Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / τουΡΙσΤΑΣ στη Λιθουανία!

τουΡΙσΤΑΣ στη Λιθουανία!

Χωρίς πρόβλημα πέρασε ο Παναθηναϊκός από τη Λιθουανία, ίσως πιο εύκολα απ’ ότι και ο ίδιος θα περίμενε να κυλήσει η βραδιά του, καθώς το τελικό 59-80 δείχνει πόσο απλά έγιναν τα πράγματα στο δεύτερο ημίχρονο με τη μεγάλη εμφάνιση του Κώστα Καϊμακόγλου. Έτσι, ο Παναθηναϊκός μπήκε με το δεξί στο Top-16, ξεπέρασε μια «πονηρή» αγωνιστική στην οποία είχε απουσίες και είδε και τον Διαμαντίδη να ανεβάζει ξανά την απόδοσή του μετά τη γρίπη που πέρασε.

Απ’ την άλλη, η Λιέτουβος μάλλον είναι πολύ «κοντή» χωρίς τον Σάρας και απ’ όποιον πάρει ροζ φύλλο στον όμιλο ίσως του στερήσει την πρόκριση. Δεν είναι ότι οι Λιθουανοί δεν παλεύουν, απλώς τους λείπει η φαντασία και η ποιότητα του Γιασικεβίτσιους, πράγματα που επ’ ουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει ο Σίμας Γιασάιτις, απλώς γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά του στο γήπεδο (και δεν μπορεί).

 
Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε να επιβεβαιώνει τις σκέψεις ότι η βραδιά θα είναι… μεγάλη, καθώς χωρίς τον Σάτο είχε προβλήματα στην άμυνα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην επίθεση και έμοιαζε να μην μπορεί να βρει λύσεις. Τρανή απόδειξη αυτού οι 29 πόντοι του πρώτου μέρους.

Όσο καλή άμυνα κι αν έπαιζε η Λιέτουβος, όσο ενθουσιασμένοι κι αν ήταν οι Λιθουανοί στην εξέδρα που έπαιζαν στο Top-16, ο Παναθηναϊκός ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για τα όσα είδαμε στο πρώτο μέρος. Και αυτό φάνηκε στην επανάληψη.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε κακή άμυνα στο πρώτο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να βρει ρυθμό στην επίθεση. Ο Διαμαντίδης χτύπησε στη μύτη, ο Περπέρογλου ήταν άρρωστος, ο Τέπιτς πονούσε στη μέση, σα να μην έφταναν τα υπόλοιπα προβλήματα του Παναθηναϊκού. Ο Τριφούνοβιτς έβλεπε την ομάδα του να παίζει λογικά, να ελέγχει το σκορ και να είμαι με σχετική άνεση μπροστά.

Όλα αυτά ως το ημίχρονο, καθώς η αγωνιστική άνοδος στο δεύτερο μέρος ήταν θεαματική. Οι 29 πόντοι του πρώτου μέρους έγιναν 51 στο δεύτερο ημίχρονο αφού στο γήπεδο βγήκε… ένας άλλος Παναθηναϊκός, πιο προσεκτικός, ώριμος στις επιλογές του και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του.

Χαρακτηριστική είναι η διαφορά στα ποσοστά. Μετά το 0-6 ο Παναθηναϊκός είχε 10/26 στο υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο, σουτάροντας δηλαδή με 38% εντός παιδιάς, για να πάει στα 19/29 στο δεύτερο ημίχρονο, δηλαδή στο 66% εντός παιδιάς.

Η Λιέτουβος, όταν άρχισε να λειτουργεί σωστά η επίθεση του Παναθηναϊκού ήταν εμφανές ότι δεν είχε λύσεις για να τον σταματήσει με το 37-37 να γίνεται 41-55 αρχής γενομένης με δύο κολλητά τρίποντα από Νίκολας και Καϊμακόγλου. Οι Λιθουανοί θα ήταν εξ’ ορισμού πολύ δύσκολο να αντιδράσουν, είχαν και την ατυχία του τραυματισμού του Τζεσεβίτσιους και μοιραία παραδόθηκαν μόλις άρχισε να κουράζεται ο Ελ-Αμίν.

Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός ήταν κατά διαστήματα απίστευτος, έχοντας στο ματς 20 ασίστ και μόλις 7 λάθη (!), δείγμα της ωριμότητας και σοβαρότητας με την οποία κινούταν στην επίθεση. Με δεδομένα αυτά, μόλις βελτιώθηκε η άμυνα του Παναθηναϊκού (μόλις 8 πόντους έβαλε η Λιέτουβος στην 3η περίοδο) το ματς έκανε φτερά για τους Λιθουανούς.

Βέβαια, υπήρχε κι ένας άλλος παράγοντας για να εξελιχθεί έτσι ο αγώνας. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Κώστα Καϊμακόγλου, που ήταν με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου. Ο Καϊμακόγλου κάλυψε το κενό του Σάτο (και όχι μόνο), έπαιξε 32 λεπτά και ήταν ανίκητος είτε κινούταν στην περιφέρεια είτε κοντά στο καλάθι. Είχε 16 πόντους με 6/7 σουτ, είχε 9 ριμπάουντ με 4 επιθετικά (4 από τα 6 συνολικά του Παναθηναϊκού) και ήταν αλάνθαστος με 2 ασίστ και 2 κλεψίματα. Τεράστια εμφάνιση, για την οποία βεβαίως μίλησε και ο Ομπράντοβιτς μετά τον αγώνα.

Πολύ καλός ήταν και ο Μάικ Μπατίστ, που χρησιμοποίησε το μυαλό του και την ωριμότητα που έχει ως παίκτης για να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες των ψηλών της Λιέτουβος. Πιο γρήγορος από τον Μπαϊράμοβιτς προλάβαινε σχεδόν σε κάθε φάση να σηκώνεται και να σουτάρει από κοντά πριν ο Βόσνιος προλάβει να σηκωθεί για τάπα ή να του μπλοκάρει το οπτικό πεδίο. Έτσι είχε 26 πόντους και 11/17 σουτ, πράγμα πολύ χρήσιμο για το «τριφύλλι», ιδίως στο πρώτο ημίχρονο που οι υπόλοιποι σκόραραν με δυσκολία. Φώτσης, Τσαρτσαρής και Μπατίστ δεν τα πήγαν πάρα πολύ καλά στα ριμπάουντ απέναντι στους Λιθουανούς, αλλά η μαχητικότητα του Καϊμακόγλου στη ρακέτα βοήθησαν να ισορροπήσει η κατάσταση στα ριμπάουντ (35-30 για τους Λιθουανούς με 13 επιθετικά) που ήταν και ο μόνος τομέας στον οποίο ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να «κερδίσει».

Η νίκη ήρθε θεαματικά, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι έχει τις «άμυνες» να ξεπερνάει τα προβλήματά του και το Top-16 άνοιξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φέτος για το «τριφύλλι». Τα επόμενα 3 παιχνίδια πιθανότατα θα κρίνουν τη θέση του Παναθηναϊκού στον όμιλο, αρχής γενομένης από το ματς με τη Μάλαγα στο ΟΑΚΑ, αλλά και τα δύο με Κάχα Λαμποράλ μετά (που αν έρθουν 1-1 ίσως πολλά κριθούν στη διαφορά πόντων στα δύο ματς). Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι παίζει με τη Μάλαγα εκτός της 6η αγωνιστική, που θα ξέρει ακριβώς τι του χρειάζεται στον όμιλο (ιδίως αν η Λαμποράλ κερδίσει την Πέμπτη στην Ανδαλουσία).

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Ο… Μπουμπρόφσκι και ο Μπαϊράμογλου, που ακούσαμε περίπου 10 φορές συνολικά στη μετάδοση, προφανώς και ήταν οι «evil twins» των Μπαμπράουσκας και Μπαϊράμοβιτς, που έκαναν εμφάνιση όποτε ήθελαν αυτοί στον αγώνα για να μας μπερδέψουν!

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *