Home / NBA / Οι Ουόριορς το «πρώτο αίμα»!

Οι Ουόριορς το «πρώτο αίμα»!

Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς άνοιξαν το σκορ στους τελικούς του NBA, κερδίζοντας τους Κλίβελαντ Καβαλίερς με 108-100 στην παράταση, μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα. Η επιστροφή από διψήφια διαφορά στην κανονική διάρκεια για την ομάδα του Κάρι, το επιμέρους 10-2 στον έξτρα χρόνο, ο τραυματισμός του Έρβινγκ στην παράταση, το άστοχο σουτ νίκης του ΛεΜπρον, τα 7 λεπτά πλήρους κατάρρευσης των Καβαλίερς, η τρομερή άμυνα του Ιγκουοντάλα, ήταν τα στοιχεία που σημάδεψαν τον αγώνα.

Ο πρώτος τελικός έδειξε και τη βασική διαφορά των δύο ομάδων. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η μία είναι ομάδα. Ο πάγκος των Ουόριορς είχε 34 πόντους στο ματς, ενώ ο πάγκος των Καβαλίερς 9, όσους έβαλε ο Σμιθ, αφού για όλο το Κλίβελαντ σκόραραν 6 παίκτες στην αναμέτρηση (από τους 8 που έπαιξαν). Ο Μπλατ έχει περιορισμένες λύσεις, ή τουλάχιστον νιώθει ότι έχει περιορισμένες λύσεις.

Και αυτές μοιάζουν να περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο. Ο Έρβινγκ ήταν πάρα πολύ καλός, 23 πόντοι με 10/22 σουτ, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 τάπες, αλλά στην παράταση τραυματίστηκε, έφυγε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια και μετά έφυγε από το γήπεδο με πατερίτσες. Οι πρώτες εξετάσεις δεν έδειξαν κάποια ζημιά σε χιαστούς, αλλά ο Έρβινγκ είπε ότι νιώθει το γόνατό του διαφορετικό: «Μπορείς να το ακούσεις στον τόνο της φωνής μου ότι ανησυχώ».

Μετά το ημίχρονο, για τους Καβαλίερς σκόραραν 3 παίκτες όλοι κι όλοι στην επανάληψη! Ο Τζέιμς είχε 25 πόντους, ο Έρβινγκ 14 και ο Μοζγκόφ 10, με όλους τους άλλους να μη συνεισφέρουν ούτε έναν πόντο.

Αν ο Έρβινγκ δεν είναι καλά, οι Καβαλίερς θα δουν τις ελπίδες τους να ψαλιδίζονται σε όσο αντέχει ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Και μπορεί, όπως λέει και ο ίδιος να νιώθει ότι είναι «στην καλύτερη κατάσταση που ήμουν ποτέ σε πλέι οφς στην καριέρα μου», αλλά δεν αρκεί αυτό απέναντι στο Γκόλντεν Στέιτ. Στον 1ο τελικό είχε 44 πόντους σε 46 λεπτά με 16/30 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 6/10 βολές, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ. Τρομερό παιχνίδι, αλλά στο τέλος μένει το άστοχο σουτ στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας, σουτ που αν είχε μπει οι Καβς θα ήταν στο 0-1 τώρα: «Βρέθηκα εκεί που ήθελα, έκανα ένα step-back. Τα έχω ξαναβάλει από εκεί παλιότερα». Η φάση με το χαμένο σουτ και την “προσευχή” του Σούμπερτ που παραλίγο να έχει αποτέλεσμα:

Ένα σουτ λίγο μέσα από το τρίποντο, γεγονός που μου δίνει… πάσα να σχολιάσω και το πόσο έβγαλαν από την comfort zone του τον ΛεΜπρον οι Ουόριορς. Θα μου πεις, τον έβγαλαν από την comfort zone του και έβαλε 44 πόντους; Κι όμως, ναι. Ο Τζέιμς πήρε 4 προσπάθειες μέσα από το ημικύκλιο μη χρέωσης επιθετικού φάουλ (τη λεγόμενη restricted area στο NBA). Ο μέσος όρος του στα πλέι οφς φέτος είναι 9 ανά ματς από εκεί. Και ο 1ος τελικός πήγε και παράταση.

Μάλιστα, αν σε κάποιον αξίζουν πολλά συγχαρητήρια είναι στον Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο Ιγκουοντάλα έκανε τον Τζέιμς να μοιάζει με κοινό θνητό όσο τον μάρκαρε (σύμφωνα με τα στατιστικά του ESPN για τις επιθέσεις 5 εναντίον 5). Ο Τζέιμς είχε 12/22 σουτ και 1 λάθος με 27 πόντους απέναντι σε όποιον άλλον τον μάρκαρε, ενώ είχε 4/14 σουτ και 3 λάθη με 11 πόντους κόντρα τον Ιγκουοντάλα. Και στην 4η περίοδο και την παράταση; Οι κακές γλώσσες που λένε ότι χάνεται έχουν και πάλι τροφή: 2/7 σουτ και 2 λάθη, μαζί με το άστοχο σουτ για τη νίκη, ενώ το ένα εύστοχο ήταν όταν το ματς είχε κριθεί, μετά το 108-98. Ο Κλέι Τόμπσον σχολίασε την απόδοση του Ιγκουοντάλα: «Ο Αντρέ είναι από τους καλύτερους αμυντικούς στη λίγκα. Ο ΛεΜπρον είχε ένα πολύ καλό παιχνίδι, αλλά τον δυσκόλεψε πολύ στα τελευταία 18 λεπτά του ματς».

Τα ίδια είπε και ο Στιβ Κερ πριν δει καν τα επιμέρους στατιστικά που είδαμε πιο πάνω και τον επιβεβαίωσαν: «Νομίζω ότι ήταν καταπληκτικός. Ξέρεις, ο Αντρέ είναι από τους πιο έξυπνους αμυντικούς που υπάρχουν. Είναι αστείο να λες όταν κάποιος σου έχει βάλει 44 πόντους ότι τον μάρκαρες καλά, αλλά νομίζω ότι ο Αντρέ έκανε καταπληκτική δουλειά». Προφανώς και είχε δίκιο ο Κερ, όπως έδειξαν τα νούμερα του Τζέιμς κόντρα στον Ιγκουοντάλα. Οι Ουόριορς είχαν προσαρμοστεί σε όλους τους άλλους με λογική να… «αφήσουν» τον Τζέιμς να τους κερδίσει μόνος του χωρίς βοήθεια. Παραλίγο να αποτύχει αυτό το σχέδιο, που αναπροσαρμόστηκε στο 4ο δωδεκάλεπτο με τον Ιγκουοντάλα πάνω στον ΛεΜπρον. Οι ομάδες του Τζέιμς έπεσαν στο 1-5 σε πρώτα παιχνίδια τελικών. Το συνολικό ρεκόρ των ομάδων του Τζέιμς στους τελικούς είναι 11-17.

Δίπλα στον Τζέιμς, όπως ήταν φυσιολογικό, κατέρρευσαν και όλοι οι Καβαλίερς στο τέλος του αγώνα: Οι Ουόριορς έκαναν σερί 12-4 στα τελευταία 7 λεπτά, με το Κλίβελαντ να έχει 1/13 εντός παιδιάς. Συγκεκριμένα, από το 2:38 πριν τη λήξη της 4ης περιόδου, ως τα 9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της παράτασης οι Καβαλίερς είχαν 0/12 σουτ και 4 λάθη, με το επιμέρους σκορ να είναι 12-0!

Για τους Ουόριορς ο φετινός MVP, Στεφ Κάρι, είχε 26 πόντους και 8 ασίστ με 10/20 εντός παιδιάς, με τον Τόμπσον να έχει 21 πόντους με 5/14, τον Ιγκουοντάλα να προσθέτει 15 πόντους με 6/8 στην υπέροχη άμυνά του. Οι Ουόριορς σούταραν με 91% στις βολές, απέναντι στο 68% των Καβς. Ο 2ος τελικός θα γίνει ξημερώματα Δευτέρας (3:00).

Τα highlights του πρώτου τελικού:



Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *