Home / Α1 / Κυρίτσης, Παλάσιο-Σίμονς έκλεψαν παράσταση και νίκες!

Κυρίτσης, Παλάσιο-Σίμονς έκλεψαν παράσταση και νίκες!

Με πολύ σημαντικά αποτελέσματα έκλεισε η 9η αγωνιστική στην Α1, τελευταία για το 2010. Ο Ηλυσιακός κέρδισε στη Λαμία τον Πανελλήνιο, κάνοντας την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, ενώ η Καβάλα πέρασε από τη Νέα Σμύρνη κερδίζοντας τον Πανιώνιο. Νίκη και για τον Κολοσσό στην Αθήνα επί του Ίκαρου, ενώ πολύ εύκολο μεσημέρι είχε ο Ολυμπιακός με το Περιστέρι, που δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 101-64
Για ποιο ματς μπορούμε να μιλήσουμε όταν στο επιμέρους σκορ καθεμίας από τις 3 πρώτες περιόδους ο Ολυμπιακός είχε διψήφια διαφορά και το Περιστέρι απλά… υπήρχε στο παρκέ. Οι Περιστεριώτες δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση, το ματς τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει και ο Ολυμπιακός δεν… πρόλαβε να ιδρώσει καν.

Τηλεοπτικός ο αγώνας, κεκλεισμένων των θυρών μεν, αλλά σημαντικό σφάλμα δε. Ο λόγος που ο ΕΣΑΚΕ έχει καθιερώσει αγώνα στις 12:30 είναι για να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Όταν την ίδια ώρα υπάρχει το Ίκαρος-Κολοσσός για να εξυπηρετήσει αυτήν την κατάσταση, αλλά η τηλεόραση δείχνει τηλεοπτικά ματς του Ολυμπιακού, τότε μάλλον αυτοαναιρείται ο λόγος που ξεκίνησε ο θεσμός. Ψιλά γράμματα, βέβαια, σε ένα πρωτάθλημα που γενικότερα δεν βγάζει κανένα νόημα.

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο ματς και πολύ γρήγορα έχτισε διψήφια διαφορά. Με Μπουρούση, Γκόρντον, Μαυροκεφαλίδη έγραψε ένα 9-0 στο ξεκίνημα, το οποίο εξαφάνισε οποιαδήποτε ψευδαίσθηση υπήρχε ότι θα δούμε σκληρό αγώνα και το Περιστέρι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την απουσία οπαδών στις εξέδρες. Σε λιγότερο από 4 λεπτά το σκορ ήταν 13-2 για την πρώτη διψήφια διαφορά, που έμεινε έτσι ως το 24-13 του πρώτου δεκαλέπτου. Καρμπόν ήταν και το 2ο δεκάλεπτο, καθώς μετά από ένα καλάθι του Λούμπι ακολούθησε ένα 8-0 του Ολυμπιακού για το 32-15 με τη διαφορά να φτάνει στους 20 πόντους στο 16ο λεπτό (37-17). Το Περιστέρι δυσκολευόταν πολύ να σκοράρει στη σκληρή «ερυθρόλευκη» άμυνα, ενώ ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε στην επίθεση φτάνοντας στους 49 πόντους 1,5 λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα 10-2 του Ολυμπιακού, που ανέβασε τη διαφορά στους 31 πόντους (59-28) για να μείνει σε αυτά τα επίπεδα ως το τέλος του ματς. Ξανά οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν σκληρή άμυνα και μπορεί το Περιστέρι να είχε 41 πόντους σε 30 λεπτά, αλλά είχε δεχτεί 74 και το ματς πήγαινε σε πάρα πολλές επιθέσεις, με τους 41 πόντους να είναι στην πραγματικότητα πολύ λίγοι. Στην 4η περίοδο ο Ολυμπιακός χαλάρωσε την άμυνά του τελείως, με το ματς να γίνεται… προπόνηση για τις δύο ομάδες. Το Περιστέρι μπήκε με 6/6 σουτ στο δεκάλεπτο και μπόρεσε να σκοράρει με συνέπεια για αρκετή ώρα, φτάνοντας τους 23 πόντους. Ο Ολυμπιακός είχε ένα απρόσεχτο διάστημα επιθετικά στη μέση του δεκαλέπτου, βγάζοντας τον Ίβκοβιτς από τα ρούχα του, αλλά συνολικά συνέχιζε να σκοράρει εύκολα απέναντι στην… αναγκαστική άμυνα του Περιστερίου, του οποίου οι παίκτες δεν έδειχναν καμία διάθεση να πιέσουν μήπως και ρίξουν τη διαφορά και απλά περίμεναν το φινάλε. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που μπήκαν οι 12 πόντοι του Μαυροκεφαλίδη στην 4η περίοδο, χωρίς ουσιαστική άμυνα.

Στατιστικά, οι δύο ομάδες ήταν η μέρα με τη νύχτα. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 90% στις βολές (26/29) και 72% στα δίποντα (33/46), έχοντας 3/12 τρίποντα, ενώ το Περιστέρι είχε 3/19 τρίποντα (ξεκίνησε με 1/16), 65% στις βολές (13/20) και 53% στα δίποντα (21/40). Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 33-25 ριμπάουντ και 11-8 κλεψίματα, αλλά εκεί που η διαφορά ήταν χαώδης ήταν στις 27-15 ασίστ και τα 14-23 λάθη, που προφανώς καταδεικνύουν απόλυτα την εικόνα του αγώνα.

Εκτός από τον άρρωστο Κέσελι, όλοι οι υπόλοιποι πάτησαν παρκέ, με τον Γλυνιαδάκη να παίζει στα τελευταία 4 λεπτά. Καλύτερος ο Μαυροκεφαλίδης με 10/12 δίποντα, ενώ καταπληκτικός ήταν και ο Γιοτάμ Χαλπερίν. Πολύ καλός ο Παπαλουκάς, που… έδωσε ρέστα με την ομολογουμένως παράξενη επιλογή του να φορέσει κόκκινο κολάν για να μην κρυώνουν τα πόδια του, ενώ Σπανούλης και Τεόντοσιτς φαινόταν από μακριά ότι… βαριούνταν.

Από το Περιστέρι μόνο ο Κινγκ και ο Λούμπι στάθηκαν στο ύψος τους, ενώ κανένας άλλος δεν δικαιολόγησε την παρουσία του στο γήπεδο. Πάντως, το Περιστέρι έμεινε στην 5η θέση στο 5-4 μαζί με Άρη και Μαρούσι και θα ξεχάσει πολύ εύκολα ένα ματς το οποίο δεν είχε εξαρχής σημαδέψει στο πρόγραμμα. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το 2010 με 9-0, όσο και ο «αιώνιος» αντίπαλός του με το πρώτο ντέρμπι των δύο να πλησιάζει (8 Γενάρη).

ΙΚΑΡΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 69-84
Δύο εικόνες
είχε ο αγώνας του Ίκαρου με τον Κολοσσό. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο αρκετά, αλλά δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα ηνία όσον αφορά τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα και η συνέχεια ανήκε στους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που έφτασε τις 5 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, οι 3 εκ των οποίων σε πολύ σημαντικά εκτός έδρας παιχνίδια.

Ο Ίκαρος μπήκε πιο δυνατά στο παρκέ, εκμεταλλεύτηκε τον οίστρο του Χάρις και του Καράμπουλα στην αρχή, που οδήγησαν την ομάδα τους ως το 26-17 του δεκαλέπτου. Η διαφορά έφτασε ως τους 11 και έμεινε εκεί ως το 34-23 από τον Καράμπουλα, με τον Κολοσσό να μοιάζει εγκλωβισμένος επιθετικά και με κενά στην άμυνα. Όμως, ένα σερί 2-11 από τον Κολοσσό την ώρα που ο Ίκαρος είχε 1/5 εντός παιδιάς έφερε το ματς στο 41-40 καταστρέφοντας όλη την προσπάθεια που είχαν κάνει οι γηπεδούχοι.

Ο Ίκαρος κράτησε το προβάδισμα ως το ημίχρονο, αλλά ως εκεί ήταν. Η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική, με τον Κολοσσό να παίζει πολύ καλύτερη άμυνα στην επανάληψη και να κρατά τον αντίπαλό του στους 25 πόντους σε 20 λεπτά. Το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά στην 3η περίοδο, όταν ο Κολοσσός μπήκε από τα αποδυτήρια με ένα 0-7 (ως το 44-49), ενώ δύο τρίποντα από Γκόλεματς και Τζόρνταν ήταν εκείνα που ανέβασαν τη διαφορά στους 10 πόντους (48-58) για πρώτη φορά και έδειξαν το νικητή του ματς. Από τότε ως το 37ο λεπτό η διαφορά δεν έπεσε ξανά από τους 9 πόντους, μέχρι που στην ύστατη προσπάθεια του Ίκαρου ο Πετροδημόπουλος έκανε το 67-74. Ο Ίκαρος είχε κι άλλη ευκαιρία, αλλά μετά το άστοχο τρίποντο του Καλαμπόκη, ο Κολοσσός βρήκε αιφνιδιασμό και ανέβασε ξανά τη διαφορά για να κριθεί οριστικά το ματς.

Οι γηπεδούχοι δεινοπάθησαν στα τρίποντα με 1/12, απέναντι στα 8/18 του Κολοσσού, που ήταν πιο εύστοχος και στα δίποντα (55% έναντι 48%). Αυτή η διαφορά στα ποσοστά έκρινε και το ματς, με τις δύο ομάδες να είναι πολύ κοντά σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες (εκτός ίσως από τις ασίστ, που ο Κολοσσός είχε 14 κρατώντας τον αντίπαλό του στις 9).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 70-82
Μεγάλη νίκη για τον Ηλυσιακό
, πρώτη στο πρωτάθλημα, απέναντι μάλιστα στη μοναδική ομάδα την οποία μπορούσε να περάσει στη βαθμολογία με 1 νίκη. Ο Πανελλήνιος συνεχίζει να προβληματίζει και να μην μπορεί στην Α1 να πιάσει τα στάνταρ απόδοσης που έχει στο Eurocup. Πλέον, είναι τελευταίος και από πάνω του έχει δύο ομάδες που τον έχουν κερδίσει (Ηλυσιακό, Ηρακλή) και οι οποίες θα πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος του αν θέλει να μείνει στην κατηγορία.

Οι δύο ομάδες έδειξαν αστάθεια μέσα στο ματς, με τον Ηλυσιακό να μπαίνει πολύ δυνατά, να παίρνει διψήφια διαφορά στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά να τη χάνει ως το ημίχρονο, μένοντας μάλιστα πίσω στο σκορ. Ο Πανελλήνιος δεν μπόρεσε στην επανάληψη να χτίσει στις βάσεις του δευτέρου δεκαλέπτου και ήταν πολύ χειρότερος από τον αντίπαλό του, χάνοντας δικαιολογημένα, αφού είχε απίστευτα επιθετικά προβλήματα.

Μέχρι να σκοράρει εντός παιδιάς ο Πανελλήνιος στο ματς, ο Ηλυσιακός κέρδιζε 3-9 και είχαν περάσει σχεδόν 4 λεπτά αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι το εκμεταλλεύτηκαν πλήρως για να πάνε στο 10-18 και στο 11-20 με τον Κυρίτση, φτάνοντας τη διαφορά σε διψήφια τιμή με ένα 0-5 στο τέλος του δεκαλέπτου και το τρίποντο του καταπληκτικού Κυρίτση.

Στο μοναδικό δεκάλεπτο που ο Πανελλήνιος μπόρεσε να περιορίσει τον Κυρίτση, κατάφερε να γυρίσει το ματς. Ο γκαρντ του Ηλυσιακού μπήκε με 2 λάθη στην περίοδο και δεν σούταρε στα 10 λεπτά. Ο Πανελλήνιος μπόρεσε μέσα σε 2,5 λεπτά να μειώσει στους 5 πόντους (24-29) με τον Σμιθ, τον Όστοϊτς και τον Κράμπενχοφτ να παίρνουν πρωτοβουλία. Ο Όστοϊτς, μάλιστα, ήταν εκείνος που στο τέλος του ημιχρόνου έβαλε μπροστά τον Πανελλήνιο με 43-41.

Μοιρασμένη ήταν η τρίτη περίοδος, καθώς ο Πανελλήνιος κράτησε τον έλεγχο του αγώνα ως το 49-43, αλλά στη συνέχεια ο Ηλυσιακός ήταν καλύτερος για να προσπεράσει, μάλιστα, με 7 συνεχόμενους πόντους του Κυρίτση (58-60). Στο 36ο λεπτό ο Ούντριχ ισοφάρισε σε 67-67, αλλά μετά ο Πανελλήνιος ήταν τραγικός πετυχαίνοντας 3 πόντους ως το τέλος του αγώνα με 0/7 σουτ εντός παιδιάς.

Ο Ηλυσιακός πήρε 6 συνεχόμενους πόντους και πάλι από τον Κυρίτση για να ξεφύγει με 5 και να δει το τρίποντο του Τόντιτς να κρίνει τον αγώνα λίγο πριν μπούμε στο τελευταίο λεπτό. Τα νεκρά διαστήματα ήταν που στοίχισαν στον Πανελλήνιο, ο οποίος τελικά τελείωσε το ματς με 32% εντός παιδιάς.

Ο Κυρίτσης είχε 27 πόντους σε 30 λεπτά με 6/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 12/14 βολές, κερδίζοντας 10 φάουλ, μαζεύοντας 6 ριμπάουντ και δίνοντας και 2 ασίστ. Πολύ καλοί και ο Τόντιτς (14π. 9ρ.) με τον Μπάξτερ (18π. 5ρ. 5ασ.). Από τον Πανελλήνιο ο Σμιθ ήταν καλός με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, αλλά είχε 5/15 σουτ εντός παιδιάς. Ο Μπέιλι πέτυχε 10 πόντους με 3/9, ο Ούντρις 11 με 4/12 και γενικά με τέτοια ποσοστά ο Πανελλήνιος πολύ δύσκολα θα κέρδιζε.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΚΑΒΑΛΑ 73-79
Η Καβάλα έκανε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα στη Νέα Σμύρνη εκμεταλλευόμενη την κλάση του Παλάσιο, το καταπληκτικό παιχνίδι του Σίμονς, τη ζώνη του Πρίφτη, τον τραυματισμό του Μπατή και την αδυναμία του Πανιώνιου να αλλάξει το ρυθμό.

Ισορροπημένη ήταν η πρώτη περίοδος με καμία ομάδα να μην ξεφεύγει με περισσότερους από 4 πόντους και το σκορ να είναι αρκετά υψηλό (23-24) στο τέλος της. Η Καβάλα με τον Χαφ έφτασε στο 23-28 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου για να ανεβάσει τη διαφορά στους 8 πόντους (24-32) και στους 10 λίγο αργότερα με τρίποντο του Καραποστόλου (25-35) γράφοντας ένα σερί 2-11. Πάντως, μέχρι το ημίχρονο ο Πανιώνιος μπόρεσε να ψαλιδίσει τη διαφορά και να ισοφαρίσει σε 42-42 ακριβώς στη λήξη του πρώτου μέρους.

Ο τραυματισμός του Μπατή, ο οποίος δεν έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε τον Πανιώνιο πιο προβλέψιμο, ενώ τον δυσκόλεψε αρκετά η ζώνη της Καβάλας, αφού χωρίς τον Μπατή έμοιαζε να μην μπορεί να τη σπάσει εύκολα. Όταν οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν το ματς τελείωσε, καθώς ο Πανιώνιος έδειξε να μην μπορεί να σφίξει την άμυνά του για να περιορίσει Σίμονς και Παλάσιο, με αποτέλεσμα ακόμα και 5-6 πόντοι διαφοράς να φαντάζουν βουνό.

Η Καβάλα με συνεχή καλάθια του Σίμονς ξέφυγε με 53-59 και ο Πανιώνιος δεν ξαναπλησίασε πιο κοντά από τους 3 πόντους, ενώ στα τελευταία 8 λεπτά του ματς η διαφορά έπεσε κάτω από τους 5 πόντους μόνο στο 73-77, όταν δηλαδή το ματς είχε κριθεί, παρότι σε κανένα σημείο η Καβάλα δεν πήρε διαφορά μεγαλύτερη των 7 πόντων!

Η Καβάλα είχε διπλάσιες ασίστ από τον Πανιώνιο (8-16) και εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα 6/25 τρίποντα του Πανιωνίου, που απέναντι στη ζώνη κολλούσε επιθετικά πάρα πολύ. Εκτός του Μπάρλου, που είχε 21 πόντους με 7/13 σουτ, οι παίκτες του Μπαρτζώκα έσπασαν τις μπασκέτες, με τον ΜακΛίοντ να έχει 5/14, τον Βούγιανιτς 4/10 και τον Ελόνου 3/12.

Η Καβάλα είδε τον Μιλτ Παλάσιο να έχει 17 πόντους, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ με 5/10 εντός παιδιάς και 5/5 βολές και τον Σέντρικ Σίμονς να τελειώνει το ματς με 24 πόντους, 8 ριμπάουντ, 4 τάπες και 7 κερδισμένα φάουλ με 10/18 εντός παιδιάς και 4/6 βολές. Πολύ καλός ήταν και ο Καραποστόλου. Το γεγονός ότι η Καβάλα μπορεί με έναν πολύ έμπειρο παίκτη υψηλής κλάσης (Παλάσιο) κι έναν καλό Αμερικανό (Σίμονς) να είναι 3η στο πρωτάθλημα μετά από 9 αγωνιστικές δείχνει πόσο καλά στημένη είναι η ομάδα από τον Πρίφτη που εκμεταλλεύεται τα ατού του κάθε παίκτη του, αλλά, δυστυχώς, και το πόσο μέτριο είναι το επίπεδο στο ελληνικό πρωτάθλημα φέτος.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *