Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ας όψεται το ξεκίνημα κι ο Τουντζερί…

Ας όψεται το ξεκίνημα κι ο Τουντζερί…

Το κακό ξεκίνημα και το -18 του πρώτου ημιχρόνου κόστισαν στον Παναθηναϊκό στην Τουρκία που, παρότι ανέβασε την απόδοσή του στην επανάληψη, δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη, αφού ο Τουντζερί… θυμήθηκε τον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ στο ίδιο γήπεδο και με ντράιβ στην εκπνοή έγραψε το 79-78 δίνοντας τη νίκη στην Εφές Πίλσεν.

Έτσι, οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να «κλειδώσουν» την πρώτη θέση από αυτή την αγωνιστική και χρειάζεται να περιμένουν ακόμη μία εβδομάδα για να το κάνουν, αφού την ερχόμενη αγωνιστική αντιμετωπίζουν την Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ (που ανάλογα με το αποτέλεσμά της την Πέμπτη θα έχει είτε προκριθεί είτε θα τα παίζει όλα για όλα).

 
Τουλάχιστον, παρά την ήττα, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε γρήγορα να «πετάξει» τις κακές σκέψεις για τη διαφορά του πρώτου αγώνα (+23), αφού δεν επέτρεψε στην Εφές να συνεχίσει στο ρυθμό που άρχισε το ματς. Επίσης, είδε τον Ίαν Βουγιούκα να αρπάζει από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε με τους τραυματισμούς Μπατίστ-Μάριτς και να δείχνει πόσο υψηλού επιπέδου παίκτης είναι (κάτι που, άλλωστε, είχε κάνει και στο περσινό Eurocup).

Το αρχικό 13-0 της Εφές έθεσε νωρίς τις ισορροπίες στον αγώνα και έδειξε ξεκάθαρα στον Παναθηναϊκό ότι δεν θα έχει εύκολη βραδιά στην Πόλη. Όμως, για να τα λέμε κι όλα, ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ άσχημα στο ματς, νωθρά και χωρίς τη σωστή προσέγγιση σε ένα τέτοιο αγώνα. Τα 0/3 εντός παιδιάς και τα 2 λάθη στα πρώτα 3 λεπτά ανάγκασαν τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει.

Μέχρι το τέλος της περιόδου δεν άλλαξαν και πολλά, με την Εφές να ανεβάζει τη διαφορά στους 16 (19-3 στο 7ο λεπτό) και το δεκάλεπτο να κλείνει στο 21-7 με τον Παναθηναϊκό να έχει 3/10 εντός παιδιάς και 5 λάθη.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε ως το ημίχρονο, με την Εφές να φτάνει στους 18 πόντους για πρώτη φορά στο 27-9 και να τελειώνει το πρώτο μέρος με 42-24 περνώντας από το 34-17 και το 40-22. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε πλήρως εγκλωβισμένος, επιθετικά δεν μπορούσε να ξεκολλήσει, η άμυνά του ήταν χείριστη επιτρέποντας στους Τούρκους να παίζουν ακριβώς όπως ήθελαν με την Εφές να εκμεταλλεύεται το τεράστιο μπασκετικό μυαλό του Νικόλα Βούισιτς, αλλά και το ταλέντο των συμπαικτών του. Στο ημίχρονο το μυαλό όλων πήγαινε στη διαφορά του πρώτου αγώνα, καθώς ο Παναθηναϊκός έχανε με 18 πόντους και η Εφές απείχε 6 από το να πάρει και τη διαφορά για την ισοβαθμία.

Δεν ήταν μόνο τα 9/22 σουτ εντός παιδιάς και τα 7 λάθη των πρώτων 20 λεπτών, ήταν κυρίως η νοοτροπία που έβγαζαν στο παρκέ οι «πράσινοι» πηγαίνοντας ένα χρόνο πιο αργά σε κάθε φάση από τους αντιπάλους τους, παίζοντας άνευρα και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση, όντας πλήρως εγκλωβισμένοι και περιορισμένοι.

Όλα άλλαξαν μετά την ανάπαυλα όταν ο… πραγματικός Παναθηναϊκός βγήκε στο γήπεδο. Η άμυνα ήταν πολύ καλύτερη (παρότι ακόμα είχε κενά), η επίθεση ήταν πολύ πιο στρωτή και λογική και μέσα σε λιγότερο από 6 λεπτά το -18 είχε γίνει -8 (49-41). Πλέον, το ματς απέκτησε νέα μορφή, η Εφές έχασε το «χαλαρό» και ψύχραιμο στιλάκι του πρώτου μέρους, οι παίκτες της άρχισαν να αγχώνονται και ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε αυτό. Τα λάθη του Ρακόσεβιτς και το Γκιουλέρ έφεραν το ματς στα ίσα, αφού πια οι «πράσινοι» σκόραραν με συνέπεια, κυρίως χάρη στις συνεργασίες του Διαμαντίδη με τον καταπληκτικό Βουγιούκα, που έβαζε στα καλάθια τους αντιπάλους του.

Ο Παναθηναϊκός πλησίασε στους 2 πόντους πριν τελειώσει η τρίτη περίοδος (55-53) τρέχοντας ένα επιμέρους σκορ 13-29 μέχρι εκείνο το σημείο. Πάντως, μετά από εκεί η άμυνά του δεν μπόρεσε να σταματήσει ξανά τους Τούρκους κι έτσι όλη η τρίτη περίοδος κυμάνθηκε στην κόψη του ξυραφιού με τις δύο ομάδες να σκοράρουν εκατέρωθεν.

Με τους Σάτο, Νίκολας και Βουγιούκα να είναι οι εκφραστές των επιθετικών διαθέσεων του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» πήραν προβάδισμα 4 πόντων (59-63 και 61-65) το οποίο, όμως, δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν, αφού Τουντζερί και Θόρντον ανέλαβαν να κουβαλήσουν την Εφές μέχρι να προσπεράσει και πάλι.

Στα τελευταία λεπτά είχαμε 7 εναλλαγές στο σκορ από το 64-65 μέχρι το 73-72, ενώ στο τέλος ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία με τον Φώτση (στο 76-76) να προσπεράσει, αλλά έχασε την μπάλα. Ο Θόρντον κέρδισε φάουλ και πέτυχε μια βολή και ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία ολόκληρη επίθεση στο ματς. Ο Διαμαντίδης σκόραρε και έβαλε μπροστά τους «πράσινους» με 3 δευτερόλεπτα στο ρολόι, αλλά ο Κερέμ Τουντζερί είχε άλλη γνώμη.

Οι αλληλοκαλύψεις στην άμυνα του Παναθηναϊκού δεν λειτούργησαν καθόλου, ο Διαμαντίδης ουσιαστικά κράτησε τον Περπέρογλου ανοίγοντας διάδρομο στον Τουντζερί με τους δύο Έλληνες παίκτες να… τρακάρουν στις βολές (αφού πρώτα είχαν αλλάξει παίκτες και προφανώς μπερδευτεί) και ο Τούρκος έγραψε το τελικό 79-78 ακριβώς στην εκπνοή του ματς.

Το καλάθι αυτό του Τουντζερί έδωσε στην Εφές το εισιτήριο για το «Top-16», ενώ κράτησε τον Παναθηναϊκό μια εβδομάδα ακόμη μακριά από την πρωτιά. Σε ατομικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός σίγουρα θα μπορούσε να παίξει καλύτερη άμυνα και στο ένας εναντίον ενός, αλλά και ομαδικά, καθώς η Εφές είχε 6 παίκτες με διψήφιο ranking και διψήφιο αριθμό πόντων. Οι 6 αυτοί έπαιξαν ουσιαστικά το παιχνίδι τους και στο τέλος αυτό φάνηκε.

Απ’ την άλλη, ο Διαμαντίδης ήταν κακός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά καταπληκτικός στο δεύτερο, ο Βουγιούκας ήταν ο πιο αποτελεσματικός επιθετικά, αλλά με προβλήματα στην άμυνα, ο Καϊμακόγλου πάλεψε, όπως και οι Περπέρογλου, Σάτο, αλλά χρεώνονται κάποιες ατομικές άμυνες που χάθηκαν, ενώ ο Νίκολας ήταν αρκετά άστοχος (βέβαια αν κέρδιζε ο Παναθηναϊκός τα δύο του τρίποντα ήταν καθοριστικά).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *