Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Διπλά-χρυσάφι για Λαμποράλ-Ολίμπια, εύκολα η Μπάρτσα!

Διπλά-χρυσάφι για Λαμποράλ-Ολίμπια, εύκολα η Μπάρτσα!

Πολύ όμορφη η δεύτερη βραδιά της 1ης αγωνιστικής του Top-16 στην Ευρωλίγκα. Αποτέλεσμα που ξεχώρισε (εκτός από τη νίκη της Φενέρ στο Φάληρο) το μεγάλο διπλό της Ολίμπια στη Ρώμη (63-64) με βολές του Γκρέγκορι στην τελευταία επίθεση και άστοχο σουτ του Γκόρντιτς στην εκπνοή, με λάθος της γραμματείας στο χρόνο λίγο νωρίτερα.

Η Μπαρτσελόνα άντεξε και κέρδισε τη Μακάμπι στην Ισπανία με 81-71 με τον Ναβάρο να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του στη φετινή σεζόν, ενώ η Κάχα Λαμποράλ κέρδισε εκτός έδρας τη Μάλαγα με 71-76 ελέγχοντας το ρυθμό του αγώνα με ένα διπλό που ίσως τη βοηθήσει πολύ για την πρωτιά του ομίλου.

 
Όμιλος E

Ουνικάχα Μάλαγα-Κάχα Λαμποράλ 71-76 (35-41)
Φρίλαντ 16π. 7ρ. 3ασ., Χιμένεθ 13π. 7ρ., Μπλάκνεϊ 13π. 3ρ. 4ασ., Πρίντεζης 5π. 3ρ. (2/5δ. 0/2τρ. 1/1β.) // Χουέρτας 19π. 4ρ. 4ασ. 7κ.φ., Τελέτοβιτς 13π. 8ρ., Σαν Εμετέριο 14π. 3ρ., Μπατίστα 10π. 14ρ. 4ασ., Λόγκαν 11
Σημαντική νίκη πέτυχε η Κάχα Λαμποράλ που εκμεταλλεύτηκε την κακή κατάσταση της Μάλαγα και την αλλαγή προπονητή και μπόρεσε να φύγει με το διπλό στον ισπανικό εμφύλιο. Η Λαμποράλ είχε τον έλεγχο ουσιαστικά σε όλο το ματς, εκτός από ένα μικρό διάστημα στην 3η περίοδο, και κέρδισε δίκαια.

Προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του ματς είχε η Λαμποράλ παρόλο που η Μάλαγα προσπαθούσε (και τις περισσότερες φορές το κατάφερνε) να μένει κοντά. Το ματς πέρασε από το 2-9 στο δρόμο για το 9-9, το 17-17 για το 19-26, από το 26-26 για το 35-41. Η Μάλαγα έκανε μια αντεπίθεση στο ματς, όταν με σερί 16-5 ξέφυγε με 51-46 και έκανε τους φίλους της να πιστέψουν ότι μπορεί να το πάρει.

Όμως, η Λαμποράλ με τον Μπατίστα μπόρεσε να ισοφαρίσει πάρα πολύ γρήγορα σε 51-51 και να ολοκληρώσει το δικό της 2-12 στο 53-58 παίρνοντας ξανά τα ηνία του ματς, τα οποία δεν έχασε ποτέ ως το τέλος. Η διαφορά πήγε στους 8 (58-66) και στους 9 (63-72) λίγο πιο μετά, με τον Μπέρνι να κρατάει ζωντανή την ομάδα του για το 71-74, αλλά τον Χουέρτας να τελειώνει το ματς με 2 βολές.

Ο Χουέρτας ήταν καταπληκτικός, ο Μπατίστα μάζευε ό,τι κυκλοφορούσε στον αέρα (14 ριμπάουντ), ενώ ο Τελέτοβιτς είδε ότι ισοβαθμούσε με τον Τεόντοσιτς στα 70 τρίποντα συνολικά στην κανονική περίοδο και είπε να σιγουρευτεί ότι θα πάρει προβάδισμα σταματώντας στα 13. Βέβαια, παραλίγο να μην τα καταφέρει, ακόμη κι έτσι…

Ο Ιβάνοβιτς άφησε τον Τελέτοβιτς 40 λεπτά στο παρκέ (και κανέναν άλλο πάνω από 29,5) ξέροντας ότι ο Βόσνιος είναι μόνιμη επιθετική απειλή και ότι θα του έβγαζε πολλές φάσεις στη ρακέτα με την ικανότητά του να παίζει και στα… 8 μέτρα. Έτσι κι έγινε και η Λαμποράλ πήρε μια νίκη που μπορεί και να φανεί χρυσάφι στη μάχη και για την πρόκριση και για την πρωτιά.

Όμιλος F

Μπαρτσελόνα-Μακάμπι Τελ Αβίβ 81-71 (41-37)
Ναβάρο 24π. 3ρ. 5ασ. 8κ.φ., Άντερσον 16π. 4ρ., Πέροβιτς 12π. 6ρ., Βάσκες 10π. 4ρ., Μόρις 11π. 3κλ. // Πέρκινς 13π. 8ρ. 3ασ., Χέντριξ 13π. 6ρ., Σχορτσανίτης 12π. 3ρ. 2ασ. 1κλ. 6κ.φ. (5/9δ. 2/3β.)
Η Μπαρτσελόνα κέρδισε σχετικά εύκολα τη Μακάμπι στη Βαρκελώνη, ενώ ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο γιόρτασε το γεγονός ότι έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που ξεπερνά τους 2.500 πόντους (1ος ο Μάρκους Μπράουν) με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Απ’ την άλλη, η Μακάμπι ήταν ξανά κακή στην Ισπανία (καλύτερη βέβαια από την πρώτη επίσκεψη στη Βιτόρια στην κανονική περίοδο) και θα πρέπει να το… κοιτάξει αυτό αν θέλει να πάρει την κούπα.

Το τελικό +10 βοηθάει πολύ την Μπαρτσελόνα όσον αφορά την πρωτιά, αφού οι Ισραηλινοί δεν είχαν την ηρεμία στην τελευταία επίθεση να βγάλουν ένα σωστό σύστημα για να μειώσουν στους 7-8 πόντους και είναι σίγουρα δύσκολο να κερδίσουν με διψήφια διαφορά στην έδρα τους την Μπαρτσελόνα.

Από την αρχή του ματς η Μπαρτσελόνα μπήκε δυνατά και προηγήθηκε αφού η Μακάμπι δεν μπορούσε να σταματήσει τους Ναβάρο και Άντερσον. Το ματς ήταν στο 17-7 μετά από σερί 10-0 της Μπαρτσελόνα, αλλά οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να ισοφαρίσουν στο 27-27. Βέβαια, δεν ήλεγξαν το ματς, παρότι προηγήθηκαν, και το 41-37 του ημιχρόνου ήταν φυσιολογικό. Με τον Έιντσον σε μέτριο βράδυ επιθετικά, η Μακάμπι δεν άντεξε στην 3η περίοδο και οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 54-46 και 63-53 στο τριαντάλεπτο. Η Μακάμπι προσπάθησε, επιχειρούσε σε κάθε φάση να περάσει την μπάλα στον Σχορτσανίτη, αλλά η Μπαρτσελόνα μπόρεσε να προσαρμοστεί και να μην την αφήσει να γυρίσει το ματς, παρότι μείωσε σε 71-67 στο 37ο λεπτό. Στο τέλος, οι Ισραηλινοί ήταν κατώτεροι των προσδοκιών και δεν μπόρεσαν να ελέγξουν ούτε καν τη διαφορά της ήττας.

Ρόμα-Ολίμπια Λιουμπλιάνας 63-64 (35-33)
Ντάσιτς 18π. 11ρ., Ντζέντοβιτς 10π. 7ρ. // Γκρέγκορι 19π. 14ρ. 5κ.φ., Όσμπολτ 16, Γιαγκόντνικ 8π. 5ρ.
Κακό ήταν το παιχνίδι από πλευράς ποιότητας, αλλά πάρα πολύ καλό από πλευράς έντασης, πάθους και κινήσεων στην προπονητική σκακιέρα. Ο Φιλιπόφσκι είχε διαβάσει πολύ καλά την Ολίμπια και η Ρόμα έδειξε σημάδια βελτίωσης στο παιχνίδι της, τουλάχιστον στον τρόπο που κινούταν στο παρκέ, σε σχέση με τα προηγούμενα ματς.

Βέβαια, μην… τρελαινόμαστε, 35 πόντους έβαλε πάλι στο ημίχρονο και δεν μπόρεσε παίξει καλά επιθετικά, ούτε να κρατήσει το προβάδισμα όταν το πήρε στα μισά του ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ιταλοί ήταν κακοί, η Ολίμπια έπαιξε πολύ καλή άμυνα και κέρδισε ένα ματς, που θα μπορούσε να πάει και στους δύο χάρη στην κλάση και τον οίστρο του Κένι Γκρέγκορι.

Σε αυτόν πήγαινε η μπάλα στο φινάλε και ο Αμερικανός δεν απογοήτευσε τους συμπαίκτες του, δείχνοντας την κλάση του και κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια αγωνιστική, στην οποία θα είναι και επίσημα MVP. Γιατί ανεπίσημα είναι σίγουρα με βάση την προσφορά του στο ματς. Στο τέλος ο Ζντοβτς ζήτησε να πάει η μπάλα στα χέρια του Αμερικανού, εκείνος έπαιξε έξυπνα και στις δύο φάσεις, πήρε αντίστοιχα φάουλ και με 4/4 βολές μετέτρεψε το 63-60 στο τελικό 63-64.

Το ματς ήταν κλειστό ως το ημίχρονο, η Ρόμα μπήκε δυνατά για το 43-35 στην επανάληψη, αλλά κατάφερε να μείνει πίσω στο σκορ μέσα σε ελάχιστα λεπτά (46-47). Οι γηπεδούχοι και στην 4η περίοδο πήραν μικρή διαφορά με 58-51, αλλά και πάλι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Στο 58-51 η Ολίμπια απάντησε με 0-7 και στο 63-58 του 39ου λεπτού με 0-6 για να πάρει τη νίκη.

Στην τελευταία επίθεση η Ρόμα έχει δίκιο που διαμαρτύρεται, καθώς έχασε 1,5 δευτερόλεπτο (ο χρόνος κυλούσε πριν ο Ουάσινγκτον πιάσει την μπάλα από την επαναφορά). Όμως, στα 8 δευτερόλεπτα που της έμειναν για να κάνει επίθεση, έβγαλε ένα «σκοτωμένο» σουτ με 4 δευτερόλεπτα να απομένουν, σουτ που φυσιολογικά δεν βρήκε στόχο. Η Ολίμπια κέρδισε, αν και θα έπρεπε η τελευταία επίθεση να γυρίσει πίσω και να ξαναγίνει.

Ο όμιλος είναι πάρα πολύ δύσκολος (με Μακάμπι και Μπαρτσελόνα), αλλά η Ολίμπια μπήκε δυνατά και με την εκτός έδρας νίκη ελπίζει. Ιδίως αν την ερχόμενη εβδομάδα κερδίσει στην έδρα της την Μπαρτσελόνα. Η Ρόμα, απ’ την άλλη, μπορεί να πάει και στο 0-6 όπως ήρθαν τα πράγματα. Νωρίς για να το πει κανείς, αλλά… το λέω.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *