Home / Α1 / Οι δελφίνοι της τετράδας

Οι δελφίνοι της τετράδας

Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2007

Συνεχίζουμε σήμερα με το τέταρτο και το πέμπτο μέρος του αφιερώματος, ενόψει του τζάμπολ. Εδώ θα διαβάσετε για τις ομάδες που θεωρούνται επικρατέστερες για να διεκδικήσουν μια θέση στην τετράδα, λόγω επενδύσεων και ειδικού βάρους. Στο δεύτερο άρθρο που ακολουθεί ακριβώς παρακάτω, γίνεται αναφορά στις 7 ομάδες που θα παλέψουν για την οκτάδα και την παραμονή.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Αρκετές αλλαγές έκανε ο Πανιώνιος, αφού μετά την πολύ καλή χρονιά του, είδε 5 παίκτες του (Χάτσον, Αρσλάν, Περπέρογλου, Ουίνστον, Καυκής) να «μετακομίζουν» σε ομάδες Ευρωλίγκας! Από το περσινό ρόστερ έμειναν μόνο 4 παίκτες, εκ των οποίων μόνο ο Ντόιτσιν είχε σημαντικό ρόλο. Αγγελόπουλος, Σιγκούνας και Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης βρέθηκε στο επίκεντρο μιας «μετεγγραφικής κόντρας» των δύο αιωνίων, από την οποία τελικά αποκόμισε 2 παίκτες, με ελευθέρας και ως δανεικό αντίστοιχα, τον Ξανθόπουλο και τον Σάκοτα.

Ο Αυστραλός διεθνής Νιούλι αποκτήθηκε για ηγέτης, αλλά στο σκοράρισμα μπορεί να τον βοηθήσει ο Τζέρι Μακναμάρα, που μπορεί να μην τον είδαμε πέρυσι με τον Ολυμπιακό, αλλά φημίζεται για το εξαιρετικό του τρίποντο (αν και ήδη υπάρχουν σύννεφα αντικατάστασής του στον ορίζοντας). Πολύ καλές προσθήκες κρίνονται ο Καλαμπόκης, που έκανε μια υπέροχη χρονιά με τον ΠΑΟΚ, και ο Ζορόσκι, στο δεύτερο πέρασμά του από την Ελλάδα, που μπορεί να εξελιχθεί σε κλειδί της ομάδας.

Με τις καλύτερες συστάσεις έρχεται ο νεαρός Λιθουανός Αντάνας Καβαλιάουσκας, διεθνής με τη «μικρή» εθνική, που «διψάει» για να διακριθεί. Στη φροντ-λάιν θα τον βοηθούν ο Γιάννης Γιαννούλης, που έχει να δώσει τις απαντήσεις του μετά την περσινή μέτρια χρονιά, και ο, Καναδός με ιρλανδικό διαβατήριο, Λεβόν Κένταλ. Τις μετεγγραφές συμπληρώνουν οι, διεθνείς με τις «μικρές» εθνικές, Γιάννης Γεωργαλής και Δημήτρης Κατιάκος.

Ερωτηματικό του φετινού Πανιωνίου, η πρώτη χρονιά του, «βοηθού», Μηνά Γκέκου ως πρώτος προπονητής. Πολλοί τον αμφισβητούν και θα πρέπει νωρίς νωρίς να δείξει την αξία του στη, συνήθως διαμαρτυρόμενη, «πλατεία».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Ένα βήμα πιο μακριά από πέρυσι θέλει να φτάσει ο Πανελλήνιος και γι’ αυτό, αφού κράτησε έναν από τους πλέον καθιερωμένους στη συνείδηση του κόσμου, Έλληνες προπονητές, τον Γιώργο Καλαφατάκη που είναι εγγύηση στον πάγκο, προχώρησε σε σημαντικές μετεγγραφές.

Τρεις Αμερικάνοι με καλές περγαμηνές έφτασαν στην Κυψέλη για να καθοδηγήσουν την ομάδα. Γκράντι, Σάντερς και Σιμς θα «οδηγούν» το σκορ. Ειδικά ο Γκράντι έχει τη φήμη εξαιρετικού σκόρερ. Στο ρόστερ προστέθηκαν και καλοί Έλληνες ρολίστες, Ο Αποστολίδης (δανεικός από τον Ολυμπιακό), ο Καλαϊτζίδης και ο Καράμπουλας. Αυτοί, μαζί με τον Σέρβο περιφερειακό Μίλαν Ντόζετ, θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό του Πελεκάνου.

Προσθήκες ποιότητας έγιναν στη φροντ-λάιν, όπου δίπλα στο σκιάχτρο Εν’Ντζάι, και τους Παπαϊωακείμ, Πέτρουλα, προστέθηκαν ο έμπειρος Μάρτον Μπάντερ και ο χρήσιμος Βαγγέλης Σκλάβος. Επίσης, στην ομάδα παρέμειναν ο Νίκος Αργυρόπουλος, ο αρχηγός Σακελλαρίου και ο 17χρονος Νίκος Παππάς που άφησε καλές εντυπώσεις με την Εθνική Εφήβων.

Στόχος για τον φετινό Πανελλήνιο, η είσοδος στην τετράδα και μια καλή πορεία στο ULEB cup.

ΑΕΚ: Με τον ερχομό του Δρόσου μοιάζει να αλλάζει η σύγχρονη ιστορία μιας από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ελλάδας, που είχε πέσει σε τέλμα. Στον πάγκο θα καθίσει, για πρώτη φορά σε ομάδα της Α1 ο Άγγελος Κορωνιός, ελπίζοντας να αφήσει ανάλογο έργο όπως αυτό που άφησε ως παίκτης. Το ρόστερ της ΑΕΚ, μετά από καιρό είναι από τα καλύτερα στο πρωτάθλημα.

 Στον «άσο», για βασικός αποκτήθηκε πρόσφατα ο Ουίλιαμ Έιβερι, που είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις στον Πανιώνιο. Δίπλα του ο Βασίλιεβιτς μπορεί να εξελιχθεί σε κλειδί της ομάδας. Τρίτος, ο έμπειρος Γιάννης Σιούτης.

Στην περιφέρεια, υπάρχουν δυνατά όπλα και έμπειροι παίκτες. Επέστρεψε ο αρχηγός Νίκος Χατζής, που δεν μπόρεσε ποτέ να εγκλιματιστεί μακριά από τα αγαπημένα του «κιτρινόμαυρα». Ακόμη, Κυρίτσης, Παπανικολάου και Τσάμης κλείνουν μια πλήρη περιφερειακή γραμμή.

Πληρότητα υπάρχει και στη φροντ-λάιν, όπου ήρθαν παίκτες ποιότητας, με πιο σημαντικούς τον Νίκο Μπάρλο και τον Αμερικάνο Κζελ Ουέσον. Χρήσιμα «όπλα» είναι επίσης ο Βασίλης Σίμτσακ, ο 26χρονος Γάλλος Αμαρά Σι, ο Κώστας Χαρίσης, με καλή ρονιά πέρυσι στην Ολυμπιάδα, και ο Σμίλιαν Πάβιτς, που διακρίθηκε στο πρωτάθλημα της Σλοβενίας.

Με στόχο την ολική επαναφορά ξεκινάει τη σεζόν η ΑΕΚ, και αν οι θέσεις που οδηγούν στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολο να ανατραπούν, ένα καλό πλασάρισμα μεταξύ 4ης και 6ης θέσης είναι εφικτό. Κυρίως, όμως, στόχος είναι να ξανακερδίσει τον κόσμο και να μπουν οι βάσεις για να πραγματοποιηθεί το «όραμα» που έχει ο Δημήτρης Δρόσος για την ομάδα.

ΠΑΟΚ: Μεγάλο ερωτηματικό για τη φετινή χρονιά αποτελεί ο ΠΑΟΚ. Μια ομάδα με μεγάλη δυναμική και καλό γήπεδο, αλλά και με τα γνωστά εσωτερικά προβλήματα. Γρίφος αποτελεί το ρόστερ του που περιλαμβάνει αρκετούς άγνωστους παίκτες, ενώ και ο προπονητής Ταμπ Μπάλντουιν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Από την περσινή ομάδα παρέμειναν μόνο ο Βεργίνης (ο νεότερος αρχηγός ομάδας στην ιστορία της Α1), ο Χαριτόπουλος που αναμένεται να έχουν σημαντικό χρόνο συμμετοχής και ο Κούβελας. Αν και οι παίκτες που ήρθαν στην Πυλαία μοιάζουν άγνωστοι και άπειροι από πρωταθλητισμό, δύο από αυτούς είναι πρωταθλητές NCAA! Ο λόγος για τον Λι Χάμφρεϊ (ο οποίος είναι κάτοχος όχι μόνο δύο τίτλων με τη Florida αλλά και των περισσότερων από τα ρεκόρ στα τρίποντα στην ιστορία του Πανεπιστημίου και του NCAA) και τον Έντμουντ Σόντερς (πρωταθλητής με το Κονέκτικατ). Από τις υπόλοιπες μετεγγραφές ξεχωρίζουν ο 27χρονος Μαμουτού Ντιαρά, που έχει παίξει και στην Εθνική Γαλλίας και ο Σέρβος Μαριάνοβιτς.

Οι Έλληνες που συμπληρώνουν το ρόστερ είναι παίκτες-ρολίστες: Κούβελας, Σφέικος, Τσιάκος και Δεμερτζής θα τα δώσουν όλα για την ομάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Χόρβατ. Ερωτηματικά αποτελούν οι δύο τελευταίες προσθήκες, του γνωστού μας, αλλά 36χρονου πλέον Βρετανού Στιβ Χάνσελ και του Αμερικάνου πλέι-μέικερ, Αντουάν Γκίλεσπι.

Μια δύσκολη χρονιά αρχίζει για τον ΠΑΟΚ, που αφενός πρέπει να διατηρήσει το κύρος του ονόματός του, αφετέρου να προσπαθήσει να διεκδικήσει κάτι καλό για τον κόσμο του. Πάντως, ο, εξαιρετικός «τρίποντος», Χάμφρεϊ αναμένεται να είναι μια από τις ατραξιόν του πρωταθλήματος.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *