Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ελληνικά «Όλε» σε ισπανικό φόντο!

Ελληνικά «Όλε» σε ισπανικό φόντο!

2/2 είχαν οι ομάδες μας στην Ευρωλίγκα απέναντι σε αντιπάλους από την Ισπανία στην 4η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας. Ο Αντώνης Φώτσης πήρε μόνος του το ματς στο ΟΑΚΑ κάνοντας 40 ranking, ενώ ο (αόρατος ως τότε) Μίλος Τεόντοσιτς είχε 13 ranking με 11 πόντους στα τελευταία 8 λεπτά του ματς στην Ισπανία και μαζί με τον Νεστέροβιτς καθάρισαν για τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 76-74 την Κάχα Λαμποράλ στο ΟΑΚΑ και έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης, παρότι δεν μπόρεσε να ανατρέψει τη διαφορά του πρώτου αγώνα. Ο Ολυμπιακός πέρασε με 79-85 από την Ισπανία κερδίζοντας και αποκλείοντας ουσιαστικά τη Βαλένθια, δείχνοντας χαρακτήρα και αφήνοντας υποσχέσεις στο κρισιμότερο ως τώρα φετινό του παιχνίδι.

Όσο δύσκολα έμοιαζαν τα πράγματα μετά την 3η αγωνιστική για τις δύο ελληνικές ομάδες, τόσο ευκολότερα μοιάζουν τώρα μετά τις νίκες που πέτυχαν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα στον όμιλό τους. Αμφότεροι κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους και, πλέον, επιβάλλεται να είναι και οι δύο στα προημιτελικά, με τον Παναθηναϊκό να «πρέπει» να είναι πρώτος.

 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ 76-74

Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό επί της Κάχα Λαμποράλ, νίκη που, ουσιαστικά του δίνει την πρωτιά στα χέρια. Οι «πράσινοι» έχουν 3-1 αυτή τη στιγμή και είναι μόνοι πρώτοι στον όμιλο, ενώ η Λαμποράλ έχει 2-2. Οι Ισπανοί έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να χάσει ένα από τα δύο τελευταία του παιχνίδια (και παράλληλα να κερδίσει και τα δύο η Λαμποράλ).

Οι «πράσινοι» παίζουν εντός με τη Λιέτουβος και εκτός με τη Μάλαγα. Το ματς με τη Μάλαγα είναι την 6η αγωνιστική και, μετά την ήττα της από τη Λιέτουβος, η Μάλαγα έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τη συνέχεια, οπότε το πιο πιθανό είναι να είναι αδιάφορη την τελευταία εβδομάδα. Το σενάριο αποκλεισμού του Παναθηναϊκού έρχεται μόνο με δύο ήττες δικές του και είτε 2 νίκες της Λιέτουβος είτε τη Λιέτουβος να του παίρνει τη διαφορά στο ματς της Αθήνας. Μιλάμε, δηλαδή, για… ακραία φαινόμενα.

Στο ΟΑΚΑ η Λαμποράλ μπήκε αποδεικνύοντας… πόσο ανάποδη ομάδα είναι. Ο Παναθηναϊκός της έδωσε το δικαίωμα με την περιφερειακή του άμυνα, παρότι έκλεισε πολύ καλά τον Τελέτοβιτς και την κράτησε στο ματς στο πρώτο ημίχρονο, παρότι όλοι οι διάδρομοι προς το καλάθι ήταν κλειστοί.

Μάλιστα, οι «πράσινοι» ήταν μέτριοι σε όλο το ματς και θα είχαν αρκετά προβλήματα αν ο Αντώνης Φώτσης δεν έκανε την κατάλληλη στιγμή το καλύτερό του φετινό παιχνίδι. Οι Ισπανοί μπήκαν στο ματς και ήταν εμφανές ότι δυσκολεύονταν στην επίθεση, καθώς ο Ομπράντοβιτς είχε προσπαθήσει και καταφέρει να αποκόψει τους διαδρόμους προς το καλάθι. Πώς λέγεται η «εύκολη λύση» για τη Λαμποράλ σε τέτοιες συνθήκες; Φερνάντο Σαν Εμετέριο. Ο Σαν Εμετέριο πήρε την ομάδα του από το χεράκι και την κράτησε στο ματς μέχρι να τον αναχαιτίσει προσωρινά το… γόνατο του Τέπιτς. Τέσσερα τρίποντα από τον Ισπανό, άλλα τέσσερα στη συνέχεια από τον Λόγκαν και η Λαμποράλ ήταν μέσα στο ματς.

Μετά από 3 λάθη και δύο χαμένα σουτ από κοντά, η Λαμποράλ άρχισε τον βομβαρδισμό. Οι Βάσκοι είχαν 7/12 τρίποντα (μετά το πρώτο άστοχο) σκοράροντας επί 14,5 λεπτά μόνο πίσω από τη γραμμή του τριπόντου! Το σκορ στο 15ο λεπτό ήταν 30-21 και τότε ο Μπατίστα έβαλε το πρώτο δίποντο της Λαμποράλ, η οποία συνέχισε με 9/15 τρίποντα στο 16ο λεπτό για να πάει στα 9/17 στο ημίχρονο. Όμως, αυτός ο ανελέητος βομβαρδισμός της είχε επιτρέψει να μείνει μέσα στο ματς, καθώς στην ανάπαυλα έχανε μόλις με 1 πόντο (40-39).

Ο Παναθηναϊκός, πάντως, έπαιξε πιο λογικά από τους Ισπανούς, έκανε πολύ λιγότερα λάθη (8-15), ενώ μοίρασε και περισσότερες ασίστ (19-12), κάτι απολύτως λογικό, καθώς τα περισσότερα τρίποντα της Λαμποράλ ήταν μετά από ντρίμπλα και όχι μέσα από σύστημα. Όμως, και πάλι έμοιαζε να «χωλαίνει». Ίσως έφταιγε το μέτριο ματς του Διαμαντίδη, ίσως το ότι ο Τέπιτς ήταν κακός (1/6 σουτ) και ο Ομπράντοβιτς επέμενε να κάνει «καψώνι» στον Καλάθη, αφήνοντας την ομάδα του με έναν πλέι μέικερ.

Πάντως, το παράλογο ρίσκο του Σέρβου δεν τιμωρήθηκε και γι’ αυτό φρόντισε ο Αντώνης Φώτσης. Σε ένα απίστευτο παιχνίδι ο Φώτσης είχε σε 35 λεπτά 22 πόντους, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 λάθη, 3 κερδισμένα φάουλ, 5/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 3/3 βολές και απίστευτη άμυνα στον Τελέτοβιτς χωρίς να κάνει ούτε ένα φάουλ για να δείξει σε όλους (ξανά) ότι το ταλέντο του δεν έχει ταβάνι. Το 40 ranking προφανώς και τον κάνει MVP της αγωνιστικής, απολύτως άξια μάλιστα, αφού η δική του απόδοση «έγειρε» ένα ματς στο οποίο ο Παναθηναϊκός δεν έπειθε.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι «πράσινοι» είχαν προβλήματα με το στιλ μπάσκετ που παίζει η Λαμποράλ, ενώ το γεγονός ότι δεν πατούσαν καλά στα πόδια τους φάνηκε όταν ξέφυγαν με 11 πόντους στο 59-48 (την ώρα που η Λαμποράλ έπαιζε τελείως λάθος και δεν τροφοδοτούσε τον Μπατίστα), αλλά είδαν τους Ισπανούς να τρέχουν ένα 0-10 μέσα σε 3 λεπτά. Στο τέλος το ματς ήταν οριακό με τον Μπατίστ να παίρνει πάνω του την τελευταία επίθεση, κατεβάζοντας την μπάλα και παίζοντας μόνος του. Ο Αμερικανός σκόραρε και δικαιώθηκε σε μια φάση εγωισμού και κλάσης εκτός λογικής και συστημάτων. Αλλά ακόμη και τότε η Λαμποράλ μπόρεσε και έσπασε την άμυνα για να φτάσει σε 4 δευτερόλεπτα ως την άλλη μπασκέτα και να κερδίσει φάουλ με τον Σαν Εμετέριο.

Οι Βάσκοι είχαν 2 ευκαιρίες για να στείλουν το ματς στην παράταση, αλλά ο Σαν Εμετέριο έχασε την 1η βολή (και ως εκ τούτου αναγκάστηκε να «πετάξει» τη δεύτερη) και το εκτός ισορροπίας και λογικής φόλοου του Μπατίστα (το οποίο ήταν εμπρόθεσμο με την άμυνα του Παναθηναϊκού να ολιγωρεί, παρότι το ματς ήθελε 2 δέκατα) ήταν άστοχο.

Λίγο νωρίτερα ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε αποβληθεί με 5 φάουλ από το ματς για πρώτη φορά σε αγώνα στην Ευρωλίγκα μετά από σχεδόν 4 χρόνια. Σε μια στατιστική σύμπτωση, τελευταία φορά που είχε χρεωθεί με 5 φάουλ ήταν τον Μάιο του 2007, στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, πάλι με την Κάχα Λαμποράλ (Ταού τότε). 

ΒΑΛΕΝΘΙΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 79-85

Χαρακτήρα έδειξε ο Ολυμπιακός στην Ισπανία, κάνοντας ένα πολύ καλό παιχνίδι και κερδίζοντας δίκαια τη Βαλένθια, την οποία ουσιαστικά και απέκλεισε. Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός πήγε στο 3-1, ενώ οι Ισπανοί είναι στο 1-3 και σε κάθε περίπτωση κάτω από τον Ολυμπιακό. Μοναδική τους ελπίδα να κερδίσουν δύο ματς, στο ένα τη Φενέρ με διαφορά (είχαν χάσει με 2) και παράλληλα η Φενέρ να χάσει και τους δύο αγώνες της με Ολυμπιακό εντός και Βαλένθια εκτός. Δεν είναι απίθανο το σενάριο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι πάνω από τη Βαλένθια.

Οι «ερυθρόλευκοι» απ’ την άλλη, εκμεταλλεύτηκαν πλήρως το δώρο της Ζαλγκίρις και του Ζούρου και τώρα πηγαίνουν στην Τουρκία για την πρωτιά. Πλέον, το -15 από τη Φενέρ σβήστηκε και θέλουν νίκη έστω και με 1 πόντο για να βγουν πρώτοι στον όμιλο. Σίγουρα η εξέλιξη είναι η καλύτερη δυνατή. Μοναδική περίπτωση να αποκλειστούν είναι να κερδίσει 2 παιχνίδι η Ζαλγκίρις, στο ένα τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με πάνω από 8 πόντους και παράλληλα να χάσει ο Ολυμπιακός στην Τουρκία. Ας είμαστε σοβαροί…

Πάντως, το πλεονέκτημα έδρας είναι σημαντικό, γιατί από τον άλλο όμιλο έρχεται ως πρώτη η Ρεάλ Μαδρίτης, που τον τελευταίο καιρό είναι όλο και καλύτερη και για πρώτη φορά μοιάζει να έχει αγωνιστική ισορροπία. Τα δύο τεράστια διπλά σε Ιταλία και Τουρκία την κάνουν ουσιαστικά ανεπιθύμητο αντίπαλο. Οπότε, ο Ολυμπιακός αξίζει να παλέψει στην Τουρκία για τη σιγουριά και την ασφάλεια του ΣΕΦ στα πλέι οφς.

Στην Ισπανία ο Ολυμπιακός είχε πολύ δύσκολη αποστολή και αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα. Ο κόσμος ήταν… έτοιμος πριν από το τζάμπολ και άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται από το ξεκίνημα. Η Βαλένθια πήρε κάποια σφυρίγματα, ιδίως από τον απίστευτο ΛαΜόνικα, τον διαιτητή που έκανε με τον τρόπο που σφυρίζει τους Ισπανούς μια ολόκληρη γενιά του κροατικού μπάσκετ να σταματήσει από την εθνική, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.

Σε ένα σημείο υπερείχε ο Ολυμπιακός τόσο πολύ ώστε να κριθεί όλο το ματς: στα ριμπάουντ. Το τελικό 30-47 δείχνει την εικόνα του αγώνα, ενώ τα 19 επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού με τη Βαλένθια να έχει 20 αμυντικά, δείχνουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά ανανέωσαν τις μισές άστοχες επιθέσεις τους. Μάλιστα, τα 3 φόλοου του Νεστέροβιτς στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν 6 πόντοι σε διάστημα που ο Ολυμπιακός θα έχανε το ματς αν δεν τους έπαιρνε.

Τα επιθετικά ριμπάουντ του έδωσαν τεράστια ώθηση, ο Τεόντοσιτς αφυπνίστηκε στο 4ο δεκάλεπτο, ο Σπανούλης πέτυχε μεγάλα σουτ, ο Γκόρντον έπαιξε καταπληκτική άμυνα, ο Νεστέροβιτς ήταν ώριμος στην επίθεση και κυνηγούσε κάθε φάση, ο Παπαλουκάς ήταν για άλλη μια φορά «μαέστρος» και αυτά έφταναν για τον Ολυμπιακό. Η Βαλένθια αντιμετώπισε πρόβλημα στο 5 εναντίον 5, πήγαινε πολλές φορές σε κακές και λανθασμένες επιλογές, που ακόμη κι όταν έμπαιναν έμοιαζαν σπασμωδικές.

Πάντως, με τη δύναμη του κόσμου της έμεινε ως το τέλος μέσα στη διεκδίκηση της νίκης, με τον Ολυμπιακό να… βοηθάει κι αυτός, αφού παρότι έβαλε 85 πόντους είχε αρκετά νεκρά διαστήματα στο ματς, ιδίως στα τρία πρώτα δεκάλεπτα. Επίσης, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν τρόπο να σταματήσουν τον Κλαβέρ (ξανά) ως την 4η περίοδο, αλλά και ο Σαβάνοβιτς σκόραρε με ευκολία απέναντι στα τεσσάρια του Ολυμπιακού.

Όμως, ο Ολυμπιακός ήταν τόσο καλός στην 4η περίοδο που ήταν αδύνατο να χάσει. Ή, όπως το είπε ο Πέσιτς «είχαμε προβλήματα στην επιθετική μας λειτουργία, αλλά όταν παίζουν όπως έπαιξαν είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους κερδίσουμε», παραδεχόμενος την ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» σκόραραν 32 πόντους στην 4η περίοδο και πήραν 6 επιθετικά ριμπάουντ και σκόραραν στα 5 από αυτά (το 6ο ήταν στην εκπνοή του ματς από τον Έρτσεγκ) Επίσης, είχαν 11/18 εντός παιδιάς μέχρι το τελευταίο σουτ, που σημαίνει ότι (με τα 5 επιθετικά ριμπάουντ) ουσιαστικά δεν σκόραραν σε 2 επιθέσεις σε όλο το δεκάλεπτο απ’ όσες έφτασαν ως το σουτ!

Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο και δείχνει γιατί ήλεγξε ο Ολυμπιακός το ματς. Ένας άλλος παράγοντας που πήρε το ματς ο Ολυμπιακός ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς. Μέχρι το 32ο λεπτό «δεν βλεπόταν», άποντος με 0/3 δίποντα 0/4 τρίποντα και 1 ασίστ χωρίς κερδισμένο φάουλ σε 20 λεπτά συμμετοχής. Στα τελευταία 8 λεπτά του ματς είχε 11 πόντους με 1/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 6/6 βολές, 1 ασίστ και 3 κερδισμένα φάουλ. Ουσιαστικά, ο τρόπος που έπαιξε στο τέλος (όταν ο Σπανούλης είχε κουραστεί και δεν μπορούσε να κουβαλά την επίθεση) έκρινε τον αγώνα, μαζί με τον καταπληκτικό στην επίθεση Νεστέροβιτς (7/8 δίποντα με 4 επιθετικά ριμπάουντ).

Ο Ίβκοβιτς έκανε κάποια λάθη, όπως ότι ξέχασε τον Μαυροκεφαλίδη στον πάγκο μετά από μια καλή δεύτερη περίοδο, ή ότι επέμεινε στον Νίλσεν λίγο παραπάνω απ’ όσο έπρεπε παρότι ο Έρτσεγκ ήταν σε πολύ καλή ημέρα, αλλά όλα αυτά σβήνονται με τη νίκη και το γεγονός ότι μπόρεσε να κρατήσει την ομάδα του ήρεμη ως το τέλος, αλλά και να βρει λύση μέσα στο ματς για τον Κλαβέρ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *