Home / Α1 / Αντί για Περιστέρι ήταν… αετός!

Αντί για Περιστέρι ήταν… αετός!

Η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος είχε αρκετά σημαντικά αποτελέσματα. Τεράστια νίκη πέτυχε το Περιστέρι, που αγωνιζόταν στο Αλεξάνδρειο, ενώ Πανιώνιος, Ίκαρος και ΑΕΚ προστάτευσαν την έδρα τους, με τον Κολοσσό να περνά από το άδειο Ιβανώφειο και να επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο για τον Ηρακλή τρόπο η «προφητεία» ότι τα όσα έκαναν οι οπαδοί του στην πρεμιέρα θα του κόστιζαν σε κάποιο από τα δύο ματς στα οποία ήταν τιμωρημένος.

Όπως ήρθαν τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής, αν στα ματς της Κυριακής επιβεβαιωθούν τα φαβορί, τότε θα έχουμε 10 ομάδες σε απόσταση μίας νίκης από την 3η ως τη 12η θέση και η συνέχεια προμηνύεται εξίσου αμφίρροπη.

 
ΑΡΗΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 70-80
Το κεφάλι του στον τοίχο μπορεί κάλλιστα να χτυπάει ο Άρης
, καθώς έχασε ένα δικό του παιχνίδι. Απ’ την άλλη, το Περιστέρι μπορεί να πανηγυρίζει για μια πολύ μεγάλη νίκη, που έδειξε ότι μπορεί να πλασαριστεί ψηλά και φέτος, ενώ η απόδοση που έπιασαν οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη στο δεύτερο ημίχρονο ήταν καταπληκτική.

Ο Άρης μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και έδειξε από το ξεκίνημα ότι μπορεί να έχει ένα εύκολο απόγευμα. Το 15-4 έγινε 36-23 και 43-29 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Κάπου εκεί άρχισε ο Άρης να καταρρέει. Ουσιαστικά, άντεξε ως το 51-39 του 27ου λεπτού και μετά το ματς άλλαξε τελείως εικόνα. Το Περιστέρι κέρδισε τα τελευταία 13 λεπτά με επιμέρους σκορ 19-41, εκτελώντας καταπληκτικά στην επίθεση και εγκλωβίζοντας πλήρως τον Άρη στην άμυνα.

Ο Ντρούκερ άλλαζε σχήματα, αλλά οι επιθέσεις του Άρη συνέχιζαν να είναι μη ορθολογικές, ενώ οι παίκτες του Άρη έκαναν 10 λάθη στο διάστημα αυτό. Το Περιστέρι άρχισε να πλησιάζει πριν το τέλος της τρίτης περιόδου και ο Άρης φάνηκε ότι δεν είχε τρόπο να αντιδράσει. Οι επιθέσεις του ήταν μονότονα ατομικές και χωρίς λογική και φαντασία, με τον Πεδουλάκη να καταφέρνει να αλλάξει το μομέντουμ με τη σκληρή άμυνα των παικτών του. Στη συνέχεια, η άμυνα του Άρη χάλασε πλήρως, υπήρχαν τεράστιοι κενοί διάδρομοι στη ρακέτα, ελεύθερα μακρινά σουτ και το Περιστέρι βρήκε ανοιχτό γήπεδο για να τρέξει και να επιβάλλει το ρυθμό του.

Όσες φορές ο Άρης πήγαινε να αντιδράσει το έκανε σπασμωδικά και χωρίς συνέπεια, αμυντικά ή επιθετικά. Οι Περιστεριώτες είχαν 40 ριμπάουντ και 11 λάθη (ο Άρης 16, εκ των οποίων τα 10 στα τελευταία 13 λεπτά). Ταπούτος και Τάκερ ήταν και πάλι οι δύο πιο σοβαρές απειλές από πλευράς Άρη, αλλά μοιάζει πως όταν κολλάνε οι δυο τους δεν υπάρχει άλλη λύση, καθώς ο Ντρούκερ δεν μπορεί ως τώρα να εκμεταλλευτεί Χαραλαμπίδη και Χατζηβρέττα, ενώ οι άλλοι ξένοι δεν σκοράρουν ιδιαίτερα.

Απ’ την άλλη, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, μετά από μια εκπληκτική εμφάνιση ήταν μέτριος ως κακός και δείχνει ότι ακόμα είναι άγουρος και ασταθής, αλλά ο Πεδουλάκης τον πιστεύει. Κινγκ, Παπανικολάου και Σκοτ έχουν το ελεύθερο και στο ματς δικαίωσαν τον προπονητή τους για την ανοχή που έδειξε στις κακές επιλογές τους (ιδίως των Παπανικολάου, Σκοτ) στο πρώτο ημίχρονο.

Αυτή η ήττα θα κοστίσει στον Άρη, καθώς ήταν η πρώτη στο Αλεξάνδρειο από ομάδα την οποία θέλει να «βάλει από κάτω του» στη βαθμολογία στο τέλος της χρονιάς. Τα ακόμα χειρότερα νέα για τον Άρη είναι ο τραυματισμός του Πιρς, ο οποίος θα χάσει περίπου 2 μήνες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και λογικά θα αντικατασταθεί (προσωρινά;).

ΑΕΚ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 97-74
Πολύ γρήγορα τελείωσε το ματς
στο Ελληνικό, με την ΑΕΚ να κάνει την πλάκα της κατά του Ηλυσιακού, που παραμένει χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα. Ο Ηλυσιακός έκανε 4 λεπτά για να βάλει το πρώτο του καλάθι και 6 λεπτά για να φτάσει τους 5 πόντους, με αποτέλεσμα το «πουλάκι» να έχει ήδη πετάξει.

Το 16-3 άφηνε λίγα περιθώρια, Γκράντι και Νικολαΐδης ήταν σε καλή μέρα και πολύ εύκολα πήγαμε στο 28-14 του δεκαλέπτου. Παρότι ήταν πολύ νωρίς ακόμα, το ματς έμοιαζε ότι θα ήταν τυπική διαδικασία και όντως ήταν. Ο Ηλυσιακός έκανε πολλά λάθη, ενώ στην άμυνα έμοιαζε με ελβετικό τυρί, είχε παντού τρύπες και διαδρόμους για τη ρακέτα του.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ΑΕΚ να σουτάρει με 70% στα δίποντα στο ματς (28/40) και μέχρι το ημίχρονο αντί να μειωθεί η διαφορά είχε φτάσει στους 20 πόντους. Ο Ηλυσιακός ήθελε αλλά δεν μπορούσε στην επανάληψη, η ΑΕΚ προστάτευσε τη διαφορά της και την αύξησε, ιδίως στην 3η περίοδο που ήταν πιο σοβαρή από την 4η, κι έτσι μείναμε μόνο με 1-2 απορίες για το ροτέισον του Μηνά Γκέκου.

Σίγουρα ο Γκράντι έκανε καλό ματς, αλλά ποιος ο λόγος να παίξει 40 λεπτά (δεν βγήκε ούτε δευτερόλεπτο) σε ματς που η ομάδα του κέρδιζε 20 πόντους από τη δεύτερη περίοδο; Σε ένα τόσο εύκολο (όπως εξελίχθηκε ματς) γιατί να μην χρησιμοποιηθούν και οι 12 παίκτες, αλλά να παίξουν μόνο οι 9; Απ’ την άλλη ο Βασίλης Φραγκιάς στον Ηλυσιακό ίσως θα πρέπει να ανακατέψει λίγο την τράπουλα, ακόμη και με ανακατανομή των χρόνων συμμετοχής στο υπάρχον ρόστερ του. Ο Ηλυσιακός αρχίζει να χρειάζεται πολύ τις νίκες και ως τώρα δεν έρχονται. Αυτό μόνο εκνευρισμό μπορεί να δημιουργήσει, συναίσθημα που δεν είναι αθόλου καλό για μια ομάδα που παλεύει για την παραμονή της.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΟΚ 74-63
Μεγάλη νίκη για τον Πανιώνιο
, που κέρδισε τον ΠΑΟΚ και τον προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα ότι η χρονιά είναι πολύ δύσκολη. Οι «Πάνθηρες», μάλιστα, κέρδισαν πολύ πιο εύκολα απ’ όσο ίσως θα περίμεναν, αφού στο τέλος δεν επέτρεψαν στον αντίπαλό τους να πλησιάσει και να απειλήσει.

Ο ΠΑΟΚ είχε ξανά σαφές επιθετικό θέμα, εκτός του Παπαδόπουλου και του Μάρσαλ κανείς άλλος δεν βοηθούσε στο σκοράρισμα. Τα Ελληνόπουλα που έχει μοιάζουν αρκετά ανέτοιμα για να σηκώσουν το βάρος του χρόνου που παίζουν, ενώ είναι φανερό ότι η ομάδα κινείται σε 2 (ή και 3) ταχύτητες. Ο Παπαδόπουλος και ο Μάρσαλ είναι του υψηλότερου επιπέδου, αλλά μετά από αυτούς το ρόστερ είναι αρκετά μέτριο και ο Μαρκόπουλος δεν έχει βρει τρόπο ακόμη να πάρει τα δυνατά σημεία από αυτό.

Ο ΠΑΟΚ, που έχανε 7 πόντους στο ημίχρονο, έδειξε στην τρίτη περίοδο ότι μπορεί να γυρίσει το ματς, αλλά αυτό δεν έγινε, καθώς είχε αρκετά νεκρά σημεία κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αντίδρασή του στα τελευταία λεπτά αφού, ενώ είχε φέρει το ματς στο 51-51 και το 56-53 στο 32ο λεπτό, στη συνέχεια δεν μπόρεσε να μείνει κοντά και έχασε πολύ εύκολα.

Ο Μπαρτζώκας πολύ γρήγορα κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη για τον Πανιώνιο, που εμφανίζεται αλλαγμένος προς το καλύτερο, ενώ ο Μίλος Βούγιανιτς είναι ξεκάθαρα απίστευτα σημαντική προσθήκη για την ομάδα, αφού αποτελεί την πιο φερέγγυα επιθετικά λύση. Μάλιστα, με τον ΠΑΟΚ έπαιξε 33 λεπτά και ήταν αλάνθαστος, όπως άλλωστε ήταν και ο Μάριος Μπατής.

Ο Πανιώνιος μπόρεσε μέσα σε 3 αγωνιστικές να αντιστρέψει το κλίμα που υπήρχε σχετικά με την πορεία του και δικαιολογημένα μπορεί να νιώθει αισιόδοξος ότι η χρονιά θα καλυτερέψει κι άλλο. Εξάλλου, το είπαμε ήδη πολλές φορές, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει πάρα πολύ…

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 68-61
Ο Ίκαρος έχει 3-2 ως τώρα
! Βεβαίως, καρπώνεται τον πολύ καλό καλοκαιρινό σχεδιασμό, ο οποίος τον έχει φέρει στα ψηλότερα στρώματα του βαθμολογικού πίνακα, αλλά κιόλας, τον έχει βοηθήσει να έχει πολύ καλή εικόνα. Απ’ την άλλη, ο Πανελλήνιος εξακολουθεί να είναι τραγικός και η 13η θέση στο πρωτάθλημα με 1-4 δεν είναι τυχαία.

Στο ματς του Σαββάτου δέχτηκε ένα 10-0 για το 10-2 στο ξεκίνημα και από τότε δεν μπόρεσε να επανέλθει ουσιαστικά. Παρότι στην 3η περίοδο πέρασε αρκετές φορές μπροστά στο σκορ, μιας και οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν, για ακόμα ένα ματς δεν έπειθε ότι θα αντέξει. Είχε και πάλι επιθετικό πρόβλημα, με τον Μπάιαρς να είναι ο μόνος που απειλούσε το καλάθι, ενώ το 13-1 του Ικάρου στην 3η περίοδο τους έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα για τη νίκη.

Ο Πανελλήνιος έκανε μόλις 10 λάθη (17 ο Ίκαρος) και έκλεψε 11 μπάλες (2 ο Ίκαρος), αλλά έχασε το ματς, καθώς σε όλες τις λεπτομέρειες ήταν χειρότερος. Όπως στο άστοχο τρίποντο του Παπαμακάριου στο 62-59 που ουσιαστικά ήταν και η τελευταία ευκαιρία της ομάδας του. Ο Καλαμπόκης και πάλι έπαιρνε φάουλ… κατά βούληση και είχε 13/15 βολές, ενώ πρόσθεσε και 8 ριμπάουντ με 4 ασίστ. Αυτός και ο Τόμπσον (16π. 15ρ.) είχαν 33 πόντους, 23 ριμπάουντ και 16 κερδισμένα φάουλ διαλύοντας κάθε προσπάθεια του Πανελληνίου να τους περιορίσει.

Ο Πανελλήνιος πρέπει να δει το στήσιμό του, πρέπει να αποφασίσει τελικά αν θα αλλάξει τον Μπράουν, αλλά και να βρει τρόπους να αναδείξει τις αρετές που έχει ως ομάδα. Κάτι που ως τώρα δεν κάνει.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 66-69
Κι εκεί που λέγαμε ότι ο Κολοσσός δεν παίζει καλό μπάσκετ και απογοητεύει μέχρι στιγμής φέτος, ότι σκέφτεται να αλλάξει ξένους για να αλλάξει τη μοίρα του, ήρθε η εκτός έδρας νίκη-χρυσάφι επί του Ηρακλή για να τον φέρει στο 2-3. Ο Ηρακλής τελείωσε με 1-1 τις αγωνιστικές της τιμωρίας του και είναι πιθανό μέσα στη χρονιά να το σκεφτεί αυτό το ματς, όχι με καλά συναισθήματα.

Μετά τα πρώτα λεπτά και ως το 35ο περίπου, ο Κολοσσός έμοιαζε ανίκητος. Έτρεξε ένα 10-0 και ξέφυγε για να κρατήσει ως και την αρχή της 4ης περιόδου τη διαφορά εύκολα πάνω από τους 10 πόντους. Μετά, όμως, ο Ηρακλής αντέδρασε. Μείωσε πολύ γρήγορα και στο τέλος ο Κολοσσός προηγήθηκε με βολή του Καλάθη με 66-69, αλλά ο Ηρακλής αστόχησε στο τρίποντο που θα έστελνε το ματς στην παράταση.

Ο Πέτροβιτς και ο Έβερετ ξεχώριζαν αισθητά από τους άλλους στην ομάδα και ο Ντάρκο Ρούσο μοιάζει να έχει αρκετή δουλειά για να αλλάξει τις αδυναμίες του Ηρακλή. Απ’ την άλλη, ο Κολοσσός δεν έλυσε τα προβλήματά του ούτε κατά διάνοια.

Τζόρνταν και Φορντ έβαλαν 6 πόντους μαζί σε όλο το ματς. Ο Ιβάνοβιτς δεν έπαιξε, αλλά ο Κολοσσός οφείλει στην εμφάνιση του Πατ Καλάθη τη νίκη. Με 18 πόντους, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα ήταν απλά… καταπληκτικός. Αλλά είχε άξιους συμπαραστάτες, τον Χαρίση (18π. 12ρ.), τον Παππά και τον Ασημακόπουλο. Αλλά επιβάλλεται πια να βρει έναν καλό ξένο σκόρερ να φέρει στην ομάδα.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *