Home / Α1 / Νίκες επιβίωσης για Μαρούσι, Πανιώνιο!

Νίκες επιβίωσης για Μαρούσι, Πανιώνιο!

Η 11η αγωνιστική έκλεισε με το Μαρούσι και τον Πανιώνιο να παίρνουν πολύ σημαντικές νίκες απέναντι σε ομάδες με τις οποίες μοιράζονται λίγο-πολύ τους ίδιους στόχους. Το Μαρούσι πέρασε από φωτιά και ατσάλι για να κερδίσει τον Ηλυσιακό που μπήκε θεαματικά στο ματς, ενώ ο Πανιώνιος είχε εύκολο απόγευμα απέναντι στον Ηρακλή, που συνεχίζει να απογοητεύει.

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στην εμβόλιμη 12η αγωνιστική της Τετάρτης, όπου έχουμε πάρα πολλά ματς που… καίνε. Τα Ηρακλής-Ίκαρος, Κολοσσός-ΠΑΟΚ, Περιστέρι-Ηλυσιακός, ΑΕΚ-Μαρούσι, Καβάλα-Πανελλήνιος είναι ανοιχτά σε κάθε αποτέλεσμα και αναμένονται απολαυστικά, ενώ και το ματς του Άρη με τον Πανιώνιο κρύβει παγίδες στο άδειο Αλεξάνδρειο. Η αγωνιστική, βεβαίως, κλείνει με το ντέρμπι κορυφής στο ΟΑΚΑ, για το οποίο ας ελπίσουμε ότι θα μείνει σε κόσμια επίπεδα και δεν θα γεμίσει ξανά με αηδία όσους αγαπούν ακόμη το μπάσκετ στην Ελλάδα.

 
ΜΑΡΟΥΣΙ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 80-75
Πολύ σημαντική νίκη για το Μαρούσι, το οποίο έφτασε στο 6-5 και μάλλον δείχνει ότι δεν θα ανησυχήσει σε κανένα σημείο της σεζόν για το θέμα της παραμονής, παρότι μια εβδομάδα πριν το τζάμπολ του πρωταθλήματος δεν ήξερε αν θα… παραταχτεί σε αυτό. Ο Ηλυσιακός βυθίστηκε πιο βαθιά, στο 1-10 και πρέπει να αρχίσει επειγόντως να κερδίζει αν θέλει να μείνει στην κατηγορία. Προφανώς τίποτα δεν έχει τελειώσει, απομένουν ακόμη 15 αγωνιστικές, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί αρκετά για να αλλάξει την κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται.

Ο Ηλυσιακός μπήκε θεαματικά στο ματς και προηγήθηκε με 0-8 και με 8-18 στη συνέχεια, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο στο ξεκίνημα. Το Μαρούσι δεν σκόραρε, δεν μπορούσε να ξεμπλοκάρει στην επίθεση, έκανε λάθος επιλογές και δικαιολογημένα βρέθηκε πίσω με διψήφια διαφορά.

Η αλλαγή στις ισορροπίες ήρθε όταν το Μαρούσι έπαιξε πιο σκληρή άμυνα, πέρασε την μπάλα στη ρακέτα όπου ο Μπάγκαριτς δεν είχε αντίπαλο και άρχισε να ευστοχεί από το τρίποντο. Ο Ηλυσιακός έκανε 4 μαζεμένα λάθη και 5 συνεχόμενα άστοχα σουτ για να γίνει το σκορ 26-22 στην πλήρη ανατροπή του σκηνικού.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά το ματς ήταν κλειστό και καμία ομάδα δεν μπόρεσε να επιβάλλει το ρυθμό της ξανά, αφού ο Ηλυσιακός το ισορρόπησε και δεν άφησε το Μαρούσι να ξεφύγει, εκμεταλλευόμενος τον οίστρο του Μπάξτερ. Στο τέλος ο Χουέρτας πήρε τον αγώνα μόνος του αφού είχε 6/6 βολές στο τελευταίο μισό λεπτό, σε μια βραδιά που ως τότε το Μαρούσι είχε 9/18.

Νωρίτερα οι γηπεδούχοι έβαλαν τρία συνεχόμενα τρίποντα με Χουέρτας και Κόμματο, αλλά απάντησαν με τον ίδιο τρόπο Μπάξτερ και Καρύδας. Ο Ουέμπ έχασε το τρίποντο που θα ισοφάριζε τον αγώνα στο 78-75 με 15 δευτερόλεπτα να απομένουν και ο Ηλυσιακός έφυγε ξανά με σκυμμένα κεφάλια.

Το ματς ήταν κακό από άποψη ποιότητας, με το Μαρούσι να σουτάρει 10 περισσότερα τρίποντα από δίποντα και να δικαιώνεται γι’ αυτό του το ρίσκο. Ο Ηλυσιακός ήταν καλύτερος, έπαιξε πιο στρωτά και σωστά, αλλά η ευστοχία των γηπεδούχων στα τρίποντα και οι βολές του Χουέρτας στο τέλος, παράλληλα με την αστοχία των φιλοξενούμενων στις προσπάθειες 2 πόντων (43%) έφερε το αποτέλεσμα εκεί που ήρθε, παρότι ο Ηλυσιακός είχε μόλις 10 λάθη (14 το Μαρούσι) και περισσότερες ασίστ.

Πάντως, σχολιάζοντας το παιχνίδι του Ηλυσιακού, γίνεται πια ξεκάθαρο ότι οι ξένοι του δεν μπορούν να τον ανεβάσουν επίπεδο όπως θα έπρεπε. Εννοείται ότι εξαιρώ τον Μπάξτερ που ήταν καταπληκτικός στο ματς, αλλά έχει και γενικά τραβήξει κουπί. Ο Ουέμπ, ο Τόντιτς και ο Πρόουελ δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά (ενώ ήταν νωρίς ακόμη για να κριθεί ο Γκραντ). Ο Φλεβαράκης μίλησε σχετικά στη συνέντευξη τύπου, αλλά το θέμα είναι αν υπάρχουν χρήματα να γίνει αλλαγή και ποιος θα βρεθεί αυτή την περίοδο που θα έρθει και θα κάνει και τη διαφορά.

Το Μαρούσι βλέπει τον Χουέρτας να του βγαίνει (το είχαμε πει ότι είναι παίκτης με ταλέντο), ενώ η εμπειρία των Κόμματου-Γκαγκαλούδη-Χαριτόπουλου βοηθάει πολύ, με τον Μπάγκαριτς να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 94-76
Για ακόμα μία φορά ο Ηρακλής ήταν απογοητευτικός και έχασε με «κάτω τα χέρια». Βέβαια, αυτή τη φορά ήταν πιο δικαιολογημένος από ποτέ, καθώς έπαιζε εκτός έδρας με νέο προπονητή που είχε αναλάβει την ομάδα μια μέρα πριν το παιχνίδι. Πάντως, ο Καλαφατάκης θα είδε ότι έχει μπροστά του πολύ δύσκολη αποστολή.

Το χειρότερο με τον Ηρακλή είναι ότι δεν φαίνεται να έχει λύσεις πέρα από τους Μπόουλντιν και Τζάζβιν (και τον Πέτροβιτς). Η έλευση του Ηλιάδη θα βοηθήσει επιθετικά (φάνηκε από το πρώτο παιχνίδι), αλλά θα χρειαστεί ο Παπανικολόπουλος να βρει τον καλό του εαυτό και ίσως να ενισχυθεί η ομάδα κι άλλο, καθώς Κοπρίβιτσα και Εϊτουταβίτσιους δεν δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή της μοίρας της ομάδας (θέσεις για ξένους πάντως υπάρχουν και χωρίς να φύγουν αυτοί).

Ο Πανιώνιος έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά, τα οποία εν πολλοίς πιστώνονται στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Μόλις 3 ημέρες μετά το στραπάτσο με το -54 από τον Παναθηναϊκό εμφανίστηκε μεταμορφωμένος και πήρε εύκολα ένα επικίνδυνο αγώνα. Μάλιστα, στον Μπαρτζώκα θα πρέπει να πιστώσουμε και το γεγονός ότι ο Βούγιανιτς είχε κίνητρο, παρότι τις επόμενες ημέρες θα φύγει από την ομάδα. Ο Βούγιανιτς ήταν που έκανε τη διαφορά και ο Πανιώνιος κέρδισε πολύ εύκολα.

Ο Ηρακλής άντεξε ουσιαστικά μια περίοδο, ως το 27-24 της πρώτης. Μετά το 30-27 ο Πανιώνιος έκανε ένα μικρό ξέσπασμα για το 38-27 και ο Ηρακλής δεν είχε τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις για να επανέλθει. Έμεινε στους 9 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο με τις επιλογές του να χειροτερεύουν και τους παίκτες του να παθαίνουν μπλακ άουτ.

Από το 30-27 ως το 47-29 είχε 4 λάθη και 1/9 εντός παιδιάς. Σε εκείνο το 17-2 κρίθηκε το ματς, με τον Πανιώνιο να ελέγχει πολύ εύκολα το δεύτερο ημίχρονο και τον Ηρακλή απλώς να περιμένει να τελειώσει το ματς. Στο Ιβανώφειο έχουν πολλή δουλειά τις επόμενες ημέρες για να «βρεθεί» η ομάδα με τον νέο προπονητή, ενώ το ματς με τον Ίκαρο την Τετάρτη είναι καθοριστικό. Ο Ηρακλής έχει να κερδίσει από τις 6 Νοέμβρη…

Σε ατομικό επίπεδο ο Βούγιανιτς ήταν καταπληκτικός με 26 πόντους και 10/15 σουτ, ενώ ο ΜακΛίοντ ήταν και πάλι κάτω του μετρίου. Ο Κόβιλ έδειξε ότι θα βοηθήσει και ο Μπαρτζώκας περιμένει τώρα τον Ντάγκλας ελπίζοντας ο Αμερικανός να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ομάδα. Το 4-7 δεν εξασφαλίζει ακόμα τους «κυανέρυθρους», αλλά το ματς με τον Ηρακλή ήταν «must win» και η αποστολή εξετελέσθη με απόλυτη επιτυχία και με +22 διαφορά που ίσως μετρήσει στο τέλος.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *