Home / Α1 / «Αφεντικό» ο ΠΑΟΚ, ακάθεκτο το Μαρούσι, τρομερός Ηλυσιακός!

«Αφεντικό» ο ΠΑΟΚ, ακάθεκτο το Μαρούσι, τρομερός Ηλυσιακός!

Όλα τα είχε το κυρίως πιάτο της 16ης αγωνιστικής στην Α1. Ο Ολυμπιακός συνέχισε αήττητος στην κορυφή με 16-0 αφού κέρδισε με 82-63 τον Πανιώνιο, χωρίς να χρειαστεί να πατήσει το πόδι στο γκάζι. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 79-74 τον Άρη σε ένα παιχνίδι με πολλά νεύρα που κρίθηκε στην απίστευτη κλάση του Παπαδόπουλου και τον οίστρο του Μάρσαλ, ενώ ο Ηλυσιακός διέσυρε τον Ηρακλή με 79-49 επιβεβαιώνοντας τα όσα λέγαμε την περασμένη εβδομάδα για εμφανή σημάδια αγωνιστικής ανόδου, αλλά και βάζοντας «φωτιά» στη μάχη της παραμονής.

Η Καβάλα παρέμεινε 4η (μαζί με τον ΠΑΟΚ), αφού κατάφερε να κερδίσει στη Ρόδο τον Κολοσσό με 70-74, παίρνοντας το δεύτερο διπλό της στο πρωτάθλημα, ενώ το Μαρούσι παρέμεινε μόνο 3ο στη βαθμολογία, κερδίζοντας με 77-81 τον Ίκαρο στη Γλυφάδα. Η αγωνιστική τελειώνει την Κυριακή με τα παιχνίδια Περιστέρι-Παναθηναϊκός και Πανελλήνιος-ΑΕΚ.

ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 79-74

Ο ΠΑΟΚ εξέθεσε για άλλη μια φορά τις φετινές αδυναμίες του Άρη, με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να κάνει πάρτι στη ρακέτα με καλεσμένους τους ψηλούς των «κιτρίνων» και τον Ρόουλι Μάρσαλ να εκθέτει την περιφερειακή άμυνα του Άρη και την ομαδική της πειθαρχία. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε έναν αγώνα που ουσιαστικά ήλεγχε σε όλη τη διάρκειά του, ο Άρης κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά του πρώτου ματς, αλλά βλέπει ότι όσο περνούν οι αγωνιστικές αντί να πλησιάζει στην 3η θέση, απομακρύνεται.

Η διαιτησία είχε αρκετά λάθη, αλλά στην ουσία ήταν μοιρασμένα και στις δύο πλευρές, ενώ το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τα νεύρα των παικτών και των δύο ομάδων. Μπορεί ο κόσμος να απουσίαζε από τις εξέδρες της τιμωρημένης Πυλαίας, αλλά οι παίκτες φρόντισαν να είναι «καυτή» η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, μιας και σε όλο το ματς καυγάδιζαν και έπαιζαν πολλές φορές στα όρια του αντιαθλητικού με πολύ πάθος και δύναμη.

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και είχε τον έλεγχο σε όλο τον αγώνα, αφού ο Άρης μπόρεσε να προηγηθεί μόνο μια φορά στο 15-16 σε όλο το ματς. Η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ πήγαζε κυρίως από την κυριαρχία του στη ρακέτα, που με τον Παπαδόπουλο χτυπούσε συνεχώς και είτε κέρδιζε φάουλ είτε έπαιρνε πόντους, ενώ και στα ριμπάουντ ήλεγξε απόλυτα την αναμέτρηση (30-25) με τον Άρη να παίρνει το πρώτο του επιθετικό ριμπάουντ στο ματς στο 29ο λεπτό. Μάλιστα, ένα ριμπάουντ ήταν αυτό που έκρινε οριστικά την αναμέτρηση και, συγκεκριμένα, το επιθετικό του Παπαδόπουλου στο 74-71 με 15 δευτερόλεπτα περίπου να απομένουν για το τέλος.

Μετά από μια πρώτη περίοδο πολύ μέτρια σε θέαμα με πολλά λάθη και κακές επιθέσεις από αμφότερες τις ομάδες, που τελείωσε στο 15-15, το παιχνίδι άνοιξε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα 13-0 για να κάνει το ματς 28-16, με πρωτεργάτες τον Παπαδόπουλο, τον Γκρέι και τον Μάρσαλ. Ο εκνευρισμός ήταν εμφανής στον Άρη, αλλά ο τρόπος που επέλεξαν οι ψηλοί της ομάδας να σταματήσουν τον Λάζο (κόντρα στην κόντρα και τσαμπουκάδες) αποδείχτηκε λανθασμένος, αφού τον αφύπνισαν και το πλήρωσαν.

Ο Άρης, όμως, δεν άφησε τον αντίπαλό του να ξεφύγει περισσότερο, αντέδρασε ψύχραιμα και εκμεταλλεύτηκε την αστοχία του αντιπάλου του, καθώς ο ΠΑΟΚ είχε 1/4 βολές και 0/9 σουτ μετά το 32-19 στα τελευταία 3,5 λεπτά του αγώνα. Έτσι, οι «κίτρινοι», που στο διάστημα αυτό έτρεξαν σωστά και βρήκαν καλές λύσεις στην επίθεση, μπόρεσαν να μειώσουν σε 33-32 στο ημίχρονο, καταφέρνοντας γρήγορα να αποφύγουν τον σκόπελο της διψήφιας διαφοράς και να μην την αφήσουν να παγιωθεί στο ημίχρονο.

Ο ΠΑΟΚ, όμως, κράτησε και πάλι τα ηνία του αγώνα, με τον Άρη να δείχνει στο 3ο δεκάλεπτο το χειρότερο πρόσωπό του στην άμυνα. Οι 31 πόντοι που πέτυχε ο ΠΑΟΚ στο διάστημα 20΄-30΄ είναι πάρα πολλοί για τέτοιο αγώνα και ουσιαστικά του έδωσαν τη σιγουριά που χαρίζει το προβάδισμα στα ντέρμπι ως το φινάλε.

Ο Άρης προσέγγισε λάθος τον αγώνα, προσπάθησε στην 3η περίοδο να τον πάρει στην επίθεση και αντί να κλείσει Παπαδόπουλο και Μάρσαλ δέχτηκε 22 πόντους μόνο από αυτούς τους δύο παίκτες στο δεκάλεπτο (όσους δηλαδή σκόραρε όλος ο Άρης!). Σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο Σαρόν Ντρούκερ, που δεν προστάτευσε την ομάδα του, δεν την παρέταξε με σωστό αγωνιστικό πλάνο και δεν είχε έτοιμες αντιδράσεις για να την προφυλάξει κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ μπόρεσε να ξεφύγει με 15 πόντους στην 3η περίοδο και έδειχνε ότι ξεκάθαρα πατάει καλύτερα στα πόδια του. Μέχρι το 35ο λεπτό το ματς έδειχνε ότι έχει κριθεί, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 71-60. Μετά, ανέλαβε ο… Γκρέι να χάσει τον αγώνα για την ομάδα του, αφού έπαιζε συνεχώς εκτός συστημάτων και ήταν ο βασικός λόγος που η επίθεση του ΠΑΟΚ έγινε στατική και διευκόλυνε πάρα πολύ την άμυνα του Άρη. Ο Γκρέι είχε 0/4 σουτ μέχρι και το χαμένο στα 15 δευτερόλεπτα και παραλίγο να το πληρώσει ο ΠΑΟΚ.

Όμως, ένα λάθος του Χαραλαμπίδη (βήματα, σωστό σφύριγμα) κι ένα τραγικό λάθος του Ταπούτου μετά από αμυντικό ριμπάουντ στο 74-71 (έκλεψε την πάσα ο Μάρσαλ) βοήθησαν τον ΠΑΟΚ να φτάσει στη νίκη. Βέβαια, και τότε ο Γκρέι προσπάθησε, αλλά τη νέα δική του χαμένη επίθεση ανανέωσε ο Παπαδόπουλος και οι βολές του Μάρσαλ μετά τελείωσαν τον αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ εκτός από περισσότερα ριμπάουντ είχε και λιγότερα λάθη από τον Άρη (11-18), ενώ έπαιξε καλύτερα και στην άμυνα. Αμφότερες οι ομάδες ήταν άστοχες στις βολές, ενώ ουσιαστικά το ματς κρίθηκε στην αδυναμία των «κιτρίνων» να σταματήσουν τα βαριά όπλα των αντιπάλων τους. Ο Παπαδόπουλος είχε 21 πόντους, 10 ριμπάουντ και 9 κερδισμένα φάουλ με 8/12 σουτ και 5/10 βολές, ενώ ο Μάρσαλ είχε 26 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ με 8 κερδισμένα φάουλ, 8/18 σουτ και 7/8 βολές. Μέτριος ο Γκρέι, βοήθησε πολύ ο Τζεσέφσκι.

Για τον Άρη, ο Ταπούτος ήταν ο καλύτερος αλλά του χρεώνεται το λάθος στο τέλος και εν μέρει οι κακές βοήθειες στην άμυνα στη ρακέτα (όπως και στον Τάκερ), ο Μπράουν σούταρε ελάχιστα, ο Μπορόβνιακ δεν μπόρεσε ούτε κατά διάνοια να περιορίσει τον Παπαδόπουλο, ο Σλούκας ήταν καλύτερος από τον Γκρέι στη μάχη των άσων, ο Τόμας βοήθησε, αλλά έφυγε ηττημένος στη ρακέτα, ο Χατζηβρέττας παρασύρθηκε από τα νεύρα του σαν να ήταν 20 χρονών και άπειρος, ενώ ο Χαραλαμπίδης ήταν μέτριος. Αυτό που πρέπει να δει ο Άρης είναι τα πολλά νεύρα των παικτών του και η έλλειψη ηρεμίας στα κρίσιμα, που σίγουρα πηγάζει και από τον πάγκο της ομάδας.

Ο Άρης κατέθεσε ένσταση μετά το ματς επειδή ήταν περισσότεροι από όσους έπρεπε στις εξέδρες (όντως), αλλά και για τη φάση της αποβολής του Χατζηβρέττα, που η στατιστική υπηρεσία του μέτρησε 4ο φάουλ, ενώ η γραμματεία 5ο. Για το τελευταίο αναμένεται να ληφθεί υπόψη το βίντεο του αγώνα. Βέβαια, δύσκολα θα αλλάξει κάτι όσον αφορά το νικητή του ματς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 82-63

Πολύ εύκολα κέρδισε ο Ολυμπιακός τον Πανιώνιο στο ΣΕΦ, με τους «ερυθρολεύκους» να μην πατούν το πόδι στο γκάζι και τη διαφορά να ανεβαίνει όσο περνούσε η ώρα στο ματς περισσότερο από τη διαφορά κλάσης των δύο ομάδων και τις πολύ σωστές επιλογές του Ολυμπιακού στην επίθεση, παρά από τη διάθεση των «ερυθρολεύκων» να διαλύσουν τον αντίπαλό τους.

Ο Ίβκοβιτς ήθελε ξεκάθαρα να κρατήσει την ομάδα του φρέσκια, χρησιμοποίησε κάθε παίκτη στη δωδεκάδα του τουλάχιστον για 10 λεπτά, ενώ πάνω από 20 έπαιξαν μόνο ο Χαλπερίν (26), ο Νεστέροβιτς (22) και ο Τεόντοσιτς (21). Πιο πολύ απ’ όλους… ξεκουράστηκε ο Σπανούλης, που πάτησε παρκέ μόνο για 10 λεπτά, εφόσον η εξέλιξη του αγώνα επέτρεπε στον Ίβκοβιτς να τον κρατήσει στον πάγκο.

Πολύ καλοί ήταν ο Παπαλουκάς και ο Τεόντοσιτς στην οργάνωση, με τον δεύτερο να είναι καλύτερος του Ολυμπιακού με 8 πόντους και 9 ασίστ. Χαλπερίν, Παπαλουκάς και Μαυροκεφαλίδης σκόραραν πιο πολύ απ’ όλους, ενώ ο Έρτσεγκ δεν έχασε σουτ και ο Νεστέροβιτς πρόσθεσε άλλη μια καλή εμφάνιση. Γενικά, ο Ολυμπιακός είχε ένα ήρεμο βράδυ και δεν πιέστηκε σε κανένα σημείο του ματς να ανεβάσει την απόδοσή του.

Ο Πανιώνιος φάνηκε να μην πιστεύει ότι μπορεί να κυνηγήσει τον αγώνα, παραδόθηκε πολύ εύκολα δεδομένης της χαλαρότητας του αντιπάλου του, ενώ απ’ όλους, μόνο ο Άντερσον έπαιξε πάνω από 30 λεπτά. Ο Άντερσον ήταν μαζί με τον Κόβιλ οι καλύτεροι του Πανιωνίου, αλλά αμφότεροι δεν ξέφυγαν από τη μετριότητα. Με παρουσία σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ ο Αλέκσιτς, αλλά έκανε 6 λάθη. Ο Μπαρτζώκας προσπέρασε πολύ εύκολα το ματς, αφού και ο ίδιος ξέρει ότι τα σημαντικά έπονται, αρχής γενομένης από το ματς με τον Πανελλήνιο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στο ματς και ήδη από το 9ο λεπτό είχε διψήφια διαφορά (23-12) με τον Παπαλουκά και τον Τεόντοσιτς να βγάζουν πολύ καλές φάσεις για την ομάδα τους. Όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έδειξαν διάθεση να «ματώσουν» στην άμυνα και ο Πανιώνιος κατάφερνε να παρακολουθεί τη διαφορά και να μην την αφήνει να ξεφεύγει.

Μάλιστα, οι «κυανέρυθροι» πλησίασαν κι έμεινα κοντά ως το 33-30, με τον Ολυμπιακό πάντως να ελέγχει το ματς και τη διαφορά και να τρέχει ένα 8-0 μετά για να ξεφύγει με 41-30. Το ματς κρίθηκε οριστικά στο πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου, με τον Ολυμπιακό να κρατά το ίδιο καλή την επίθεσή του και να βελτιώνει την άμυνά του στην επανάληψη. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με 15 πόντους (54-39) κάνοντας ένα σερί 21-9 από το 33-30 και μετά. Από εκεί και πέρα το παιχνίδι απέκτησε τυπικό χαρακτήρα, οι ομάδες χαλάρωσαν πολύ και άρχισαν τις αλλαγές, κοιτώντας στο βάθος του πάγκου τους (ο Ίβκοβιτς έβαλε τον Κατσίβελη στο 29ο λεπτό και δεν τον έβγαλε ξανά ως το φινάλε του ματς) και η διαφορά κυμάνθηκε από τους 14 ως τους 22 πόντους στα τελευταία 12 λεπτά του ματς.

Ο Ολυμπιακός σούταρε πολύ καλά από κοντά (61% στα δίποντα), αλλά ήταν κακός στα τρίποντα (4/16, 0/4 ο Παπαλουκάς), δεν έτρεξε ιδιαίτερα (4/8 αιφνιδιασμούς), ενώ ήταν καλύτερος σε ασίστ (17-12) και λάθη (15-20).

Ο Ολυμπιακός πήγε στο 16-0 έχοντας 8-0 εντός και 8-0 εκτός έδρας, ενώ ο Πανιώνιος έμεινε στο 7-9 και ισοβαθμεί με τον Ίκαρο στην 8η θέση (και ίσως τους κάνει παρέα και το Περιστέρι από αύριο).

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΚΑΒΑΛΑ 70-74

Μεγάλη νίκη για την Καβάλα στη Ρόδο, παρά την εκπληκτική εμφάνιση του Πατ Καλάθη, με τους Γιόροβιτς και Σίμονς να αναλαμβάνουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για την ομάδα τους και τον Παλάσιο να είναι σταθερός από τον άσο. Η Καβάλα πλέον έχει 2-0 τον Κολοσσό και είναι μια νίκη από πάνω, γεγονός που της δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας (ακόμα ίσως και τριπλής) για την τετράδα.

Ο Κολοσσός έχει παράπονα από τη διαιτησία, αρκετά από αυτά δικαιολογημένα, ενώ η Καβάλα ήταν καλύτερη από κάθε άλλη φορά εκτός έδρας και δικαιολογημένα πανηγυρίζει για μια μεγάλη νίκη.

Πολλά σκαμπανεβάσματα είχε το ματς με τις ομάδες να εκμεταλλεύονται η μία τα αμυντικά κενά της άλλης και να κάνουν σερί που είτε τις έφερναν μπροστά είτε ανέτρεπαν την ως τότε κατάσταση. Συγκεκριμένα, μετά το αρχικό 15-15, ο Κολοσσός έτρεξε ένα 9-0 για το 24-15, αλλά είδε την Καβάλα να σφίγγει πολύ την άμυνά της και να προσπερνάει με 29-32 με δικό της σερί 5-17. Η άμυνα του Κολοσσού στη δεύτερη περίοδο ήταν μέτρια κι έτσι συνέχισε και στα πρώτα 2 λεπτά της 3ης περιόδου, με την Καβάλα να κάνει το 38-38 πολύ γρήγορα 38-49 με 0-11 από εκρηκτικό Γιόροβιτς να σκοράρει από παντού.

Όμως, ο Κολοσσός, με ένα 12-2 πλησίασε στο 50-51 λίγο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου για να δείξει ότι μπροστά ματς θα είχαμε σκληρό ντέρμπι στην 4η περίοδο. Οι δύο ομάδες συνέχισαν να σκοράρουν με σερί, αφού η Καβάλα με 0-11 έφτασε το ματς στο 50-62 με κολλητά τρίποντα από ΜακΊντος και Καραποστόλου.

Τσάμης, Τζόρνταν και Χαρίσης με 13-3 έφτασαν το ματς στο 63-65 στο 37ο λεπτό, ενώ από τα δύο απανωτά τρίποντα του τρομερού Καλάθη ο Κολοσσός προσπέρασε με 70-68 στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Καλάθης ήταν που έκανε τα δύο λάθη στη συνέχεια, τα οποία ανέτρεψαν το ματς από 70-68 σε 70-73 (με 5 πόντους του Καραποστόλου), με τον Κολοσσό να διαμαρτύρεται για τη μεταφορά μπάλας που δόθηκε στον παίκτη του στα 55 δευτερόλεπτα και πριν το τρίποντο του Καραποστόλου για το προσπέρασμα. Καλάθης και Τζόρνταν αστόχησαν σε τρίποντα που θα έστελναν το ματς στην παράταση και σε νεκρό χρόνο ο Σίμονς έγραψε με μια βολή το τελικό 70-74.

Ο Κολοσσός είχε 34-28 ριμπάουντ και 14-10 ασίστ, αλλά έκανε 17 λάθη (11 η Καβάλα), ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν 12/28 τρίποντα, που «εξαφάνισαν» τα 10/30 δίποντα που είχαν.

Ο Καλάθης ήταν καταπληκτικός με 18 πόντους, 18 ριμπάουντ και 6 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Χαρίσης είχε 16 πόντους, 4 ριμπάουντ και 9 κερδισμένα φάουλ (10/13 βολές). Καλοί ο Τσάμης και ο Γκόλεματς, αλλά και ο Τζόρνταν με 8 ασίστ. Εκτός κλίματος αγώνα ο Παππάς, που έμεινε άποντος σε 13 λεπτά. Τρομερό ματς από τον Γιόροβιτς, που είχε 24 πόντους με 8/13 εντός παιδιάς (4/5 τρίποντα) και 9 κερδισμένα φάουλ, ενώ Σίμονς (16 ριμπάουντ), Καραποστόλου (4/7 τρίποντα), Παλάσιο και ΜακΊντος ήταν αρκετά καλοί.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ 77-81

Νέα νίκη για το Μαρούσι, που φαίνεται πως πηγαίνει χωρίς φρένα προς την 3η θέση του πρωταθλήματος. Σε μια πολύ δύσκολη έδρα, απέναντι σε μια αξιόλογη ομάδα, το Μαρούσι κέρδισε τον Ίκαρο (χωρίς να πάρει τη διαφορά του πρώτου αγώνα πάντως) και παρέμεινε μόνο 3ο με 10-6 ως τώρα, μια νίκη πάνω από τους 4ους.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Νέστορας Κόμματος που, μια εβδομάδα μετά τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση, απέδειξε την κλάση του και με τρομερά τρίποντα καθάρισε τον Ίκαρο. Βέβαια, είχε βοηθούς τον Μπάγκαριτς, τον Γκαγκαλούδη και τον Χαριτόπουλο στην προσπάθειά του, με το Μαρούσι να αποδεικνύει και πάλι ότι έχει βρει ισορροπίες για να παίζει όσο χρειάζεται ώστε να παίρνει κάθε ματς πλέον, όσο κλειστό κι αν είναι αυτό.

Από τον Ίκαρο, ο Τόμπσον είχε 24 πόντους, 13 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ και ήταν αλάνθαστος σε 32 λεπτά με 10/21 σουτ, ενώ ο Καράμπουλας είχε 16 πόντους και ο ΜακΑλάρνι 14 και 5 ασίστ. Δεν έπιασε καλή απόδοση ο Χάρις, που κλείστηκε καλά από την άμυνα του Αμαρουσίου, ενώ ο Καλαμπόκης εμφανώς δεν ήταν έτοιμος ακόμα.

Για το Μαρούσι, ο Κόμματος είχε 21 πόντους και 6 ριμπάουντ με 6/10 τρίποντα, ο Μπάγκαριτς είχε 13 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 τάπες, ο Χαριτόπουλος 15 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Γκαγκαλούδης 14 πόντους και 3 ασίστ. Έτσι, ξεπεράστηκε η μέτρια επιθετικά μέρα των Κλεμέντε και Χουέρτας, που μαζί είχαν 2/11 σουτ.

Κλειστό ήταν το παιχνίδι, με τον Ίκαρο να παίρνει 2 φορές στην πρώτη περίοδο διαφορά 4 πόντων, αλλά να μην μπορεί να ξεφύγει και το Μαρούσι να προηγείται 3 φορές, αλλά να μην μπορεί να μείνει μπροστά. Το Μαρούσι είχε επιθετικές απαντήσεις σχεδόν σε κάθε φάση, σε ένα ματς που οι περισσότερες επιθέσεις έφταναν σε σουτ (7-9 τα λάθη). Έτσι κύλησε και η δεύτερη περίοδος με τον Ίκαρο να ξεφεύγει στιγμιαία με 5 πόντους, αλλά τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στο 38-38 στο ημίχρονο, αφού τα τρίποντα του Κόμματου είχαν τη λύση για το Μαρούσι.

Η κατάσταση αντιστράφηκε στην 3η περίοδο, με το Μαρούσι να παίρνει 5 φορές προβάδισμα 4 πόντων, αλλά ποτέ περισσότερο και τις ομάδες να συμβαδίζουν με το σκορ να είναι 54-54 λίγο πριν το τέλος και την ισοπαλία να σπάει, τι άλλο, ένα τρίποντο του Κόμματου. Στο 4ο δεκάλεπτο το Μαρούσι προηγήθηκε με 60-68 και με 70-78, ενώ ενδιάμεσα ο Ίκαρος είχε μειώσει σε 67-68, αλλά η αντεπίθεσή του δεν είχε συνέχεια. Οι γηπεδούχοι έλεγξαν τα ριμπάουντ (40-32), αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι στα ποσοστά τους (61%-48% στα δίποντα και 36%-31% στα τρίποντα) και κάπου εκεί κρίθηκε ο αγώνας.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 79-49

Ο Ηλυσιακός ήταν καταιγιστικός στο ματς με τον Ηρακλή, το παιχνίδι που και οι δύο ομάδες είχαν ονομάσει «τελικό» για την παραμονή. Το +3 του Ηρακλή από τον πρώτο αγώνα εξαφανίστηκε λες και δεν υπήρχε ποτέ και, πλέον, ο «Γηραιός» είναι μόνος τελευταίος στη βαθμολογία με 3-13, ενώ ο Ηλυσιακός έφτασε στη βαθμολογία τον χαμένο του Πανελλήνιος-ΑΕΚ που θα γίνει την Κυριακή.

Χαρακτηριστικό είναι στο ματς, ολόκληρος ο Ηρακλής είχε 28 ranking, δηλαδή όσο περίπου είχε… μόνος του ο Κυρίτσης από τον Ηλυσιακό. Μάλιστα, αν «βγάλουμε» τα πρώτα 11 λεπτά του ματς που το σκορ ήταν στο 17-17 και ο Ηρακλής είχε συνολικό ομαδικό ranking 11, τότε οι παίκτες του έκαναν… 17 σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι!

Το ματς ήταν μέτριο στο ξεκίνημα με τις δύο ομάδες να είναι στο 5-6 στο πεντάλεπτο και καμία από τις δύο να μην καταφέρνει να επιβάλει το ρυθμό της στην πρώτη περίοδο. Το 9-13 του Ηρακλή από τον Ντρόμπνιακ εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα από τον Τόντιτς και τον Κυρίτση και το ματς πήγε μοιρασμένο ως το 17-17.

Μετά, όμως, ξέσπασε η «καταιγίδα» του Ηλυσιακού, που επιβεβαίωσε το πόσο έχει ανέβει αγωνιστικά με τις αλλαγές που έκανε στο ρόστερ του βρίσκοντας ισορροπία. Το 17-17 έγινε 23-17 και το 23-18 έγινε 34-20 σε συνολικό σερί 17-3 για τον Ηλυσιακό που καθάρισε πολύ εύκολα το ματς, με τον αντίπαλό του να μην μπορεί να πετύχει με τίποτα το καλάθι στη δεύτερη περίοδο. Ο Ηρακλής ήταν άστοχος ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο, αλλά το κακό παράγινε στη δεύτερη περίοδο με τους φιλοξενούμενους να έχουν σε όλο το δεκάλεπτο 1/10 εντός παιδιάς και 5 λάθη, καταστρέφοντας κάθε επιθετική τους προσπάθεια.

Ο Ηλυσιακός έπαιζε πολύ καλή άμυνα, εκμεταλλευόταν πλήρως την επιθετική δυστοκία των αντιπάλων του και το ματς ήταν στο 39-23 στη διακοπή για να πάει στο 47-23 μόλις 3 λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο Ηρακλής έκανε το πρώτο του σουτ στο δεύτερο ημίχρονο 3 λεπτά μετά την έναρξή του (!), αφού ως τότε έκανε λάθος σε κάθε του επίθεση, και είχε συνολικά 3/11 και 4 λάθη στην 3η περίοδο.

Συνολικά στο 20λεπτο 10΄-30΄ ο Ηρακλής είχε 9 λάθη και 4/21 σουτ. Προφανώς και γίνεται κατανοητό ότι με τέτοια νούμερα, το επιμέρους 48-20 είναι απολύτως φυσιολογικό. Η διαφορά ως το 30ο λεπτό είχε πάει στους 30 πόντους και ο Ηλυσιακός έκανε περίπατο. Πλέον, έχει τη διαφορά στην ισοβαθμία με τον Ηρακλή και νιώθει όλο και πιο σίγουρος ότι μπορεί να σωθεί και από τη φετινή μάχη.

Οι ασίστ ήταν 17-10 για τους γηπεδούχους, τα λάθη 15-22, τα κλεψίματα 11-6 και οι αιφνιδιασμοί 9/12 έναντι 4/5, με τον Ηρακλή να έχει 3/23 τρίποντα στον αγώνα. Η Καλαφατάκης μετά το ματς έριξε τα πυρά του στο εσωτερικό της ομάδας, υπονόησε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί και ορισμένα από αυτά που είπε είναι πολύ βαριά για την κατάσταση του Ηρακλή, ο οποίος έως τώρα έχει ξεκάθαρα το χαρακτηρισμό της χειρότερης ομάδας του πρωταθλήματος.

Από τον Ηλυσιακό, ο Κυρίτσης ήταν ο καλύτερος με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 8 κερδισμένα φάουλ, ενώ Χατζής, Κουκουλας και Ντόσον ήταν πολύ καλοί. Από τον Ηρακλή διασώθηκαν ουσιαστικά μόνο ο Ντρόμπνιακ και ο Λαμπρόπουλος, με όλους τους υπόλοιπους να κάνουν μαζί… 0 ranking! Δεμερτζής, Παπανικολόπουλος, Πέτροβιτς, Δέσπος, Κόουλμαν, Ηλιάδης και Εϊτουταβίτσιους είχαν 0/18 σουτ εντός παιδιάς

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *