Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πρόκριση και φινάλε για πλασάρισμα!

Πρόκριση και φινάλε για πλασάρισμα!

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το στόχο του στη Γερμανία απέναντι στην Μπαμπέργκ, αφού επικράτησε με 60-82, πήγε στο 9-4 και πήρε μαζί με τη νίκη και την πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Μπορεί η Μάλαγα να τα έδωσε όλα στην Τουρκία, να κέρδισε την Εφές, αλλά αυτό μόνο έμπλεξε την τελική κατάταξη, αφού η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν η χαριστική βολή στους Ισπανούς. Πλέον, το «τριφύλλι» θα υποδεχτεί την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την τελευταία αγωνιστική στο ΟΑΚΑ, για να κυνηγήσει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στον όμιλό του.

Ουσιαστικά, με βάση την εικόνα των ομάδων αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός θα ήθελε να αποφύγει την 4η θέση στον όμιλο, ώστε να μην παίξει με την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Οι «πράσινοι» θα τερματίσουν σίγουρα 4οι μόνο αν ηττηθούν από την ΤΣΣΚΑ την τελευταία αγωνιστική.

Σε περίπτωση που κερδίσουν τους Ρώσους έστω και με 1 πόντο αποφεύγουν την 4η θέση του ομίλου τους, αφού βρίσκονται ισόβαθμοι με Ρεάλ και Εφές και η 14η αγωνιστική έχει Ρεάλ-Εφές.

Όσον αφορά στο πόσο ψηλά μπορεί να πάει ο Παναθηναϊκός, ας δούμε τα δύο σενάρια:

Αν κερδίσει η Ρεάλ την Εφές και ο Παναθηναϊκός την ΤΣΣΚΑ, έχουμε τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή στο 10-4 ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ, Παναθηναϊκό και Ρεάλ με τις ομάδες στο 2-2 μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο Παναθηναϊκός θέλει νίκη με 20-23 πόντους διαφορά για να τερματίσει 2ος, νίκη με 23+ πόντους διαφορά για την πρωτιά, ενώ αν κερδίσει 1-19 πόντους διαφορά, θα τερματίσει 3ος.

Αν κερδίσει η Εφές τη Ρεάλ στην Ισπανία και το «τριφύλλι» επικρατήσει της ΤΣΣΚΑ, τότε έχουμε τριπλή ισοβαθμία Παναθηναϊκού, Εφές και ΤΣΣΚΑ στην πρώτη θέση ξανά με όλες τις ομάδες στο 2-2 μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο Παναθηναϊκός θέλει νίκη με 4 πόντους και πάνω για να τερματίσει 2ος, ενώ (για να τα πούμε όλα) αν κερδίσει με πάνω από 26 πόντους, τότε θα τερματίσει πρώτος.

Αυτά είναι τα πιθανά σενάρια για την ομάδα του Πεδουλάκη και καλό θα είναι να τα έχουμε στο μυαλό μας ενόψει της τελευταίας αναμέτρησης του Παναθηναϊκού στο Top-16, αλλά το βασικό είναι η νίκη, ώστε να αποφευχθεί η Μπαρτσελόνα, που είναι αυτή τη στιγμή η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη.

Οι τρεις συνεχόμενες νίκες
, εκ των οποίων οι δύο εκτός έδρας, έδωσαν στον Παναθηναϊκό την πρόκριση στα προημιτελικά από την 13η αγωνιστική του Top-16. Όλα τα λεφτά για τους «πρασίνους» ήταν το διπλό στη Μαδρίτη. Στο ματς με την Μπαμπέργκ ο Παναθηναϊκός επέβαλλε από νωρίς το ρυθμό του, πήρε διψήφια διαφορά από την αρχή, έλεγξε την αντίπαλό του, δεν της άφησε κανένα περιθώριο να ελπίσει ότι μπορεί να τον κερδίσει ή να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση.

Το τρίποντο κρεσέντο του Μασιούλις στην 4η περίοδο
ήταν το κερασάκι στην τούρτα, με τον Λιθουανό να βάζει 5 συνεχόμενα τρίποντα και συνολικά 20 πόντους στο δεκάλεπτο. Λασμ και Γκιστ οι καλύτεροι του Παναθηναϊκού, βοήθησαν πολύ Μπράμος και Διαμαντίδης, ενώ και ο Σχορτσανίτης με τον Ούκιτς έκαναν αρκετή δουλειά, σε ένα ματς που αποδείχτηκε εξαιρετικά εύκολο για το «τριφύλλι», αλλά έκρυβε παγίδες.

Τελικά, με την απόδοσή του ο Παναθηναϊκός απλοποίησε τα πράγματα και αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα. Ο Τζέικομπσεν με 5 πόντους κράτησε την Μπαμπέργκ ως το 5-5, αλλά Μασιούλις και Σχορτσανίτης έγραψαν το 5-9 μετά το τρίποντο του Γκιστ, με τον Μπανκς να σκοράρει από μακριά για το 7-12 του Παναθηναϊκού. Δύο τρίποντα από τον Διαμαντίδη με ένα λέι απ του Τσαρτσαρή στο ενδιάμεσο βοήθησαν τους «πράσινους» να φτάσουν στο 14-22, ενώ ένα ακόμα τρίποντο του Μασιούλις έγραψε το 16-26 στο τέλος της περιόδου.

Το τρίποντο του Νάχμπαρ στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου για το 19-26 έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που η Μπαμπέργκ θα βρισκόταν σε μονοψήφια απόσταση, καθώς στα υπόλοιπα 29:46 του αγώνα ο Παναθηναϊκός θα είχε διψήφια διαφορά. Πολύ γρήγορα την αποκατέστησαν Σχορτσανίτης και Διαμαντίδης, ενώ ο πρώτος κάρφωσε για το 19-32 λίγο μετά. Το σερί του Παναθηναϊκού έφτασε στο 0-8 από τον Μπράμο, με την Μπαμπέργκ να πλησιάζει σε 25-36 με τρίποντο του Τζέικομπσεν.

Όμως, ο Παναθηναϊκός ήλεγχε το ματς, ο Μασιούλις και ο Λασμ τον πήγαν στο 25-40, με τις άμυνες να βγαίνουν πίσω και τον Ούκιτς να γράφει το 27-42 στο ημίχρονο του αγώνα. Γκιστ και Σχορτσανίτης έφτασαν το «πράσινο» σερί στο 0-8 ξανά, στο ξεκίνημα της επανάληψης, 27-48 και +21 για τον Παναθηναϊκό. Το σερί διέκοψε με τρίποντο ο Φορντ, αλλά με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο Μπράμος για το 30-51. Ένα μικρό ξέσπασμα του Νάχμπαρ και ο Τάντα μείωσαν σε 40-55 στο 29ο λεπτό, με τον Πεδουλάκη να παίρνει τάιμ άουτ, για… προληπτικούς λόγους και τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει με 1-4 ως το τέλος της περιόδου, 41-59 με το τρελό σουτ του Ούκιτς στη λήξη του δεκαλέπτου.

Η 4η περίοδος ανήκε στον Μασιούλις
, μετά το 43-59 του Τάντα, ο Λιθουανός άρχισε τον τρελό βομβαρδισμό του από το τρίποντο, με το 1ο έγραψε το 43-62, το 2ο πήγε το ματς στο 45-65, το 3ο έκανε το 45-68, το 4ο διαμόρφωσε το 47-71 και το 5ο συνεχόμενο έγραψε το 47-74. Ο Λιθουανός πέτυχε 15 συνεχόμενους πόντους για τον Παναθηναϊκό με 5 σουτ μέσα σε 3:50 αγώνα για σερί 4-15, πραγματικά απίστευτο!

Ο Ουόλς και ο Ξανθόπουλος έφεραν το ματς στο 51-78 στο τελευταίο τετράλεπτο, ενώ ο Όγκιλβι με τον Ουόλς μείωσαν σε 55-80. Ο Νόιμαν σκόραρε για το 57-80, ο Μασιούλις έβαλε κι ένα λέι απ, με τον Ουόλς να κλείνει το ματς στο 60-82.

Την ερχόμενη εβδομάδα το ΟΑΚΑ θα είναι… εορταστικό, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει ήδη πετύχει τον βασικό του στόχο για τη φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα, την πρόκριση στα προημιτελικά. Η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι παρά τη μείωση του μπάτζετ να μείνει η ομάδα ψηλά, στέφθηκε με επιτυχία και πάνω σε αυτό στάθηκε και ο Πεδουλάκης στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι πλέον έχουν κατορθώσει να κρατήσουν την ομάδα στην αφρόκρεμα της Ευρώπης. Κι έτσι είναι. Αλλά από εδώ και στο εξής ανοίγει η όρεξη για κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο. Μια νίκη επί της ΤΣΣΚΑ θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά τον Παναθηναϊκό στο Λονδίνο και το final four, ίσως κάνοντάς του τη ζωή πιο εύκολη στα προημιτελικά.

Τα δεκάλεπτα: 16-26, 27-42, 41-59, 60-82.

Μπαμπέργκ (Φλέμινγκ): Νάχμπαρ 14 (1τρ. 5κ.φ.), Τάντα 4, Σμιτ, Νόιμαν 2, Φορντ 11 (1τρ. 4ρ.), Τζέικομπσεν 8 (2τρ. 3ρ. 3ασ.), Μάσεϊ, Γκάβελ (4ασ.), Τσίρμπες, Όγκιλβι 9 (3ρ. 3κ. 4κ.φ.), Ουόλς 12 (8ρ. 5ασ.).

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 5 (1τρ. 6ρ. 2κλ.), Μασιούλις 24 (6τρ. 3ρ.), Ούκιτς 4 (6ασ.), Λασμ 11 (5ρ. 4κ.), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (2τρ. 5ασ. 2κλ. 4κ.φ.), Γκιστ 11 (1τρ. 7ρ.), Μπανκς 3 (1τρ. 3ρ.), Ξανθόπουλος 4, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 10 (3ρ. 5κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *