Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Βασίλισσα-τρομοκράτης, υπερηχητική Μακάμπι!

Βασίλισσα-τρομοκράτης, υπερηχητική Μακάμπι!

Η 4η αγωνιστική έβγαλε… νικητή για το Top-16 της Ευρωλίγκας, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι σίγουρα η ομάδα που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στη φάση αυτή. Οι Μαδριλένοι διέλυσαν με 60-77 μέσα στην Τουρκία την Εφές και έφτασαν μια ανάσα από την πρωτιά του ομίλου, κερδίζοντας κι άλλο μνηστήρα μέσα στο σπίτι του.

Στη Σλοβενία, η Μακάμπι έδειξε πως φέτος δεν φοβάται τίποτα και κομμάτιασε στο δεύτερο ημίχρονο τα όνειρα της Ολίμπια κερδίζοντας με 65-83 στο πρώτο ματς που η ομάδα του Ζντοβτς χάνει κατά κράτος στην έδρα της. Η Μπαρτσελόνα, αν και κατάκοπη, πέρασε με 65-74 από τη Ρώμη, ενώ η Λιέτουβος κέρδισε με 70-65 τη Μάλαγα για να πλησιάσουν αμφότερες πιο κοντά… στον αποκλεισμό.

Όμιλος E

Λιέτουβος Ρίτας-Ουνικάχα Μάλαγα 70-65 (39-35)
Γκεσεβίτσιους 17π. 6ρ., Ελ-Αμίν 18, Μπαϊράμοβιτς 12π. 7ρ., Μπιέλιτσα 9π. 6ρ. // Φρίλαντ 19π. 8ρ., Άρτσιμπαλντ 12π. 8ρ. 8κ.φ., Μπέρνι 12π. 3ρ., Πρίντεζης 8π. 4ρ. 1ασ. 1κλ. (3/8δ. 0/3τρ. 2/2β.)
Σκληρό ντέρμπι στη Λιθουανία ανάμεσα στη Λιέτουβος και τη Μάλαγα, με τους Ισπανούς να δείχνουν ότι δεν έχουν ό,τι απαιτούταν για να φύγουν με το διπλό και να αναθερμάνουν τις ελπίδες τους για πρόκριση. Πλέον, είναι ουσιαστικά εκτός συνέχειας, ενώ η Λιέτουβος θέλει 2 νίκες για να περάσει, η πρώτη στο ΟΑΚΑ.

Το ματς ήταν κλειστό και φάνηκε από την αρχή ότι θα κυλήσει σε αργό τέμπο. Οι Λιθουανοί έπαιζαν και για το γόητρό τους, αφού το διπλό στην Ισπανία επί της Λαμποράλ είχε γεννήσει προσδοκίες. Τελικά, οι δυο ομάδες μοίρασαν τα ροζ φύλλα στα μεταξύ τους παιχνίδια, ουσιαστικά… καταστρέφοντας η μία την άλλη.

Με τον Ελ-Αμίν να κάνει τη διαφορά στο ξεκίνημα (9 από τους πρώτους 13 πόντους) η Λιέτουβος πήγε το ματς στο 9-9, το 17-17 και το 31-31 λίγο πριν το ημίχρονο. Στη συνέχεια, ο Γκεσεβίτσιους διαμόρφωσε το 38-33 και το 39-35 του ημιχρόνου. Οι γηπεδούχοι ήλεγχαν τη διαφορά στην 4η περίοδο, πηγαίνοντας με τρίποντο του Νιούλι στο 47-37 για την πρώτη διψήφια διαφορά του ματς.

Όμως, ο Μπέρνι και ο Μπλάκνεϊ μείωσαν στους 5 και η στην αρχή της 4ης περιόδου ο Φρίλαντ και ο Μπέρνι μείωσαν σε 58-56. Νέο ξέσπασμα των γηπεδούχων που με σερί 8-0 πήγαν στο 66-56 για να καθαρίσουν οριστικά το ματς. Η Μάλαγα με τρίποντο του ΜακΙντάιρ μείωσε σε 68-65, αλλά έμεναν μόλις 7 δευτερόλεπτα και ο Ελ-Αμίν δεν λάθεψε από τη γραμμή των βολών.

Όμιλος F

Ολίμπια Λιουμπλιάνας-Μακάμπι Τελ Αβίβ 65-83 (41-33)
Σερμαντίνι 13π. 7ρ., Γκρέγκορι 11π. 5ρ., Ιλιέφσκι 10π. 6ρ. 3ασ. // Πάργκο 16π. 4ρ. 7ασ., Πέρκινς 16π. 5ρ. 7ασ., Έιντσον 8π. 4ρ. 3ασ. 6κλ., Ελιάχου 16π. 4ρ. 4ασ., Μπλου 15π. 4ρ.
Ποιος είδε τη Μακάμπι και δεν τη φοβήθηκε… Σε μια έδρα που σχεδόν όλοι είχαν φύγει με σκυμμένο το κεφάλι και μόνο η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 1 πόντο ύστερα από χαμένο σουτ του Γκρέγκορι, η Μακάμπι κέρδισε με 18 πόντους, διαλύοντας την αντίπαλό της στο δεύτερο ημίχρονο και δείχνοντας ότι φέτος είναι ικανή για πολύ μεγάλο μπάσκετ.

Οι 13.000 οπαδοί της Ολίμπια έκαναν εκρηκτική την ατμόσφαιρα στο γήπεδο και οι γηπεδούχοι με τον Σερμαντίνι σε καλή μέρα πήραν προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο. Μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο δεκάλεπτο (19-22) η Ολίμπια ήταν πολύ καλύτερη στο δεύτερο, ήλεγξε το τέμπο του αγώνα, έπαιξε καλή άμυνα, εμπόδισε τους αιφνιδιασμούς και εγκλώβισε πλήρως τη Μακάμπι. Το 22-11 της δεύτερης περιόδου έφερε το 41-33 του ημιχρόνου, με τη Μακάμπι να κάνει ένα από τα χειρότερα ημίχρονα της σεζόν.

Όμως, η κατάσταση στο δεύτερο ημίχρονο ήταν τελείως διαφορετική. Ο Έιντσον «έκλεβε», ο Πάργκο και ο Πέρκινς έτρεχαν και τροφοδοτούσαν την ομάδα με πάσες, η Μακάμπι έβγαλε αιφνιδιασμούς, η Ολίμπια απορρυθμίστηκε, η άμυνά της χάλασε και η επίθεσή της εγκλωβίστηκε στη ζώνη του Μπλατ. Έτσι, το ματς άλλαξε πλήρως κατεύθυνση και είχε γυρίσει ήδη από την τρίτη περίοδο, με τους Ισραηλινούς να κερδίζουν με επιμέρους 8-23 και να ξεφεύγουν με 7 πόντους. Στο 4ο δεκάλεπτο η υπεροχή τους ήταν επίσης απόλυτη, το 13-27 ανέβασε τη διαφορά στους 18 πόντους, στο πρώτο ματς της σεζόν που ο Ζντοβτς και η ομάδα του δεν μπορούν να ελέγξουν στην έδρα τους.

Δύο απίστευτα σερί έδωσαν στη Μακάμπι τη νίκη, το 0-13 στην τρίτη περίοδο, που έκανε το σκορ 43-50 από 43-37 και το 0-16 πιο μετά, που πήγε το παιχνίδι από το 51-58 στο 51-74. Και στα δύο η Μακάμπι έτρεξε όσο ήθελε, και έδειξε τις απίστευτες δυνατότητές της.

Η Ολίμπια αποκλείστηκε και την επόμενη εβδομάδα θα παίξει στην έδρα της με τη Ρόμα για το «χειροκρότημα» μετά από μια πολύ καλή χρονιά, ενώ η Μακάμπι ακονίζει τα νύχια της για την τιτανομαχία με την Μπαρτσελόνα που θα κρίνει την πρώτη θέση του ομίλου.

Ρόμα-Μπαρτσελόνα 65-74 (27-25)
Ντατόμε 15π. 4ρ. 3ασ. 3κλ., Γκόρντιτς 12, Ντάσιτς 10π. 3ρ., Κροσάριολ 7π. 7ρ. // Ρούμπιο 9π. 8ρ. 4ασ., Ναβάρο 19π. 3ρ, Άντερσον 15π. 4ρ., Εντόνγκ 9π. 4ρ.
Κουρασμένη και χωρίς ενέργεια, αλλά μια κλάση καλύτερη ήταν η Μπαρτσελόνα στη Ρώμη, όπου δυσκολεύτηκε πάρα πολύ απέναντι στην αδιάφορη Ρόμα. Οι Κυπελλούχοι Ισπανίας κουβαλούσαν στις πλάτες τους το final-8 και έμοιαζαν επί 29 λεπτά τελείως άδειοι από ενέργεια και διάθεση. Όμως, στο τέλος έδειξαν την κλάση τους και με σερί 14-31 στα τελευταία 11 λεπτά πήραν τη νίκη που τους φέρνει στο 4-0 και την πρώτη θέση, έτοιμους να προστατεύσουν τη διαφορά του πρώτου αγώνα (10 πόντοι) απέναντι στη Μακάμπι για να έχουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς.

Η Ρόμα πάλεψε, αλλά στο τέλος μάλλον της έλειπε (εκτός από την κλάση και) το κίνητρο, καθώς παραδόθηκε εύκολα όταν είδε την Μπαρτσελόνα να ανεβάζει στροφές. Βέβαια, η κατάσταση στα πρώτα τρία δεκάλεπτα ήταν διαφορετική, με τη Ρόμα να προηγείται μετά το 14-14 και το 20-21, δείχνοντας διάθεση και καλά στοιχεία. Το 27-21 την κράτησε μπροστά ως το ημίχρονο, ενώ στην τρίτη περίοδο «βγήκε» όλη η κούραση στην Μπαρτσελόνα. Ο Ντζέντοβιτς έδωσε το πρώτο διψήφιο προβάδισμα με τρίποντο (40-30) ύστερα από δύο τρίποντα του Ντατόμε, ενώ ο Γκόρντιτς ολοκλήρωσε το «βομβαρδισμό» για το 43-30 με σερί 16-5 της Ρόμα.

Ναβάρο και Ρούμπιο αισθάνθηκαν ότι το πράγμα πήγαινε να ξεφύγει και μετά το 51-41 ανέλαβαν δουλειά, τροφοδοτώντας τους ψηλούς, πιέζοντας περισσότερο (ο Ρούμπιο) και σκοράροντας από μακριά στην επίθεση (ο Ναβάρο). Όταν στο κόλπο μπήκε και ο Άντερσον η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε σε 53-53 ολοκληρώνοντας ένα 2-14 στο 53-55. Μετά το νερό είχε μπει στο αυλάκι, ο Ρούμπιο έκλεβε μπάλες, μάζευε ριμπάουντ και πάσαρε, Ναβάρο και Άντερσον εκτελούσαν και το 7-27 σερί έστειλε το ματς στο 58-68 τελειώνοντας οριστικά τη Ρόμα.

Όμιλος G

Εφές Πίλσεν-Ρεάλ Μαδρίτης 60-77 (24-35)
Θόρντον 10π. 7ρ., Τουντζερί 14, Βούισιτς 7π. 6ρ. // Τόμιτς 14π. 6ρ., Λιουλ 17π. 5ασ., Ρέγιες 10, Ροντρίγκεθ 8π. 4ρ.
Αυτή η Ρεάλ, ναι, είναι φόβητρο. Για δεύτερη φορά φέτος η Ρεάλ πηγαίνει σε μια πολύ δυνατή έδρα και όχι απλώς κάνει το κομμάτι της, αλλά διαλύει μια αντίπαλο της οποίες οι φιλοδοξίες φτάνουν ως το φάιναλ φορ. Μετά τη Σιένα, η Ρεάλ πέρασε σαν οδοστρωτήρας και από την Τουρκία και την έδρα της Εφές, μετατρέποντας το ντέρμπι σε περίπατο και κάνοντας δώρο στους Ιταλούς.

Έτσι, η Σιένα αν πάρει τη διαφορά από την Εφές Πίλσεν (είχε χάσει με 2 πόντους) την επόμενη εβδομάδα θα προκρίνεται ως 2η ακόμα κι αν χάσει στη Μαδρίτη την τελευταία αγωνιστική! Απ’ την άλλη, η Εφές θέλει είτε νίκη στην Ιταλία, είτε ήττα με 1 πόντο για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Η Ρεάλ μένει να σφραγίσει και τυπικά την πρώτη θέση εναντίον της Παρτιζάν, όντας ως τώρα η πιο εντυπωσιακή ομάδα στην Ευρωλίγκα στο Top-16.

Μετά από ένα κλειστό και σκληρό πρώτο ημίχρονο στην Κωνσταντινούπολη, το απίστευτο εκτός ισορροπίας με σπάσιμο της μέσης τρίποντο του Λιουλ στην εκπνοή του ημιχρόνου ουσιαστικά… τελείωσε τον αγώνα. Η Ρεάλ ολοκλήρωσε με αυτό ένα 2-11, το ματς πήγε από το 22-24 στο 24-35 του ημιχρόνου και η Εφές δεν μπόρεσε να επανέλθει στην επανάληψη, με τον Μεσίνα να στήνει καταπληκτικά την ομάδα του που έπαιζε άμυνα για σεμινάριο και στα 40 λεπτά. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ρεάλ έπαιξε 3 ματς την περασμένη εβδομάδα στο final-8.

Τόμιτς και Λιουλ έκαναν τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ με το που μπήκαμε στην επανάληψη Πριτζιόνι και Σουάρεθ έγραψαν το 25-40 για να κόψουν το βήχα στην Εφές. Η διαφορά ανέβηκε ως τους 20 πόντους με κολλητά τρίποντα του Λιουλ και καλάθι του Φίσερ (27-46 πρώτα και 32-52 μετά) με τη Ρεάλ να κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι σε μια Εφές που δεν ήξερε τι τη χτύπησε.

Στις εξέδρες του γηπέδου της Εφές ήταν και ο Σεμίχ Ερντέν, σε ένα γήπεδο στο οποίο βρίσκονταν 14.250 οπαδοί της Εφές. Ο Ερντέν από το 2005-06 ως το 2009-10 έπαιζε στη «μισητή» Φενέρμπαχτσε, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την Εφές (στην Νταρουσάφακα «μεγάλωσε»). Όμως, στο γήπεδο βρισκόταν χωρίς πρόβλημα, δεν αποδοκιμάστηκε, δεν… λούστηκε κάποιο μπουκάλι, δεν φυγαδεύτηκε. Αντιθέτως, χαριεντιζόταν με τους γύρω του οπαδούς της Εφές. Άραγε αν κάτι αντίστοιχο γινόταν με Έλληνα παίκτη στο ΣΕΦ ή το ΟΑΚΑ, θα μπορούσε να σταθεί ο παίκτης στο γήπεδο; Ρητορική η ερώτηση, δυστυχώς, απευθυνόμενη σε όσους βαυκαλίζονται ακόμη για την ανωτερότητα του ελληνικού αθλητισμού έναντι οποιουδήποτε στην Ευρώπη…

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *