Home / NBA / Μάθε από τον καλύτερο ή… νιώσε άντρας

Μάθε από τον καλύτερο ή… νιώσε άντρας

Είναι ένας από τους 4 καλύτερους σουτέρ ελευθέρων βολών στην ιστορία του NBA. Ένας από τους μόνους 3 όχι εν ενεργεία παίκτες που στην καριέρα τους σούταραν πάνω από 90% στην ιστορία του NBA. Και λέει: «Αν προπονήσω εγώ τον Ντουάιτ Χάουαρντ στις βολές, μπορώ να τον πάω στο 75-80%. Φανταστείτε αυτόν τον παίκτη να σουτάρει με 80% στις βολές. Θα ήταν ασταμάτητος». Υπάρχει μια σοφή ρήση που λέει ότι αν θες να μάθεις κάτι καλά, το πιο έξυπνο που έχεις να κάνεις είναι να το μάθεις απ’ τους καλύτερους.

Τότε γιατί όταν ο Χάουαρντ ρωτήθηκε αν θα άφηνε τον Ρίκ Μπάρι να τον διδάξει αντέδρασε λες και τον χτύπησε ρεύμα; «Είμαι σε καλή φόρμα και έχω εμπιστοσύνη στου σουτ μου. Δεν χρειάζομαι να σουτάρω όπως εκείνος». Φίλε, έχεις ποσοστό καριέρας 59,7% και φέτος σουτάρεις με 53%. Μετά από 7 χρόνια στη λίγκα γίνεσαι κάθε χρόνο και χειρότερος, σουτάροντας μόνιμα πλέον πάνω από 800 βολές τη χρονιά. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός για να καταλάβει ότι… δεν την παλεύεις.

Γιατί, τότε, ο Χάουαρντ αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις; Είναι πολύ απλό: ο Ρικ Μπάρι σούταρε βολές με το σύστημα «underhand» ή… «χύνω τα νερά», όπως συνηθίζουμε να το λέμε στην Ελλάδα. Γελάσατε; Θα σας κοπεί μαχαίρι με το παρακάτω. Ο τύπος σούταρε 3818/4243 βολές στην καριέρα του στο NBA, δηλαδή σούταρε με 90%. Έχει το ρεκόρ για τις περισσότερες εύστοχες βολές σε μια περίοδο (14), το 2ο ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες σεζόν ως ο πιο εύστοχος παίκτης στη λίγκα στις βολές, ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες εύστοχες βολές (60), έχει ένα από τα δύο μεγαλύτερα ρεκόρ για το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας σε μια σεζόν (το εξωφρενικό 94,7% με 160/169) και είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους 3-4 καλύτερους της ιστορίας στον τομέα αυτόν.

Μαζί του ο Μαρκ Πράις που είχε ποσοστό καριέρας 90,4% και ο Στιβ Νας, που έχει ως τώρα 90,3% (αμφότεροι έχουν σουτάρει περίπου 1.500-2.000 βολές λιγότερες από τον Μπάρι στην καριέρα τους). Μαζί τους, βεβαίως, και το μαύρο πρόβατο του NBA, ο άνθρωπος που το ξεγύμνωσε: ο Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ, με το καλύτερο ποσοστό καριέρας στην ιστορία του NBA (90,5%), αλλά διαγραμμένος από τη λίστα από τη στιγμή που τόλμησε να μη σταθεί προσοχή στον αμερικανικό ύμνο. Η γνωστή ντροπή του NBA, που το αμαυρώνει περισσότερο από κάθε άλλη (και δεν είναι λίγες) στην ιστορία της λίγκας.

Ας γυρίσουμε, όμως, στον Χάουαρντ. Το να υποστηρίζεις ότι είσαι ικανοποιημένος με τις βολές σου, ότι έχεις αυτοπεποίθηση στο σουτ σου, όταν σουτάρεις με 50%, τότε είναι απλά γελοίο. Το θέμα είναι απλό και ο Ρικ Μπάρι το θέτει τέλεια: «Είσαι μόνος, αμαρκάριστος, στημένος, ήρεμος, χαλαρός απέναντι από την μπασκέτα. Κανείς δεν σε πιέζει, κανείς δεν σου μπλοκάρει την ορατότητα. Είναι η μόνη στιγμή στη διάρκεια ενός παιχνιδιού που είσαι τελείως ελεύθερος και χωρίς το άγχος του αντιπάλου. Αν δεν έχεις 80% είσαι απαράδεκτος». Απολύτως σωστό.

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ δεν είναι ο πρώτος παίκτης που ο Ρικ Μπάρι προσπαθεί να πείσει να προπονήσει για να βελτιώσει. Ο μόνος παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ που δέχτηκε να τον προπονήσει ο Μπάρι ήταν ο Τζορτζ Τζόνσον του Γκόλντεν Στέιτ. Ο Τζόνσον ξεκίνησε από το 41% στην πρώτη του χρονιά στο NBA ή το 55% στη δεύτερη, για να φτάσει με την καθοδήγηση του Μπάρι και το «underhand» στιλ στο 69,4% ποσοστό καριέρας, ή αν προτιμάτε στο 81,5% στην προτελευταία του σεζόν, ή σε 7 από τις τελευταίες 9 σεζόν της καριέρας του με ποσοστό πάνω από το 70%.

Ο Μπάρι παραλίγο να προπονήσει και τον Σακίλ Ο’ Νιλ. Του το είχε ζητήσει, τον είχε σχεδόν πείσει, αλλά οι Λέικερς δεν δέχτηκαν να τον προσλάβουν, ενώ ο Σακ είπε ότι δεν ήθελε επειδή «το γιαγιαδίστικο στιλ θα μου χαλάσει τη χιπ-χοπ εικόνα που έχω». Η οποία χιπ-χοπ εικόνα ήταν τόσο σοβαρή που κρινόταν από το πώς σούταρε βολές και θα καταστρεφόταν αν τις σούταρε “underhanded” και όχι τώρα που τις σουτάρει λες και προσπαθεί να αιφνιδιάσει διερχόμενο πουλί.

Ο Ουίλτ Τσάμπερλεν σούταρε στην αρχή της καριέρας του «underhanded», αλλά σταμάτησε επειδή «ένιωθα σαν αδερφή» (sic). Και μιλάμε για έναν παίκτη που σούταρε 11.862 βολές στην καριέρα του με ποσοστό καρίερας 51%! Τη χρονιά που ο Τσάμπερλεν τελείωσε με 50.4 πόντους μέσο όρο έχανε περίπου 7 βολές ανά αγώνα (10.4/17 μέσο όρο)! Και αυτή ήταν η καλύτερη σεζόν της καριέρας του από πλευράς ευστοχίας.

Είναι δυνατόν επαγγελματίες παίκτες και να νοιάζονται περισσότερο για την «εικόνα» τους και λιγότερο για τα στατιστικά τους και το πόσο θα βοηθήσουν την ομάδα τους, που είναι κάτι για το οποίο πληρώνονται; Κι όμως…

Αυτή τη στιγμή, κανένας παίκτης στο NBA και την Ευρώπη δεν σουτάρει βολές «underhanded». Ο Μπάρι το αποδίδει στο γεγονός ότι «θέλουν να νιώθουν σκληροί άντρες και να ικανοποιούν τον εγωισμό τους». Ο ίδιος σούταρε με 73-75% σε νεαρή ηλικία, μέχρι που ο πατέρας του του είπε να σουτάρει «underhanded». Αρχικά, του απάντησε «όχι» για θα τον κορόιδευαν οι άλλοι και θα τον έλεγαν «αδερφή». Όμως, ο πατέρας του δεν τον άφησε ήσυχο μέχρι που ουσιαστικά τον ανάγκασε να το δοκιμάσει. Στην καριέρα του δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 86,2% της ρούκι χρονιά τους, ενώ 7 χρονιές σούταρε με περισσότερο από 90%.

Ο Μπάρι εξηγεί ότι ο Χάουαρντ, όταν σουτάρει με το συνηθισμένο στιλ δεν έχει έλεγχο της μπάλας. Οι μύες του είναι τόσο ανεπτυγμένοι που σφίγγονται και απλά πετάει την μπάλα: «Δεν έχει καμία αίσθηση ή επαφή με την μπάλα όταν σουτάρει». Κοιτώντας τα στατιστικά του Χάουαρντ, προφανώς δεν έχει άδικο.

Ο Μπάρι υπερασπίζεται το στιλ του λέγοντας ότι με αυτό η θέση του σώματος είναι η φυσική, χαλαρώνει πιο εύκολα και κουράζεται λιγότερο. Έτσι, στο τέλος αγώνων είναι πιο εύστοχος. Κι αυτό προέρχεται από έναν τύπο που σούταρε με 90% στην καριέρα του, όχι με… 50%.

Είναι δηλαδή το στιλ του Ρικ Μπάρι το καλύτερο δυνατό; Ρικ Μπάρι και Ρεντ Άουερμπαχ απαντούν με ένα στόμα: «Καλύτερο στιλ είναι αυτό με το οποίο βάζεις τις περισσότερες βολές».

Όμως, ο Χάουαρντ επιμένει να μην θέλει καν να το δοκιμάσει και ο Μπάρι «τρελαίνεται»: «Τι σημασία έχει πώς δείχνεις όταν η μπάλα μπαίνει στο καλάθι;». Κοροϊδεύει κανείς κάποιον επειδή ευστόχησε; «Το θέμα είναι το εξής: ο Ντουάιτ είναι άθλιος σουτέρ βολών, άρα τι έχει να χάσει;», λέει ο Μπάρι.

Κι αν ο Χάουαρντ σκέφτεται ότι θα δείχνει… λιγότερο σκληρός άντρας, ας αναλογιστεί αυτό: έχει λανσάρει ως είδωλό του τον Σούπερμαν, δηλαδή τον τύπο που φοράει το κόκκινο σώβρακό του πάνω από ολόσωμο μπλε κολάν. Ή μήπως αυτός ο συνδυασμός είναι η επιτομή του… macho man;

Νίκος Κουσούλης

– Ρεντ Άουερμπαχ, Ρικ Μπάρι και Τζαμάλ Ουίλκς μιλούν για τις βολές

– Ο Ρικ Μπάρι διδάσκει τον τρόπο του στις βολές

– Κι αν νομίζατε ότι ο Μπάρι δεν ήξερε πώς να σουτάρει (παίκτης με μέσο όρο καριέρας 23 πόντους στο NBA και 30 στο ABA), απολαύστε το κρυστάλλινο στιλ του στο τζαμπ-σουτ.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *