Home / Α1 / Η… μισή Α1 στο πιάτο σας!

Η… μισή Α1 στο πιάτο σας!

Το πρώτο μισό του πρωταθλήματος της Α1 τελείωσε και οι ομάδες ετοιμάζονται από το Σάββατο να μπουν στο δεύτερο μέρος, που θα κρίνει την τελική κατάταξη και θα χωρίσει τους επιτυχημένους από τους αποτυχημένους. Όμως, οι ισορροπίες σχηματίστηκαν στα πρώτα 13 ματς. Αλήθεια, τι είδαμε στις 13 πρώτες αγωνιστικές στην Α1; Ποιοι ξεχώρισαν, ποιοι νιώθουν μάγκες και ποιοι θα ήθελαν… να το πάρουμε πάλι από την αρχή το πράγμα;

Οι καλύτερες

Ο Ολυμπιακός τελείωσε τον πρώτο γύρο μόνος πρώτος με 13-0 στη βαθμολογία. Κέρδισε καθεμία από τις αντιπάλους του, ανάμεσά τους και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός είχε 12-1, αλλά και την καλύτερη επίθεση (90.7 πόντοι) και άμυνα (62.9 πόντοι) του πρωταθλήματος.

Οι δυο τους κέρδισαν και τα 24 παιχνίδια που έδωσαν με τις άλλες 12 ομάδες της Α1, με μόλις 4 από αυτά να κρίνονται σε μονοψήφια διαφορά (με Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Κολοσσό του Ολυμπιακού και με Πανελλήνιο του Παναθηναϊκού) και τα 20 υπόλοιπα με διψήφιες διαφορές.

Οι χειρότερες

Ο Ηλυσιακός τελείωσε τον πρώτο γύρο στον πάτο της βαθμολογίας, έχοντας 2-11. Κοντά του Πανελλήνιος και Ηρακλής με 3-10.

Τη χειρότερη άμυνα την είχε η ΑΕΚ (81.0 πόντοι), ενώ τη χειρότερη επίθεση ο Ίκαρος Καλλιθέας (66.8 πόντοι), που όμως έφτασε στο 6-7.

Η απογοήτευση

Ο Άρης πριν το πρωτάθλημα είχε θεωρηθεί δικαιολογημένα μακράν το μεγαλύτερο φαβορί για την 3η θέση, καθώς δεν είχε τα οικονομικά προβλήματα των υπολοίπων, είχε φτιάξει από νωρίς ρόστερ και μάλιστα αρκετά δυνατό, και έμοιαζε ότι φέτος θα ήταν η χρονιά του. Μπορεί ακόμα να είναι, όμως το πρώτο μισό της σεζόν μόνο προβληματισμό φέρνει.

Ο Άρης τελείωσε με 7-6, ισοβαθμεί στην 4η θέση μαζί με άλλες 3 ομάδες, ενώ στην έδρα του μετράει μόλις 4-3, έχοντας χάσει (εκτός από το ματς-παρωδία με Ολυμπιακό) από το Περιστέρι και τον Πανιώνιο. Παίζει με έναν προπονητή που εδώ και 2 εβδομάδες… φεύγει και δεν μοιάζει να έχει βρει ως τώρα ισορροπία.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τη σεζόν με ρόστερ που θα μπορούσε να την οδηγήσει μέχρι και στην τετράδα για τη μάχη της Ευρωλίγκας. Είχαμε από την αρχή προκρίνει ως σημαντικότερη παράμετρο τα οικονομικά προβλήματα. Τελικά, αυτά κυριάρχησαν στην καθημερινότητα της ομάδας, που εκτός του Καστλ αναμένεται μέχρι τη 15η αγωνιστική να έχει αλλάξει όλους τους υπόλοιπους ξένους της. Εκτός αυτού, για μεγάλο διάστημα οι απλήρωτοι παίκτες δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μπάνιο στα αποδυτήρια (δεν υπήρχαν λεφτά για θέρμανση), οι ξένοι έφευγαν και δεν γυρνούσαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα πληρώνονταν (Γκράντι) και, γενικά, την κατάσταση χαρακτήρισε τέλεια ο Μηνάς Γκέκος με τη λέξη «μπουρδέλο» που χρησιμοποίησε.

Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ μπόρεσε και έβγαλε τον πρώτο γύρο με 4-9, ρεκόρ όχι θεαματικό, αλλά ούτε και απογοητευτικό δεδομένων των συνθηκών. Παίκτες όπως ο Καστλ, ο Νικολαΐδης, ο Καλλινικίδης, ο Ντικούδης (και άλλοι) παρέμειναν τέλειοι επαγγελματίες σε ένα πλήρως αντιεπαγγελματικό κλίμα και κατάφεραν ως τώρα να κρατήσουν την ΑΕΚ πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, αν και 2 νίκες μακριά από την οκτάδα.

Το θαύμα

Δύο εβδομάδες πριν αρχίσει η σεζόν, το Μαρούσι απλώς δεν υπήρχε. Δεν είχε πρόεδρο, διοίκηση και παίκτες, παλιοί παράγοντες που έχουν γράψει ιστορία με την ομάδα αποχωρούσαν λέγοντας μεγάλες αλήθειες για τα ψέματα που τους έλεγαν όλο το καλοκαίρι και δεν φαινόταν πουθενά μέλλον.

Κι όμως, μέσα σε μια εβδομάδα το Μαρούσι έφτιαξε ρόστερ, στηρίχτηκε στους Κόμματο και Γκαγκαλούδη, που η εμπειρία τους κάλυψε την έλλειψη προετοιμασίες, έκανε σταδιακά πολύ καλές επιλογές ξένων (Χουέρτας, Κλεμέντε, Μπάγκαριτς) και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής οδήγησε μια ομάδα που θα έπρεπε να μην έχει λάβει μέρος στη φετινή Α1 σε ρεκόρ 8-5 και την 3η θέση στο πρωτάθλημα.

Το Μαρούσι ξέρει να κερδίζει, το αποδεικνύει συνεχώς, εκμεταλλεύτηκε το πεσμένο επίπεδο της φετινής Α1 και, πια, χαμογελάει σίγουρο ότι, όχι απλώς δεν θα κινδυνεύσει αλλά, θα παλέψει ως το τέλος για τετράδα και οκτάδα.

Ο καλύτερος

Η Καβάλα βρίσκεται στο 7-6 και την 4η θέση (με άλλους τρεις) στο πρωτάθλημα. Μπορεί να μην έχει ακόμα σταθερότητα εκτός έδρας (1-5), αλλά στην έδρα της ως τώρα φαντάζει παντοδύναμη με ρεκόρ 6-1. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο που θεωρώ ότι ο MVP του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος προέρχεται από την Καβάλα.

Ο Μιλτ Παλάσιο είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά στη φετινή Α1. Γερόλυκος ναι στα 33 του, συνταξιούχος με τίποτα! Ο Παλάσιο είναι ασταμάτητος, καμία άμυνα δεν μπορεί να τον περιορίσει και τελείωσε τον πρώτο γύρο της Α1 όντας 1ος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 17.3 πόντους κι έχοντας ακόμα 3.2 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 17.3 ranking σε 32 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Βεβαίως, ένας μόνος του δεν φτάνει, με τον Σέντρικ Σίμονς να είναι οριακά 2ος στην κατηγορία, αφού είναι ο παίκτης με το καλύτερο ranking στην Α1 απ’ όσους έχουν παίξει 13 παιχνίδια (από πάνω του μόνο ο Μπάγκαριτς με 7 και ο Σμιθ με 5). Ο Σίμονς έχει 12.9 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 2.1 τάπες με 19.0 ranking ως τώρα στο πρωτάθλημα, όντας 3ος ριμπάουντερ και 1ος μπλοκέρ της Α1. Μαζί με τον Παλάσιο οδηγούν εκ του ασφαλούς την Καβάλα…

Σκουπίδια, χαρές και πορτοφόλια

Ο Στίβεν Σμιθ έχει ως τώρα 11.2 ριμπάουντ στην Α1, αλλά ο Ντιόν Τόμπσον με 9.6 είναι 1ος, αφού έχει παίξει 13 παιχνίδια (ο Σμιθ έχει κάτω από τα μισά ως τώρα). Ο Βασίλης Σπανούλης είναι με διαφορά εκείνος που κάνει πιο πολύ απ’ όλους χαρούμενους τους συμπαίκτες του, αφού έχει 5.8 ασίστ ανά αγώνα, ενώ τα πορτοφόλια τους πρέπει να τσεκάρουν οι παίκτες όταν από δίπλα τους περνά ο Ρόουλι Μάρσαλ (2.3 κλεψίματα σε 13 αγώνες). Ο Τερέλ Έβερετ είχε 2.4 κλεψίματα ανά αγώνα μέχρι να φύγει από την Α1 και τον Ηρακλή.

Μετεγγραφές-χρυσάφι!

Είναι κάποιες φορές που οι ομάδες κάνουν λάθος κινήσεις το καλοκαίρι, κινήσεις που προσπαθούν να διορθώσουν το χειμώνα. Όλοι οι προπονητές… γκρινιάζουν ότι μεσούσης της περιόδου οι καλοί (και φτηνοί) παίκτες σπανίζουν και ότι δύσκολα μπορούν να βρουν διορθώσεις για τα λάθη τους. Κι όμως, κάθε χρόνο υπάρχουν παίκτες που κάνουν τη διαφορά παρότι ήρθαν στα μισά της χρονιάς. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να μπουν αρκετοί φέτος, όπως ο Μπομπι Μπράουν του Άρη, ο Στιβ Φράνσις του Πανελληνίου, οι Ντένις Κλεμέντε και Ντέιβιντ Χουέρτας του Αμαρουσίου, ο Έρμιν Τζάζβιν του Ηρακλή, ο Ράιβον Κόβιλ του Πανιωνίου, ο Λανς Χάρις του Ίκαρου.

Όμως, δύο είναι αυτοί που έχουν κάνει όλους τους υπόλοιπους προπονητές και προέδρους της Α1 να νιώθουν… βλάκες που δεν τους «σκέφτηκαν», που δεν τους πήραν ή που, απλώς, τους διάλεξαν άλλοι.

Ο Στίβεν Σμιθ ήρθε μετά τα πρώτα 8 ματς στον Πανελλήνιο και από τότε είναι (και φέτος) ο καλύτερος παίκτης της Α1. Έχει 16.8 πόντους και 11.2 ριμπάουντ με 20.8 ranking, το καλύτερο από κάθε άλλον στο πρωτάθλημα. Στα 5 αυτά ματς ο Πανελλήνιος έχει πετύχει τις 2 από τις 3 νίκες τους στο φετινό πρωτάθλημα.

Από κοντά και ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς που έφτασε στο Μαρούσι μετά τα πρώτα 6 παιχνίδια της Α1. Έχει ως τώρα 12.3 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 2.0 ασίστ και 1.9 τάπες, με 19.7 ranking ανά αγώνα, ranking χειρότερο μόνο αυτού του Σμιθ στην Α1. Στα 7 παιχνίδια με τον Μπάγκαριτς στη σύνθεσή του το Μαρούσι έχει 6-1 στο πρωτάθλημα (ενώ είχε 2-4 ως τότε).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *