Home / NBA / «Η καλύτερη ομάδα στο παγκόσμιο μπάσκετ»!

«Η καλύτερη ομάδα στο παγκόσμιο μπάσκετ»!

«Χριστέ μου, όχι! Μεθυσμένος είσαι ακόμα;». Κάπως έτσι υποδέχτηκε ο Γκρεγκ Πόποβιτς των Σαν Αντόνιο Σπερς την ερώτηση δημοσιογράφου αν τα «Σπιρούνια» έχουν στο μυαλό τους τις 70 νίκες και το ρεκόρ των Μπουλς. Το «ακόμα» της πρότασης προφανώς αναφερόταν στα πάρτι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, με τον Πόποβιτς να είναι ξεκάθαρος: «Δεν θα του έδινα ούτε μια στιγμή σκέψης. Ούτε τώρα ούτε ποτέ. Μόνο και μόνο η σκέψη είναι γελοία». Κι όμως: οι αριθμοί άλλα λένε…

 
Οι Σπερς πριν τον αγώνα τους με τους Νικς (ξημερώματα Τετάρτης) έχουν 29-4 και είναι μακράν πρώτοι στο πρωτάθλημα. Με το 29-4 είναι λίγο πιο πίσω από το 29-3 με το οποίο ξεκίνησαν οι Μπουλς το 1995-96 καθ’ οδόν για το 72-10, όμως, από άποψης ποσοστού πάνε για 72.1 νίκες, δηλαδή βρίσκονται αυτή τη στιγμή οριακά πάνω από το 72-10. Ή, αν προτιμάτε, στο 72-10. Βέβαια, η σεζόν είναι πολύ μεγάλη και ακόμη έχει περάσει μόλις τα 2/5 της, οι Μπουλς είχαν πάει στο 41-3 μέχρι να κάνουν την 4η ήττα τους και ήταν στο 45-5 στους 50 αγώνες. Για να φτάσουν οι Σπερς στο 45-5 θα πρέπει να έχουν 16-1 στα επόμενα 17 παιχνίδια τους, κάνοντας 20 νίκες σε 21 ματς (έχουν ήδη 4 συνεχόμενες).

Πάντως, είναι η μόνη ομάδα που μπορεί ακόμα να κυνηγήσει το ρεκόρ, δεν της λείπει τίποτα, έχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις, μεγάλους αστέρες και όσο είναι όλοι υγιείς μπορεί να το κυνηγά.

Οι Σπερς άλλαξαν και στιλ φέτος, κερδίζοντας τα περισσότερα ματς με την επιθετική τους πληρότητα. Οι άλλες ομάδες έχαναν επειδή δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν. Παράξενο για τους Σπερς που ξέρουμε. Κι όμως, έδειξαν σε όλους ότι παίζουν και άμυνα. Μετά την ήττα από το Ορλάντο ακολούθησαν 4 ματς με απίστευτη άμυνα: 80 πόντοι από την Ουάσινγκτον, 82 πόντοι από τους Λέικερς, 93 από το Ντάλας, 74 από τους Θάντερ. Από τους 4 μόνο οι Μάβερικς σούταραν πάνω από 40% εντός παιδιάς, και… όχι πολύ μακριά από αυτό (42.7%). Οι Θάντερ σούταραν με 33%.

Ο προπονητής τους, Σκοτ Μπρουκς, αναγνώρισε το μεγαλείο του Πόποβιτς: «Είναι ο καλύτερος. Κάθε χρόνο βάζει κάτι καινούργιο στην ομάδα. Φέτος τους έκανε την πιο γρήγορη ομάδα της λίγκας. Έχουν την καλύτερη κίνηση στην μπάλα από όλες τις ομάδες της λίγκας. Είναι μόνιμη απειλή από το τρίποντο».

Ο Ρικ Καρλάιλ των Μάβερικς προσθέτει: «Μην ξεχνάμε ότι φέτος είναι υγιείς. Είχαν πολλά χρόνια να είναι όλοι τους υγιείς».

Και μέσα σε όλα ο Τιμ Ντάνκαν… ξεκουράζεται. «Δεν τον χρησιμοποιούν συχνά, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όποτε το χρειάζονται μπορεί εύκολα να έχει 20 πόντους και 15 ριμπάουντ», είπε ο Μπρουκς.

Όμως, το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι οι Σπερς… δεν τον χρειάζονται. Ο Ντάνκαν για πρώτη φορά στην καριέρα του παίζει λιγότερα από 30 λεπτά ανά ματς (28.9) ενώ σουτάρει και πολύ λιγότερο. Πέρσι είχε 14.0 σουτ και 4.8 βολές ανά ματς, ενώ φέτος ως τώρα έχει 11.3 σουτ και 3.2 βολές ανά αγώνα, δηλαδή περίπου 4-5 επιθέσεις λιγότερες από πέρσι.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Μανού Τζινόμπιλι, που είναι ο καλύτερος παίκτης των Σπερς φέτος, ολοταχώς προς το 2ο του all-star game (ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας, θα είναι σκανδαλώδες αν δεν επιλεγεί). Ο Πάρκερ επίσης πάει καταπληκτικά. Συνολικά οι Σπερς έχουν 10 παίκτες που έχουν παίξει πάνω από 25 παιχνίδια ως τώρα και παίζουν τουλάχιστον 11 λεπτά ανά αγώνα με τους 8 εξ αυτών να παίζουν πάνω από 18!

«Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στον Τιμ φέτος. Ξέρουμε, όμως, ότι έχουμε άλλους καταπληκτικούς παίκτες για να βάζουν την μπάλα στο καλάθι», λέει ο Τζορτζ Χιλ. Τον Ντάνκαν τον πειράζει αυτό; «Κέρδιζαν 10-12 πόντους, κοιτούσες στον πάγκο τους και ήταν ο πιο χαρούμενος τύπος! Παίκτες μικροί σε ηλικία, όπως εγώ, πρέπει να μάθουμε πολλά από αυτή τη συμπεριφορά», λέει ο Κέβιν Ντουράντ.

«Είναι ένας τύπος που θα γίνει Hall of Famer, έχει κερδίσει MVP, πρωταθλήματα, κι έχει 6 πόντους στο ματς, αλλά συνεισφέρει με το να είναι απίστευτος συμπαίκτης», συνεχίζει ο Ντουράντ. Ή έχει… 10/15, όπως το Σάββατο, που μόνος του διέλυσε τους ψηλούς των Θάντερ.

Ο Σκοτ Μπρουκς το πάει ένα βήμα πιο μακριά: «Οι Σαν Αντόνιο Σπερς είναι η καλύτερη ομάδα στο παγκόσμιο μπάσκετ». Με 29-4 ποιος θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει σοβαρό αντεπιχείρημα; Το πλεονέκτημα έδρας σε όλα τα πλέι οφς μοιάζει ότι είναι πια μόνο δικό τους για να το χάσουν, όμως… πάνω από 70 νίκες με τον Τζινόμπιλι να δείχνει τον δρόμο; Γιατί όχι; Το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *