Home / NBA / «Παίξαμε σα να μην πω τι απόψε»…

«Παίξαμε σα να μην πω τι απόψε»…

Ήρθε ο κόσμος ανάποδα τις τελευταίες ημέρες στο NBA, με το Κλίβελαντ και την Ουάσινγκτον να βρίσκουν για πρώτη φορά φέτος ένα λόγο για να χαμογελάσουν. Πρόσκαιρο, βέβαια, και μάλλον για… πολύ λίγη ώρα, αλλά το χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα πρόσωπά τους. Χαμόγελο που δεν λέει να έρθει στα πρόσωπα των Μαϊάμι Χιτ, που δεν μπορούν να κερδίσουν ματς με κάποια από τις καλύτερες ομάδες της λίγκας. Και η αμφισβήτηση μεγαλώνει…

Γιατί χάρηκε το Κλίβελαντ; Γιατί μετά από 26 αγώνες μπόρεσε να κερδίσει. Βέβαια, πρώτα είχε σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά τουλάχιστον δεν έπιασε το τυχερό… 41, που θα σήμαινε ότι πέρασε τη μισή σεζόν χωρίς ροζ φύλλο. «Θύματα» ήταν οι Λος Άντζελες Κλίπερς, που έκαναν το… ψυχικό με 126-119 μετά από παράταση. Δεν… παραδόθηκαν εύκολα δηλαδή. Βέβαια, οι Κλίπερς έχουν απίστευτα παράπονα από τη διαιτησία, καθώς το ματς ήταν 110-110 και ο Χίκσον μοιάζει να κόβει αντικανονικά το σουτ του Μπαρόν Ντέιβις. Οι διαιτητές, όμως, είπαν ότι το κόψιμο ήταν κανονικό και το ματς πήγε στην παράταση.

Μετά το ματς, ο Λίον Πόου των Καβαλίερς είπε μια από τις ατάκες της χρονιάς, που βγάζει όλο το άγχος και την ανακούφιση μετά τη νίκη: «Πηγαίνετε σπίτια σας και δείτε SportsCenter. Δεν θα μιλάνε για εμάς απόψε».

Οι Καβαλίερς ήταν παρόντες και σε μία ακόμη ιστορική στιγμή μέσα στην ίδια εβδομάδα, αφού απέναντί τους οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς πέτυχαν την πρώτη τους νίκη εκτός έδρας στη φετινή σεζόν, μετά από 26 συνεχόμενες ήττες (οι 25 φέτος). Το 100-115 έκανε τους Ουίζαρντς να χαμογελάσουν («Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα που έχουμε νιώσει εδώ και καιρό», Αντρέι Μπλάτσε).

Απ’ την άλλη, το ίδιο ματς κάνει τον Μπάιρον Σκοτ να αναρωτιέται ποιο ματς θα κερδίσει η ομάδα του αν δεν μπορεί να πάρει εκείνο απέναντι στη χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος εκτός έδρας. «Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω πώς λειτουργούν οι παίκτες μας. Από πλευράς προσπάθειας δεν ήμασταν εδώ απόψε. Ήταν σα να κοιμόμαστε από την αρχή του αγώνα. Ας πούμε την αλήθεια: παίξαμε σα να μην πω τι απόψε». Όχι μόνο «απόψε» βέβαια, αλλιώς δεν θα είχε πρόβλημα ο Σκοτ. Κουράγιο, 27 παιχνίδια απέμειναν…

Πάμε και στο θαυμαστό κόσμο των Χιτ; Μετά την Κυριακή, οι Χιτ πήγαν στο 1-6 απέναντι στις άλλες 5 από τις 6 πρώτες ομάδες και στο 0-3 με τους Σέλτικς φέτος. Πλέον, το… 70% των φιλάθλων που πίστευε το καλοκαίρι ότι οι Χιτ θα πάρουν το πρωτάθλημα, έχει πάει στο… 65% να θεωρεί ότι θα αποκλειστούν σε μια σειρά με τους Σέλτικς.

Ο Ουέιντ λέει ότι ακόμα… μαθαίνουν και ότι πλησιάζουν σε αυτό που θέλουν, αλλά οι Σέλτικς μοιάζουν πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους. Όποιος είδε το ματς, είδε μια ομάδα σκληρή, έτοιμη να πικάρει σε κάθε φάση τον αντίπαλό της.

Επίσης, όποιος είδε το ματς, είδε τον Ρόντο σε άγρια κατάσταση. Δεν είναι μόνο το triple-double (11 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ), είναι και τα λόγια του Ντοκ Ρίβερς: «Δεν είχαμε σχεδιάσει να μαρκάρει ο Ρόντο τον Τζέιμς. Το αποφάσισε μόνος του να μαρκάρει και να κακομεταχειριστεί, όποιον αποφάσιζε να κατεβάσει την μπάλα. Νομίζω ότι αυτό άλλαξε το παιχνίδι για μας. Ο Ρόντο μας έδωσε το ματς με το έτσι θέλω».

Υπάρχει, βεβαίως, και ο Πολ Πιρς. Ο αρχηγός ταλαιπωρείται από ένα στραμπούληγμα στο δεξί του χέρι και κάποιους μικροτραυματισμούς στο πόδι. Αυτό τον έκανε να είναι πολύ «σφιχτός», όπως, είπε και ο ίδιος, και να τελειώσει το ματς με 0/10 σουτ εντός παιδιάς.

Αυτό είναι το 2ο χειρότερο της καριέρας του. Στα 1.038 παιχνίδι με τους Σέλτικς ποτέ πιο πριν δεν είχε μείνει χωρίς καλάθι με πάνω από 10 σουτ ενώ είχε παίξει περισσότερα από 25 λεπτά. Είχε 0/11 σε 25 λεπτά το 1999, αλλά με τους Χιτ έπαιξε 40 λεπτά. Αυτή ήταν η 4η φορά στην καριέρα του που δεν έβαλε καλάθι εντός παιδιάς. Η τελευταία φορά που είχε μείνει άσφαιρος ήταν στις 13 Δεκέμβρη του 2000, όταν είχε 0/7 σουτ (και 9 πόντους από βολές) σε 31 λεπτά εναντίον των Μπουλς.

Πώς αποφάσισε ο Πιρς να αντιμετωπίσει το θέμα; Έκανε μαγνητική τομογραφία στο αριστερό πόδι για να πειστεί ότι δεν έχει κάτι σοβαρότερο. Πάντως, είπε και μια μεγάλη αλήθεια: «Με εμένα να παίζω έτσι, το ότι κερδίσαμε είναι πολύ σημαντικό για μας». Και κέρδισαν, χωρίς Σακίλ, χωρίς Ζερμέν Ο’ Νιλ, χωρίς Σεμίχ Ερντέν, χωρίς Μαρκί Ντάνιελς και με τον Νέιτ Ρόμπινσον να παίζει μόλις 5 λεπτά, καθώς ήταν τραυματίας στο γόνατο. Δύσκολοι καιροί για το Μαϊάμι…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *