Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Χειροκρότημα και από την Κροατία!

Χειροκρότημα και από την Κροατία!

Κάτι σαν συγκρότημα που κάνει ευρωπαϊκό tour πρέπει να νιώθει ο Ολυμπιακός εδώ και ένα μήνα. Δεν νομίζω ότι μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί το φαινόμενο να τον χειροκροτούν όπου πηγαίνει οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας. Τελευταίοι που υποκλίθηκαν στον πρωταθλητή Ευρώπης, ήταν οι οπαδοί της Τσεντεβίτα, αφού πρώτα είδαν την ομάδα τους να χάνει με 62-84 από τον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, για να κερδίσει το χειροκρότημα των Κροατών από το 38ο λεπτό και μετά!

Πλέον, ο Ολυμπιακός είναι στο 7-2 και περιμένει να δει τι θα κάνει την Παρασκευή η Ζαλγκίρις στο Μιλάνο για το αν θα περάσει μόνος πρώτος στον όμιλο. Μεγάλη σημασία βαθμολογικά δεν έχει αυτό, μόνο για λόγους γοήτρου, αφού δεν πάει να πει ότι θα έχει πιο εύκολο δρόμο στο Top-16 αν τερματίσει πρώτος. Στην Κροατία ο Σπανούλης, ο Περπέρογλου, ο Πρίντεζης, ο Χάινς και ο Πάουελ φρόντισαν ώστε η ομάδα τους να περάσει ένα εύκολο βράδυ!

Η διαφορά στα στατιστικά τεράστια, με τον Ολυμπιακό να σουτάρει με 64% στα δίποντα και την Τσεντεβίτα με 41% σε ένα ματς που είχε συνολικά μόλις 7 βολές (2/3 οι Κροάτες, 3/4 ο Ολυμπιακός). Τα ριμπάουντ ήταν 35-37, τα κλεψίματα 5-6, αλλά η διαφορά σε ασίστ (8-27) και λάθη (12-7) ήταν αυτή που ώθησε το ματς στο 20+. Ο Ολυμπιακός έπαιζε στρωτό μπάσκετ, σε κάθε φάση έψαχνε το εύκολο και ελεύθερο σουτ, με τους Κροάτες να αναλώνονται σε ατομικές ενέργειες, που δεν είχαν ιδιαίτερη τύχη. Χαρακτηριστικό είναι ότι Λο, Σπανούλης, Μάντζαρης και Περπέρογλου είχαν ο καθένας τουλάχιστον 4 ασίστ στο ματς! Ο Ολυμπιακός έβαλε 36 καλάθια εντός παιδιάς και 2 φορές από ένα ζευγάρι βολών, με τα εύστοχα του να προέρχονται κατά 71% από ασίστ στο ματς, νούμερο τρομερό για αγώνα Ευρωλίγκας!

Η Τσεντεβίτα μπήκε στο ματς με 6-0 με τον Ράιτ και τον Μπίλαν να ξεκινούν πολύ καλά, αλλά αυτή η υπεροχή της δεν κράτησε πολύ. Μετά το 9-2 από το τρίποντο του Ιλιέφσκι και το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός άλλαξε τελείως ρότα, οι παίκτες του σταμάτησαν τις ατομικές ενέργειες και στα υπόλοιπα 34 λεπτά του ματς μοίρασαν 26 ασίστ. Από δύο ασίστ ο Πάουελ και ο Παπανικολάου μείωσαν σε 9-6, ενώ ο Πρίντεζης από ασίστ του Μάντζαρη έκανε το 11-11 ισοφαρίζοντας τον αγώνα.

Το πρώτο προβάδισμα του Ολυμπιακού ήρθε όταν μετά το λάθος του Άντριτς ο Πάουελ πάσαρε στον Σπανούλη για το 11-14, η 6η ασίστ της πρώτης περιόδου ήρθε για το 13-17, με τον Γκριν να μειώνει, αλλά τον Ολυμπιακό να πηγαίνει με τον Περπέρογλου στο 16-21. Ο Περπέρογλου είχε μπει καταπληκτικά στο ματς, έφτασε τα 3/3 δίποντα και τα 2/2 τρίποντα μετά από 2 λεπτά στη δεύτερη περίοδο για το 21-28 του Ολυμπιακού. Ο Άντιτς έφερε τη διαφορά στους 9 πόντους για να απαντήσει με τρίποντο ο Άντριτς, αλλά ήταν ξεκάθαρο πια ότι ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του αγώνα. Στο 16ο λεπτό ο Σλούκας έγραψε το 26-34 για να στείλει ο Σπανούλης τη διαφορά για πρώτη φορά στους 10 πόντους, 26-36 με 3:13 για το τέλος του ημιχρόνου.

Μετά το καλάθι του Ιλιέφσκι ο Σλούκας με τρίποντο από την πάσα του Μάντζαρη έγραψε το 28-39 για τον Ολυμπιακό, αλλά 5 πόντοι από Ιλιέφσκι και Σούπουτ μείωσαν σε 33-39. Ο Ολυμπιακός φάνηκε να χαλαρώνει στο τέλος του ημιχρόνου, με τον Ιλιέφσκι να μειώνει σε 37-40 και να δίνει θεωρητικές ελπίδες στην Τσεντεβίτα, ελπίδες που, πάντως, με την εικόνα των δύο ομάδων στο παρκέ, δεν επιβεβαιώνονταν.

Στην επανάληψη η Τσεντεβίτα έμεινε κοντά μέχρι και το πολύ δύσκολο, εκτός ισορροπίας τρίποντο του Ιλιέφσκι για το 42-46, με τον Πρίντεζη και τον Πάουελ στη συνέχεια να κάνουν τη διαφορά, φέρνοντας τον Ολυμπιακό στο 42-50, για να σκοράρει τρίποντο ο Μάντζαρης για το 44-53. Ο Πρίντεζης ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους, 44-55, αυτή έμεινε στις παρυφές τους για 2-3 λεπτά, μέχρι ο Ολυμπιακός να αναγκάσει την Τσεντεβίτα να παραδοθεί πλήρως, ανήμπορη να ακολουθήσει το ρυθμό του και την αποτελεσματικότητά του, που του πρόσφερε ελεύθερο σουτ σε κάθε επίθεση σχεδόν.

Το τρίποντο του Γκεσεβίτσιους έγραψε το 48-60, ο Σάτον δεν μπόρεσε να απαντήσει και ο Χάινς έκανε το 48-62 και το 48-64 στο τέλος της 3ης περιόδου. Ο Ολυμπιακός μπήκε στην 4η περίοδο με σκορ από τον Παπανικολάου, 48-66 και +18, και το ματς είχε ήδη κριθεί. Η Τσεντεβίτα μπόρεσε λίγο αργότερα με τρίποντο του Σάτον να μειώσει σε 55-68, αλλά ο Χάινς απάντησε αμέσως, ενώ ο Ολυμπιακός έβγαλε και 4 άμυνες στη σειρά (2 τάπες και 1 επιθετικό φάουλ για την Τσεντεβίτα) μέχρι ο Σπανούλης να πασάρει στον Παπανικολάου για το 55-72. Οι συνεχόμενες άμυνες έφτασαν τις 6 για τον Ολυμπιακό και από το κλέψιμο του Σπανούλη το σκορ έγινε 55-74.

Η Τσεντεβίτα μπόρεσε να σκοράρει μετά από 10 συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες στην επίθεση με τον Μπάμπιτς, αλλά ο Άντιτς αμέσως απάντησε για το 57-77. Στο τελευταίο πια δίλεπτο του αγώνα, Μαυροειδής και Σπανούλης πήγαν το ματς στο 60-81 για να κάνει ο MVP Νοεμβρίου της Ευρωλίγκας το 60-84 με τρίποντο στα 22 δευτερόλεπτα και να κλείσει το ματς από λέι απ του Νούρκιτς στην εκπνοή.

Ο Μπαρτζώκας μετά το ματς δεν μάσησε τα λόγια του, μίλησε για το Top-16, είπε ότι υπάρχουν «10 ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο», ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την υγεία των παικτών», αλλά και ότι «όπως παίζουμε εμείς θεωρώ ότι έχουμε πολλές πιθανότητες για να το κατακτήσουμε».

Σε ατομικό επίπεδο ο Ολυμπιακός είχε τον Περπέρογλου να μπαίνει με 5/5 σουτ στο ματς, να δίνει και 6 ασίστ, τον Σπανούλη να κάνει ξανά ό,τι θέλει, τον Πρίντεζη και τον Πάουελ να δένουν πολύ καλά στη ρακέτα ως δίδυμο, όπως έχουν κάνει και οι Χάινς-Άντιτς, με τον Μπαρτζώκα να ακολουθεί πια την περσινή τακτική, βάζοντας τους ψηλούς ανά δυάδες στο παρκέ τις περισσότερες φορές. Ο Μάντζαρης ήταν πολύ καλός οργανωτικά, ενώ και ο Λο βοήθησε αρκετά.

Τελευταίος σταθμός
του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο, στο ΣΕΦ απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, που ως τότε έχει το ματς της Παρασκευή με τη Ζαλγκίρις, αγώνας που ίσως κρίνει εν πολλοίς την πρόκρισή της. Με νίκη δική της και ήττα της Λαμποράλ στην Τουρκία, θα είναι αδιάφορη την ερχόμενη Παρασκευή. Όχι ότι ο Ολυμπιακός έχει κάτι να φοβηθεί, μιλάμε για τον πρωταθλητή Ευρώπης, την ομάδα με 6 συνεχόμενες νίκες, που παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, έχει κερδίσει 5 συνεχόμενα ματς με διψήφια διαφορά και έχει αναγκάσει τον κόσμο σε Μιλάνο, Κάουνας και Ζάγκρεμπ να τον χειροκροτεί στο τέλος των αγώνων του εκεί.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 37-40, 48-64, 62-84.

Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ
(Πέτροβιτς): Ράιτ 11 (1τρ. 4κ.φ.), Σούπουτ 9 (1τρ. 3ρ. 3κ.φ.), Μπάμπιτς 2, Άντριτς 3 (1τρ. 5ρ.), Σάτον 3 (1τρ. 3ρ.), Μπίλαν 6 (11ρ.), Ιλιέφσκι 14 (2τρ.), Ζελαμπάλ 2, Νούρκιτς 4, Γκριν 6 (2τρ. 3κλ.), Μπάζνταριτς 2 (5ρ. 3ασ.).

Ολυμπιακός
(Μπαρτζώκας): Χάινς 10 (5ρ. 3ασ.), Λο 2 (4ασ. 3κ.φ.), Άντιτς 7 (1τρ. 3ρ.), Σπανούλης 14 (2τρ. 5ρ. 5ασ. 5κ.φ.), Περπέρογλου 12 (2τρ. 6ασ.), Σλούκας 5 (1), Μαυροειδής 2, Πάουελ 9 (5ρ.), Γκεσεβίτσιους 3 (1), Πρίντεζης 11 (1τρ. 7ρ.), Παπανικολάου 6, Μάντζαρης 3 (1τρ. 5ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *