Home / Α1 / Ζωντανός ο Ηλυσιακός, νικητής ο Πανιώνιος, δράμα για Βούγιανιτς

Ζωντανός ο Ηλυσιακός, νικητής ο Πανιώνιος, δράμα για Βούγιανιτς

Πολύ σημαντική νίκη πέτυχε ο Ηλυσιακός επί του Κολοσσού με 84-74 για να ανέβει στο 2-11 στο τέλος του πρώτου γύρου και να αναπτερώσει τις ελπίδες του για παραμονή, αφού πια τον χωρίζει 1 νίκη από τη 12η θέση. Ο Πανιώνιος κέρδισε την ΑΕΚ με 78-75 μετά από ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από τον πολύ βαρύ τραυματισμό του Μίλος Βούγιανιτς, ο οποίος χάνει όλη την υπόλοιπη σεζόν. Ο Βούγιανιτς μεταφέρθηκε με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, έχει πιθανότατα συντριπτικό κάταγμα κνήμης-περόνης και θα χρειαστεί άμεσα χειρουργείο.

Έτσι, «πλήρωσε» άδικα την επιλογή του να μείνει μία βδομάδα παραπάνω στον Πανιώνιο για να τον βοηθήσει, ενώ θα μπορούσε να έχει ήδη φύγει για την Παρτιζάν και το Top-16 της Ευρωλίγκας από την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την ήττα του Κολοσσού και του Πανιωνίου η κατάσταση στο βαθμολογικό πίνακα μετά το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος (εκκρεμεί το ΑΕΚ-Μαρούσι βεβαίως) έχει 8 ομάδες σε απόσταση 1 νίκης από την 3η ως τη 10η θέση, με τις ισορροπίες να είναι πάρα πολύ λεπτές.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 84-74

Ο Ηλυσιακός είδε τον Μπάξτερ, τον Κυρίτση και τον Καρύδα να παίζουν καλά, είδε το νέο του ξένο να βοηθάει πολύ περισσότερο απ’ ότι ο Πρόγουελ, παρότι ελάχιστο καιρό στην ομάδα και, επίσης, είδε τον Κολοσσός να μένει στο ίδιο έργο θεατής. Οι ξένοι της ομάδας της Ρόδου είναι κατώτεροι των προσδοκιών με αποτέλεσμα μεγάλο επιθετικό το οποίο στοιχίζει στον Κολοσσό σε πολλά παιχνίδια. Το ίδιο έγινε και την Κυριακή.

Ο Κολοσσός μπήκε πολύ καλά στον αγώνα, προηγήθηκε από το πρώτο δεκάλεπτο και μάλιστα έτρεξε ένα 2-14 από το 12-15 ως το 14-29 του 15ου λεπτού. Ο Ηλυσιακός είχε πρόβλημα στην επίθεση, δεν μπορούσε να βάλει την μπάλα στο καλάθι, έκανε λάθη και ήταν σχετικά άστοχος.

Όμως, η συνέχεια ήταν διαφορετική. Η διαφορά είχε πέσει στους 8 πόντους ως το τέλος του ημιχρόνου και ο Ηλυσιακός ετοίμαζε την αντεπίθεσή του. Ο Κολοσσός είχε 42 πόντους στο πρώτο μέρος, αλλά έβαλε μόλις 32 στο δεύτερο με τον Καλάθη να κουράζεται. Ένα 9-0 έκανε το σκορ 41-42 μόλις στο 22ο λεπτό, ενώ από το 24ο και μετά ο Ηλυσιακός είχε προσπεράσει. Το καθαρό μυαλό και οι σωστές επιλογές του Κολοσσού έκαναν περίπατο, ενώ ο Ηλυσιακός έτρεξε σωστά τον αιφνιδιασμό, χρησιμοποίησε την άμυνα ζώνης για να κλείσει τους διαδρόμους προς τη ρακέτα του και δυσκόλεψε πολύ τον αντίπαλό του. Ο Ηλυσιακός κρατούσε τη διαφορά ως το τέλος του 3ου δεκαλέπτου, βρίσκοντας το δρόμο και από το τρίποντο, την ώρα που ο Κολοσσός έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και έριχνε πολύ τα ποσοστά ευστοχίας του.

Η εικόνα δεν άλλαξε στην επόμενη περίοδο, τελευταία αναλαμπή για τον Κολοσσό ήταν το τρίποντο του Καλάθη για το 61-59, αλλά μετά ένα 7-2 ανέβασε τη διαφορά στους 7 πόντους με τον Κυρίτση στον αιφνιδιασμό να γράφει το 74-66 λίγο αργότερα. Ο Κολοσσός σκόραρε με το σταγονόμετρο, ο Ηλυσιακός έβαζε τρίποντα (στο σημείο εκείνο… όχι γενικά στο ματς) κι αιφνιδιασμούς και το ματς πήγε από το 74-68 στο 80-68 για να κριθεί οριστικά ο τελικός νικητής.

Ο Ηλυσιακός είχε πολύ λιγότερα λάθη (13-21), έπαιξε πολύ καλύτερη άμυνα έχοντας 13 κλεψίματα (5 ο Κολοσσός), ενώ οι 10/10 αιφνιδιασμοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ο Κολοσσός από ένα σημείο και μετά δυσκολεύτηκε πολύ, ενώ το 59% στις βολές δεν τον βοήθησε καθόλου. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι το ματς άρχισε να γυρνά όταν Καλάθης, Χαρίσης και Παππάς άρχισαν να κουράζονται. Ο Τζόρνταν πρόσφερε 4 ασίστ και 4 λάθη με 1/7 σουτ, ενώ ο Γκόλεματς ήταν μέτριος (6 πόντοι με 2/5). Για ακόμη μία φορά ο Κολοσσός πλήρωνε την έλλειψη καλού περιφερειακού ξένου και μάλλον έτσι θα πάει όλο το πρωτάθλημα αν δεν αποφασίσει να ενισχυθεί (πρέπει να υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα γι’ αυτό).

Ο Ηλυσιακός μπορεί να είδε τον Ουέμπ να πιάνει απλώς χώρο, αλλά ο Μπάξτερ, ο Καρύδας και ο Κυρίτσης έκαναν τη διαφορά. Ο Καρύδας είχε 7 ασίστ και 5 κλεψίματα αλάνθαστος, ο Κυρίτσης 21 πόντους με 10/10 βολές και ο Μπάξτερ έκανε και πάλι τη διαφορά με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 7 κερδισμένα φάουλ. Επίσης, καθοριστική ήταν η συμβολή του Ντόσον, που είχε 9 πόντους με 4/4 σουτ στο ντεμπούτο του και έδειξε ότι θα βοηθήσει πολύ στη συνέχεια.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΕΚ 78-75

Πύρρειος νίκη για τον Πανιώνιο, που, μπορεί να αποχωριζόταν τον Βούγιανιτς μετά το ματς με την ΑΕΚ ούτως ή άλλως, αλλά κανείς δεν ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Βούγιανιτς, μετά από ένα υπέροχο πρωτάθλημα θα πρέπει να παλέψει πάλι με τα φαντάσματα των τραυματισμών που στοιχειώνουν την καριέρα του και την έχουν φέρει πολύ πίσω και θα πρέπει ξανά να βγει νικητής από μια πάρα πολύ δύσκολη δοκιμασία, που έχει στοιχίσει ακόμα και καριέρες σε παίκτες.

Η ΑΕΚ πάλεψε, αλλά, όπως είπε ο Γκέκος, είχε και μαύρες τρύπες στο παρκέ, που απλώς περιμένουν πότε θα φύγουν από την Ελλάδα και αυτό βγαίνει και στη διάθεσή τους στο ματς. Τέτοια δεν ήταν ο Τερέλ Καστλ, που τα έδωσε όλα και παραλίγο να κερδίσει τον αγώνα μόνο του. Αντιθέτως, ο Σπαρκς είχε 0 πόντους και 1 λάθος σε 13 λεπτά, ο Μελς είχε 2 πόντους και 4 ριμπάουντ και 12 λεπτά (και έκανε και 5 φάουλ), ο Μακ είχε 6 πόντους και 4 ριμπάουντ με 2 λάθη σε 14 λεπτά, με τους Αμερικανούς της ΑΕΚ να απογοητεύουν, πλην του «γερόλυκου» Καστλ, που έχει αποδείξει πολλάκις το μέταλλο απ’ το οποίο είναι φτιαγμένος.

Παρότι έχασε πολύ νωρίς τον καλύτερό του παίκτη, ο Πανιώνιος έδειξε χαρακτήρα και ήταν ψυχολογικά έτοιμος να παίξει χωρίς τον Βούγιανιτς. Η νίκη του Πανιωνίου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν σκεφτούμε ότι απ’ το ματς έλειπε και ο Κιθ ΜακΛίοντ λόγω τραυματισμού.

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του Βούγιανιτς, το σοκ στις τάξεις του Πανιωνίου, το κενό στον «κυανέρυθρο» άσο, αλλά και τη μαχητικότητά της και μπόρεσε να προηγείται στο πρώτο δεκάλεπτο με 19-15, αλλά όχι και να ελέγξει τη δεύτερη περίοδο.

Ο Πανιώνιος ελαχιστοποίησε τα λάθη του, έπαιξε άμυνα… Μπαρτζώκα, βελτίωσε την επίθεσή του και περιόρισε την ΑΕΚ στους 15 πόντους για να ανατρέψει την κατάσταση από το -4 στο +7 του 41-34.

Πάντως, το ματς φαινόταν ότι θα είναι ντέρμπι με την 3η περίοδο να είναι οριακή. Καστλ, Ντικούδης και Δορκοφίκης σκόραραν για την ΑΕΚ, που έμενε κοντά και περίμενε ένα ξέσπασμα μήπως και προσπεράσει. Στο 30ο λεπτό το σκορ ήταν 63-59 για τους γηπεδούχους, αλλά το ματς έγινε ακόμη πιο σκληρό στην τέταρτη περίοδο.

Έτσι, στα πρώτα 6 λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου, ο Πανιώνιος σκόραρε με το «σταγονόμετρο», πέτυχε μόλις 4 πόντους καθώς του έλειψε η ηγετική μορφή του Βούγιανιτς στην επίθεση, και η ΑΕΚ προσπέρασε εν τέλει στο 67-68. Η φάση που έκρινε ουσιαστικά το ματς, καθώς έθεσε τις ισορροπίες στο τέλος ήταν στο 38ο λεπτό, όταν ο Μπάρλος αστόχησε σε σουτ και ο Κόβιλ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ για να τελειώσει τη φάση για το 72-70. Η ΑΕΚ σούταρε για τρεις με τον Παπανικολάου, αλλά αστόχησε και πολύ γρήγορα δέχτηκε τρίποντο από τον Αθανασούλα στον αιφνιδιασμό για το 75-70.

Μετά από αυτό δεν μπόρεσε να επιστρέψει και απλώς μείωσε στο φινάλε με τρίποντο του Νικολαΐδη. Το ματς ήταν ισορροπημένο σε αιφνιδιασμούς, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα, με τις δύο ομάδες να κάνουν λίγα λάθη (9 ο Πανιώνιος, 13 η ΑΕΚ) και να είναι αμφότερες τραγικά άστοχες στα τρίποντα (4/22 και 18% ο Πανιώνιος, 17% με 3/18 η ΑΕΚ). Τη διαφορά μάλλον έκαναν τα 13 επιθετικά ριμπάουντ του Πανιωνίου (7 η ΑΕΚ) που του έδωσαν την ευκαιρία μέσα στο ματς να τελειώσει αρκετές χαμένες φάσεις με καλάθι.

Ο Καστλ είχε 23 πόντους, 8 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 9 κερδισμένα φάουλ με 4/9 εντός παιδιάς και 14/14 βολές σε 39,5 λεπτά, ενώ καλοί ήταν και οι Ντικούδης, Δορκοφίκης για την ΑΕΚ. Απ’ την άλλη, ο Αθανασούλας ήταν πολύ χρήσιμος, ο Τσιάρας και ο Κόβιλ σήκωσαν την ομάδα στα χέρια τους και ο Μπατής δεν έκανε λάθη στην οργάνωση της ομάδας (παρότι είχε 0/6 τρίποντα).

Ο Πανιώνιος μας έχει συνηθίσει να κάνει νίκες και ήττες… μαζεμένες φέτος, έκανε την 3η συνεχόμενη νίκη του και πήγε στο 6-7 για να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Όπως είναι η κατάσταση στην Α1 αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι… μία νίκη από την 3η θέση, αλλά και ότι είναι εκτός οκτάδας, ανάλογα πώς θα το διαβάσει κανείς. Πάντως, είναι ικανοποιητικό για πρώτο γύρο και αν συνεχίσει έτσι δεν θα ασχοληθεί με δύσκολα σενάρια στο τέλος. Η ΑΕΚ κοιτάζει το ματς με το Μαρούσι, καθώς είναι στο 4-8 και οπωσδήποτε χρειάζεται αυτή τη νίκη για να νιώσει και η ίδια πιο άνετα, καθώς τα προβλήματά της αυξάνονται όσο περνά ο καιρός.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *