Home / ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ / Θύματα του σύγχρονου τρόπου ζωής

Θύματα του σύγχρονου τρόπου ζωής

Ο σημερινός τρόπος ζωής και εργασίας έχει προσφέρει πολλές διευκολύνσεις αλλά έχει φέρει μαζί του και ένα ακριβό τίμημα: τον πόνο στη σπονδυλική στήλη. Η κακή στάση του σώματος, οι πολλές ώρες που ξοδεύουμε καθισμένοι στο γραφείο σε συνδυασμό με τις λιγότερες ώρες που αφιερώνουμε στη γυμναστική, έχει οδηγήσει στο σημείο το 85% των ανθρώπων να εμφανίσει κάποια στιγμή πόνο στη μέση ή τον αυχένα.

Οι κύριοι λόγοι που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας αυτών των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης είναι οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής (σε συνδυασμό με την εξαιρετικά διαδεδομένη πλέον χρήση του υπολογιστή), η μείωση των ωρών που αφιερώνει ο σημερινός άνθρωπος στην άσκηση και τη γυμναστική και η κακή στάση του σώματος σε όλες τις ακόλουθες καταστάσεις: στην όρθια θέση, στην καθιστή θέση στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στον καναπέ.

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε δουλειά, αφού φαίνεται να είναι σήμερα η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εταιρείες που παραχώρησαν στους εργαζομένους τους χώρο και χρόνο άσκησης, μείωσαν τις ημέρες απουσίας από τη δουλειά κατά το 1/5! Επιπλέον, έστω και λίγη γυμναστική, βελτιώνει τη διάθεση και την ευεξία, με αποτέλεσμα να μπορεί να αυξήσει την απόδοση των εργαζομένων.

Απλές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας είναι:

  1. Πρώτο και κυριότερο μέλημα του καθενός από εμάς πρέπει να είναι η σωστή και ευθεία στάση του κορμού όταν καθόμαστε.
  2. Είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε από την καρέκλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνουμε διατάσεις.
  3. Εάν κάποιος νιώσει τη μέση του «πιασμένη», θα πρέπει άμεσα να αλλάξει στάση και να ακολουθήσει κάποιες διατατικές ασκήσεις.
  4. Απλές κάμψεις και εκτάσεις του κορμού, κοιλιακοί και ραχιαίοι, και πους-απς μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο.
  5. Ένα μαξιλάρι στη θέση της πλάτης της καρέκλας είναι μια καλή λύση για να βοηθήσει τη θέση της σπονδυλικής στήλης.

Εκτός από τις καθημερινές διατάσεις και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, λίγες ώρες γυμναστικής την εβδομάδα είναι ευεργετικές. Για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πόνου στη μέση ή τον αυχένα, απλή αεροβική άσκηση, κολύμβηση ή τρέξιμο θα βοηθήσουν στην προσωπική ευεξία.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε άτομο που εμφανίζει έντονα συμπτώματα θα πρέπει να καταφύγει σε ιατρική και φυσικοθεραπευτική βοήθεια, ενώ τα εκάστοτε προγράμματα ασκήσεων πρέπει να είναι εξατομικευμένα.

Αντώνης Κουσούλης

Διαβάστε ακόμη:

About nikolask11

Check Also

Σύνδρομο Υπέρχρησης – Καταπόνησης

Το Σύνδρομο Υπέρχρησης-Καταπόνησης (Overuse Syndrome) έχει εξελιχθεί σε μια σιωπηρή επιδημία στους εφήβους. Αλλά πώς …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *