Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Εύκολη βραδιά στη Ρώμη!

Εύκολη βραδιά στη Ρώμη!

Ο τρόπος που ο Τζάκοπο Τζακέτι διάλεξε να μιλήσει για την επερχόμενη ανάκαμψη της Ρόμα πριν το ματς με τον Ολυμπιακό στο blog του στην Ευρωλίγκα, τα λέει όλα για το ματς με τους “ερυθρολεύκους”: «Τετάρτη βράδυ στη Μάλαγα μετά το παιχνίδι, οι παίκτες μιλήσαμε πολύ μεταξύ μας, περπατώντας στην πανέμορφη ανδαλουσιανή νύχτα, ανασαίνοντας τη γλυκιά γεύση της θάλασσας, προσπαθώντας να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για να επιστρέψουμε στο γνωστό μας επίπεδο». Η απάντηση είναι απλή κρίνοντας από τα λόγια του Τζακέτι: κόψτε τον μπάφο και παίξτε μπάσκετ!

Ο Ολυμπιακός έκανε κάτι ανάλογο στη Ρώμη την Τετάρτη. Περπάτησε μπροστά από το Κολοσσαίο και την Fontana di Trevi, αλλά πρώτα είχε ρίξει 15 πόντους στη Ρόμα (71-86) κερδίζοντάς τη με χαρακτηριστική ευκολία. Ο Μπονιτσιόλι και πάλι δεν μπόρεσε να ανεβάσει την ομάδα του από την απόλυτη μετριότητα, ο Ίβκοβιτς είπε «ευχαριστώ, μπρε» για το δώρο και έφυγε χωρίς καν να ιδρώσει από το γήπεδο.

 
Η διαφορά των δύο ομάδων φάνηκε από το ξεκίνημα, με τον Σπανούλη να μπαίνει φουριόζος και να καθαρίζει (ουσιαστικά) από νωρίς το ματς. 6-13 στο πεντάλεπτο, 21-32 μετά από 14 λεπτά, ενώ λίγο αργότερα το τρίποντο του Χαλπερίν έγραφε το +14 (25-39). Η Ρόμα είχε κάτι να πανηγυρίζει, αφού… πέρασε τους 30 πόντους στο ημίχρονο (2η φορά στα τελευταία 5 ματς της), αλλά ως εκεί. Ο Ολύμπιακός άλλαζε το ρυθμό όποτε ήθελε, έβγαζε πολλά εύκολα καλάθια και δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

Το 40-53 έγινε 43-60, η Ρόμα δεν πλησίασε σε κανένα σημείο κάτω από τους 10 πόντους, ο Ολυμπιακός ήλεγχε με χαρακτηριστική άνεση το ματς και έφτασε στο +19 πέντε λεπτά πριν το τέλος (59-78). Το τελικό 71-86 αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα, και την κυριαρχία του Ολυμπιακού που όμως δεν φόρτσαρε, αλλά και το νέο ναυάγιο της Ρόμα, με τον Μπονιτσιόλι απλά να πιάνει χώρο στον πάγκο της.

Στα σημαντικά στοιχεία του αγώνα, η πρώτη φετινή εμφάνιση του Γιοτάμ Χαλπερίν. Έπρεπε να τραυματιστούν ο Παπαλουκάς και ο Πελεκάνος για να «ανακαλύψει» ο Ίβκοβιτς τον Ισραηλινό, ο οποίος μπήκε στο παρκέ και εξέθεσε τον προπονητή του. Ο Χαλπερίν ξεκάθαρα ήθελε να αποδείξει ότι αξίζει θέση στο ροτέισον, είχε σε 16 λεπτά 7 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, καλός στην άμυνα, αλάνθαστος και χωρίς άστοχο σουτ (1/1 δίποντο, 1/1 τρίποντο και 2/2 βολές) και πέταξε το μπαλάκι στον Ίβκοβιτς. Τα λέμε κάθε φορά ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει τέτοιο παίκτη στον πάγκο, έπρεπε να κάτσουν όλες οι συγκυρίες για να πατήσει παρκέ ο Ισραηλινός, που όμως άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει ο Ίβκοβιτς.

Βεβαίως, υπάρχει και το θέμα του Ζόραν Έρτσεγκ, που ξεκάθαρα δεν υπολογίζεται από τον προπονητή των «ερυθρολεύκων». Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι ο Χαλπερίν στο ρόστερ της Α1 (ιδίως με τους Κέσελι και Λούκας να σκοράρουν μόνο με αίτηση) και όχι ο Σέρβος, αλλά μάλλον προτρέχω, αφού έπρεπε να περάσουμε από τα μέσα Νοέμβρη για να πατήσει παρκέ ο Ισραηλινός.

Ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε στον πολύ καλό Μίλος Τεόντοσιτς, στο θεαματικό ξεκίνημα του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και στους ώμους του Γιάννη Μπουρούση, που ήταν εξαιρετικός επιθετικά και στα ριμπάουντ. Μοναδικό πρόβλημα η άμυνα στους ψηλούς της Ρόμα, που πέτυχαν 37 πόντους (Κροσάριολ, Τραορέ, Χέιτφελτ). Η απουσία του Παπαλουκά δεν φάνηκε (όπως είχε φανεί την περασμένη εβδομάδα), αλλά κακά τα ψέματα, ο τρόπος που παίζει η Ρόμα είναι απλά απαράδεκτος. Καλός και ο Μαυροκεφαλίδης που σκόραρε εύκολα αλλά έκανε πολλά λάθη (όπως και οι Σπανούλης, Μπουρούσης), ενώ ενέργεια στην άμυνα έδωσε ο Λούκας.

Η νίκη του Ολυμπιακού αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά το στραπάτσο της Ρεάλ στο Βέλγιο, καθώς, πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά «έσβησαν» την ήττα από την Μπαμπέργκ και ξέρουν ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την 1η θέση στον όμιλο. Ήδη είναι μόνοι πρώτοι στη βαθμολογία με 4-1 στα μισά της πρώτης φάσης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *