Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη-δώρο από Πρέλντζιτς στη Φενέρ, τρομερός Ναβάρο!

Νίκη-δώρο από Πρέλντζιτς στη Φενέρ, τρομερός Ναβάρο!

Πολλές συγκινήσεις έκρυβε και η δεύτερη βραδιά της 2ης αγωνιστικής του Top-16 στην Ευρωλίγκα. Μπορεί η Μακάμπι να έκανε ρεκόρ διαφοράς απέναντι στο «πτώμα» της Ρόμα, αλλά τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για Φενέρ και Μπαρτσελόνα. Η πρώτη χρειάστηκε την απίστευτη διπλή τάπα του Πρέλντζιτς στον Μαρτίνεθ στην εκπνοή για να κάμψει την αντίσταση της Βαλένθια με 75-73, ενώ η Μπαρτσελόνα είδε τον Ναβάρο να κάνει απίστευτη εμφάνιση στη Λιουμπλιάνα, αλλά, αν ο Γκρέγκορι ευστοχούσε στην τελευταία επίθεση, αντί για το 67-68 θα είχαμε… δράματα!

 
Όμιλος F

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ρόμα 99-58 (57-31)
Σχορτσανίτης 19π. 10ρ. 2ασ. 7κ.φ. (8/12δ. 3/7β.), Πάργκο 16π. 3ρ. 5ασ., Πέρκινς 9π. 7ρ. 9ασ. 3κλ., Ελιάχου 18, Έιντσον 8π. 7ρ., Μπουρστάιν 9π. 4ρ. // Ντζέντοβιτς 10π. 5ρ. 3ασ., Ντάσιτς 13π. 7ρ.
Ότι το ματς στο Τελ Αβίβ είχε σίγουρο νικητή, λίγο πολύ όλοι το ήξεραν. Ότι η Ρόμα θα κατάφερνε να γράψει το όνομά της δίπλα στο μεγαλύτερο ρεκόρ διαφοράς πόντων στην ιστορία της Μακάμπι στο Top-16, όντως ήταν λίγο ακραία ως σκέψη. Κι όμως, συνεχίζοντας την απαράδεκτη σεζόν της, η Ρόμα διαλύθηκε με 99-58 από τη Μακάμπι.

Η Μακάμπι έβαλε 57 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, δεν συνάντησε καμία αντίσταση από μια ομάδα που δεν μπορούσε να συγκρατήσει την επέλαση της και δεν είχε κανένα πλάνο για να φύγει με το διπλό από το Ισραήλ (όχι ότι θα έφευγε, αλλά να το προσπαθούσε) και κέρδισε με 12 πόντους το 1ο δεκάλεπτο, με 14 το 2ο, με 5 το 3ο και με 10 το 4ο.

Η Μακάμπι σούταρε με 63% στα δίποντα (έχοντας μάλιστα 34/54), κατέβασε 50 ριμπάουντ και έκανε μόνο 12 λάθη μοιράζοντας 23 ασίστ, ενώ η Ρόμα σούταρε με 42% στα δίποντα και 22% στα τρίποντα, είχε 28 ριμπάουντ (22 λιγότερα δηλαδή) κι έκανε 15 λάθη, ενώ οι παίκτες της μοίρασαν… 8 ασίστ «για δείγμα» στο ματς.

Οι Ρωμαίοι πάνε ολοταχώς προς το 0-6 στον όμιλο, η Μακάμπι ξέχασε γρήγορα το ματς με την Μπαρτσελόνα και τώρα θέλει 2 νίκες με την Ολίμπια για να συνεχίσει να ελπίζει για την πρωτιά, εφόσον οι «μπλαουγκράνα» πέρασαν από τη Σλοβενία. Η Μακάμπι, όσο κι αν το ματς δεν μπορεί να σταθεί σε κριτική, για πολλή ώρα έμοιαζε διαστημική, ενώ ο Σχορτσανίτης ήταν και πάλι καταπληκτικός στη ρακέτα.

Ολίμπια Λιουμπλιάνας-Μπαρτσελόνα 67-68 (26-36)
Σερμαντίνι 14π. 6ρ., Γκρέγκορι 14π. 9ρ., Γιαγκόντνικ 12, Μάρκοτα 10, Ιλιέφσκι 8π. 6ασ. // Ναβάρο 27, Λόρμπεκ 12π. 7ρ., Γκριάμου 11π. 3ρ.
Η Ολίμπια άγγιξε το θαύμα, αλλά αυτό… χτύπησε στεφάνι, μαζί με τα όνειρα 13.000 Σλοβένων στις εξέδρες. Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς απέδειξε και πάλι ότι δίκαια βρίσκεται στο Top-16, αφού για ένα σουτ του Γκρέγκορι έχασε το πρώτο της ματς εντός έδρας φέτος. Και χρειάστηκε η πρωταθλήτρια Ευρώπης για να γίνει αυτό…

Η Ολίμπια από το ξεκίνημα είδε απέναντί της μια Μπαρτσελόνα που είχε πάει για το διπλό. Σοβαροί οι Ισπανοί, με τον Ναβάρο σε εκπληκτική μέρα, πήραν προβάδισμα από την αρχή και το ανέβαζαν ως τις παρυφές των 10 πόντων. Η Μπαρτσελόνα μπήκε με ένα 0-15 μετά το 4-2 στο ματς, αλλά με τη δύναμη του κόσμου της η Ολίμπια έτρεξε ένα 11-2 για να μείνει κοντά στο σκορ. Βέβαια, σε όλο το πρώτο ημίχρονο έμοιαζε ότι δεν θα μπορούσε να παλέψει το ματς, χάνοντας με 18-27 και 21-33 λίγο αργότερα, για να κλείσει το πρώτο μέρος με 10 πόντους διαφορά.

Όλα άλλαξαν στην επανάληψη. Το 12-2 της Ολίμπια με τον κόσμο να «τρελαίνεται» στις εξέδρες έριξε τη διαφορά στους 4 πόντους, ενώ πολύ γρήγορα οι Σλοβένοι προσπέρασαν με 50-49. Από εκεί και στο εξής το ματς ήταν οριακό, με την Ολίμπια να προηγείται με 59-55, αλλά τον Ναβάρο να ισοφαρίζει γρήγορα στο 61-61. Για γερά νεύρα το τελευταίο πεντάλεπτο, η Μπαρτσελόνα ξέφυγε με 5, αλλά μίλησε η εμπειρία του Γιαγκόντνικ, που έφερε το ματς στο 65-66. Ο Γκρέγκορι έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά ο Ναβάρο με «μπομπίτα» έγραψε το 67-68, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, ενώ ακόμα είχαμε περισσότερο από ένα λεπτό αγώνα.

Γκρέγκορι και Γκριμάου έχασαν από μία επίθεση, με τους Σλοβένους να έχουν 20 δευτερόλεπτα και την μπάλα για τη νίκη. Ο Γκρέγκορι σούταρε από την κορυφή, αστόχησε και ο αναστεναγμός ανακούφισης του Πασκουάλ ακούστηκε μέχρι… τη Βαρκελώνη. Ο Ναβάρο ήταν απίστευτος με 27 πόντους, έχοντας 7/7 δίποντα, 3/8 τρίποντα και 4/4 βολές, ενώ η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή της στα ριμπάουντ για να πάρει το ματς (29-39 συνολικά και 5-10 τα επιθετικά). Για την Ολίμπια ο Σερμαντίνι ήταν πολύ καλός και ήταν ο βασικός λόγος που γύρισε τόσο γρήγορα το αρχικό 4-17 στο πρώτο ημίχρονο.

Έτσι, οι «μπλαουγκράνα» παρέμειναν πρώτοι με 2-0, ενώ η Ολίμπια ξέρει ότι για να προκριθεί θα πρέπει να πετάξει έξω τη Μακάμπι. Η αρχή στις μεταξύ τους μονομαχίες θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ.

Όμιλος H

Φενέρμπαχτσε-Βαλένθια 75-73 (37-33)
Τουρκσάν 14π. 7ρ., Ονάν 22π. 3κλ., Τόμας 15, Πρέλντζιτς 10π. 3ρ. 3κ. // Μαρτίνεθ 14, Σαβάνοβιτς 11π. 7ρ., Κλαβέρ 10π. 3ρ., Κουκ 4π. 7ασ., Γιαφτόκας 9π. 7ρ.
Η Φενέρ κέρδισε οριακά τη Βαλένθια στην Τουρκία για να παραμείνει πρώτη και αήττητη στον όμιλο, αφού πρώτα χρειάστηκε τη διπλή τάπα του Πρέλντζιτς για να πάρει το ματς. Η Βαλένθια με την εμφάνισή της στην Τουρκία έστειλε μήνυμα στον Ολυμπιακό για το πόσο πολύ πρέπει να παλέψει για να την κερδίσει και να αγγίξει την πρόκριση. Η πρώτη τους μάχη την ερχόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ, σε ματς που αν χάσει ο Ολυμπιακός τότε το πιο πιθανό είναι ότι τελείωσε η υπόθεση πρόκριση.

Το παιχνίδι ήταν πολύ ωραίο, με το πρώτο ημίχρονο να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς. Η Φενέρ προηγήθηκε με 21-20 και 37-33 στο εικοσάλεπτο, αλλά δεν μπορούσε να διώξει από πάνω της τη Βαλένθια. Το ματς ήταν απίστευτο όσον αφορά τη σκακιέρα των δύο προπονητών, με δύο ομάδες οργανωμένες, που ήξεραν τι ζητούσαν σε κάθε τους επίθεση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Φενέρ είχε δύο ξεσπάσματα, αλλά κανένα δεν της χάρισε ασφάλεια. Μπήκε με 6-0 για να γράψει την πρώτη διψήφια διαφορά στο 43-33, αλλά πολύ γρήγορα η Βαλένθια απάντησε μέσα από τη ρακέτα για να ισοφαρίσει σε 47-47. Έτσι πήγαμε στο 54-52 στο 30ο λεπτό, ενώ οι Ισπανοί προσπέρασαν στο 62-63. Η Φενέρ έτρεξε ένα 13-3 για να πάει στο 75-66 με μόλις 3 λεπτά να απομένουν. Κι όμως, και πάλι δεν μπόρεσε να καθαρίσει το ματς. Ο Μαρτίνεθ είχε 5 πόντους με 3/4 βολές και ο Γιαφτόκας με χουκ έγραψε το 75-73 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό. Τουρκσάν και Τόμας αστόχησαν για τρίποντο, με την επιλογή του πρώτου να είναι εκτός λογικής και η Βαλένθια είχε περίπου 10 δευτερόλεπτα για να πάρει το ματς. Ο Κουκ δεν βρήκε χώρο, πάσαρε στον Μαρτίνεθ, αυτός σούταρε δύο φορές από το τρίποντο, αλλά και τις δύο ο Πρέλντζιτς τον τάπωσε με απίστευτο τρόπο για να χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη!

Η Φενέρ παραμένει αήττητη και, αν καταφέρει να πάρει και τη Ζαλγκίρις δυο φορές, τότε θα έχει αποκτήσει πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού θα είναι στο 4-0 και οι Ολυμπιακός και Βαλένθια στο 2-2 πιθανότατα, αν έχουν «αλληλοεξοντωθεί». Αν δεν έχουν, τότε οι Τούρκοι θα έχουν προκριθεί από την 4η αγωνιστική.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *