Home / Α1 / Εύκολα ο Παναθηναϊκός, «θέλουμε οκτάδα» ο Πανελλήνιος!

Εύκολα ο Παναθηναϊκός, «θέλουμε οκτάδα» ο Πανελλήνιος!

Με περίπατο του Παναθηναϊκού, που κέρδισε 64-89 το Περιστέρι τελείωσε η 16η αγωνιστική. Οι «πράσινοι» βρίσκονται στο κατόπι του Ολυμπιακού, ενώ φαίνεται ότι θα έχουμε σκληρή μάχη για την οκτάδα. Σε αυτή μπορεί να εμπλακεί και ο ανεβασμένος Πανελλήνιος, που επικράτησε της ΑΕΚ με 68-59 στη Λαμία και την άφησε 12η μαζί με τον Ηλυσιακό να σκέφτεται τα… χειρότερα δυνατά σενάρια.

 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 64-89

Πολύ εύκολα κέρδισε ο Παναθηναϊκός στο Περιστέρι, αφού εμφανίστηκε σοβαρός και πολύ καλός αμυντικά για να μην επιτρέψει στο Περιστέρι να θεωρήσει ότι μπορεί να κυνηγήσει την έκπληξη. Οι Περιστεριώτες, απ’ την άλλη, φάνηκε ότι ψάχνονταν να βρουν στο παρκέ τον νέο τους ηγέτη μετά την αποχώρηση του Κινγκ, και ο Βρκιτς έδειξε ότι… δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναλάβει το ρόλο αυτό στα επόμενα ματς, καθώς είναι παίκτης υψηλής ποιότητας.

Το Περιστέρι φάνηκε στην αρχή ότι θα παλέψει τον αγώνα, με τον Βρκιτς να βομβαρδίζει στο ξεκίνημα για το 7-0 των γηπεδούχων. Όμως, μετά οι παίκτες του Πεδουλάκη συνέχισαν επίμονα να δοκιμάζουν τρίποντα για να μπορέσει πολύ εύκολα ο Παναθηναϊκός να τρέξει ένα δικό του 0-8 και να πάρει τα ηνία του αγώνα. Μετά τα δύο πρώτα τρίποντα, τα επόμενα 5 δεν βρήκαν στόχο και ο Παναθηναϊκός είχε όσο χρόνο χρειαζόταν για να ζεσταθεί και να μην κληθεί να «τρέχει» στη συνέχεια του ματς.

Όσο περνούσε η ώρα η «πράσινη» άμυνα έσφιγγε και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα μετά το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (15-20). Ο Παναθηναϊκός έπαιζε πια πολύ σκληρή άμυνα, το Περιστέρι έψαχνε τον… Κινγκ αλλά δεν τον έβρισκε γιατί είναι στη Γαλλία, οι επιθέσεις κολλούσαν σε «σκοτωμένα» σουτ και κακές επιλογές και όταν οι «πράσινοι» άρχισαν να τρέχουν και στους αιφνιδιασμούς, το ματς έκανε φτερά πολύ γρήγορα.

Το 10-27 του δευτέρου δεκαλέπτου είναι αντιπροσωπευτικό της εικόνας των δύο ομάδων, με το Περιστέρι να ξεκινά το δεκάλεπτο με 0/8 εντός παιδιάς και 4 λάθη, σκοράροντας το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι του στην περίοδο μετά από 9 λεπτά! Μέχρι τότε, ο Παναθηναϊκός είχε τρέξει ένα 3-20 και είχε ξεφύγει με 18-40, κάνοντας απίστευτο πάρτι σε όλες τις πλευρές του γηπέδου. Στην άμυνα δεν επέτρεπε στους γηπεδούχους να δουν ούτε μια φορά καλά το καλάθι, ενώ στην επίθεση, έλεγξε το ρυθμό, έβγαλε καλές φάσεις με συνεργασίες και πήρε πολλά επιθετικά ριμπάουντ.

Το ματς είχε τελειώσει ουσιαστικά, και το 25-47 του ημιχρόνου δεν άφηνε περιθώρια για διαφορετικές σκέψεις στους γηπεδούχους. Οι «πράσινοι» δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι ούτε στην αρχή της τρίτης περιόδου, μπήκαν από τα αποδυτήρια με τη σωστή νοοτροπία να «σκοτώσουν» τον ήδη ξαπλωμένο αντίπαλό τους και στο πρώτο τρίλεπτο η διαφορά είχε πάει στους 27 πόντους με το Περιστέρι να σκοράρει μόλις 3 πόντους στο διάστημα αυτό.

Ο Καλάθης είχε όρεξη και ενέργεια και το 38-67 και το 43-72 ήρθαν από δικά του λέι απ και τρίποντο αντίστοιχα. Η 4η περίοδος θύμιζε πιο πολύ αγγαρεία, ο Παναθηναϊκός έσβησε τελείως τις μηχανές και το Περιστέρι μπόρεσε να συγκρατήσει τη διαφορά κάτω από τους 30 πόντους (στο τελικό -25). Ο Ομπράντοβιτς έβαλε τους Μπόγρη, Ζούμπο, ο Πεδουλάκης τους Μαρούγγα, Ψαρόπουλο, Μαρίνο και το ματς τελείωσε σε φιλικό κλίμα.

Καλύτερος για τους «πράσινους» ο Καλάθης με 11 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ Βουγιούκας, Περπέρογλου, Τέπιτς, Σάτο και Μπατίστ ήταν αρκετά καλοί. Ο Νίκολας έπαιξε 14 λεπτά, ο Τσαρτσαρής 8 και ο Διαμαντίδης 17. Απ’ την άλλη, ο Βρκιτς ήταν με διαφορά ο καλύτερο (συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις… απέναντι στον Παναθηναϊκό) με 23 πόντους και 7/14 σουτ, αλλά από εκεί και πέρα το Περιστέρι δεν βρήκε σκορ από άλλο παίκτη, έχοντας 13/38 δίποντα και 7/23 τρίποντα, δηλαδή σουτάροντας με 33% εντός παιδιάς, απόρροια κυρίως της άμυνας του Παναθηναϊκού.

Τα ριμπάουντ, που ήταν 28-45, και οι ασίστ (11-18) ήταν η μεγαλύτερη διαφορά στη στατιστική, εκτός από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός σούταρε με 59% στα δίποντα. Οι «πράσινοι» στο 15-1 πολύ εύκολα και όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται το σενάριο που θέλει τους δύο «αιώνιους» να μη χάνουν από άλλον στο φετινό πρωτάθλημα. Το Περιστέρι είναι στην 8η θέση μαζί με Πανιώνιο και Ίκαρο και η μάχη της οκτάδας αναμένεται σκληρή.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΑΕΚ 68-59

Στη μάχη αυτή ίσως μπει και ο Πανελλήνιος, που από τη στιγμή που πήρε Σμιθ-Φράνσις μοιάζει να αλλάζει τη μοίρα του στο πρωτάθλημα. Η νίκη επί της ΑΕΚ ήρθε δύσκολα, αλλά τον φέρνει στο 5-11 και 2 νίκες μακριά από την 8η θέση. Αγωνιστικές απομένουν μπόλικες ως το τέλος, αλλά έχει βουνό μπροστά του ο Πανελλήνιος αν θέλει να προλάβει τα πλέι οφς. Η ΑΕΚ μοιάζει ολοένα και πιο κοντά στην καταδίκη, οι παίκτες της παλεύουν, αλλά πια είναι στη 12η θέση με 4-12 όσο και ο 13ος Ηλυσιακός. Οι δυο τους θα παλέψουν στα μέσα Φλεβάρη, με την «Ένωση» να έχει το +23 από το πρώτο ματς, αλλά αυτή τη στιγμή όποιος χάσει (σε 2 αγωνιστικές το ματς) θα μείνει κάτω από τη ζώνη χωρίς ισοβαθμία.

Η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεκαθαρίσει, ιδίως αν θεωρήσουμε ότι ο Πανελλήνιος με τις 2 νίκες επί της ΑΕΚ και τη συνολική εικόνα εδώ και 5-6 αγωνιστικές μοιάζει ότι δεν θα παλέψει για τη σωτηρία. Από τους Ίκαρο, Περιστέρι, Πανιώνιο, δύσκολα κάποιος θα βρεθεί τόσο χαμηλά (για να γίνει αυτό θα πρέπει ΑΕΚ και Ηλυσιακός να ανατρέψουν 3 νίκες απόσταση τις επόμενες αγωνιστικές), οπότε αυτή τη στιγμή, ΑΕΚ, Ηλυσιακός και Ηρακλής ξέρουν ότι εν πολλοίς παλεύουν μεταξύ τους.

Ο Ηλυσιακός έχει 1-1 με τον Ηρακλή και το πλεονέκτημα, η ΑΕΚ έχει +23 με τον Ηλυσιακό και μένει ένα ματς στην έδρα του δεύτερου, ενώ η «Ένωση» έχει κερδίσει εκτός έδρας τον Ηρακλή με +4 και μένει το δεύτερο ματς στην Αθήνα.

Το παιχνίδι του Πανελληνίου με την ΑΕΚ κρίθηκε στο δεύτερο ημίχρονο και κυρίως στο 4ο δεκάλεπτο, όταν φάνηκε περισσότερο το πρόβλημα στο πλέι μέικερ της ΑΕΚ (όπου ο Καστλ παλεύει μόνος και δεν έχει καν περιθώριο για ανάσες), ο Κάρι δεν παίρνει πια ευκαιρίες, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα χνώτα του δεν ταιριάζουν αγωνιστικά με αυτά του Κορωνιού και η ΑΕΚ πρέπει να ψάξει πλέι μέικερ.

Απ’ την άλλη, Σκουρτόπουλος και Σμιθ έδωσαν σύνθημα για πλέι οφς, αλλά ίσως είναι νωρίς ακόμα. Μπορεί ο Πανελλήνιος να έχει δείξει στοιχεία αγωνιστικής ανόδου, μπορεί το Σμιθ-Φράνσις να είναι από τα καλύτερα δίδυμα στο πρωτάθλημα (αν όχι το καλύτερο), αλλά η διαφορά των 2 νικών (από τρεις μάλιστα ομάδες) δεν είναι και μικρή. Πάντως, οι «Ολυμπιονίκες» δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και ξεκάθαρα μιλούν για τους στόχους τους.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ ήταν πιο εύστοχη και μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα, σε ένα ματς αρκετά κλειστό. Οι δύο ομάδες αντάλλασαν ουσιαστικά καλάθια στην πρώτη περίοδο, αφού καμία δεν μπόρεσε να ξεφύγει πάνω από το αρχικό 0-4 της ΑΕΚ ως το 16-18. Κάπως έτσι κύλησε και η δεύτερη περίοδος με τον Πανελλήνιο να παίρνει τη μεγαλύτερη διαφορά του στο πρώτο ημίχρονο στο 27-23, αλλά την ΑΕΚ να απαντά με τον Νικολαΐδη, τον Καστλ και τον Καλλινικίδη για το 29-32 του ημιχρόνου.

Όμως, η εικόνα ήταν διαφορετική στην επανάληψη, με την ΑΕΚ να βάζει 27 πόντους σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και να δέχεται 39. Πολλά άστοχα σουτ, περισσότερα λάθη, πρόβλημα κυκλοφορίας και σωστών επιλογών και ο Πανελλήνιος μπόρεσε να πάρει τον έλεγχο του ματς.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η αφύπνιση των Σμιθ και Φράνσις, με τους δύο Αμερικανούς να βάζουν περισσότερους πόντους απ’ όσους όλη η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Συγκεκριμένα οι δυο τους είχαν 30 από τους 39 πόντους του Πανελληνίου στην επανάληψη, 13 στο 3ο δεκάλεπτο και 17 στο 4ο, ενώ συνολικά έβαλαν στο ματς 36 πόντους. Ο Πανελλήνιος ένιωθε πολύ άνετα με τους φυσικούς του ηγέτες να βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι και αυτό «βγήκε» σε πολλούς τομείς. Στην ενέργεια των υπολοίπων στην άμυνα, στην ευκολία με την οποία ήλεγξε το ρυθμό.

Πάντως, κι έτσι, για να γείρει το ματς χρειάστηκαν δυο φάσεις, στο τέλος του 3ου και στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου από τον Στίβεν Σμιθ. Μπορεί η ΑΕΚ να ήταν χειρότερη στην επίθεση στο 3ο δεκάλεπτο απ’ ότι στο πρώτο ημίχρονο και το επιμέρους σκορ να ήταν 17-13, αλλά τα δύο τρίποντα του Σμιθ στην τελευταία επίθεση για το 49-45 και στην πρώτη του επόμενου δεκαλέπτου για το 52-45, ήταν εκείνα που έθεσαν τις ισορροπίες. Το +1 έγινε +7 για τον Πανελλήνιο, που στη συνέχεια πατούσε καλύτερα στο παρκέ και με τους δύο Αμερικανούς ήλεγχε την αναμέτρηση. Η ΑΕΚ είχε μια αναλαμπή με το τρίποντο του Νικολαΐδη, αλλά μετά δέχτηκε 10-0 για το 62-48 που τελείωσε και τυπικά το ματς. Η διαφορά στο τέλος ήταν στους 15 πόντους (68-53) με την «Ένωση» να πετυχαίνει 0-6 στο τελευταίο λεπτό για να μειώσει σε μονοψήφια διαφορά.

Ο Πανελλήνιος σούταρε καλύτερα στα δίποντα (51% έναντι 46%), αλλά όχι και στα τρίποντα (27% έναντι 47%), είχε οριακά περισσότερα ριμπάουντ (28-26) και ασίστ (11-8), έκανε λιγότερα λάθη (13-17) και περισσότερα κλεψίματα (7-3), ενώ με τους Σμιθ και Φράνσις να κάνουν το παιχνίδι τους πήρε δίκαια το ματς.

Ο Σμιθ είχε 20 πόντους και 3 ριμπάουντ με 7/14 σουτ, ο Φράνσις 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 κερδισμένα φάουλ με 5/11 εντός παιδιάς, ενώ πολλές βοήθειες έδωσε και ο Κράμπενχοφτ με 8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Για την ΑΕΚ ο Νικολαΐδης είχε 14 πόντους με 3/9, ο Μάντιτς είχε 12 με 4/6 σε 15 λεπτά και ίσως θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο και ο Χαρτ 13 με 5/8 και 4 ασίστ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *