Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μια ανάσα από την πηγή…

Μια ανάσα από την πηγή…

Πολύ κοντά έφτασε ο Παναθηναϊκός στο διπλό στην Ισπανία απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τελικά κέρδισε με 85-78 τους «πρασίνους» στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός ήταν διαβασμένος, καλοστημένος και άφησε υποσχέσεις για πολύ καλύτερο μέλλον. Με την εικόνα που είχε η ομάδα στο ξεκάθαρα πιο δύσκολο παιχνίδι της πρώτης φάσης των ομίλων και χωρίς να έχει ουσιαστικά επίσημο αγώνα στα πόδια της, έδειξε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στη φετινή Ευρωλίγκα.

Οι «πράσινοι» με τον Σχορτσανίτη πρωταγωνιστή να σμπαραλιάζει την άμυνα των Ισπανών είχαν τον έλεγχο ως την 3η περίοδο, έπαιζαν πολύ καλό μπάσκετ, αλλά δεν είχαν τη διάρκεια που απαιτούνταν για το διπλό μέσα στη Μαδρίτη. Καλοί και οι Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, χωρίς λάθος ο Ούκιτς σε 30 λεπτά.

Ο Παναθηναϊκός ανησύχησε τον κόσμο του και τον… εαυτό του στο ξεκίνημα, όταν έκανε περίπου 3,5 λεπτά να σκοράρει, με τη Ρεάλ να βλέπει τον Ρούντι να βάζει δύο τρίποντα για να πάει στο 8-0. Μάλιστα, ο Ρούντι ήταν και πάλι που, φτάνοντας τους 10 πόντους, έγραψε διψήφιο προβάδισμα για τους Ισπανούς, 12-2. Ως εκεί ήταν, όμως, η κυριαρχία της Ρεάλ στο πρώτο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το άγχος της πρεμιέρας ή, αν προτιμάτε, άρχισαν οι παίκτες του να βρίσκονται στο γήπεδο (δεν είναι τυχαίο ότι από τον περσινό Παναθηναϊκό μόνο ο Διαμαντίδης ήταν στο παρκέ στη βασική πεντάδα).

Σχορτσανίτης και Πάνκο σκόραραν μέχρι να αρχίσει να δένει και η άμυνα της ομάδας, ενώ ο Διαμαντίδης απάντησε αμέσως στο τρίποντο του Λιουλ που είχε προσωρινά γράψει το 19-6 για τη Ρεάλ. Ο Σχορτσανίτης φόρτωνε με φάουλ τη ρακέτα της Ρεάλ, για να κάνουν ο Διαμαντίδης και ο Μασιούλις (με την αγαπημένη του κίνηση, κλέψιμο και κάρφωμα) το 19-14 μετά από 8 περίπου λεπτά στο ματς.

Δεύτερο συνεχόμενο κλέψιμο για τον Παναθηναϊκό, ο Σχορτσανίτης κέρδιζε κι άλλο φάουλ στην επίθεση για το 19-16, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το προβάδισμα της Ρεάλ, κάτι που ήρθε κι επίσημα από το κάρφωμα του Τσαρτσαρή για το 19-18.

Εκατέρωθεν άστοχα τρίποντα στο τέλος της περιόδου έκλεισαν το δεκάλεπτο στο 22-20, με τον Μπράμος να ισοφαρίζει σε 22-22 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, μιας περιόδου που ανήκε απόλυτα στους «πρασίνους». Η άμυνά τους είχε βελτιωθεί πάρα πολύ, η Ρεάλ πλέον σκόραρε με δυσκολία, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια του. Ο Τσαρτσαρής έδωσε το πρώτο προβάδισμα στην ομάδα του, 24-26, ενώ Πάνκο και Σχορτσανίτης έκαναν το 26-30.

Ο Σχορτσανίτης δεν είχε αντίπαλο στη ρακέτα
παρά μόνο τον ίδιο του τον εαυτό, όποτε κατάφερνε να πάρει την μπάλα σωστά και να μην κάνει λάθος, τελείωνε χωρίς κανένα πρόβλημα τις φάσεις. Έτσι, έγραψε το 31-34 μόλις ο Μπέγκιτς είχε μειώσει, για να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός το λάθος του Σουάρεθ και με τον Τσαρτσαρή να πάει στο 31-37. Ο Σχορτσανίτης ήταν που έγραψε και το 35-39, ενώ μετά την τεχνική ποινή στον Λιουλ ο Κίτσεν έγραψε 2/2 βολές για το 35-41. Το ημίχρονο τελείωσε με την τρίποντη βόμβα του Διαμαντίδη να φέρνει την ομάδα του στο +9 του 35-44.

Οι «πράσινοι» έκαναν ξανά κακό ξεκίνημα στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, δείχνοντας τα προβλήματα στη διάρκεια και την επίθεση, που είναι φυσιολογικά για την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Αποτέλεσμα, η Ρεάλ με τον Λιουλ και τον Ντρέιπερ να μειώσει σε 42-46 αρχικά για να ισοφαρίσει το ματς με 4/4 βολές του Μίροτιτς, που φέτος είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή άμυνα.

Αυτός ήταν που έδωσε προβάδισμα στους Μαδριλένους, με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν καλάθια στο εξής. Μετά την απάντηση του Πάνκο, ο Μίροτιτς έφτασε τους 8 συνεχόμενους πόντους για το 50-48, ενώ ο ίδιος έκανε 10 τους πόντους του στην 3η περίοδο γράφοντας το 52-48.

Ο Παναθηναϊκός, πολύ σωστά, απάντησε με το καλύτερο όπλο που διέθετε απέναντι στην… αδύναμη φροντ λάιν της Ρέαλ. Ο Σχορτσανίτης τροφοδοτήθηκε σωστά και με 4 μαζεμένους πόντους ισοφάρισε το ματς πολύ εύκολα, 52-52. Ρούντι και Μπράμος αντάλλαξαν τρίποντα για το 55-55, με τον Ροντρίγκεθ και τον Σλότερ να γράφουν το 59-58 για τη Ρεάλ, αλλά τον Σχορτσανίτη να δίνει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό στο τέλος της περιόδου, 59-60. Στο πεντάλεπτο από το 44-46 και μετά είχαμε 4 ισοπαλίες και 3 εναλλαγές στο σκορ ως το 30ο λεπτό.

Ο Σχορτσανίτης συνέχιζε να κάνει την πλάκα του με την άμυνα της Ρεάλ (9/9 δίποντα στο ματς), ενώ το τρίποντο του Μπράμου έκανε το σκορ 61-65 για τους «πρασίνους» στο 32ο λεπτό. Ο Σλότερ με ένα προσωπικό 4-0 ισοφάρισε τον αγώνα, ενώ δύο χαμένες επιθέσεις από τον Πάνκο έφεραν τον Μίροτιτς και τη Ρεάλ στο 68-65. Το καλάθι και φάουλ του Λιουλ έκανε το 71-67 στο 35ο λεπτό, αλλά ο Σχορτσανίτης ήταν και πάλι εκεί, 73-71.

Ο Μίροτιτς είχε βρει ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο, καλάθι και φάουλ μπροστά στον Πάνκο, δίνοντας προβάδισμα 5 πόντων στη Ρεάλ, 76-71. Ο Κάρολ έκλεψε την μπάλα από τον Μασιούλις και κάρφωσε για το +7 της ομάδας του, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίποντο. Ο Διαμαντίδης απάντησε, ο Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα και ο Σχορτσανίτης με 1/2 βολές έκανε το 78-74.

Το άστοχο τρίποντο του Τσαρτσαρή στο 79-74 και το καλάθι του Ρούντι αμέσως μετά ήταν που ουσιαστικά έκριναν το ματς, αφού ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε στο τέλος να κάνει την ανατροπή από το -7. Ούκιτς και Μασιούλις σκόραραν γρήγορα για το 82-78 (με 1/2 βολές του Λιουλ), με τον Λιουλ να έχει ξανά 1/2 βολές για το 83-78 στα 19 δευτερόλεπτα. Το τρίποντο του Ούκιτς ήταν άστοχο, το ματς είχε κριθεί, ο Παναθηναϊκός είχε μια στιγμή κακής συνεννόησης στην άμυνα και ο Ρούντι έγραψε το 85-78 στο φινάλε, ένα καλάθι που διαμόρφωσε το +7, ας ελπίσουμε ότι δεν θα στοιχίσει στην τελική σούμα στο φινάλε της κανονικής περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός είχε βασικό πρόβλημά του τα ριμπάουντ, τα έχασε 34-26 με τα επιθετικά να είναι 15-7 υπέρ της Ρεάλ. Επίσης, έκανε πάρα πολλά λάθη, 23 (17 η Ρεάλ), νούμερο που δικαιολογείται για πρώτο ματς της χρονιάς (βέβαια τα 6 του Σχορτσανίτη είναι τεράστιος αριθμός για σέντερ, ενώ τα 10 που έκανε μαζί με Διαμαντίδη είναι δείγμα καινούργιας ομάδας που προφανώς ψάχνεται). Είχε δώσει πολλές περισσότερες ασίστ (11-15), αλλά είχε πολλά προβλήματα απέναντι στην επιθετικά περιφερειακή άμυνα της Ρεάλ (13-5 τα κλεψίματα).

Ο Σχορτσανίτης είχε 23 πόντους και 7 κερδισμένα φάουλ με 9/9 δίποντα σε 19 λεπτά και έδειξε ότι αν περιόριζε λίγο τα φάουλ του, θα μπορούσε να έχει άλλη τύχη το ματς. Ο Διαμαντίδης είχε 13 πόντους και 6 ασίστ, ενώ ο Τσαρτσαρής πρόσθεσε 10 πόντους και 6 ριμπάουντ. Βοήθησαν ο Πάνκο (και έδειξε ότι μπορεί να έχει καταλυτική παρουσία στην επίθεση) και ο Ούκιτς με τον Μασιούλις, αλλα μπορούν καλύτερα, όπως και ο Μπράμος. Απ’ την άλλη Ρούντι και Μίροτιτς ήταν ασταμάτητοι (ο Μίροτιτς κέρδισε 8 φάουλ στο ματς, τα 7 ήταν για βολές), ενώ πολύ καλός ήταν και ο Λιουλ, αλλά και ο Σλότερ.

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 35-44, 59-60, 85-78.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ 4 (5κλ.), Ρούντι 23 (3τρ. 4ρ. 3κλ. 5κ.φ.), Πότσιους, Σουάρεθ, Ρέγιες 4 (6ρ. 6κ.φ.), Μίροτιτς 18 (8ρ. 8κ.φ.), Ροντρίγκεθ 4, Μπέγκιτς 2, Κάρολ 7, Λιουλ 15 (2τρ. 5ρ. 4ασ.), Σλότερ 8 (6ρ. 3κλ.).

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8 (2), Πάνκο 10 (4ρ. 4ασ.), Μασιούλις 6 (2κλ.), Άρμστονγκ, Ούκιτς 6, Τσαρτσαρής 10 (2τρ. 6ρ.), Διαμαντίδης 13 (3τρ. 6ασ.), Κίτσεν 2, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 23 (7κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *