Home / Α1 / Σόου Κόβιλ, Σμιθ, Πάρκερ, αλλά μόνο ο πρώτος… γέλασε!

Σόου Κόβιλ, Σμιθ, Πάρκερ, αλλά μόνο ο πρώτος… γέλασε!

Ολοκληρώθηκε η 15η αγωνιστική με τον ΠΑΟΚ να κάνει περίπατο στο Ιβανώφειο απέναντι σε έναν ιδιαίτερα αδύναμο στη ρακέτα Ηρακλή κερδίζοντας με 67-86. Ο Άρης πήρε τη νίκη από τον Πανελλήνιο στο άδειο Αλεξάνδρειο με 73-63 ολοκληρώνοντας με 2-0 φέτος απέναντι στον συνοδοιπόρο του στο Eurocup. Τέλος, ο Πανιώνιος επικράτησε στην παράταση με 96-84 του Ίκαρου, σε ένα ματς με αρκετά καλό θέαμα και πολύ σασπένς!

Μετά από 15 αγωνιστικές 4 ομάδες ισοβαθμούν στην 4η θέση και άλλες 3 βρίσκονται ακριβώς μια νίκη πίσω τους. Η νίκη του Πανιωνίου έφερε τον Πανελλήνιο και την ΑΕΚ 3 νίκες πίσω από τη 10η θέση, με την κατάσταση κάτω από τις δύο πρώτες θέσεις να είναι ιδιαίτερα ρευστή.

 
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΟΚ 67-86 (20-45)

Πάρκερ-σόου στο Ιβανώφειο στην πρεμιέρα του Σμους Πάρκερ με τη φανέλα του Ηρακλή, αλλά ο Αμερικανός μάλλον δεν είχε ελπίδες να κερδίσει αυτό τον αγώνα. Ο Τζάζβιν… έφυγε νωρίς, ο ΠΑΟΚ είχε απίστευτη υπεροπλία στη ρακέτα και το παιχνίδι τελείωσε από το πρώτο δεκάλεπτο, με το «δικέφαλο» να κάνει απλώς τα βασικά.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο ματς με τον Παπαδόπουλο και τον Ντόζιερ να καταφέρνουν εύκολα να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία, ενώ όσο ο Ηρακλής προσπαθούσε να κλείσει στην ρακέτα του και να μην επιτρέψει πόντους από κοντά, ο Μάρσαλ έβρισκε ανοιχτές ματιές προς το καλάθι και άρχισε να σκοράρει κατά βούληση. Ο Καλαφατάκης φοβήθηκε να βάλει από την αρχή τον Πάρκερ, καθώς ήταν ελάχιστο καιρό με την ομάδα και όταν μπήκε ο νεόφερτος Αμερικανός το ματς είχε ήδη τελειώσει.

Ο Ηρακλής ασφυκτιούσε στην επίθεση να πάρει πόντους κι έτσι η διαφορά έγινε διψήφια ήδη από το 3ο λεπτό το αγώνα στο 6-16 με το τρίποντο του Γιαννακίδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη την πρώτη περίοδο κανείς «ψηλός» παίκτης του ΠΑΟΚ δεν σκόραρε! Ο Μάρσαλ έβαλε τους πρώτους 10 πόντους της ομάδας του, ενώ ως το 9-23 του δεκαλέπτου τον ΠΑΟΚ πήγαν οι περιφερειακοί. Αλλά αυτό καθόλου τυχαίο δεν ήταν, αφού για να καλύψει τη δεδομένη αδυναμία στη ρακέτα απέναντι σε έναν παίκτη όπως ο Παπαδόπουλος ο Ηρακλής κλεινόταν πίσω, εμπόδιζε τον Λάζο να πάρει προσπάθειες, αλλά άφηνε ελεύθερα σουτ, που ο ΠΑΟΚ τα εκμεταλλεύτηκε.

Ο ΠΑΟΚ είχε 8/15 σουτ στην πρώτη περίοδο με 5 τρίποντα την ώρα που ο Ηρακλής έψαχνε απεγνωσμένα τον παίκτη που θα τον κουβαλήσει στο σκοράρισμα. Μέχρι να ζεσταθεί ο Πάρκερ και να βρει τα πατήματά του και τους συμπαίκτες του το σκορ στη δεύτερη περίοδο είχε φτάσει στο νταμπλ σκορ (18-36) και στη συνέχεια είχε περάσει τους 20 πόντους στο 18-39 με το καλάθι και φάουλ του Ντόζιερ. Ο Ηρακλής έμεινε 4 σχεδόν λεπτά χωρίς πόντο στο δεκάλεπτο, ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα 0-9 από το 18-34 στο 18-43 και το παιχνίδι τελείωσε οριστικά εκεί.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ χαλάρωσε, ο Πάρκερ ανέβασε στροφές και ο Ηρακλής μπόρεσε στην 3η περίοδο να ρίξει τη διαφορά κάτω από τους 20 πόντους, πλησιάζοντας ως τους 14 (41-55), αλλά χωρίς να μπορέσει να απειλήσει πραγματικά. Το -14 ήταν και η μικρότερη απόσταση που βρέθηκε ο Ηρακλής από τον ΠΑΟΚ ( το έκανε ξανά στιγμιαία στο 63-77) με το παιχνίδι να κυλά ήρεμα στο δεύτερο μέρος.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε πολύ εύκολα τον αγώνα κι αυτό φαίνεται από τα 21 λάθη του, που δεν του κόστισαν, παρότι ο αντίπαλός του έκανε μόλις 9. Ο «δικέφαλος» είχε 16 ασίστ (5 ο Ηρακλής) και 43 ριμπάουντ (33 ο Ηρακλής), ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα να τελειώνει τις φάσεις από κοντά, σουτάροντας με 68% στα δίποντα. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το 3/25 τρίποντα του Ηρακλή, τότε φαίνεται εύκολα γιατί το παιχνίδι κρίθηκε από το δεύτερο δεκάλεπτο.

Ο Πάρκερ έδειξε ότι θα είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης της ομάδα με 26 πόντους (10/22 σουτ) στο ντεμπούτο του, ο Εϊτουταβίτσιους και ο Λαμπρόπουλος βοήθησαν στη ρακέτα, αλλά είναι εμφανές ότι ο Ηρακλής θέλει επειγόντως παίκτη για να αντικαταστήσει τον Τζάζβιν (ή… τον ίδιο τον Τζάζβιν πίσω). Την άλλη βδομάδα έρχεται ο «τελικός» με τον Ηλυσιακό και ο χρόνος πιέζει.

Ο ΠΑΟΚ είχε τον Μάρσαλ σε εκπληκτική μέρα, με 24 πόντους (7/12 σουτ) και 8 κερδισμένα φάουλ, ενώ Παπαδόπουλος, Ντόζιερ και Τζεσέφσκι είχαν 23 ριμπάουντ (10 ο Λάζος) και 35 πόντους, σουτάροντας 12/16 δίποντα, δείγμα της υπεροχής τους στη ρακέτα! Ο ΠΑΟΚ παραμένει 4ος μαζί με… την υπόλοιπη παρέα και όσο περνάει ο καιρός δείχνει και πιο σίγουρος για τον εαυτό του. Την άλλη βδομάδα, πάντως, έρχεται το ντέρμπι για το… αφεντικό της πόλης, ντέρμπι καθοριστικό και βαθμολογικά.

ΑΡΗΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 73-63 (34-29)

Καθαρή νίκη για τον Άρη επί του Πανελληνίου που πρόσφερε «one man show» στο Αλεξάνδρειο, αλλά δυστυχώς για εκείνον ήταν τόσο… «one» που δεν μπορούσε να κερδίσει το ματς. Ο Άρης είχε πλουραλισμό και πήρε βοήθεια από πολλούς παίκτες, με τον Τόμας να έχει καθοριστική παρουσία στη ρακέτα, δείχνοντας πόσο καλύτερα μπορεί να τη «γεμίσει» σε σχέση με τον Ντάνστον που δεν είχε μάθει να κάνει κάτι τέτοιο στην καριέρα του. Απ’ την άλλη είχαμε Σμιθ-σόου με τον απίστευτο Αμερικανό του Πανελληνίου να είναι μια ομάδα μόνος του και τους άλλους… 11 να τον κοιτάνε πώς παίζει.

Ο Άρης πριν το ματς ήξερε ότι θα έπρεπε να κλείσει δύο παίκτες, τον Σμιθ και τον Φράνσις για να μην έχει δύσκολη βραδιά. Στο πρώτο δεκάλεπτο κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο Πανελλήνιος ήταν καλύτερος και δίκαια προηγήθηκε. Ο Σμιθ είχε 11 πόντους στο δεκάλεπτο, ο Φράνσις πρόσθεσε άλλους 6 και ο Πανελλήνιος ήταν μπροστά με 15-20, αφού Ταπούτος και Τάκερ δεν την «πάλευαν» στην άμυνα με τον Σμιθ απέναντί τους.

Όταν στη δεύτερη περίοδο η περιφέρεια του Άρη άρχισε να πιέζει περισσότερο και να εγκλωβίζει τα γκαρντ του Πανελληνίου, η κατάσταση άλλαξε και ο Άρης μπόρεσε να τρέξει ένα 11-3 για να προσπεράσει με 26-23. Έτσι, μπόρεσε να πάει στα αποδυτήρια έχοντας διαφορά 5 πόντων, με τον Τόμας να δίνει σημαντικές λύσεις στη ρακέτα και τον Τάκερ να παίρνει καλές κι εύστοχες προσπάθειες. Ο Σμιθ είχε 2 πόντους στο δεκάλεπτο, ο Φράνσις 0 και όλοι οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να βάλουν πάνω από 7 πόντους. Ο Άρης βρέθηκε πίσω με 26-27, αλλά έτρεξε ένα 8-0 ως το 34-27 για να μην ξαναχάσει το προβάδισμα.

Μπαίνοντας στο δεύτερο ημίχρονο, ο Άρης έτρεξε κι άλλο ένα 8-0 για να κάνει το συνολικό του σερί 16-2 και να προηγηθεί με 42-29. Ο Πανελλήνιος τα περίμενε όλα από τον Σμιθ, ο Φράνσις είχε κλειστεί πολύ καλά, ο Κράμπενχοφτ δεν βοηθούσε όπως συνήθως και η περιφέρεια είχε… διακοσμητικό ρόλο στην επίθεση.

Ο Ξανθόπουλος είχε 1/5 σουτ, ο Παπαμακάριος 0/2, ο Μπέιλι 0/1, ο Καλαϊτζής δεν σούταρε καν, ο Ούντριχ είχε 3/8 και ο Κράμπενχοφτ πρόσθεσε 0/6 για να ολοκληρωθεί το… ομαδικό επιθετικό δράμα του Πανελληνίου. Υπό αυτές τις συνθήκες σίγουρα γίνεται αντιληπτό ότι ο Σμιθ θα έπρεπε να έχει πάρει… κι άλλες προσπάθειες, αφού είχε 10/15 δίποντα και 1/3 τρίποντα στο ματς. Ο Φράνσις, που αφυπνίστηκε στην 4η περίοδο είχε 7/13, που σημαίνει ότι οι δυο τους είχαν 18/31 σουτ και όλος ο υπόλοιπος Πανελλήνιος έβαλε 6 σουτ σε όλο το ματς! Οι 10 πλην των δύο Αμερικανών είχαν 6/27, καταδικάζοντας την ομάδα τους.

Ο Άρης δεν γινόταν να χάσει από έναν παίκτη, αφού ο Φράνσις δεν σκόραρε από την πρώτη περίοδο ως το 30ο λεπτό! Ο Άρης από τη στιγμή που ανέβασε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα δεν δυσκολεύτηκε να την κρατήσει εκεί, αφού ο Πανελλήνιος δεν μπόρεσε ούτε στην άμυνα να κάνει τη διαφορά. Έτσι, όλη η 4η περίοδος κύλησε άνετα και χωρίς πίεση, με τη διαφορά να μην πέφτει σε κανένα σημείο κάτω από τους 8 πόντους, τον Σμιθ να έχει κουραστεί (αλλά να βάζει άλλους 5 πόντους) και τον Φράνσις να κρατάει απλώς τη διαφορά σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Άρης είχε περισσότερες ασίστ (18-16) και λιγότερα λάθη (11-14), αλλά εκεί που έγινε η διαφορά στο ματς ήταν στους αιφνιδιασμούς, καθώς ο «αυτοκράτορας» είχε 8/10 και 16 εύκολους πόντους, ενώ ο Πανελλήνιος δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του ματς να τρέξει (0/1).

Μπράουν, Ταπούτος, Τάκερ, Χατζηβρέττας, Χαραλαμπίδης, Μπορόβνιακ, Σλούκας και Τόμας, όλοι βοήθησαν στη νίκη για έναν Άρη που πήρε πολύτιμες βοήθειες από 8 παίκτες του, έχοντας πλουραλισμό (και ο 8 σκόραραν πάνω από 4 πόντους, ενώ είχαν παρουσία σε όλους τους τομείς της στατιστικής). Ο Πανελλήνιος είδε τον Σμιθ να σκοράρει 30 πόντους, τον Φράνσις 14 και όλη την υπόλοιπη ομάδα… 19, με τον Ούντριχ να έχει 9.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 96-84παρ. (37-36, 81-81)

Ο Πανιώνιος πήρε τη νίκη επί του Ίκαρου στην παράταση, αφού εκμεταλλεύτηκε τον απίστευτο οίστρο του Ράιβον Κόβιλ και τα φάουλ των φιλοξενούμενων για να τρέξει στο έξτρα πεντάλεπτο ένα 15-3! Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό μπόρεσε σε ένα ματς που ήταν σκληρό ντέρμπι να πάρει και τη διαφορά του πρώτου αγώνα (είχε χάσει με 5 πόντους) και να έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο ομάδων στο τέλος.

Ο Ίκαρος ήταν αποδεκατισμένος στην παράταση, όπου φάνηκαν οι απουσίες των Καλαμπόκη και Φαλέκα, καθώς έχοντας χάσει με 5 φάουλ τους Χάρις, Καράμπουλα, Τόμπσον και Κράσιτς δεν είχε λύσεις και κουράγιο για να παλέψει το ματς. Αποτέλεσμα ήταν το 13-0 του Πανιωνίου στα πρώτα 4 λεπτά του έξτρα πενταλέπτου, που έπαιξε σοβαρά, εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις και πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από το ματς, παρότι στο… 39:57 κανείς δεν θα το περίμενε!

Απίστευτα κλειστό ήταν το παιχνίδι με καμία ομάδα να μην μπορεί να πάρει διαφορά μεγαλύτερη του ενός πόντου στο τέλος κάθε δεκαλέπτου! Ο Πανιώνιος προηγήθηκε 22-21 στο πρώτο, το δεύτερο ήρθε ισοπαλία (15-15), στο τρίτο ο Ίκαρος κέρδισε με ένα πόντο (23-24) και το τέταρτο ήρθε 21-21, σε ένα ματς διαφήμιση για το μπάσκετ της Α1.

Ακόμη και μέσα στα δεκάλεπτα δεν είχαμε μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Πανιώνιος προηγήθηκε με 20-16, ο Ίκαρος όμως αμέσως έκανε το 20-21 στην πρώτη περίοδο. Αντίστοιχα, το 32-36 του Ίκαρου στη 2η περίοδο έγινε αμέσως 37-36 από τον Πανιώνιο! Ο Πανιώνιος πήρε τη μεγαλύτερη διαφορά της κανονικής διάρκειας στην 3η περίοδο, όταν προηγήθηκε με 8 πόντους (49-41 και 51-43) αλλά ως το τέλος του δεκαλέπτου το ματς ήταν και πάλι ισοπαλία! Ο Ίκαρος απάντησε με τη μεγαλύτερή του διαφορά στην 4η περίοδο, αφού το τρίποντο του Κράσιτς στο 36ο λεπτό τον έφερε στο 70-76, αλλά πολύ γρήγορα το ματς ήρθε στα ίσα (76-76 στο 37ο λεπτό).

Οι δύο ομάδες… παραλίγο να στρίψουν νόμισμα στο τέλος για τον νικητή (για να θυμηθούμε και τα «ωραία» άλλων αθλημάτων), αφού ο Μπατής έγραψε το 80-79 με 2/2 βολές στα 15 δευτερόλεπτα, για να απαντήσει ο ΜακΑλάρνι με τεράστιο καλάθι 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, κάνοντας το 80-81. Ο Τσιάρας πήρε την μπάλα, έτρεξε, κέρδισε φάουλ για το οποίο οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται έντονα και με 1/2 βολές (χάνοντας μάλιστα την πρώτη) έκανε το 81-81 στέλνοντας τις δύο ομάδες στην παράταση, στο πιο ισορροπημένο ίσως ματς της φετινής Α1!

Ο Ίκαρος ήταν εμφανώς κουρασμένος στο έξτρα πεντάλεπτο, ακόμη και πριν χάσει τους παίκτες του με φάουλ, με τον Χάρις και τον ΜακΑλάρνι να μην μπορούν να βρουν το στόχο από την κούραση. Βέβαια, η κούραση υπήρχε και από την άλλη πλευρά με τις δύο ομάδες να κάνουν 1 λεπτό να σκοράρουν, έχοντας 0/4 βολές και 0/2 δίποντα ως τότε στην παράταση.

Όμως, ο Ίκαρος «στέρεψε» εντελώς και είχε συνολικά 0/4 βολές, 1/7 σουτ και 3 λάθη στην παράταση. Έτσι, το επιμέρους 13-0 του Πανιωνίου για το 94-81 ήρθε φυσιολογικά, με τους «κυανέρυθρους» να πανηγυρίζουν μια μεγάλη νίκη, νίκη που τους φέρνει στο +3 από Πανελλήνιο και ΑΕΚ και στο +4 από Ηρακλή και Ηλυσιακό.

Ο Πανιώνιος ήταν λίγο καλύτερος σε ριμπάουντ, ασίστ, λάθη και κλεψίματα, αλλά πολύ χειρότερος στις βολές (σούταρε 17/37) και στα τρίποντα. Ο Ράιβον Κόβιλ έκανε μεγαλειώδη εμφάνιση, έχοντας άτυπο triple-double με 28 πόντους (12/17 δίποντα, 4/10 βολές), 10 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ, ενώ καταπληκτικός ήταν και ο Αλέξιτς με 15 πόντους, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ (7/7 δίποντα και 1/6 βολές). Ο Τσιάρας ήταν καθοριστικός, ο Μπατής οργάνωσε με ωριμότητα και έβαλε και 18 πόντους, ενώ ο Μπάρλος ήταν αλάνθαστος κάνοντας μια «all-around» εμφάνιση με 4 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Ο Χάρις ήταν ο καλύτερος του Κολοσσού, αλλά στο τέλος του… βγήκε η γλώσσα αφού έπαιξε 42 λεπτά, έχοντας 16 πόντους, 11 ριμπάουντ και 7 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο ΜακΑλάρνι σκόραρε 23 πόντους και ο Τόμπσον 16 με 5 ριμπάουντ.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *