Home / NBA / Τίτλοι τέλους για Γιάο;

Τίτλοι τέλους για Γιάο;

Η ατυχία δεν λέει να αφήσει τον Γιάο Μινγκ. Μετά τον προηγούμενο τραυματισμό σκέφτηκε σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από τα παρκέ, αλλά το πάλεψε κι επέστρεψε, αν και με όριο… τα 24 λεπτά ανά αγώνα. Όμως, μετά από μόλις 5 αγώνες στη σεζόν έπαθε διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο και η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη, αφού τώρα οι εξετάσεις έδειξαν ότι έχει κάταγμα κόπωσης ξανά στον αριστερό αστράγαλο.

Στον αριστερό αστράγαλο ήταν και παλιότερο πρόβλημα, αλλά το κάταγμα αυτό είναι σε διαφορετικό σημείο. Ο Γιάο είπε ότι ελπίζει να ξαναπαίξει μπάσκετ, αλλά προς το παρόν όλα είναι ρευστά, καθώς ο Κινέζος γίγαντας θα πρέπει να μείνει εκτός αγώνων ίσως και για όλη τη χρονιά, χωρίς κανείς να ξέρει πώς θα αντιδράσει το χιλιοταλαιπωρημένο πόδι του αυτή τη φορά.

Ο Γιάο έπαθε το διάστρεμμα στις 10 Νοέμβρη. Η μαγνητική που έκανε δεν έδειξε το κάταγμα και ο παίκτης μέχρι και τις 15 Δεκέμβρη ανυπομονούσε να επιστρέψει. Μάλιστα, στις 14 Δεκέμβρη ο Γιάο πίεσε δημόσια το ιατρικό επιτελείο των Ρόκετς να τον αφήσουν να παίξει: «Τους το λέω κάθε μέρα ότι θέλω να παίξω. Περιμένω το πράσινο φως. Πότε; Δεν ξέρω. Νιώθω καλύτερα. Έχω ακόμα μια ελαφρά αδυναμία. Δεν είμαι, όμως, έτοιμος να κάτσω εκτός για 20 αγώνες, ιδίως αφού νιώθω καλά. Ξέρω ότι η κατάσταση είναι αλλιώς επειδή ήμουν σε πατερίτσες και μετά με την μπότα, καταλαβαίνω, αλλά…».

Αυτά στις 14 Δεκέμβρη. Μόλις 2 μέρες αργότερα, ο Γιάο βλέπει την καριέρα του να διαλύεται ξανά. Και αυτή η φορά μπορεί να είναι και η τελευταία. Οι δύο τραυματισμοί δεν είναι ακριβώς στο ίδιο σημείο, αφού ο πιο πρόσφατος είναι στη μέσα πλευρά του αστραγάλου, ενώ ο προηγούμενος (ο σοβαρός του 2009) ήταν στην πάνω πλευρά του αστραγάλου. Όμως, σίγουρα σχετίζεται με το διάστρεμμα, λένε οι γιατροί.

«Έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να επιστρέψω στο παρκέ, οπότε τα σημερινά (σ.σ. 16 Δεκέμβρη) είναι πάρα πολύ απογοητευτικά για μένα. Θα χρειαστώ λίγο χρόνο να μιλήσω με τους γιατρούς, ώστε να καταλάβω τις επιλογές που έχω, όμως θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους απ’ όταν το έμαθα», είπε ο Κινέζος γίγαντας, που για ακόμα μία φορά είδε τα όνειρά του να συντρίβονται.

Φέτος, πρόλαβε να παίξει μόλις 5 παιχνίδια μέχρι να πάθει το πρώτο διάστρεμμα, στα οποία αγωνιζόταν 18 λεπτά μέσο όρο και είχε πολύ καλά νούμερα, 10.2 πόντους και 5.4 ριμπάουντ, εξακολουθώντας να είναι κυρίαρχος όσο βρισκόταν στο παρκέ.

Τα τεστ στα οποία είχε υποβληθεί από τις 10 Νοέμβρη και μετά δεν είχαν δείξει το κάταγμα και οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτό να έγινε κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής δεν τα περίμενε κανείς στο Χιούστον, καθώς ο Γιάο επέμενε να υποβληθεί στην εξέταση επειδή ένιωθε καλά και ήθελε να του δώσουν το «o.k.» οι γιατροί για να αγωνιστεί.

Ο Γιάο το καλοκαίρι είχε πει σε κινεζικό μέσο ότι αν δεν μείνει υγιής θα σταματήσει το μπάσκετ. Μετά, στις Η.Π.Α. τόνισε ότι εννοούσε πως θα αποχωρήσει από την εθνική μόνο. Όμως, δεν σταμάτησε εκεί: «Επίσης, τους είπα ότι στο χειρότερο σενάριο, και εννοώ το χειρότερο, χειρότερο σενάριο, ότι δεν θα αντέξω ούτε μια σεζόν, τότε ίσως χρειαστεί να αποσυρθώ από το μπάσκετ το επόμενο καλοκαίρι».

Οι Ρόκετς ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επιστροφής για τον Γιάο. Αν δεν χρειαστεί εγχείρηση, τότε το κάταγμα κόπωσης συνήθως απαιτεί 2 μήνες για να διορθωθεί. Όμως, ο Γιάο είναι ήδη 5 εβδομάδες εκτός αγώνων, οπότε εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η περίπτωσή του δεν είναι στο μέσο όρο.

Μετά την ανακοίνωση του κατάγματος κόπωσης, πολύ έφεραν στο μυαλό τους τον Γκραντ Χιλ. Ο Χιλ είχε παρόμοιο πρόβλημα στον αστράγαλο, το οποίο επίσης ξεκίνησε από ένα διάστρεμμα και τελικά χρειάστηκε 4 χειρουργεία μέχρι να ξεπεραστεί, με τον Χιλ να κάνει αναδομητική εγχείρηση, κάτι που στην περίπτωση του Γιάο δυσκολεύει πάρα πολύ λόγω των πρότερων τραυματισμών. Πάντως, υπάρχουν και παίκτες που έπαθαν τον ίδια τραυματισμό και τον ξεπέρασαν γρήγορα (Τζέισον Κιντ, Πάτρικ Πάτερσον του Κεντάκι).

Πλέον, ο Γιάο πρέπει να αψηφήσει τη λογική που λέει ότι μετά από 4ο σοβαρό τραυματισμό στα πόδια του σε 5 χρόνια, ίσως πρέπει να αποδεχτεί τη μοίρα του και να σταματήσει το μπάσκετ. Όμως, ο Κινέζος έχει μάθει να παλεύει. Αυτό κάνει. Αυτός είναι.

Όταν οι Ρόκετς πήγαν στους γιατρούς για να δουν αν μπορεί να παίζει περισσότερα από 24 λεπτά ανά αγώνα τώρα που θα γυρνούσε από το διάστρεμμα, ο ίδιος αν και ήξερε ότι ρίσκαρε δέχτηκε να το κάνει.

Μετά τα νέα για το κάταγμα κόπωσης, ο Γιάο είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία: «Δεν έχω πεθάνει. Αυτή τη στιγμή πίνω μια μπύρα και τρώω ψητό κοτόπουλο. Τι περίμενες, κηδεία;». Και συνέχισε μιλώντας για έναν φίλο του που 20 χρονών θεωρούταν μεγάλο ταλέντο που θα έκανε καριέρα και στο NBA, έπαθε διάστρεμμα στο γόνατο και μια τυπική εξέταση έδειξε ότι είχε καρκίνο στα οστά του. «Μπροστά σε αυτό, δεν έχω τίποτα», λέει ο Γιάο.

Και δεν χάνει την αισιοδοξία του, ούτε το πνεύμα του μαχητή: «Αυτή τη στιγμή, ακόμη ελπίζω να μπορώ να επιστρέψω και να ξαναπαίξω».

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *