Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Σε ελεύθερη πτώση…

Σε ελεύθερη πτώση…

Η ΤΣΣΚΑ πέφτει από τα 10.000 μέτρα και αναρωτιέται ποιος έστυψε το… σφουγγάρι, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το αλεξίπτωτο δεν θα ανοίξει. Νέα τραγική εμφάνιση στο Μιλάνο, νέα ήττα, 1-5 στο σύνολο και, πλέον, η πρόκριση μοιάζει με μακρινό όνειρο για την πιο κυρίαρχη ομάδα του 21ου αιώνα και ένα από τα 2-3 μεγαλύτερα φαβορί της φετινής διοργάνωσης. Ο Βουγιόσεβιτς καταφέρνει να καταστρέψει την υστεροφημία του σε 3 μήνες και αν συνεχίσει στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ θα αποτελέσει έκπληξη.

Την πρώτη της νίκη πέτυχε η Προκόμ επί της Χίμκι… σώζοντας τη Λαμποράλ, ενώ νικηφόρα πέρασαν από Λιθουανία και Γαλλία αντίστοιχα η Φενέρ και η Σιένα, κρατώντας τις θέσεις τους την κορυφή του 3ου ομίλου.

Όμιλος Α

Ασέκο Προκόμ-Χίμκι 71-67 (32-36)
Γιούιν 13π. 5ρ. 3ασ., Βιντένοφ 12π. 5ασ., Βάρντα 14π. 4ρ. // Λάνγκφορντ 17, Μόνια 14π. 5ρ., Λόπεθ 7π. 3ρ. 6ασ.
Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ ως και το 31ο λεπτό και το 50-50. Τότε ένα σερί 8-0 για τους Πολωνούς, με πρωταγωνιστή τον Ράτκο Βάρντα, άλλαξε τη μορφή του αγώνα. Η Προκόμ κράτησε το προβάδισμα ως το τέλος και πήρε έτσι την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση φέτος.

Αυτή η νίκη για την Προκόμ σημαίνει ότι έχει ακόμα μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης, ιδίως αν η Λαμποράλ ηττηθεί στο Ισραήλ. Το θέμα είναι ότι οι δύο ομάδες με τις οποίες θα κοντραριστεί για την πρόκριση (Λαμποράλ, Χίμκι) και θα πρέπει να τις περάσει και τις δύο, είναι αμφότερες καλύτερες από εκείνη. Πάντως, μπήκε καλά στο δεύτερο γύρο, βλέπει την Παρτιζάν στο 3-2 και ίσως αρχίσει να σκέφτεται κι αυτή αν χάσει από τη Ζαλγκίρις την Πέμπτη. Πολύ δύσκολα θα επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο. Η νίκη της, όμως, έφερε την Τσιμπόνα στον πάτο της διοργάνωσης, ως τη μόνη ομάδα που δεν έχει κερδίσει ακόμα παιχνίδι στη φετινή Ευρωλίγκα.

Όμιλος Γ

Λιέτουβος Ρίτας-Φενέρμπαχτσε 75-81 (36-40)
Γιασικεβίτσιους 12π. 8ασ., Τζεσεβίτσιους 16π. 4ρ., Ναλγκά 14π. 8ρ. // Ούκιτς 24π. 3ρ., Σαβάς 16π. 5ρ.
Ένας Σάρας δεν φέρνει την άνοιξη. Στο πιο κρίσιμο και… τελευταίο ίσως κρίσιμο παιχνίδι για τη Λιέτουβος Ρίτας, οι Λιθουανοί δεν άντεξαν. Βέβαια, το έργο τους μόνο εύκολο δεν ήταν, αλλά μετά τη νίκη της Σολέ επί της Φενέρ την περασμένη εβδομάδα, έπρεπε να κερδίσουν. Από το παιχνίδι κρατούν τις μαγικές στιγμές του Γιασικεβίτσιους με την μπάλα στα χέρια (πολλές μεγάλες ομάδες θα «κλάψουν» ως το καλοκαίρι για τη φετινή τους στάση απέναντί του), αλλά και πάλι έπιασε στα χέρια της κίτρινο φύλλο. Έτσι, έμεινε 2 νίκες πίσω από τη Σολέ, η οποία νιώθει όλο και πιο σίγουρη για την πρόκριση. Ακόμη και να μην κερδίσει ξανά η Σολέ ως το τέλος, η Λιέτουβος για να περάσει θέλει νίκη με τουλάχιστον 5 πόντους επί της Σολέ και νίκη στο Ζάγκρεμπ επί της Τσιμπόνα. Αν δε η Σολέ κερδίσει (έχει την Τσιμπόνα εντός), η Λιέτουβος θα πρέπει να αναζητήσει ροζ φύλλο και απέναντι σε μία εκ των Μπαρτσελόνα, Σιένα. Βράσε ρύζι δηλαδή.

Ο Τριφούνοβιτς είχε… τελεσίγραφο από τη διοίκηση της ομάδας να κερδίσει τα 4 από τα επόμενα 5 ματς στην Ευρωλίγκα, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο (4/4 από εδώ και στο εξής) ούτε στον ύπνο του δεν θα το καταφέρει, άρα περιμένει απλώς μέχρι να απολυθεί. Η Λιέτουβος, πάντως, πάλεψε και επέστρεψε από το -18 για να προσπαθήσει στο τέλος να κλέψει το ματς. Ανεπιτυχώς, πάντως.

Η Φενέρ είδε τους περισσότερους από τους αστέρες της να είναι αρκετά μέτριοι στο ματς, με τον Ούκιτς να παίζει απίστευτα και να έχει 24 πόντους σε 28 λεπτά με 5/7 τρίποντα. Αυτός ήταν η κύρια αιτία νίκη της ομάδας του, μαζί με τον Σαβάς. Η Φενέρ παρέμεινε 1η (ισόβαθμη με τη Σιένα) και ξέρει ότι στο χέρι της είναι να κρατήσει αυτή τη θέση ως το τέλος. Κριτήριο γι’ αυτό θα είναι η 8η και η 9η αγωνιστική, καθώς η λογική λέει ότι με Τσιμπόνα (7η) και Σολέ (10η) θα πάει στις 7 νίκες.

Σολέ-Σιένα 61-70 (35-33)
Ρόμπινσον 15π. 9ρ., Μεχία 14π. 7ρ. 3ασ. // Λαβρίνοβιτς 23π. 8ρ. 10κ.φ., ΜακΚάλεμπ 14π. 4ρ. 5ασ., Ζήσης 1π. 1ρ. 2ασ. (1/2β.)
Λίγο από τον περσινό της εαυτό θυμήθηκε η Σιένα στη Γαλλία. Εκεί που για περισσότερα από 30 λεπτά δυσκολευόταν πάρα πολύ, ήρθε η τελευταία περίοδος να μας θυμίσει ποια ομάδα είναι και τι συνηθίζει να κάνει. Το σκορ ήταν 35-33 στο ημίχρονο και 47-47 στο 30ο λεπτό.

Μέχρι το 32΄ τίποτα δεν άλλαξε στο ματς (49-49), αλλά μετά η Σιένα πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στον αγώνα μετά το 4-6 (!) και δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα. Άμυνα από ατσάλι, ένας Λαβρίνοβιτς μπροστά να τον πιεις στο ποτήρι, ο ΜακΚάλεμπ να ανεβάζει στροφές και η διαφορά εδραιώθηκε στους 5 πόντους για να ανέβει και περισσότερο στη συνέχεια. Η Σολέ ξαφνικά έμοιαζε να σουτάρει σε μπασκέτα όπου το στεφάνι είχε κλείσει… με φερμουάρ και, μοιραία, δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση. Καλά καλά δεν κατάλαβε πώς έχασε το ματς…

Ο Λαβρίνοβιτς ήταν απίστευτος, φτάνοντας στο 36 ranking σε 26 λεπτά με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ!

Όμιλος Δ

Αρμάνι Μιλάνο-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 71-65 (31-28)
Μαντσινέλι 15π. 7ρ., Τζάαμπερ 18π. 3ρ., Μορντέντε 11π. 3ασ. // Γκόρντον 16π. 3ρ., Χριάπα 5π. 8ρ. 3ασ., Σοκόλοφ 11π. 5ρ.
Η ΤΣΣΚΑ είναι στο καναβάτσο. Χωρίς υπερβολή, η πρωταθλήτρια Ρωσίας «τρώει» το ξύλο της ζωής της εδώ και 6 αγώνες και δεν μοιάζει να έχει πλέον αντοχές, αντιστάσεις ή δυνάμεις. Την Τετάρτη μόνο οίκτο προκαλούσε με την προσπάθειά της να πάρει το ματς απέναντι σε μια Αρμάνι που είδε τον Μαντσινέλι να «τρελαίνεται» για ένα δεκάλεπτο και μετά τον Τζάαμπερ να της δίνει τη χαριστική βολή.

Ο Ίμπι Τζάαμπερ τη «σκότωσε» με το τρίποντό του 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά η ΤΣΣΚΑ έμοιαζε «νεκρή» πολύ νωρίτερα. Ο Σισκάουσκας εμφανώς ανέτοιμος έπαιξε απλώς οριακά μέτρια (ιδίως για το επίπεδό του), ο Χριάπα να μην μπορεί να πετύχει σουτ (1/5) και να βοηθάει μόνο στα άλλα, ο Λάνγκντον να είναι ο γνωστός φετινός Λάνγκντον, δηλαδή κάποιος τύπος που περνούσε έξω από το γήπεδο με τη φανέλα του Λάνγκντον (0/4 σουτ, -5 ranking), ο Σμόντις όσο περνούσε η ώρα γινόταν και… χειρότερος και έμειναν να παλεύουν μόνοι τους ο Χόλντεν με τον Γκόρντον. Και ο Σοκόλοφ, μην τον αδικώ, αλλά αν περιμένεις με τέτοιο ρόστερ να σου δώσει τη νίκη ο Σοκόλοφ, τότε μάλλον κάτι έχεις πάρει στραβά…

Η Αρμάνι επιβεβαίωσε το πόσο δυνατή είναι φέτος παρά το κακό ξεκίνημα (5-15 στα πρώτα 8 λεπτά το σκορ) και ανάσανε βαθιά καθώς ξέφυγε 3 νίκες από την ΤΣΣΚΑ (2 νίκες διαφορά, συν το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία). Αν η Εφές κερδίσει την Ολίμπια την Πέμπτη, τότε η ΤΣΣΚΑ θα απέχει 3 νίκες από την 4η θέση με 4 αγωνιστικές να απομένουν.

Ο Βουγιόσεβιτς απλά περιμένει να τον απολύσουν, καθώς όταν παραιτήθηκε δεν έγινε δεκτή η κίνησή του και η ΤΣΣΚΑ θυμίζει ανέκδοτο. Και να σκεφτείτε ότι απολύθηκε ο Πασούτιν το καλοκαίρι γιατί η ΤΣΣΚΑ έμοιαζε «χειρότερη» από τις άλλες χρονιές πέρσι. Εκείνη η ΤΣΣΚΑ, με χειρότερο ρόστερ από το φετινό, έχασε στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας και πήρε το πρωτάθλημα Ρωσίας. Αλλά, όπως συνηθίζουν να λένε και… κάποιοι στα μέρη μας, ήταν “δεδομένο” ότι θα φτάσει στον ημιτελικό (ή στον τελικό στη δική μας περίπτωση), το θέμα ήταν τι θα έκανε στο ένα αυτό ματς. Έλα μου, όμως, που δεν είναι καθόλου έτσι. Και ο Βουγιόσεβιτς το… αποδεικνύει περίτρανα για όλους τους προπονητές που αδικήθηκε η πορεία τους, αφιερωμένο. Κι ας μοιάζει να καταστρέφει την υστεροφημία του…

Τι σώζει την ΤΣΣΚΑ; Η λογική λέει τίποτα με την εικόνα που παρουσιάζει, τα μαθηματικά λένε 4 συνεχόμενες νίκες και, παράλληλα, δύο από τα τρία: η Βαλένθια να μη φτάσει τις 5 νίκες, η Αρμάνι να κάνει το πολύ 1 νίκη σε 4 ματς, η Εφές να κάνει το πολύ 2 νίκες σε 4 ματς (και να της πάρει τη διαφορά η ΤΣΣΚΑ). Υπάρχει και η περίπτωση της Ολίμπια, που είναι στο 4-1 αυτή τη στιγμή, αλλά για να την αποκλείσει η ΤΣΣΚΑ θα πρέπει να μείνει στο 1-4 στο δεύτερο γύρο και αυτό το… 1 να μην είναι επί των Ρώσων.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *