Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Τυχερή η Ελλάδα, κόλαση ο 1ος όμιλος!

Τυχερή η Ελλάδα, κόλαση ο 1ος όμιλος!

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η κλήρωση για το Ευρωμπάσκετ 2011 της Λιθουανίας (31/8-18/9). Η Ελλάδα κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο, που μοιάζει με… βαλκανική μάχη, καθώς εκτός από την εθνική μας περιέχει 4 εκπροσώπους της πρώην Γιουγκοσλαβίας (αλλά ανάμεσά τους καμία από τις… δύο καλές, αφού ήταν στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας με εμάς).

Συγκεκριμένα, στον 3ο όμιλο η εθνική μας θα συναντήσει την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία και μία από τις δύο ομάδες που θα προκύψουν από τον τελευταίο προκριματικό γύρο (δηλαδή μία από τις Φινλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία). Καθόλου άσχημα, αφού η κλήρωση χαμογέλασε στην εθνική μας.

 
Από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας η Ελλάδα κληρώθηκε πιθανότατα με την πιο εύκολη ομάδα (Τουρκία, Γαλλία, Ρωσία οι άλλες τρεις, Κροατία εμείς), ενώ στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας υπήρχαν ομάδες όπως η Λιθουανία (… μακριά από εμάς!) και η Γερμανία (με τον Νοβίτσκι να είναι στο «ναι» φέτος) για να κληρωθούμε με το Μαυροβούνιο. Αφού γλιτώσαμε και τη Μεγάλη Βρετανία από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, αλλά και την Ιταλία από το πέμπτο, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο.

Βέβαια, οι γιουγκοσλαβικές ομάδες δεν είναι εύκολες, έχουν παίκτες που κατά κανόνα ξέρουν μπάσκετ, με το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία να κάνουν άλματα τα τελευταία χρόνια. Το Μαυροβούνιο, μάλιστα, έχει διαφορά από τις άλλες των προκριματικών, καθώς τερμάτισε πρώτο στον όμιλό του, με παίκτες όπως ο Πέκοβιτς, ο Βράνιες, ο Ντάσιτς, ο Μίλκο Μπιέλιτσα (και άλλοι ακόμα, που μπορεί να δώσουν το «παρών» στο Ευρωμπάσκετ και είναι υψηλής αξίας παίκτες).

Η Κροατία αναζητά την ταυτότητά της εδώ και χρόνια, έχει δείξει σημεία ανόδου τα τελευταία 2 καλοκαίρια, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει βρει τις νέες ισορροπίες μετά την αλλαγή φρουράς, ενώ η ΠΓΔΜ δεν φοβίζει κανέναν, τουλάχιστον… όχι μέχρι να επιτραπούν πολλαπλοί Αμερικανοί στις ομάδες (το ίδιο και η… Βουλγαρία!).

Η Βοσνία έχει αξιοπρεπές ρόστερ με Τζάζβιν, Ντζέντοβιτς, Ντόμερκαντ, Βάρντα, Μπάβτσιτς (και άλλους), αλλά σίγουρα δεν αποτελεί φόβητρο για την εθνική μας, ενώ δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για την ομάδα που θα έρθει από τον τελευταίο προκριματικό γύρο.

Εθνική Ελλάδας: το μεγάλο ερωτηματικό

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο ερωτηματικό του ομίλου είναι η ίδια η Ελλάδα, που πέρσι απέτυχε παταγωδώς στο Μουντομπάσκετ, που ετοιμάζει μάλλον αλλαγή φρουράς, που άρχισε τα… «πειράματα» εδώ και δυο χρόνια στον πάγκο, που η ΕΟΚ και ο Βασιλακόπουλος δεν έχουν προστατεύσει από το Σεπτέμβρη που τελείωσε η διοργάνωση στην Τουρκία. Και τι εννοώ: έχουμε πλέον ουσιαστικά Φλεβάρη και ακόμη η εθνική δεν έχει προπονητή. Δικαιολογία δεν υπάρχει, το πρωτάθλημα έχει κυλήσει για 15 αγωνιστικές, η πρώτη φάση σε Eurocup και Ευρωλίγκα έχει τελειώσει, αλλά ο Βασιλακόπουλος έχει πει το αμίμητο «η εθνική τον Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμη» λες και την έχει βάλει στο φούρνο και απλώς περιμένει.

Το θέμα είναι ότι με τέτοιες (μη) κινήσεις, ο προπονητής θα είναι αδύνατο να κάνει σωστό σκάουτινγκ των παικτών του πρωταθλήματος, ιδίως αν τελικά δεν είναι προπονητής ομάδας της Α1. Αλλά και να είναι από την Α1, υπάρχουν τουλάχιστον 5 παίκτες που είναι στο επίπεδο για τη δωδεκάδα της εθνικής (Πρίντεζης, Ζήσης, Μαυροειδής, Βασιλειάδης, Κουφός), οι οποίοι παίζουν εκτός Ελλάδας και κανείς εννοείται δεν έχει πάει να τους δει και να μιλήσει μαζί τους (για να μην αναφέρω τον Μπράμος). Μόνο στην Ελλάδα θεωρούμε αμετάβλητη σταθερά την αξία και την απόδοση ενός παίκτη (εννοείται πως δεν μιλάω για τους προπονητές) και την παρουσία ενός προπονητή στον πάγκο της εθνικής διακοσμητική (για να ζητάει τα τάιμ άουτ και να κάνει τις αλλαγές).

Πάλι θα έχουμε τα ίδια με πολλούς απ’ όσους άξιζαν να μένουν εκτός προεπιλογής; Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Βασιλακόπουλου από τον Σεπτέμβρη, αλλά τόσος καιρός που έχει περάσει μάλλον… το ακούμπησε κάπου και ξέχασε πού!

Πάντως, η κλήρωση βοηθάει πολύ ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στη διοργάνωση (η διαστεύρωσή μας είναι με τον 4ο όμιλο στη 2η φάση), τουλάχιστον ως τα προημιτελικά, χωρίς να αντιμετωπίσει ουσιαστικό πρόβλημα. Από εκεί και πέρα εξαρτάται αν θα δούμε την εθνική του 2005-07, την περσινή, ή κάποιο άλλο «μοντέλο» της που δεν έχουμε ζήσει ακόμα.

Η χρονιά είναι δύσκολη και σίγουρα μεταβατική για την εθνική, που καλείται πάλι να αποδείξει ότι παραμένει ψηλά και ότι δεν θα περάσει την κοιλιά της, όπως το 1999-2003.

Κόλαση στον 1ο όμιλο

Καμιά φορά η κληρωτίδα έχει κέφια. Κέφια τέτοια που όλοι χαίρονται εκτός από τους… άμεσα ενδιαφερόμενους. Έτσι έγινε και στην κλήρωση του Ευρωμπάσκετ με τον 1ο όμιλο της διοργάνωσης. Εκεί, η Ισπανία είναι επικεφαλής, δίπλα της έχει την δευτεραθλήτρια κόσμου Τουρκία, ενώ από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας ξεκινά η γηπεδούχος και 3η στον κόσμο Λιθουανία! Η… διαστροφή ολοκληρώνεται με το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, που βλέπουμε τη Μεγάλη Βρετανία, που σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία θα έχει πλήρες ρόστερ, άρα θα είναι πάρα πολύ δυνατή.

Η Πολωνία θα προσπαθήσει να είναι ανταγωνιστική (αλλά πόσο σε τέτοιο όμιλο;) και η δεύτερη από τις Φινλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία θα παίζει τον σάκο του μποξ για να ξεσπάνε όλοι οι υπόλοιποι τα «νεύρα» τους από τα άλλα ματς του ομίλου. Το σύστημα της διοργάνωσης είναι τέτοιο που μια από τις Ισπανία, Τουρκία, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία θα έχει δράματα αποκλεισμού από την πρώτη φάση.

2ος όμιλος με φαβορί

Στο 2ο όμιλο υπάρχουν η δυνατή και ταλαντούχα Σερβία, η πληγωμένη Γαλλία (λογικά με Πάρκερ φέτος), η Γερμανία (πιθανότατα με Ντιρκ, Κάμαν), η Ιταλία που θέλει να αποδείξει ότι επιστρέφει, το Ισραήλ και η Λετονία. Δεν είναι εύκολος όμιλος, αλλά, κακά τα ψέματα, έχει τρία φαβορί και τρία αουτσάιντερ (αρκετά δυνατά, πάντως, ιδίως αν οι Λετονοί παραταχθούν με Μπιέντρινς, Καμπάλα).

Χαμηλό επίπεδο στον 4ο όμιλο

Ο 4ος όμιλος είναι ο όμιλος με τον οποίο διασταυρώνεται η εθνική μας στη δεύτερη φάση. Επικεφαλής η Σλοβενία, ενώ η Ρωσία αποτελεί σίγουρα τη δεύτερη πιο δυνατή ομάδα. Από εκεί και πέρα λίγα πράγματα, με το Βέλγιο, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία να βρίσκονται στον ίδιο όμιλο και να «εκνευρίζουν» ακόμη περισσότερο τις ομάδες του 1ου ομίλου που κληρώθηκαν μαζί. Σλοβενία και Ρωσία έχουν το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση στα χέρια τους, ενώ η 3η που θα περάσει λογικά μετά από πολύ σκληρή μάχη ανάμεσα στις τέσσερις άλλες θα είναι… η ομάδα που θα κάνει πιο νωρίς απ’ όλες το «κομμάτι» της στο Ευρωμπάσκετ!

Το σύστημα της διοργάνωσης

Όπως θα καταλάβατε ήδη, το σύστημα άλλαξε με την αλλαγή στην εξουσία του ευρωπαϊκού θώκου. Η νέα FIBA Europe του Όλαφουρ Ράφνσον θέλει να είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες, σε μια προσπάθεια να μην μείνει το μπάσκετ «ένα κλειστό κλαμπ» λίγων και καλών. Έτσι, οι ομάδες αυξήθηκαν από 16 σε 24, τα προκριματικά δεν μπορούσαν να καταργηθούν (ήταν ήδη σε εξέλιξη) αλλά πήραν το χαρακτήρα τρόπου διαχωρισμού των ομάδων σε γκρουπ δυναμικότητας (από τις 15 ομάδες που έπαιρναν μέρος στα περίφημα προκριματικά Α΄ κατηγορίας του Βασιλακόπουλου, οι 14 θα βρεθούν στο Ευρωμπάσκετ, αφού δεν… έβγαιναν τα μαθηματικά να είναι και οι 15). Ο νέος πρόεδρος της FIBA Europe έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να ανοίξει το μπάσκετ σε όλες τις αγορές της Ευρώπης (απαραίτητο για την επιβίωση του αθλήματος), προσπαθεί να διορθώσει τα εκτρώματα του σύγχρονου παρελθόντος και μένει να δούμε πώς θα πάει το νέο εγχείρημα.

Σίγουρα οι 24 ομάδες του Ευρωμπάσκετ δεν έχουν την ίδια δυναμική και δυναμικότητα. Σίγουρα θα υπάρχουν εύκολα παιχνίδια για τους ισχυρούς, ματς των 30 και των 40 πόντων. Όμως, αυτό είναι το πρώτο βήμα προς ένα μπάσκετ που θα περιλαμβάνει όλη την Ευρώπη και όχι μόνο τις… γνωστές 10 χώρες. Το αν θα λειτουργήσει έτσι ή θα χρειαστεί αναθεώρηση θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να το συζητάμε από το τέλος Σεπτέμβρη και μετά. Κάθε αλλαγή, όμως, ευπρόσδεκτη, καθώς το μπάσκετ είχε βαλτώσει και επιβάλλεται να προχωρήσει μπροστά (και οι ζώνες διαχωρισμού και οι προτάσεις για μείωση ομάδων στο Ευρωμπάσκετ δεν ήταν βήμα προς τα μπροστά). Εξάλλου, πόσο εύκολο ήταν να ανέβει το μπάσκετ στις “δεύτερες” χώρες όσο η FIBA επέμενε να μην έχουν “καμία επαφή” με τις πρωτοκλασάτες;

Πάμε να δούμε πώς έχει το νέο σύστημα:

Οι 24 ομάδες χωρίζονται σε 4 ομίλους των 6 ομάδων. Παίζουν όλες μεταξύ τους από μία φορά και προκρίνονται οι 3 από κάθε όμιλο.

Οι 3 πρώτες του 1ου ομίλου και οι 3 πρώτες του 2ου σχηματίζουν έναν νέο όμιλο 6 ομάδων, ενώ το ίδιο αντίστοιχα συμβαίνει και με τις 3 πρώτες από τον 3ο και 4ο όμιλο. Προσοχή: οι ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση, μεταφέρουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα στη δεύτερη φάση και τον νέο όμιλο. Δηλαδή, στη «Φάση των 12» κάθε ομάδα παίζει 3 παιχνίδια και μεταφέρει άλλα δύο από την πρώτη φάση, για να βαθμολογηθεί συνολικά σε 5 ματς.

Από εδώ και στο εξής απλά και γνωστά: Οι 4 πρώτες κάθε ομίλου προκρίνονται στα προημιτελικά και παίζουν χιαστί οι 1οι με τους 4ους και οι 2οι με τους 3ους.

Οι νικητές προκρίνονται στα ημιτελικά και από εκεί σε μικρό και μεγάλο τελικό, ενώ οι χαμένοι παίζουν για τις θέσεις 5-8.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: μόνο οι δύο πρώτοι παίρνουν απευθείας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, δηλαδή οι ομάδες του τελικού. Λίγοι κι εκλεκτοί από τους υπόλοιπους θα παλέψουν μέσω του προολυμπιακού του καλοκαιριού του 2012…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *