Home / Α1 / Στο χείλος ΑΕΚ-Ηρακλής, αποχωρήσεις για Μαρούσι-ΠΑΟΚ

Στο χείλος ΑΕΚ-Ηρακλής, αποχωρήσεις για Μαρούσι-ΠΑΟΚ

Με σημαντικά αποτελέσματα έκλεισε η 17η αγωνιστική στην Α1, όπως τη νίκη του Αμαρουσίου με 76-63 επί της Καβάλας, νίκη που το κράτησε 3ο μακριά από τους άλλους στη βαθμολογία. Νίκη και για τον ΠΑΟΚ στην Αθήνα, 73-80 την ΑΕΚ, που πια κινδυνεύει σοβαρά. Τέλος, το Περιστέρι βύθισε ακόμη περισσότερο τον Ηρακλή, αφού τον κέρδισε 57-72 στην έδρα του.

Τα αποτελέσματα είδε με… καλό μάτι ο Ηλυσιακός, που μπορεί να έχασε στο Αλεξάνδρειο, αλλά πολύ πιο σημαντικές ήττες έκαναν οι ΑΕΚ και Ηρακλής. Την επόμενη αγωνιστική έρχεται το Ηλυσιακός-ΑΕΚ που θα κρίνει πολλά στην υπόθεση παραμονής.

Απ’ την άλλη, ο ΠΑΟΚ έμεινε μόνος 4ος στο πρωτάθλημα, αλλά έχει άλλα να σκέφτεται, καθώς χάνει τον καλύτερό του παίκτη, Λάζαρο Παπαδόπουλο, που πάει Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για το Μαρούσι, με τον Νέστορα Κόμματο να φεύγει για την Τουρκία. Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα στη φετινή Α1…

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 73-80

Κανένα… ντέρμπι δικεφάλων στην Αθήνα, με την ΑΕΚ να δέχεται 28 πόντους στην πρώτη περίοδο και να χάνει εκεί το ματς με τον ΠΑΟΚ. Το όλο θέμα του αγώνα ήταν ο τρόπος που επιτίθονταν οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου στην πρώτη περίοδο. Τότε ήταν που έκαναν ό,τι ήθελαν, έβγαζαν καλές φάσεις και σωστές επιλογές, είχε πολύ υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας και πήραν διψήφια διαφορά απέναντι σε μια ΑΕΚ που δεν μπορούσε να δυσκολέψει το παιχνίδι τους για να παλέψει για τη νίκη.

Έτσι, με τον Μάρσαλ και τον Παπαδόπουλο να δείχνουν το δρόμο ο ΠΑΟΚ απότ ο πεντάλεπτο είχε διψήφια διαφορά (7-18), την οποία δεν έχασε ποτέ ουσιαστικά ως το τέλος της 4ης περιόδου. Το δεκάλεπτο πήγε στο 9-23 και το 15-28 με την ΑΕΚ να μην μπορεί να βγάλει ενέργεια αμυντικά για να πλησιάσει από την επίθεσή της.

Το ίδιο ακριβώς είδαμε και στη δεύτερη περίοδο, με το πρώτο ημίχρονο να βρίσκει τον ΠΑΟΚ μπροστά με 31-45 σε ένα ματς που η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήλεγχε απόλυτα σε όλους τους τομείς του. Βγαίνοντας από τα αποδυτήρια, η ΑΕΚ έπαιζε καλύτερα στην άμυνα, ο ΠΑΟΚ είχε το κακό του δεκάλεπτο, αλλά και τότε η διαφορά δεν έπεσε σε μονοψήφια τιμή, αφού το 14-11 έδειχνε ότι ο ΠΑΟΚ ελέγχει την εξέλιξη του αγώνα, κρατώντας τη διψήφια διαφορά που είχε. Η ΑΕΚ, παρότι έπαιξε πιο σκληρή άμυνα, είχε πολλά άστοχα σουτ και κακές επιλογές στην επίθεση, δείχνοντας ότι δεν έχει ψυχολογία για να γυρίσει τον αγώνα υπέρ της.

Έτσι, η διαφορά έμεινε πάνω από τους 10 πόντους και πήγε στο 53-70. Ο ΠΑΟΚ χαλάρωσε, ο Νικολαΐδης βομβάρδιζε από το τρίποντο και η ΑΕΚ μπόρεσε στο τέλος να πλησιάσει, σε 62-72 και 71-76, αλλά χωρίς ουσιαστικές ελπίδες για τη νίκη αφού δεν υπήρχε χρόνος. Ο Γκρέι και ο Μάρσαλ είχαν 4/4 βολές και το ματς τελείωσε χωρίς δράματα.

«Δράματα» τα οποία, όμως, είχαμε στη συνέντευξη τύπου, με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να ανακοινώνει ότι φεύγει για τη Χίμκι, τον Σούλη Μαρκόπουλο να υπονοεί ότι μπορεί να χάσει και τους Μάρσαλ-Ντόζιερ τις επόμενες ημέρες και να λέει χαρακτηριστικά «τι να κάνω εγώ; Να πω στο Λάζο να μείνει εδώ; Ο προπονητής δεν πληρώνει τους παίκτες. Άρα; Ποιος δεν θα ήθελε έναν καλό παίκτη στην ομάδα του;». Και, βέβαια, μόλις ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στην 4η θέση μόνος του και έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για την 3η θέση, ο Μαρκόπουλος βλέπει τους στόχους να αλλάζουν, αφού η ομάδα χάνει τον καλύτερό της παίκτη, εκείνον στον οποίο πάνω χτίστηκε και στηρίχτηκε. Και, μάλιστα, με αυξημένο το ενδεχόμενο να φύγουν κι άλλοι μαζί του.

Απ’ την άλλη η ΑΕΚ έχει πια καταλάβει ότι φέτος θα πρέπει ως το τέλος να παλέψει για τη σωτηρία της. Το ματς με τον Ηλυσιακό την ερχόμενη εβδομάδα είναι «μισή χρονιά» για την «Ένωση».

ΜΑΡΟΥΣΙ-ΚΑΒΑΛΑ 76-63

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο μόνος που ίσως αναθεωρήσει τους στόχους του στη συνέχεια, αφού τον καλύτερό του παίκτη έχασε και το Μαρούσι. Ο Κόμματος έκανε όση υπομονή μπορούσε και πλέον φεύγει για την Τουρκία, μετά από μια εξωφρενική εμφάνιση, που τον στέφει MVP της αγωνιστικής στο ματς με την Καβάλα.

Ο Κόμματος πήρε για λογαριασμό των συμπαικτών του τη νίκη στο ματς με την Καβάλα με 26 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα, έχοντας 4/7 δίποντα, 5/9 τρίποντα και 3/3 βολές και φεύγει για τη Μερσίν. Δίπλα του, ο Γκαγκαλούδης (18 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ) και ο Μπάγκαριτς (15 πόντοι, 15 ριμπάουντ) ήταν πολύ καλοί και με καθοριστική παρουσία.

Απ’ την άλλη, ο Παλάσιο ήταν ο καλύτερος της Καβάλας με 21 πόντους και γεμάτη στατιστική (3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, 6 κερδισμένα φάουλ και 1 λάθος σε 37 λεπτά), ο Σίμονς ισορρόπησε τις μάχες στη ρακέτα με τον Μπάγκαριτς (17 πόντοι, 12 ριμπάουντ) και ο Γιόροβιτς πάλεψε με 19 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Όμως, ο οίστρος του Κόμματου οδηγούσε το Μαρούσι εκ του ασφαλούς, και όταν η Καβάλα ανέβασε στροφές στο δεύτερο ημίχρονο, έχανε ήδη με 13 πόντους. Οι γηπεδούχοι έλεγξαν πλήρως τα ριμπάουντ (47-30), πήραν υπερδιπλάσια επιθετικά (17-8) και αυτό το στατιστικό έκρινε το ματς, παρά τα μόλις 11 λάθη της Καβάλας (17 το Μαρούσι). Ο Κόμματος βομβάρδιζε από το τρίποντο κατά βούληση, ο Μπάγκαριτς σκέπαζε τη ρακέτα και ανάγκαζε τους αντιπάλους του σε κακές επιλογές και ο Γκαγκαλούδης οργάνωνε με ωριμότητα κι ένα 16-4 στο πρώτο ημίχρονο ήταν που έθεσε τις ισορροπίες στον αγώνα.

Όταν ο Παλάσιο με την κλάση του πήγε να γυρίσει τούμπα όλο το ματς μόνος του, ο Κόμματος με τον Γκαγκαλούδη ήταν εκεί. Το 45-42 στο οποίο είχε μειώσει με 3-13 η Καβάλα, άλλαξε με 2 τρίποντα των Ελλήνων άσων που ανέβασαν τη διαφορά στους 8 πόντους (53-45). Μάλιστα, οι δυο τους το πήραν πάνω τους, αφού μόνο αυτοί σκόραραν ως το 60-46, δηλαδή έβαλαν τους επόμενους 15 πόντους της ομάδας τους που έκριναν και τον αγώνα.

Το Μαρούσι αλλάζει κι αυτό πρόσωπο και αυτό, μαζί με τη φυγή του Λάζου στον ΠΑΟΚ, ουσιαστικά κάνει πιο ρευστή την κατάσταση στην τετράδα και ίσως δώσει την ευκαιρία στις ομάδες που κυνηγούν να αλλάξουν μια παγιωμένη κατάσταση στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 57-72

Ήταν όντως αυτό το παιχνίδι η τελευταία ευκαιρία του Ηρακλή να σώσει την παρτίδα στην Α1 και να πείσει ότι μπορεί να παραμείνει στη κατηγορία; Ματς σίγουρα υπάρχουν για να κερδίσει ως το τέλος, ενώ τώρα είναι 1 νίκη πίσω από τη σωτηρία (που μπορεί να γίνουν 2 την ερχόμενη εβδομάδα), αλλά ο Ηρακλής δεν πείθει. Μάλιστα, χάνει και παίκτες, με τον Παπανικολόπουλο να φεύγει μέσα στην εβδομάδα και τον Χουγκάζ να μιλάει για άρρωστη νοοτροπία των παικτών του, που σκέφτονται τον εαυτό τους και όχι την ομάδα και προανήγγειλε απομάκρυνση ορισμένων.

Όλα αυτά μετά τη 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τον Ηρακλή να ψάχνεται ακόμα. Απολύτως φυσιολογικό για μια ομάδα που αλλάζει 5 προπονητές, όμως, τις περισσότερες φορές τέτοια «εγκλήματα» έχουν και αντίστοιχη τιμωρία. Ο Ηρακλής δεν δείχνει ότι μπορεί να σωθεί, τουλάχιστον όχι με την έως τώρα εικόνα του.

Το Περιστέρι πήρε το προβάδισμα από την αρχή του αγώνα και ήλεγξε το ματς. Μάλιστα, μετά το 10-12 έκανε ένα ξέσπασμα που εν πολλοίς έκρινε την αναμέτρηση. Από το 7ο ως το 18ο λεπτό, οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα 4-22 για να ξεφύγουν με 14-34 και να μετατρέψουν το ματς σε παράσταση για ένα ρόλο. Ο Ηρακλής στο διάστημα αυτό είχε 2/13 σουτ και 6 λάθη για να μείνει πολύ πίσω.

Πάντως, δεν παράτησε τον αγώνα και με τις προτροπές του κόσμου του μπόρεσε να τρέξει ένα 15-0 σπασμένο στις δύο πλευρές του ημιχρόνου για να μειώσει σε 29-34. Όμως, ως εκεί, αφού 2 τρίποντα από Παπανικολάου και Σκοτ έγραψαν το 29-40 και στη συνέχεια η ομάδα του Πεδουλάκη δεν επέτρεψε στον αντίπαλό της να μειώσει ξανά πιο πολύ από τους 7 πόντους του 33-40 (και στους 7 πήγε μόνο μια φορά). Στα τελευταία 8 λεπτά του ματς το Περιστέρι είχε διψήφια διαφορά, ο Ηρακλής δεν είχε τρόπο να μειώσει και οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν όσο εύκολα δείχνει το τελικό σκορ, με καλύτερη άμυνα (6-11 κλεψίματα) και ελέγχοντας τα ριμπάουντ (29-37).

Πολύ καλός ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 21 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ Παπανικολάου και Τσιάκος κάλυψαν τη μέτρια μέρα των ξένων παικτών. Απ’ την άλλη, ο Ηρακλής δεν είχε σαφές επιθετικό πλάνο (λογικό) και είχε τους Αγγελακόπουλο, Κοπρίβιτσα, Λαμπρόπουλο και Εϊτουταβίτσιους να τραβούν το κουπί, με τους Πάρκερ και Ντρόμπνιακ να κινούνται σε ρηχά νερά.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *