Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη, πρωτιά και… καλά Χριστούγεννα!

Νίκη, πρωτιά και… καλά Χριστούγεννα!

Ο Παναθηναϊκός φόρεσε τα γιορτινά του την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Κέρδισε την Αρμάνι με 93-62 χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, την απέκλεισε και τυπικά, πήρε την πρωτιά του ομίλου και πια κοιτάει το «Top-16», όπου θα μπει ως επικεφαλής ομίλου. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ, σκόραρε πάνω από 20 πόντους σε κάθε περίοδο και τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες το παιχνίδι.

Η Αρμάνι δεν ήταν κακή επιθετικά όμως είχε μεγάλο θέμα στην άμυνα και, το σημαντικότερο, θα έπρεπε να πανηγυρίζει σαν… γκολ κάθε ριμπάουντ που έπαιρνε, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο. Οι Ιταλοί πήραν όλα κι όλα 5 ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο, δηλαδή το πήγαιναν… ριμπάουντ ανά τετράλεπτο! Σίγουρα με τέτοιο νούμερο όσο καλά κι αν σουτάρεις εντός παιδιάς (57% οι Ιταλοί στο ημίχρονο) δεν μπορείς να κερδίσεις με τίποτα.

 
Τα ριμπάουντ ήταν 18-5 στο πρώτο μέρος και τελικά 45-23 για τον Παναθηναϊκό (που είχε 16 επιθετικά) που, χωρίς Μάριτς και Μπατίστ, κυριάρχησε στον τομέα αυτό, εξαφανίζοντας τους Ιταλούς. Πολύ σημαντική η συνεισφορά του Κώστα Καϊμακόγλου που κατέβασε πολλά ριμπάουντ κερδίζοντας τις περισσότερες μάχες που έδωσε κοντά στα καλάθια, ενώ και ο Μιλένκο Τέπιτς ήταν καταπληκτικός στον τομέα αυτόν, κατεβάζοντας 11 ριμπάουντ. Η Αρμάνι είναι φύσει περιφερειακή ομάδα και λόγω αυτού δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις απουσίες του Παναθηναϊκού, αφού ο Πιέρο Μπούκι προτίμησε να μη ρισκάρει καθόλου βάζοντας τον Βαν Ντεν Σπίγκελ στο ματς μήπως και αλλάξει την κατάσταση στα ριμπάουντ.

Τα ριμπάουντ δεν ήταν το μόνο πρόβλημα της Αρμάνι, που δέχτηκε πάρα πολλούς πόντους από τη ρακέτα, μην μπορώντας να μαρκάρει τους παίκτες του Παναθηναϊκού εκεί, ενώ έκανε και πολλά φάουλ μέσα στο ζωγραφιστό, καθώς αρκετές φορές φαινόταν σα να μην έχει τρόπο να σταματήσει μια επίθεση που πήγαινε χαμηλά χωρίς φάουλ.

Ο Παναθηναϊκός πήρε από την αρχή το προβάδισμα (11-6) για να δει την Αρμάνι να παλεύει το ματς για 5-6 λεπτά, καταφέρνοντας να ισοφαρίσει σε 11-11 και 13-13. Πολύ γρήγορα αυτό άλλαξε και το ματς έκανε… φτερά για τους Ιταλούς. Το κάρφωμα του Σάτο και το τρίποντο του Διαμαντίδη έγραψαν το 24-15 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και κάπως έτσι είχε τελειώσει ο αγώνας. Η Αρμάνι δεν πλησίασε ποτέ ξανά, με τον Παναθηναϊκό μετά το 29-19 να μένει σε διψήφιες διαφορές, αφού με γρήγορο σερί 10-2 ανέβασε τη διαφορά στους 15 πόντους (34-19).

Η Αρμάνι κράτησε τη διαφορά σε αυτά περίπου τα επίπεδα ως το τέλος του ημιχρόνου (46-32), αλλά ήταν εμφανές ότι χωρίς κανέναν έλεγχο των ριμπάουντ αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε αρκετά χαλαρά, απόρροια της ευκολίας με την οποία είχε την κυριαρχία στο ματς και γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, 56-34 με σερί 10-2.

Η Αρμάνι προσπάθησε για τελευταία φορά μειώνοντας στους… 17, αλλά δεν κράτησε πολύ αυτό, καθώς πριν καν τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο η διαφορά πήγε ξανά πάνω από τους 20. Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν φιέστα για τον Παναθηναϊκό και μαρτύριο για την Αρμάνι, που άκουγε και τα νέα για την Ολίμπια που κέρδιζε στην Ισπανία και «τρελαινόταν» ακόμη περισσότερο.

Η διαφορά ανέβηκε στους 30 στο τέλος του ματς με τους Ιταλούς να μην έχουν δυνάμεις και κουράγιο, ιδίως μετά τη διακοπή λόγω προβλήματος στο χρονόμετρο, κατά τη διάρκεια της οποίας προφανώς και πρέπει να έμαθαν πώς έληξε το ματς στην Ισπανίας (όχι ότι θα άλλαζε κάτι στο ΟΑΚΑ αν είχε κερδίσει η Ολίμπια κι εκείνοι έπρεπε να ανατρέψουν 17 πόντους σε 8 λεπτά).

Σε ατομικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός είχε 7 παίκτες με διψήφιο ranking, ενώ 8 παίκτες είχαν τουλάχιστον 9 πόντους. Ο Τέπιτς κυριάρχησε στα ριμπάουντ και ήταν αλάνθαστος, αλλά είχε 2/10 στην επίθεση. Καλύτερος ήταν ο Καϊμακόγλου, ενώ πολύ καλοί ήταν οι Φώτσης, Σάτο, Περπέρογλου και Καλάθης. Άστοχος στις βολές ο Βουγιούκας και με λάθη χαμηλά, ενώ ο Διαμαντίδης έκανε αρκετές δουλειές.

Οι «πράσινοι» έκλεισαν πρώτοι και με νίκη τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις για το 2010 και πλέον έχουν μπροστά τους τον 1ο ημιτελικό Κυπέλλου στις 29 Δεκέμβρη.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *