Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ελ-Αμάν και ΡΕΑΛηθινή μαγεία!

Ελ-Αμάν και ΡΕΑΛηθινή μαγεία!

Γεμάτη ματσάρες ήταν η πρώτη ημέρα της 2ης αγωνιστικής του Top-16 στην Ευρωλίγκα. Όσοι είχαν την τύχη να δουν τους αγώνες, σίγουρα ένιωσαν πλήρως αποζημιωμένοι στο τέλος της βραδιάς. Μιας βραδιάς που είχε το διπλό της Λιέτουβος στην Ισπανία επί της Λαμποράλ, με τον Καλίν Ελ-Αμίν να παίρνει το ματς μόνος του σχεδόν, βάζοντας και το τρίποντο της νίκης από τα 9 μέτρα στην εκπνοή.

Σαν να μην έφτανε αυτό στο μπασκετικό πάρτι της Τετάρτης, είδαμε τη Ρεάλ να ανατρέπει 20 πόντους διαφορά σε 10 λεπτά επί της Σιένα και να κερδίζει μέσα στην Τοσκάνη την πρωταθλήτρια Ιταλίας, που έμοιαζε με ομαδούλα στο τέταρτο δεκάλεπτο. Τέλος, στο Βελιγράδι, μπροστά σε ένα απίστευτο κοινό 18.000 οπαδών της που δημιούργησε κολασμένη ατμόσφαιρα, η Παρτιζάν είχε το τελευταίο σουτ για να στείλει το ματς με την Εφές στην παράταση, αλλά οι Τούρκοι χαμογέλασαν τελευταίοι κερδίζοντας για πρώτη φορά φέτος εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα, στηριζόμενοι στην εκπληκτική εμφάνιση του Ιγκόρ Ρακόσεβιτς.

 
Όμιλος E

Κάχα Λαμποράλ-Λιέτουβος Ρίτας 86-89 (40-37)
Χουέρτας 17π. 5ρ. 11ασ., Τελέτοβιτς 20π. 3ρ., Σαν Εμετέριο 9π. 8ρ. 3ασ. 3κλ. 7κ.φ., Μπάρατς 15π. 5ρ., Μπατίστα 10π. 7ρ. 3ασ. // Ελ-Αμίν 22π. 3κλ., Μπαϊράμοβιτς 19π. 5ρ., Μπιπέλιτσα 17π. 3ρ., Βαλανσιούνας 8π. 7ρ.
Ελ-Αμάν τι πάθαμε
, θα σκεφτόταν μετά το ματς ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που έτσι στα καλά καθούμενα είδε την ομάδα του να πετάει στα σκουπίδια την εκτός έδρας νίκη επί της Μάλαγα, να χάνει το θεωρητικά πιο εύκολο ματς του ομίλου και να διευκολύνει αφάνταστα τον… Παναθηναϊκό για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλο.

Μια ματιά στα στατιστικά των παικτών της Λαμποράλ κάνει απλώς ανεξήγητο το αποτέλεσμα, με τον Χουέρτας να έχει 17 πόντους και 11 ασίστ, τον Τελέτοβιτς 20 πόντους μ 5/8 τρίποντα, τον Σαν Εμετέριο να τα κάνει όλα στο παρκέ, τον Μπάρατς να είναι πολύ καλός και τον Μπατίστα να δίνει πολύτιμες λύσεις. Με μια πεντάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο η Λαμποράλ θα έπρεπε να το πάρει το ματς κι εύκολα κιόλας.

Κι όμως. Από την αρχή ως το τέλος ήταν άθλια στην άμυνα, ενώ δεν μπορούσε να κρατήσει καμία από τις διαφορές που πήρε στον αγώνα, δείχνοντας πόσο ασταθής και αφερέγγυα είναι φέτος. Ο Ιβάνοβιτς και πάλι δεν μπορούσε να βοηθήσει από τον πάγκο, ενώ παίρνοντας τόσα πολλά από 5 παίκτες… δεν έκανε ούτε αλλαγές, παίζοντας με 9 συνολικά, εκ των οποίων ο Λόγκαν μόλις 4 λεπτά και 3 παίκτες πάνω από 33.

Η Λιέτουβος κέρδιζε σχεδόν 10 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, έχασε καθαρά το δεύτερο με 23-11 στο μοναδικό σημείο του αγώνα που η Λαμποράλ έπαιξε ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, ενώ στο 4ο δεκάλεπτο οι Λιθουανοί έβαλαν 34 πόντους, με τους Βάσκους να μην μπορούν να τους μαρκάρουν ούτε… στα τάιμ άουτ!

Η Λαμποράλ ηττήθηκε, παρότι προηγήθηκε με 54-44 στο 28ο λεπτό. Βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό ο Καλίν Ελ-Αμίν, που είχε σε 26 λεπτά συμμετοχής 22 πόντους, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 τάπα και 5 κερδισμένα φάουλ με 4/4 βολές, 3/3 δίποντα και 4/5 τρίποντα. Ένα από τα τρίποντα, μάλιστα, ήταν η «βόμβα» που στην εκπνοή του αγώνα έγραψε το τελικό σκορ! Ο Ελ-Αμίν με απίστευτη σταυρωτή ντρίμπλα ξεμαρκαρίστηκε και… έκλεισε το σπίτι των Βάσκων.

Πλέον, η Λιέτουβος ελπίζει ακόμη και για πρόκριση, αφού μπροστά της έχει την ντεφορμέ Μάλαγα, έχοντας κερδίσει ήδη μέσα στη Βιτόρια!

Όμιλος G

Μοντεπάσκι Σιένα-Ρεάλ Μαδρίτης 68-78 (40-28)
Ζήσης 14π. 2ρ. 1ασ. 3κλ. (3/9δ. 1/2τρ. 5/5β.), Μος 16, Καουκένας 8π. 4ασ. // Μίροτιτς 16π. 4ρ., Ρέγιες 11π. 11ρ., Σουάρεθ 15π. 5ρ., Τόμιτς 4π. 6ρ. 3ασ., Τάκερ 15π. 3ρ., Πριτζιόνι 2π. 3ρ. 6ασ.
Στο γήπεδο θα βγάλουν πιθανότατα τη νύχτα οι παίκτες της Σιένα, μέχρι να καταλάβουν τι τους… χτύπησε. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας έμοιαζε παντοδύναμη για περισσότερα από 25 λεπτά, έχοντας μετατρέψει το ματς με τη Ρεάλ σε περίπατο, αλλά στο τέλος ξεγυμνώθηκε τελείως, δεν είχε σκορ, δεν είχε λύσεις, δεν είχε καθαρό μυαλό, δεν ρίσκαρε, δεν, δεν, δεν…

Και το αποτέλεσμα ήταν η Ρεάλ να επιστρέψει από το -18 για να κερδίσει τον αγώνα με 10 πόντους, παίρνοντας μάλιστα με 20 πόντους διαφορά την 4η περίοδο. Το σκορ στο 4ο δεκάλεπτο ήταν 6-26 για τη Ρεάλ, με την περίοδο να αρχίζει με 2-20 για τους Μαδριλένους!

Το σκορ στο 26ο λεπτό ήταν 55-37 με τη Σιένα να δείχνει ότι θα γίνει το πρώτο φαβορί για την πρόκριση με μια τεράστια νίκη. Όμως, η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική και στα επόμενα 14 λεπτά η Ρεάλ έγραψε επιμέρους 13-41 κερδίζοντας με 28 πόντους τη Σιένα στο διάστημα αυτό!

Η πλήρης κατάρρευση των Ιταλών είχε λόγο και αιτία. Η άμυνα προσαρμόστηκε πάνω στον Ζήση, ο Γιάριτς ακόμη είναι τουρίστας (7 μήνες απραξίας είναι αυτοί), ο Λαβρίνοβιτς ξεκάθαρα δεν ήταν καλά, αυτός και ο Καουκένας είχαν 0/9 τρίποντα στο ματς, ο Στόουνρουκ έκανε αρκετά λάθη, ο Μος δεν έπαιρνε την μπάλα από τους συμπαίκτες του και η Σιένα δεν μπορούσε ούτε καν να δει το καλάθι στις επιθέσεις της. Απ’ την άλλη, η Ρεάλ έτρεξε ένα 0-15 στην 4η περίοδο ως το 64-72, έχοντας 13/24 τρίποντα στο ματς (54%!) και 8/12 (δηλαδή 67%) στο διάστημα από το 55-37 ως το 68-78!

Όλα αυτά απέναντι στην καλύτερη άμυνα της Ευρώπης, σε μια ομάδα που ακόμα και στην «κατάρρευσή» της δεν έκανε λάθη, καθώς η Σιένα είχε 5 σε όλο το ματς και έφτανε σε κάθε επίθεση ως το σουτ. Μόνο που δεν μπορούσε να σκοράρει καθώς σε κάθε σουτ υπήρχε ένα (τουλάχιστον) χέρι να κρύβει τη θέα. Εξ ου και το 3/17 τρίποντα των Ιταλών.

Πλέον, η Ρεάλ είναι το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, ενώ μετά το διπλό στη Σερβία, η Εφές έχει σχεδόν ήδη πετάξει εκτός συνέχειας τη Σιένα, που πια θα παίζει τα ρέστα της και θα μπορεί να ελπίζει μόνο με 2 νίκες επί της Παρτιζάν και… άλλες δύο στα επόμενα ματς.

Παρτιζάν-Εφές Πίλσεν 76-79 (34-40)
Τζέρελς 15π. 7ασ., Τζαγουάι 10π. 6ρ., Τζιστ 19π. 6ρ., Κέτσμαν 9π. 6ρ. // Ρακόσεβιτς 23π. 4ρ. 9κ.φ., Τουντζερί 13π. 3ασ., Γκονλούμ 14π. 4ρ., Ρόμπερτς 9π. 5ρ. 3κλ.
Το σκηνικό ήταν ιδανικό. 17.893 οπαδοί στις εξέδρες να «βγάζουν» τα λαρύγγια τους και στο παρκέ 10 ψυχωμένοι παίκτες, που κυνηγούσαν να κάνουν ό,τι και πέρσι: να μαγέψουν την Ευρώπη. Απέναντί τους μια ομάδα πολύ καλή, αλλά με 0-5 ως τώρα εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα.

Κι όμως, η Παρτιζάν δεν τα κατάφερε. Έφτασε μια ανάσα από το όνειρο, αλλά η Εφές στις λεπτομέρειες ήταν καλύτερη. Στις λεπτομέρειες και σε ένα βασικό: τον Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, που σμπαράλιαζε επί 40 λεπτά κάθε σκέψη των Σέρβων να τον μαρκάρουν. Με 23 πόντους σε 27 λεπτά έχοντας 7/12 σουτ και 9 κερδισμένα φάουλ, ο Ρακόσεβιτς έμοιαζε και ήταν ασταμάτητος.

Η Παρτιζάν, όμως, μπόρεσε σε όλο το ματς να μείνει κοντά στο σκορ, από το 14-19 ως το 28-33 και από το 43-48 ως το 63-67. Στο ενδιάμεσο είχε προσπεράσει και 2-3 φορές, ενώ είχε βρεθεί και μια φορά πίσω με 11 πόντους (54-65). Όταν το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» με τον κόσμο να «τρελαίνεται» η Παρτιζάν φάνηκε συνεπής. Δύο τεράστια τρίποντα του Τζιστ έφεραν το ματς στο 69-70 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό.

Δύο ακόμη… μεγαλύτερα επιθετικά ριμπάουντ του Θόρντον και του Ρόμπερτς κράτησαν την Εφές μπροστά με 69-73 και 71-75, αλλά ο Κέτσμαν με τρίποντο μετά από «τρελή» φάση και την εξωπραγματική ασίστ του Μιλοσάβλιεβιτς μείωσε στον πόντο με 14 δευτερόλεπτα για το τέλος. Ο Τουντζερί είχε 4/4 από τη γραμμή, ο Τζέρελς 2/2 στο ενδιάμεσο και στη συνέχεια η Παρτιζάν 9 δευτερόλεπτα για την ισοφάριση. Ο Τζέρελς αστόχησε για τρεις, ο Κέτσμαν πήρε το ριμπάουντ με πλάτη στο καλάθι, αλλά αγνόησε τον εντελώς αμαρκάριστο Τζιστ και πέταξε μια προσευχή που πήγε έρμπολ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *