Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Εξωγήινος Σόφο, πρόκριση για Σάρας!

Εξωγήινος Σόφο, πρόκριση για Σάρας!

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τελικά κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της Λιέτουβος Ρίτας, η οποία κέρδισε την Τσιμπόνα στην Κροατία και, παράλληλα με την ήττα της Σολέ από τη Φενέρ, πήρε το τελευταίο εισιτήριο για το «Top-16». Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν απίστευτος στο (αδιάφορο βαθμολογικά) ματς της Μακάμπι με την Προκόμ, οδηγώντας την ομάδα του στην 9η συνεχόμενη νίκη της, με τη Μακάμπι να είναι η μόνη ομάδα της διοργάνωσης που τελειώνει την πρώτη φάση με 9-1.

Η Ρεάλ συνέτριψε με… σχεδόν 50 πόντους τη Σαρλερουά για να πάρει τη 2η θέση, η Μάλαγα έχασε από την Μπαμπέργκ για να μείνει 3η στον όμιλο του Ολυμπιακού. Η νίκη της Φενέρ της δίνει τη 2η θέση, παρότι η Μπαρτσελόνα (3η τελικά) κέρδισε στο… άσκοπο ντέρμπι τη Σιένα με 1 πόντο. Η Κάχα Λαμποράλ κέρδισε την Παρτιζάν (4η τελικά) εύκολα για να ανέβει τελικά 2η στον όμιλο στην τριπλή ισοβαθμία με 5-5, αφού η Ζαλγκίρις κατάφερε να χάσει στη Ρωσία από τη Χίμκι και να μείνει 3η.

Χωρίς ρωσικές ομάδες για πρώτη φορά το «Top-16», με 2/2 ελληνικές, 2/2 λιθουανικές, 2/3 ιταλικές, 2/2 τούρκικες και 5/5 ισπανικές (συν Ολίμπια, Παρτιζάν, Μακάμπι).

 
Τα γκρουπ δυναμικότητας για το «Top-16» έχουν ως εξής:

Α γκρουπ: Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακός, Σιένα, Παναθηναϊκός
Β γκρουπ: Κάχα Λαμποράλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε, Ολίμπια Λιουμπλιάνας
Γ γκρουπ: Ζαλγκίρις Κάουνας, Μάλαγα, Μπαρτσελόνα, Εφές Πίλσεν
Δ γκρουπ: Παρτιζάν, Ρόμα, Λιέτουβος Ρίτας, Βαλένθια

Από κάθε γκρουπ κληρώνεται μια ομάδα στον κάθε όμιλο. Η κλήρωση θα γίνει στις 4 Γενάρη.

Όμιλος Α

Ασέκο Πρόκομ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 72-83 (29-52)
Βιντένοφ 20π. 6ρ., Γιάγκλα 13π. 9ρ., Στσότκα 11 // Σχορτσανίτης 23π. 7ρ. 2ασ. 3κλ. 9κ.φ. (8/10δ. 7/8β.), Έιντσον 13π. 3ρ. 6ασ. 4κλ., Μπλου 12π. 5ρ.
Η Μακάμπι είναι μακράν η πιο «καυτή» ομάδα της Ευρωλίγκας τελειώνοντας την πρώτη φάση. Οι Ισραηλινοί έχασαν το πρώτο ματς στην Βιτόρια και από τότε κέρδισαν 9 συνεχόμενα παιχνίδια για το καλύτερο ρεκόρ της διοργάνωσης. Και καθοριστικό ρόλο σε αυτό είχε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης που ήταν ξανά απίστευτος στην Πολωνία.

Ο Σχορτσανίτης πήρε παραμάζωμα ό,τι βρήκε στο δρόμο του, έβαλε 23 πόντους σε 22 λεπτά έχοντας 80% στα δίποντα και 88% στις βολές, μάζεψε 7 ριμπάουντ, έκλεψε 3 μπάλες, έδωσε 2 ασίστ και πέταξε εκτός αγώνα σχεδόν 2 παίκτες (9 κερδισμένα φάουλ). Με τον Έλληνα σέντερ να κυριαρχεί στο πρώτο ημίχρονο, η Μακάμπι δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να ανοίξει πολύ τη διαφορά.

Δίπλα του ο Τσακ Έιντσον είχε… πάρει μαζί του την «ορχήστρα» για ακόμα μία φορά (μετά από… ξεκούραση μιας εβδομάδας) έχοντας σημαντική παρουσία σε κάθε στατιστικό τομέα (2ος σκόρερ, 4ος ριμπάουντερ, 1ος πασέρ, 1ος κλέφτης, 2ος σε κερδισμένα φάουλ). Κάπως έτσι η Μακάμπι είχε 23 πόντους διαφορά στο ημίχρονο παρά την επιθετική μετριότητα του Πάργκο, του Πέρκινς (μαζί είχαν 4/17 σουτ) και έδωσε την ευκαιρία και στον Μάτσβαν να πάρει χρόνο για να «γνωριστεί» με τους συμπαίκτες του.

Το «Top-16» αρχίζει με τη Μακάμπι να έχει στείλει μήνυμα και όποιος πει μετά ότι δεν το έλαβε, μάλλον είχε κλειστό… το κινητό του και δεν θα του φταίει κανείς. Η Προκόμ απ’ την άλλη, έπεσε από τα περσινά μεγαλεία των προημιτελικών, δείχνοντας πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες για μια μέτρια ομάδα, αφού τη διαφορά κάνουν 1-2 επιλογές ξένων κάθε χρόνο.

Χίμκι-Ζαλγκίρις Κάουνας 93-89παρ. (42.48, 81-81καν.αγ.)
Λάνγκφορντ 35π. 8ρ. 4ασ. 15κ.φ., Λόντσαρ 13π. 9ρ., Πλάνινιτς 8π. 7ρ. 4ασ. // Καλνιέτις 24π. 3ασ., Πότσιους 13, Γιανκούνας 9π. 11ρ.
Η Ζαλγκίρις είχε τη νίκη στα χέρια της και μαζί με αυτή και τη 2η θέση στον όμιλο. Για 39 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα έκανε αυτό που έπρεπε απέναντι στη Χίμκι που μπορεί να μην είχε κίνητρο πρόκρισης, αλλά έπαιζε μπροστά στον κόσμο της, είχε τον Λάνγκφορντ στη «ζώνη του λυκόφωτος» (35 πόντοι με 11/22 σουτ, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και… 15 κερδισμένα φάουλ, συνολικά 42 ranking) και ήθελε να κερδίσει για το γόητρό της.

Όλα αυτά μέχρι τα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του ματς. Τότε που μετά τις βολές του Καλνιέτις το σκορ έγινε 78-81 για τους Λιθουανούς. Οι Ρώσοι πέρασαν την μπάλα στον Λάνγκφορντ, ο οποίος έκανε ντρίμπλες πέρασε ολόκληρο το γήπεδο κάθετα πηγαίνοντας από την αριστερή στη δεξιά πλευρά, αλλά ο Κλιμαβίτσιους δεν του έκανε φάουλ ούτε 4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος όταν ο Αμερικανός σταμάτησε την ντρίμπλα στα 7,5 μέτρα και δεν σηκώθηκε για σουτ. Αντ’ αυτού τον άφησε να σουτάρει εκτός ισορροπίας για τρεις αφού πρώτα «έφαγε» την επιτόπια προσποίηση (με τον Λάνγκφορντ να μην έχει ντρίμπλα). Νωρίτερα η Χίμκι είχε επιστρέψει μέσα σε ένα λεπτό από το -7 του 68-75.

Η ανατροπή αυτή και το τρίποντο κόστισαν στη Ζαλγκίρις που στην παράταση δεν είχε ψυχολογία για να κερδίσει. Ο Γκρίγκας έκανε σίγουρα λάθος έχοντας εκτός παρκέ τον Γιανκούνας στα τελευταία λεπτά, ενώ μετά «άδειασε» και τους παίκτες του λέγοντας ότι η ήττα ήταν αποτέλεσμα ανυπακοής τους στις οδηγίες του στο τελευταίο λεπτό. Πάντως, η Ζαλγκίρις μπήκε στο «Top-16» και περιμένει την κλήρωση για να μετρήσει κι εκεί τις δυνάμεις της.

Κάχα Λαμποράλ-Παρτιζάν 87-71 (41-30)
Όλεσον 14π. 7ρ., Τελέτοβιτς 17π. 6ρ. 7κ.φ., Σαν Εμετέριο 14π. 4ρ., Σόου 13π. 5ρ. // Τζαουάι 13π. 3ρ., Τζιστ 11π. 10ρ., Βέσελι 17
Μετά από καιρό η Κάχα Λαμποράλ μπόρεσε να ελέγξει το ρυθμό ενός αγώνα. Οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι σε όλη την ώρα που το ματς κρινόταν και ανέβαζαν από το ξεκίνημα του αγώνα τη διαφορά ως και το 30ο λεπτό, από τους 5 πόντους της 1ης περιόδου, στους 11 του ημιχρόνου και στους 20 του 30ου λεπτού.

Κέρδισαν εύκολα και χωρίς να πιεστούν μια Παρτιζάν που μάλλον δεν πίστεψε ποτέ ότι μπορεί να φύγει από τη Βιτόρια με τη νίκη. Στο τέλος του ματς οι 9.500 οπαδοί της Λαμποράλ είχαν κι άλλον ένα λόγο να χαίρονται, καθώς η ήττα της Ζαλγκίρις τους έφερνε στη 2η θέση του ομίλου, ανέλπιστα, αφού πριν από τρεις αγωνιστικές είχαν 2-5 και έτρεχαν και δεν έφταναν…

Η Λαμποράλ έχει περίπου 3 εβδομάδες να βρει ισορροπία, ενώ ξεκάθαρα φάνηκε ότι ο Πάπε Σόου μπορεί να τη βοηθήσει πάρα πολύ στη ρακέτα, όπου και «πονάει». Ο Σενεγαλέζος ουσιαστικά θα παίζει το χρόνο που θα έπρεπε να παίζει… ο Μπιέλιτσα, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει ούτε κατά διάνοια να προσαρμοστεί στην Ισπανία, δείχνοντας ότι δεν ήταν έτοιμος για τέτοια μετεγγραφή.

Η Παρτιζάν περνάει φάση ως 4η του ομίλου, που σημαίνει ότι θα έχει πολύ δύσκολη κλήρωση, αλλά χαμογέλασε γιατί είδε τον Γιαν Βέσελι να παίζει καλά (για τον Μιλοσάβλιεβιτς ούτε λόγος) και ελπίζει να το… ξανακάνει στο «Top-16».

Όμιλος Β

Ρεάλ Μαδρίτης-Σαρλερουά 94-45 (46-29)
Φίσερ 12π. 11ρ., Σ. Ροντρίγκεθ 12π. 5ασ., Μίροτιτς 19π. 6ρ., Βελίτσκοβιτς 5π. 10ρ. // Σαντιάγκο 9π. 3ρ.
Η Σαρλερουά πήγε αποκλεισμένη στην Ισπανία και έφυγε ταπεινωμένη. Η Ρεάλ όχι μόνο δεν άφησε το πόδι από το γκάζι, αλλά όσο περνούσε η ώρα το πατούσε και περισσότερο θέλοντας να διασύρει τους αντιπάλους της. Και το κατάφερε, προσφέροντας ένα σπάνιο ματς, διαλύοντας τη Σαρλερουά με 49 πόντους διαφορά. Ο Τζοβάνι Μπότζι, προπονητής της Σαρλερουά, είπε όλη την αλήθεια: «Για μας η Ευρωλίγκα τελείωσε όταν χάσαμε από τον Ολυμπιακό και φαινόταν ξεκάθαρα ότι ήρθαμε στην Ισπανία σαν τουρίστες». Οι 49 πόντοι είναι η 6η μεγαλύτερη διαφορά την τελευταία δεκαετία στην Ευρωλίγκα.

Κι αν το +17 του 46-29 στο πρώτο ημίχρονο έκανε τη Ρεάλ σχεδόν σίγουρη νικήτρια, το 48-16 της επανάληψης ήταν από άλλο… ανέκδοτο με τους Ισπανούς να κερδίζουν 26-4 την τελευταία περίοδο, προσφέροντας στους 4.000 οπαδούς τους στιγμές που δεν θα… ξαναζήσουν στη διοργάνωση φέτος.

Ουνικάχα Μάλαγα-Μπαμπέργκ 70-72 (40-32)
Άρτσιμπαλντ 15π. 6ρ., Φρίλαντ 10π. 4ρ., Μπέρνι 9π. 5ασ. // Ρόμπερτς 12π. 7ασ., Γκάβελ 13, Σούπουτ 12
Η Μάλαγα κέρδιζε ως το 30ο λεπτό, αλλά μάλλον ήταν εμφανές στην 4η περίοδο ότι είχε πληροφορηθεί τι γινόταν σε ΣΕΦ και Μαδρίτη και παράτησε τον αγώνα. Προφανώς όχι εσκεμμένα, αλλά οι παίκτες της ξαφνικά… κατέβασαν ασφάλειες, δεν ξανάπαιξαν άμυνα και άφησαν την Μπαμπέργκ να πάει από το -10 στο τελικό +2. Χαρακτηριστικό είναι ότι η 4η περίοδος ξεκίνησε με 0-7 για τους Γερμανούς με τη Μάλαγα απλώς να μην παίζει άμυνα.

Ο Αΐτο Ρενέσες το υπονόησε λέγοντας ότι «ξεκινήσαμε 3οι πριν το ματς και δεν χάσαμε τίποτα σε αυτό», αλλά δεν ένιωσε και υπέροχα που η ομάδα του έχασε κι άλλο ματς στην 4η περίοδο ενώ το ήλεγχε για 30 λεπτά. Ο Μπέρνι, πάντως, ήταν μάλλον πιο… σαφής, λέγοντας: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι το ματς δεν ήταν και τόσο σημαντικό στο χρονικό σημείο αυτό και ότι πάμε ούτως ή άλλως στην επόμενη φάση. Πάντως, δεν τους το δώσαμε στο τέλος»… Ο Γιώργος Πρίντεζης έμεινε ξανά 40 λεπτά στον πάγκο.

Η Μπαμπέργκ αποκλείστηκε από τη μια με το κεφάλι ψηλά από τη διοργάνωση, αλλά απ’ την άλλη θα πρέπει να κάνει στον εαυτό της την εξής ερώτηση: «Ποια ομάδα κερδίζει Ολυμπιακό, Ρεάλ και Μάλαγα και παρόλα αυτά αποκλείεται από τον όμιλο;». Οι Γερμανοί το… κατάφεραν, να κερδίσουν δηλαδή τους 3 πρώτους του ομίλου και να μείνουν εκτός συνέχειας.

Όμιλος Γ

Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ-Λιέτουβος Ρίτας 77-94 (37-44)
Μπογκντάνοβιτς 28π. 4ασ. 4κλ., Τσούμπτσιτς 17π. 8ρ. 3ασ., Λάλιτς 10π. 4ρ. // Μπαϊράμοβιτς 22π. 9ρ., Ελ-Αμίν 20π. 6ρ. 5ασ., Γιασικεβίτσιους 13π. 3ρ., Τζεσεβίτσιους 10π. 5ρ.
Είναι κάποιοι παίκτες που μπορούν να αλλάξουν την ιστορία μιας ομάδας μέσα στη σεζόν. Ένας από αυτούς είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Όταν η Λιέτουβος τον απέκτησε είχε 0-4. Έξι αγώνες αργότερα έτρεξε ένα 4-2 με τον Γιασικεβίτσιους για να προκριθεί επικά στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας. Ο Σάρας μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος στην Κροατία, αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Λιέτουβος μεταμορφώθηκε από τη στιγμή που πήρε την μπαγκέτα της ομάδας στα χέρια του, ούτε ο (απελευθερωμένος πια) Ελ-Αμίν είχε 8.3 ranking πριν πάει ο Σάρας στη Λιέτουβος και 13.7 μετά.

Απ’ την άλλη, η Τσιμπόνα ολοκλήρωσε την τραγική της χρονιά με 0-10, φέρνοντας στο μυαλό όλων μας το Μαρούσι. Όχι γιατί η Ευρωλίγκα θα έπρεπε να είχε αφήσει την ελληνική ομάδα να παίξει στη διοργάνωση, αλλά γιατί μάλλον θα έπρεπε να είχε πάρει την ίδια απόφαση αποβολής και για την Τσιμπόνα. Τουλάχιστον, οι Κροάτες δεν «αλλοίωσαν» τη διοργάνωση, αφού κράτησαν το ρόστερ τους ως το τέλος και… έχασαν απ’ όλους. Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς αποχαιρέτησε την Ευρωλίγκα με 28 πόντους, 4 ασίστ, 4 κλεψίματα και 11 κερδισμένα φάουλ κάνοντας 34 ranking για να σιγουρευτεί ότι οι μεγάλες ομάδες… δεν θα τον ξεχάσουν ως το καλοκαίρι (ή και νωρίτερα;). Από κοντά και ο Τόμισλαβ Τσούμπτσιτς που στα 20 του δείχνει ότι μάλλον είναι έτοιμος να δοκιμάσει πιο ψηλά (όπως και ο Ραντόσεβιτς βεβαίως).

Στο ματς οι δύο ομάδες ουσιαστικά συμβάδιζαν στο σκορ για 30 λεπτά, με τη Λιέτουβος, όμως, να έχει κίνητρο στην τελευταία περίοδο κι εκεί να κερδίζει πολύ εύκολα τον αγώνα έχοντας ένα επιμέρους 13-27.

Φενερμπαχτσέ-Σολέ 93-61 (38-30)
Ντ. Λαβρίνοβιτς 18, Πρέλτζιτς 11π. 11ασ., Πεκέρ 13, Σαβάς 8π. 5ρ. 3ασ., Τουτκσάν 10π. 8ρ. 3ασ. 3κλ. // Μεχία 17π. 5ρ. 3ασ., Νέλσον 9π. 4ρ. 3ασ.
Ότι η Σολέ είχε αποκλειστεί από τη στιγμή που η Λιέτουβος κέρδισε την Μπαρτσελόνα το περιμέναμε όλοι. Η εμφάνιση των Γάλλων στην Τουρκία ήρθε να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις, αφού, με τη Φενέρ να ψάχνει τη νίκη για τη 2η θέση, η Σολέ δεν είχε καμία τύχη.

Άντεξε ένα δεκάλεπτο, ίσως μπορούμε να πούμε ότι άντεξε ως το 38-30 του ημιχρόνου, αλλά από την έναρξη της επανάληψης οι Τούρκοι πήραν διψήφια διαφορά και το ματς τελείωσε απλά και εύκολα. Ο Πρέλτζιτς μοίρασε 11 ασίστ, ο Σαβάς έκανε 21 ranking με 1 καλάθι εντός παιδιάς, ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς ήταν πάρα πολύ καλός, όπως και ο Τουρκσάν. Το σκορ πήγε στο 47-36, στο 55-40 και στο 65-45 με τους Τούρκους να μην κοιτούν πίσω και τη Σολέ να δέχεται 34 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν είδε ότι δεν μπορούσε να παλέψει το ματς.

Στο τέλος και οι δύο προπονητές έλεγαν… τον πόνο τους. Ο Σπάχια μιλούσε για τον Ούκιτς και το πόσο «δύσκολα» είναι χωρίς αυτόν όσο είναι τραυματίας, ενώ ο Κουντέρ έλεγε για τον τίτλο στη Γαλλία που θέλει η ομάδα του, την… επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα, αλλά και ότι «θέλουμε να παίζουμε καλό μπάσκετ περισσότερο απ’ όσο θέλουμε να κερδίζουμε τα ματς στην Ευρωλίγκα».

Μπαρτσελόνα-Μοντεπάσκι Σιένα 73-72 (31-37)
Βάσκες 13π. 7ρ., Γκριμάου 12π. 5ρ. 3κλ., Μόρις 7π. 8ρ. // ΜακΚάλεμπ 20, Κ. Λαβρίνοβιτς 6π. 5ρ. 5κλ., Ζήσης 9π. 2ασ. 2κλ. (2/5δ. 5/6β.)
Ντέρμπι χωρίς… νόημα; Ίσως, με την Μπαρτσελόνα να κερδίζει οριακά τη Σιένα για να ικανοποιήσει τους 4.500 οπαδούς της που πήγαν στο γήπεδο, τους Ιταλούς να στέκονται στο ύψος τους ως το φινάλε και μετά να… σηκώνουν βαριεστημένα τους ώμους για την ήττα, έχοντας κλειδώσει την πρωτιά από την προηγούμενη αγωνιστική.

Το ματς δεν ήταν τόσο σκληρό όσο ένα… αληθινό ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες, με την Μπαρτσελόνα να κάνει 21 λάθη και τη Σιένα 15, αφού αμφότερες ήξεραν τη θέση τους στον όμιλο. Προς το τέλος τα πράγματα σκλήρυναν, καθώς το γόητρο και ο εγωισμός επικράτησαν, αλλά οι Ισπανοί το ήθελαν λίγο περισσότερο. Άλλωστε, αυτοί είναι πιο «πληγωμένοι» από την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Η Σιένα είχε 4 ευκαιρίες στο φινάλε να πάρει το ματς, 2 στο 71-72, με τον Ζήση και τον ΜακΚάλεμπ να αστοχούν, τον Ρούμπιο να σκοράρει με λέι απ με 5 δευτερόλεπτα να απομένουν και μετά τους ΜακΚάλεμπ και Λαβρίνοβιτς να μην μπορούν στο λίγο χρόνο να δώσουν τη νίκη στην ομάδα τους.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *