Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ατσάλινη άμυνα, Σπανούλης και… τελικός!

Ατσάλινη άμυνα, Σπανούλης και… τελικός!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα με 68-64 στον δεύτερο ημιτελικό και προκρίθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας την Κυριακή το βράδυ, όπου θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με φόντο το τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» έπνιξαν τους Ισπανούς με την απίστευτα σκληρή άμυνά τους και, με τον Βασίλη Σπανούλη ηγέτη στην επίθεση να σκοράρει όποτε η ομάδα του τον χρειαζόταν, πήραν μια τεράστια πρόκριση.

Οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν ούτε για ένα λεπτό να πάρουν τα ηνία του αγώνα, έμοιαζαν εγκλωβισμένοι, με τον Πασκούάλ να τα έχει χαμένα από τον πάγκο, χωρίς να μπορεί να βρει τρόπο να απελευθερώσει τους Ναβάρο, Λόρμπεκ, Μάικλ, Έιντσον και Χουέρτας από την «ερυθρόλευκη» άμυνα. Ο Ίβκοβιτς είχε διαβάσει υπέροχα το ματς, οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν στο παρκέ με το μάτι να γυαλίζει και η Μπαρτσελόνα, που αποδείχτηκε θνητή, στραπατσαρίστηκε πάνω στο «ερυθρόλευκο» αμυντικό τείχος που συναντούσε σε κάθε της επίθεση.

Ο Ολυμπιακός προτίμησε να παίξει με χαμηλά και ευέλικτα σχήματα σε όλο τον αγώνα αφήνοντας Γλυνιαδάκη και Παπαδόπουλο εκτός παρκέ, αλλά ό,τι έχασε στα ριμπάουντ το πήρε σε ταχύτητα στις αλλαγές στην άμυνα. Η Μπαρτσελόνα υπήρχαν διαστήματα που έκανε ό,τι ήθελε στα επιθετικά ριμπάουντ (κάποια στιγμή ήταν 6-18 υπέρ της) αλλά πέραν τούτου δεν είχε άλλο τρόπο να σκοράρει. Μακριά από το καλάθι (πλην του Ναβάρο) ήθελε αίτηση να σκοράρει, είναι χαρακτηριστικό ότι Έιντσον, Μάικλ, Χουέρτας, Ουάλας και Ινγκλς είχαν 4/21 σουτ εντός παιδιάς και 5 λάθη.

Ακόμη και το μαρκάρισμα του Ναβάρο, που είδε τον Ισπανό να τελειώνει με 18 πόντους και 6/15 σουτ μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο για τον Ολυμπιακό, ή τουλάχιστον, όχι αποτυχημένο. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν στον ημιτελικό το πρόσωπο που είχαμε δει στα ματς με τη Σιένα και η Μπαρτσελόνα μετά από ελάχιστα λεπτά έγινε εμφανές ότι δεν ήταν έτοιμη για να το αντιμετωπίσει.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και τα δύο τρίποντα από Σπανούλη και Μάντζαρη του έδωσαν φτερά στα πόδια. Ο Άντιτς με ωραία ενέργεια έκανε το 8-0 για να σκοράρει η Μπαρτσελόνα για πρώτη φορά στο ματς 3:50 μετά την έναρξή του. Ο Ολυμπιακός κρατούσε το προβάδισμα χωρίς πρόβλημα, πήγε στο 13-6 με το νέο τρίποντο του Σπανούλη και στο 17-9 με 4 μαζεμένους πόντους του Πρίντεζη, για να μειώσει σε 17-11 ο Σάδα στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η διαφορά ανέβηκε ξανά στους 8 από τον Σλούκα στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, 19-11, αλλά με τον Ντόρσεϊ εκτός αγώνα και τον Ίβκοβιτς να επιλέγει να παίξει με Χάινς-Πρίντεζη στη ρακέτα, οι Ισπανοί (που είχαν 2 από τους Βάσκες-Πέροβιτς-Λόρμπεκ) έκαναν πάρτι στα επιθετικά ριμπάουντ. Ουσιαστικά αυτός ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Μπαρτσελόνα μπορούσε να σκοράρει, μέσα από τη ρακέτα ή μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Όταν ο Ουάλας έβαλε το πρώτο τρίποντο της ομάδας του στον αγώνα για το 19-16, ο Παπανικολάου απάντησε αμέσως με τον ίδιο τρόπο, αλλά φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν πολύ στην άμυνα απέναντι στους ψηλούς της Μπαρτσελόνα και αυτό τον ανάγκαζε να ξοδεύει πάρα πολλή ενέργεια.

Δύο λεπτά χωρίς καλάθι έμειναν οι «ερυθρόλευκοι»
και όταν ο Παπανικολάου έκανε το 24-18 η Μπαρτσελόνα απάντησε με 4 επιθετικά ριμπάουντ και 8 πόντους μέσα από τη ρακέτα στο πεντάλεπτο ως το τέλος του ημιχρόνου. Μάλιστα, το μοναδικό καλάθι της εκτός ρακέτας ήταν τρίποντο του Ναβάρο, που την έφερε για πρώτη φορά μπροστά στο ματς, 26-27.

Ο Σπανούλης μίλησε εκεί, για να απαντήσει αμέσως (29-27 με καλάθι και φάουλ), ενώ με την τρομερή ασίστ που έβγαλε στον Ντόρσεϊ στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου βοήθησε την ομάδα του να πάει στα αποδυτήρια στο 33-29. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο για να μην επιτρέψει στην Μπαρτσελόνα να γυρίσει το ματς και τα δύο τρίποντα από Σπανούλη και Πρίντεζη στα πρώτα δύο λεπτά αυτό ακριβώς έκαναν: πήγαν τη διαφορά στους 8 πόντους (36-29 και 39-31) και ανάγκασαν τους Καταλανούς να μπουν στην ίδια λογική με αυτή που είχαν στο πρώτο μέρος και να κυνηγούν το σκορ.

Τα ριμπάουντ και πάλι χάνονταν για τον Ολυμπιακό, ο Βάσκες δημιουργούσε προβλήματα, αλλά με τον Παπανικολάου να έχει εξαφανίσει τον Μάικλ και τον Έιντσον και τον Σπανούλη να πνίγει τον Χουέρτας, ο Ολυμπιακός φαινόταν ότι θα έχει τον πρώτο λόγο ως το τέλος. Ο Πρίντεζης από κοντά σκόραρε για το 43-35 στο 24ο λεπτό, με τον Βάσκες και το μοναδικό εντός παιδιάς καλάθι του Μάικλ στο ματς να φέρνουν την Μπαρτσελόνα στο 43-41.

Και πάλι ο Πρίντεζης ήταν που βοήθησε τον Ολυμπιακό να ξεκολλήσει από τη δίλεπτη ανομβρία, ενώ το τρίποντο του Παπανικολάου και το καλάθι του Λο έφεραν ξανά το ματς στο 50-43 για τους «ερυθρολεύκους». Πάντως, έχοντας χάσει τη μάχη των αιθέρων και με τον Ίβκοβιτς να παίζει με ελαφριά σχήματα, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κρατήσει τη διαφορά στην 3η περίοδο, ο Λόρμπεκ έκανε το 50-47, αυτός και ο Βάσκες έβαλαν 10 πόντους στο δεκάλεπτο.

Όμως, η υπομονή του Ίβκοβιτς είχε ήδη δικαιωθεί, ο Ντόρσεϊ μπήκε ξεκούραστος στην 4η περίοδο, με την ομάδα του μπροστά στο σκορ και άντεξε 9:44 πριν βγει στην τελευταία επίθεση! Ο Αμερικανός συμμάζεψε απίστευτα τα πράγματα στη ρακέτα, τα επιθετικά ριμπάουντ των δύο ομάδων από 6-18 έγιναν 11-19 και η Μπαρτσελόνα χωρίς εύκολο σκορ στη ρακέτα έμεινε να στηρίζεται απόλυτα στις εξάρσεις των αστεριών της. Και δεν μπορούσε έτσι να κερδίσει.

Με την ασίστ του Λο στον Άντιτς και τις 2/2 βολές του Σπανούλη ο Ολυμπιακός πήγε στο 54-47 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, με τους Σπανούλη και Ναβάρο να ανταλλάσσουν καλάθια για το 56-52 στο 32ο λεπτό. Η άμυνα του Ολυμπιακού κράτησε χωρίς πόντο την Μπαρτσελόνα για 2 λεπτά, αλλά μια λάθος περιστροφή έφερε τον Σάδα μόνο του στη γωνία για το 56-54. Σ’ εκείνο το σημείο μίλησε ο Ντόρσεϊ, με κάρφωμα έκανε το 58-54, ενώ μετά το άστοχο σουτ του Σπανούλη πήρε το επιθετικό ριμπάουντ για να πασάρει στον Πρίντεζη που εκτέλεσε αμέσως από μακριά για το 61-56 του Ολυμπιακού με 4:28 για το τέλος.

Η Μπαρτσελόνα έδωσε τις δύο επόμενες επιθέσεις στον Ναβάρο, αλλά ο Μάντζαρης έκανε πολύ καλή δουλειά, ενώ στην τρίτη ο Ναβάρο προσπάθησε να βρει με backdoor πάσα τον Βάσκες, αλλά η πάσα ήταν κακή και ανάγκασε τον Ισπανό ψηλό σε άστοχο λέι απ. Ο Ντόρσεϊ στη ρακέτα κρατούσε απασχολημένη όλη την άμυνα της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Ολυμπιακός έχασε 2 ευκαιρίες να στείλει τη διαφορά στους 9 και 10 πόντους, με το 63-56 να παραμένει ως τις 3/4 βολές από Λόρμπεκ και Μάικλ μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο.

Ο Ναβάρο έκανε το 63-61 με νέες βολές στο 1:31 με τον Σπανούλη να βάζει το σουτ του αγώνα αμέσως μετά, τρίποντο μετά από ατομική προσπάθεια για το 66-61 του Ολυμπιακού. Τα φάουλ του Σπανούλη και του Ντόρσεϊ (αμφότερα σωστά) στον Εντόνγκ έφεραν την Μπαρτσελόνα στο 66-64 μετά από 3/4 βολές του Σενεγαλέζου, με τον Μάικλ να παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ από τη χαμένη στα 41 δευτερόλεπτα και τον Χουέρτας να σουτάρει αμέσως για τρεις πόντους, αλλά άστοχα.

Ο Μάντζαρης πήρε το ριμπάουντ από το «δώρο» του Χουέρτας και η ωραία ενέργεια του Σπανούλη οδήγησε σε κάρφωμα του Ντόρσεϊ από ασίστ για το 68-64 του Ολυμπιακού στα 16 δευτερόλεπτα. Η Μπαρτσελόνα έβγαλε επίθεση από κοντά με τον Εντόνγκ, αλλά ο Παπανικολάου τον ανάγκασε να αστοχήσει και πήρε και το αμυντικό ριμπάουντ για να κυλήσουν 10 δευτερόλεπτα και στα 6 πριν το τέλος να εκτελέσει 2 βολές (άστοχες) με το ματς να έχει πια κριθεί. Το τρίποντο του Μάικλ (άστοχο) στην εκπνοή δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει και ήταν ήδη στον τελικό της Κυριακής, όπου στις 21:00 θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ, απέχοντας 40 λεπτά από το τρόπαιο της Ευρωλίγκας!

Σε ατομικό επίπεδο οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν με εκπληκτικό τρόπο τον Χουέρτας εγκλωβίζοντας όλη την επιθετική λειτουργία της Μπαρτσελόνα, ενώ Έιντσον και Μάικλ δεινοπάθησαν από τον Παπανικολάου (και τον Κέσελι). Ο Ναβάρο έβαλε 18 πόντους αλλά με 9 άστοχα σουτ και 5 λάθη, με τους Σλούκα και Μάντζαρη να τον κουράζουν πάρα πολύ, οπότε μόνο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήταν η φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα, απ’ όπου προήλθαν 29 πόντοι της ομάδας (Πέροβιτς, Βάσκες, Εντόνγκ, Λόρμπεκ). Όμως, από αυτούς μπήκαν μόλις 4 στην τελευταία περίοδο και αυτοί με βολές, με τους ψηλούς των «μπλαουγκράνα» να πνίγονται στην άμυνα του Ολυμπιακού και να παραδίνουν πνεύμα.

Ο Σπανούλης έκανε απίστευτο παιχνίδι σκοράροντας 21 πόντους σε καίρια σημεία, κρατώντας την μπάλα πάρα πολύ στα χέρια του παρά την πίεση και μοιράζοντας 6 ασίστ, είναι ο αδιαμφισβήτητος MVP του Ολυμπιακού παίζοντας και τρομερή άμυνα στον Χουέρτας. Πολύ καλός ο Ντόρσεϊ, αλλά και ο Πρίντεζης, έδωσαν τεράστια βοήθεια από τη ρακέτα, ενώ ο Παπανικολάου έκανε την απόλυτη υπέρβαση κερδίζοντας τη μονομαχία με τους Έιντσον-Μάικλ. Ο Ίβκοβιτς κέρδισε κατά κράτος τον Πασκουάλ, που μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή των ψηλών του σε ύψος, αλλά τίποτα άλλο από τα δυνατά χαρτιά του, ενώ έχασε όλα τα «στοιχήματα» πίσω (με Σπανούλη, Πρίντεζη και Ντόρσεϊ).

Την Κυριακή το βράδυ ο Ολυμπιακός θα παλέψει για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης δεύτερη φορά στην ιστορία του, 15 χρόνια μετά το 1997 και τη Ρώμη!

Τα δεκάλεπτα:
17-11, 33-29, 50-47, 68-64.

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς 2 (3ρ.), Άντιτς 4, Σπανούλης 21 (3ρ. 6ασ. 6κ.φ. 4/10τρ. 3/9δ. 3/3β.), Ντόρσεϊ 8 (5ρ. 2κλ.), Κέσελι, Πρίντεζης 14 (2τρ. 4ρ.), Παπανικολάου 9 (2τρ. 4ρ.), Μάντζαρης 4 (1τρ. 6ρ.), Σλούκας 2, Λο 4.

Μπαρτσελόνα
(Πασκουάλ): Σάδα 6 (4ρ.), Χουέρτας 4, Ναβάρο 18 (2/8τρ. 3ασ.), Πέροβιτς 2 (3ρ.), Βάσκες 8 (7ρ.), Ουάλας 3 (1τρ. 4ρ.), Ινγκλς, Εντόνγκ 10 (5ρ. 6κ.φ.), Λόρμπεκ 9 (5ρ.), Έιντσον, Μάικλ 4 (4ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *