσελόνα ξανά σούταρε τραγικά από το τρίποντο, έχοντας 18% με 4/22 στον αγώνα, ενώ πλέον έχει καταντήσει το ανέκδοτο της χρονιάς για όλες τις ομάδες να αφήνουν ελεύθερο τον Ρούμπιο. Δεν την πάλευε που δεν την πάλευε από τα 6.25 ο Ισπανός πλέι μέικερ, φέτος είναι… το κάτι άλλο. Στην Ιταλία είχε 0/4 για να φτάσει τα 2/12 στη φετινή Ευρωλίγκα (και 4/17 στην ACB, το σύνολο 6/29).

Η Σιένα θύμισε την περσινή ομάδα, σκληρή, με καλή άμυνα, λογικές επιθέσεις κι έναν πλέι μέικερ να βγάζει φωτιές. Μόνο που στη θέση του ΜακΙντάιρ ήταν ο ΜακΚάλεμπ, που με 9/12 δίποντα (είχε 9/10 ως το τελευταίο δίλεπτο) διέλυσε την άμυνα της Μπαρτσελόνα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης μοιάζει πολύ μικρή ως τώρα και οι μνηστήρες… ξερογλείφονται.

Όμιλος Δ

Ολίμπια Λιουμπλιάνας-Βαλένθια 72-68 (35-32)
Πίνκνι 14π. 6ρ. 4κλ., Γιαγκόντνικ 12π. 6ρ., Γκρέγκορι 8π. 6ρ. // Ντε Κολό 16π. 6ρ. 4ασ. 4κλ., Κλαβέρ 8π. 7ρ., Κουκ 13
Φτάνουμε στο σημείο να ανακηρύξουμε την Ολίμπια την πιο… σταθερή ομάδα της φετινής Ευρωλίγκας. Μετά από 5 αγώνες οι Σλοβένοι είναι στο 4-1, έχοντας κερδίσει Παναθηναϊκό, Εφές και Βαλένθια στην έδρα τους.

Το ματς της Τετάρτης μπορεί να χωριστεί σε 3 μέρη. Στο πρώτο που για τη Βαλένθια τιτλοφορείται «έχουμε ανεβασμένη ψυχολογία, πήραμε προπονητή τον Πέσιτς, ουάου» και είχε ως αποτέλεσμα το 4-13 και στη συνέχεια το 13-21. Στο δεύτερο που για τη Βαλένθια τιτλοφορείται «εξακολουθούμε να μην έχουμε σύστημα, δεν έχουμε ομάδα, ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, δεν πάμε πουθενά» και είχε ως αποτέλεσμα το 67-58 της Ολίμπια στο 39ο λεπτό. Και στο τρίτο, που για τη Βαλένθια είχε τίτλο «έσωσε τα προσχήματα ο Κουκ, τώρα θα λέμε ότι το παλέψαμε» και μας έφερε στο τελικό 72-68 με τον Κουκ να παίζει μόνος του και να βάζει 10 μαζεμένους πόντους από το 67-58 ως το 70-68.

Ο Ζντοβτς χειρίστηκε καλά το ρόστερ του ξανά, με ένα λάθος πιθανότατα, το οποίο, όμως, δύσκολα θα μπορούσε να αποφύγει. Όταν ο Σερμαντίνι πέρασε στο παρκέ αντί του Πίνκνι, ο Γεωργιανός τα πήγε πολύ καλά και έκατσε αρκετή ώρα στον αγώνα (έπαιξε 12 λεπτά) με αποτέλεσμα ο Πίνκνι (που ως τότε ήταν ο καλύτερος της Ολίμπια) να «κρυώσει» στον πάγκο και μετά να μην βρει καθόλου ρυθμό στα τελευταία λεπτά, κάτι που παραλίγο να κοστίσει στους Σλοβένους. Πάντως, ο Αμερικανός ξέρει πολλά καντάρια μπάσκετ και αυτό φαίνεται σε κάθε του κίνηση στον αγώνα.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *