Home / NBA / «Δεν θα επιστρέψω απλώς ένας μέτριος παίκτης»

«Δεν θα επιστρέψω απλώς ένας μέτριος παίκτης»

Το μακρύ δρόμο της επιστροφής στους αγωνιστικούς χώρους έχει πάρει ο Μάικλ Ρεντ, αλλά αυτός μοιάζει με Οδύσσεια, γεμάτος εμπόδια και αμφισβήτηση. Ο 32χρονος αστέρας δεν παραιτείται και δηλώνει «παρών», λίγες ημέρες πριν μπει στο ομαδικό πρόγραμμα προπονήσεων των Μπακς, χωρίς να μπορεί να ξεχάσει τον Γολγοθά που πέρασε τα τελευταία 3 χρόνια.

Ο Ρεντ έχει πέσει από το ζενίθ στο ναδίρ τα τελευταία χρόνια και για όλα ευθύνεται η ατυχία του με τους τραυματισμούς, ατυχία που δεν λέει να τον αφήσει. Σίγουρα, πρόκειται για το «πρόσωπο» των Μιλγουόκι Μπακς, εκεί από το 2000-01, έχει ζήσει 11 χρόνια στην ομάδα και την πόλη, 5 διαφορετικούς προπονητές και είναι ο παίκτης που έρχεται αμέσως στο μυαλό όταν κάποιος σκέφτεται τους Μπακς.

 
Από την αρχή καθιερώθηκε ως ένας δολοφονικός σουτέρ, ενώ όσο περνούσαν τα χρόνια, ανέβαινε στην εκτίμηση όλων. Στα προκριματικά του 2007 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2009 είχε 15.0 πόντους μέσο όρο με τις Η.Π.Α., ενώ οι τέσσερις προηγούμενες χρονιές ήταν απίστευτες. Μέσοι όροι μεγαλύτεροι από 22.5 πόντους (με πιο μεγάλο τους 26.7 του 2006-07), τρομερά ποσοστά, ένας «δολοφόνος» που έμοιαζε να μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τους Μπακς. Και πράγματι, από την αρχή της σεζόν 2008-09 έτσι φαινόταν.

Όμως, η συνέχεια θα ήταν καταστρεπτική. Τα τελευταία 3 χρόνια, ο Μάικλ Ρεντ έχει παίξει συνολικά 51 από τα 233 παιχνίδια κανονικής περιόδου που θα μπορούσε να παίξει. Δεν έχει αγωνιστεί ούτε σε ένα ματς από τις 10 Ιανουαρίου 2010, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου 2009 έχει παίξει 18 ματς όλα κι όλα. Ο λόγος ήταν δύο καταστρεπτικοί τραυματισμοί στο αριστερό γόνατο, δύο ίδιοι τραυματισμοί στο ίδιο σημείο: το 2010 έπαθε ακριβώς ό,τι είχε πάθει και το 2009, διαλύοντας και τις δύο τελείως το αριστερό του γόνατο (και τις δύο φορές έκοψε πρόσθιους και πλάγιους χιαστούς στο ίδιο γόνατο, στο ίδιο σημείο)!

Δύο φορές με απόσταση ενός χρόνου η ατυχία του χτύπησε την πόρτα με έναν τραυματισμό που μπορεί να σημάνει και το τέλος της καριέρας ενός αθλητή. Ο ίδιος περιγράφει τα πράγματα, χωρίς να κρύβει τα συναισθήματά του, κάνοντας σουτάκια στο δρόμο προς την επιστροφή στα γήπεδα.

«Είμαι στα όριά μου. Οι λέξεις δεν μπορούν να το περιγράψουν. Το τι έχω περάσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, δύο χρόνια, για να είμαι υγιής… υγιής υγιής, είμαι μια ευλογία. Η ιστορία μου είναι απίστευτη».

Το συμβόλαιό του φέτος τελειώνει και ο Ρεντ δεν έχει παίξει ακόμα ούτε ένα λεπτό. Έξι χρόνια με 91 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 3 χρόνια ο Ρεντ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας και δεν παίζει. Οι οπαδοί και οι δημοσιογράφοι των Μπακς τον αναφέρουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας από πέρσι, ως τον λόγο κάθε αποτυχίας. Τη δεύτερη φορά κανείς δεν περιμένει τον αρχηγό να επιστρέψει. Όλοι εύχονται να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το θέμα. Πίεση, κριτική και ενοχές, όλα συγκεντρωμένα στο αριστερό γόνατο του παίκτη που έκανε τους Μπακς να ονειρεύονται πριν 4-5 χρόνια.

«Την πρώτη φορά που συνέβη σκέφτεσαι ‘θα επιστρέψω, θα το ξεπεράσω. Κανένα πρόβλημα’. Τη δεύτερη φορά σε καταρρακώνει. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη φορά είναι πνευματική και ψυχολογική. Να είμαι πνευματικά έτοιμος να περάσω ξανά τα στάδια της αποθεραπείας. Είναι σκληρό, είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο», αναφέρει δείχνοντας ότι δεν το έχει βάλει κάτω.

Και πράγματι. Μοιάζει σε εκπληκτική κατάσταση. Μετά από πολλά χρόνια είναι και πάλι όσο πιο αδύνατος γίνεται. Έχει χάσει 11,5 κιλά, ενώ το ποσοστό λίπους στο σώμα του είναι μόλις 10%.

Οι αναλύσεις έχουν ήδη αρχίσει. Ο Σκοτ Σκάιλς λατρεύει την άμυνα και ο Ρεντ την επίθεση. Ο Σκάιλς δεν φτιάχνει plays για στατικό σουτέρ, θέλει κίνηση της μπάλας συνεχώς. Οι Μπακς είναι τελευταίοι στο NBA σε ασίστ, παραγωγικότητα και ποσοστά ευστοχίας. Ο Ρεντ ξέρει ότι αυτό το τελευταίο διαβάζεται και ανάποδα όσον αφορά την αναγκαιότητα της επιστροφής του…

Ο Μπακς είναι 9οι στην Ανατολή, 1.5 νίκη πίσω από την 8η θέση. Θα μπορέσει ο Ρεντ να αλλάξει τη μοίρα τους στα τελευταία 10 ματς της χρονιάς που ίσως παίξει; Ή θα μείνουν εκτός πλέι οφς; Θα μπορέσει να παίξει όπως θέλει, χωρίς να φαίνεται ότι σε κάθε βήμα είναι διστακτικός και σκέφτεται το γόνατό του; Ή θα ακολουθήσει μια λυπητερή λίστα αστέρων που σοβαροί τραυματισμοί τους έκαναν «κοινούς θνητούς», όπως ο ΜακΝτάις, ο ΜακΓκρέιντι, ο Αρίνας;

Ο ίδιος αρνείται πεισματικά να δεχτεί κάτι τέτοιο. «Δεν θα επιστρέψω απλώς ένας μέτριος παίκτης». Όχι. Θέλει να έχει όλα τα δυνατά του σημεία, να ξαναγίνει ο αστέρας της ομάδας. Να τους πείσει όλους ότι… το έχει ακόμα.

Προς το παρόν προπονείται μόνος του. Και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα κάνει μόνος του σουτ και τρέξιμο, μετά θα δοκιμάσει να προπονηθεί για να δουν οι γιατροί αν είναι ασφαλές να επιστρέψει. «Τους ρώτησα αν θα μπορέσω ποτέ να παίξω όπως έπαιζα παλιά, στους κανονικούς μου ρυθμούς. Αν δεν μπορώ, τότε δεν νομίζω ότι θα καταφέρω να βρω τη δύναμη να επιστρέψω».

Όλοι οι γιατροί του είπαν ότι θα μπορέσει να ξαναπαίξει στους παλιούς του ρυθμούς. Όμως, πια, είναι αυτός, το παρκέ και το γόνατό του. Οι προβλέψεις πάνε όλες στην άκρη, τώρα αρχίζει η ζωή. Και τα τελευταία 3 χρόνια αυτή δεν του έχει φερθεί καλά. Όμως, ο Ρεντ, που θυμάται τον εαυτό του να τρέχει χωρίς την έγνοια ενός τραυματισμού, αναπολεί και ονειρεύεται ξανά…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *