Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Παρά τη νίκη… Μπάρτσα ο ΠΑΟ, εύκολα ο ΟΣΦΠ

Παρά τη νίκη… Μπάρτσα ο ΠΑΟ, εύκολα ο ΟΣΦΠ

Ο Παναθηναϊκός έκανε το χρέος του, κέρδισε μέσα στην Ισπανία τη Μάλαγα με 61-77, αλλά τερμάτισε δεύτερος στον όμιλο, αφού η Κάχα Λαμποράλ πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Λιέτουβος Ρίτας. Αυτό στέλνει τον Παναθηναϊκό στο χειρότερο δυνατό διασταύρωμα στα προημιτελικά, με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Με νίκη έκλεισε ο Ολυμπιακός τις υποχρεώσεις του στο Top-16, αφού επικράτησε της Ζαλγκίρις Κάουνας με 78-64 στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κατακτήσει την πρωτιά στον όμιλό τους από την περασμένη εβδομάδα, αλλά έβαλαν και το κερασάκι στην τούρτα κερδίζοντας την ομάδα του Ηλία Ζούρου. Ήξεραν, πάντως, ήδη, ότι στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσουν τη Μοντεπάσκι Σιένα του Νίκου Ζήση, με πλεονέκτημα έδρας.

 
ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 61-77

Νίκη με ανάμεικτα συναισθήματα για τον Παναθηναϊκό, που κέρδισε στην Ανδαλουσία τη Μάλαγα, αλλά έμαθε από τη Λιθουανία ότι η άλλη ισπανική ομάδα του ομίλου (Κάχα Λαμποράλ) τον έστειλε στα δόντια μιας… άλλης ισπανικής ομάδας, της Μπαρτσελόνα.

Ανεξαρτήτως όλων των άλλων (σύγκρισης ομάδων, κατάστασης, κτλ), αυτό προφανώς είναι και το χειρότερο δυνατό διασταύρωμα που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε ομάδα στα προημιτελικά, αφού ο Παναθηναϊκός καλείται να παίξει με μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, που είναι η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά, αλλά και το φάιναλ φορ στην έδρα της μετά.

Εύκολα κέρδισε ο Παναθηναϊκός το ματς, αφού μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο έκανε ένα ξέσπασμα στην αρχή της 3ης περιόδου με ένα σερί 0-12 το οποίο και καθόρισε το νικητή. Η Μάλαγα μετά δεν είχε τη δυνατότητα, τις αντοχές και τη διάθεση για να επιστρέψει και το παιχνίδι κύλησε μάλλον υποτονικά στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς χωρίς Διαμαντίδη-Μπατίστ στη βασική πεντάδα, αλλά οι Τέπιτς, Σάτο, Καϊμακόγλου, Τσαρτσαρής και Βουγιούκας κράτησαν το ματς στο 9-11 μέχρι το 5ο λεπτό. Ένα 0-8 του Παναθηναϊκού έφερε το ματς στο 12-19 και έδωσε διαφορά στους παίκτες του Ομπράντοβιτς, που με σωστή κυκλοφορία της μπάλας και καλές επιλογές έδειχναν ότι θα ελέγξουν το ματς. Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και το δεύτερο δεκάλεπτο με τη διαφορά να πηγαίνει από το +8 του Παναθηναϊκού (20-28) ως το +3 (27-30).

Εκεί που κρίθηκε το ματς ήταν στην 3η περίοδο. Η Μάλαγα μπήκε στο παρκέ μειώνοντας το -7 σε -4 (37-41), αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να καθαρίσει το ματς. Με Καλάθη-Διαμαντίδη στο παρκέ ο Παναθηναϊκός έμοιαζε απελευθερωμένος, με μεγαλύτερη φαντασία και καλύτερη ισορροπία. Το 0-12 που ακολούθησε άφησε τη Μάλαγα 16 πόντους πίσω στο σκορ (37-53) και η συνέχεια ήταν τυπική. Οι Ισπανοί δεν έριξαν τη διαφορά ξανά κάτω από τους 10 πόντους, πλησίασαν προς στιγμήν στο -11 με τους Φρίλαντ και Φιτς, αλλά ακολούθησε ένα 0-8 δια χειρός Καλάθη για να τελειώσει και τυπικά το παιχνίδι στο 50-69.

Ο Παναθηναϊκός ήλεγξε τα ριμπάουντ (33-37), έκανε μόλις 10 λάθη (13 η Μάλαγα), ενώ ήταν και αρκετά εύστοχος (50% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα με 9/22) απόρροια των σωστών επιλογών του. Πέραν αυτών, μπόρεσε να κρατήσει τους Πρίντεζη, Μπέρνι και ΜακΙντάιρ στο μηδέν με 0/13 σουτ, γεγονός που έκανε τη δουλειά του πολύ πιο εύκολη.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Νίκολας έκανε τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, τελειώνοντας το ματς με 18 πόντους, ο Διαμαντίδης ήταν ο καλύτερος και ταυτόχρονα καταλυτικός στο ξέσπασμα που έκρινε τον αγώνα, ενώ Μπατίστ, Φώτσης, Σάτο κέρδισαν τις περισσότερες μάχες που έδωσαν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 78-64

Εύκολα στο τέλος κέρδισε ο Ολυμπιακός τη Ζαλγκίρις, σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε σε ξέσπασμα του Ολυμπιακού στην 4η περίοδο, ένα 10-0 που του έδωσε διψήφια διαφορά και έκρινε το νικητή του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ιδιαίτερη διάθεση για… πολλά, έπαιξαν όσο χρειαζόταν για να πάρουν το ματς χωρίς να ιδρώσουν και να κλείσουν με μια ακόμα νίκη το Top-16.

Άλλωστε, τα όσα έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα με τον τελικό του Κυπέλλου, λογικό ήταν να τους «ξενερώσουν» και να έχουν αντίκτυπο σε ένα ματς χωρίς ουσιαστικό κίνητρο. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στη Ζαλγκίρις να κάνει την έκπληξη και κέρδισε, κρατώντας το γόητρό του αλώβητο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν εύκολα τα πράγματα για τους εαυτούς τους στην άμυνα, αφού περιόρισαν πολύ τον Μαρτίνας Πότσιους, που τελείωσε με 2/10 σουτ και 4 λάθη, ενώ στη ρακέτα προβληματίστηκαν από τους… μισούς ψηλούς: Πλάιστεντ και Μαριάνοβιτς κέρδισαν μάχες, είχαν 11 πόντους-10 ριμπάουντ και 8 πόντους-8 ριμπάουντ με 8/14 σουτ, αλλά έκαναν και 7 λάθη, ενώ ο Ολυμπιακός κατάφερε να βγάλει τελείως εκτός αγώνα τους Γιανκούνας και Κλιμαβίτσιους. Ο Γιανκούνας έπαιξε και λιγότερο, αλλά είχε 5 πόντους με 2/7 σουτ ενώ ο Κλιμαβίτσιους σε 24 λεπτά συμμετοχής δεν έκανε καν προσπάθεια για σουτ!

Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός είχε τον Παπαλουκά και τον Νεστέροβιτς να συνεργάζονται πολύ καλά για ένα ακόμα παιχνίδι, ενώ έδειξε και μεγάλη διάθεση στην άμυνα. Ο Παπαλουκάς είχε 7 ασίστ και 4 κλεψίματα, ενώ ο Νεστέροβιτς έβαλε 20 πόντους με 10/15 εντός παιδιάς, παίρνοντας όπως πάντα πάρα πολύ καλές θέσεις στη ρακέτα. Απ’ την άλλη, ο Γλυνιαδάκης δυσκολεύτηκε πολύ με τον Μαριάνοβιτς, δεν έκανε λάθη, αλλά τελείωσε με 0/6 σουτ. Ο Χαλπερίν έδειξε και πάλι πόσο χρήσιμος μπορεί να γίνει για μια ομάδα όταν έχει χρόνο συμμετοχής (και του χρόνου μάλλον θα τον… χαίρεται η Μακάμπι), ενώ ο Τζαμόν Γκόρντον έκανε ένα ακόμα γεμάτο παιχνίδι και μάλλον ήταν συνολικά ο καλύτερος του γηπέδου.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με σερί 11-0 στο γήπεδο για να πάρει το προβάδισμα με 13-6, αλλά ο Ζούρος έκανε πολλές αλλαγές και μπόρεσε να δώσει στην ομάδα του αυτό που της έλειπε στην αρχή του αγώνα, ενέργεια στην άμυνα και ρυθμό στην επίθεση. Έτσι, η Ζαλγκίρις προσπέρασε στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και το ματς κύλησε στο ίδιο στιλ ως το 31-31. Στο τέλος του ημιχρόνου με γρήγορο και ευέλικτο σχήμα ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα 8-1 για να προηγηθεί με 7 πόντους στο ημίχρονο.

Οι Λιθουανοί πλησίασαν στο καλάθι στην αρχή της επανάληψης, αλλά ο Γκόρντον ήταν ζεστός και είχε απαντήσεις, ενώ ο Παπαλουκάς και ο Νεστέροβιτς συνεργάζονταν πολύ καλά, όπως άλλωστε κάνουν όλο τον τελευταίο μήνα. Ο Ολυμπιακός πήγε στο +9 και μετά το 62-55 του 34ου λεπτού καθάρισε το ματς. Ένα 14-2 μέσα σε δύο λεπτά, που τελείωσε με 10-0 έφερε το ματς στο 76-57 και η Ζαλγκίρις δεν μπορούσε παρά να αποδεχτεί τη μοίρα της. Ο Νεστέροβιτς ήταν κυρίαρχος κάτω από το καλάθι και ο Ολυμπιακός κέρδισε χωρίς να ιδρώσει στο τέλος.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *