Home / NBA / Ένα buzzer-beater… εκπρόθεσμο!

Ένα buzzer-beater… εκπρόθεσμο!

Όσοι έτυχε να δουν τον αγώνα των Μαϊάμι Χιτ στο Κλίβελαντ με τους Καβαλίερς το βράδυ της Τρίτης, έγιναν μάρτυρες ενός πολύ παράξενου σκηνικού. Οι Χιτ μπορεί να έχασαν με 102-90, αλλά στο τέλος της 3ης περιόδου μια διαιτητική απόφαση παραλίγο να αλλάξει την ιστορία του αγώνα και που κανείς δεν είχε ξαναδεί. Ούτε την απόφαση, ούτε την αιτιολόγησή της, ούτε την απάντηση του NBA γιατί ήταν λανθασμένη.

Το σκορ ήταν 75-67 για το Κλίβελαντ και απέμεναν 1.9 δευτερόλεπτα για το τέλος. Το Μαϊάμι έκανε επαναφορά, ο Τζέιμς άφησε την μπάλα να κυλήσει, ο χρονομέτρης δεν το κατάλαβε (η μπάλα πέρασε ξυστά από το σώμα του και μάλλον θεώρησε ότι την ακούμπησε) και ο χρόνος ξεκίνησε να τρέχει. Ο Τζέιμς έπιασε την μπάλα στο 1.0 πριν το τέλος, έκανε 2 βήματα και την πέταξε στο καλάθι από το πλάι του τριπόντου της άμυνας της ομάδας του. Η μπάλα ξεκάθαρα φεύγει από τα χέρια του με το χρονόμετρο να έχει μηδενιστεί για να καταλήξει στο απέναντι καλάθι. Κι όμως. Μετά από σχεδόν δεκάλεπτη συζήτηση οι διαιτητές μέτρησαν το καλάθι, παρότι στην αρχή το είχαν ακυρώσει!

Η απόφασή τους παραλίγο να αλλάξει το ματς, καθώς οι Χιτ ανέλπιστα μείωσαν στους 5 πόντους. Γιατί συνέβη η αλλαγή; Οι διαιτητές είδαν το ριπλέι αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν την απόφασή τους. Συγκεκριμένα, ο πρώτος διαιτητής, Εντ Μαλόι, μετά από 10λεπτη σύσκεψη πάνω από το ριπλέι με τους άλλους δύο, άλλαξε την απόφαση και μέτρησε το καλάθι, κάνοντας το σκορ 75-70.

Ο λόγος ήταν ότι, όπως είπε, αν ο χρόνος ξεκινούσε όταν ο Τζέιμς έπιανε την μπάλα, τότε θα είχε προλάβει να τη σουτάρει πριν εκπνεύσει το δωδεκάλεπτο και θα είχε μετρήσει κανονικά το καλάθι! Απίστευτο;

Δηλαδή, οι διαιτητές μέτρησαν εκπρόθεσμο σουτ, επειδή ο χρονομέτρης είχε κάνει λάθος και… κανονικά θα μετρούσε.

Το θέμα, βεβαίως, έφτασε στο NBA, καθώς δεν το είχε ξανασυναντήσει κανείς και μετά από έλεγχο της φάσης, ο Στου Τζάκσον, αντιπρόεδρος της λίγκας, βγήκε δημόσια και ξεκαθάρισε ότι οι διαιτητές έκαναν λάθος.

Ποιο θα ήταν το σωστό σφύριγμα με βάση τους κανονισμούς; Ας αφήσουμε τον Στου Τζάκσον να μας εξηγήσει: «Δυστυχώς, οι διαιτητές εξήγησαν λανθασμένα τον κανονισμό για τις καταστάσεις που το χρονόμετρο ξεκινά πρόωρα. Αυτό που έπρεπε να κάνουν είναι να έβλεπαν το ριπλέι και να μετρούσαν ακριβώς για πόσο χρόνο είχε ο ΛεΜπρον Τζέιμς την μπάλα στα χέρια του. Μετά θα έπρεπε να αφαιρέσουν αυτόν τον χρόνο από το χρόνο στο ρολόι του αγώνα, που ήταν 1.9 δευτερόλεπτα».

«Μετά έπρεπε να δώσουν όσο χρόνο απέμενε, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να είναι 9 δέκατα του δευτερολέπτου (σ.σ. η διαφορά από το 1.9 ως το 1.0 που έπιασε ο ΛεΜπρον την μπάλα), στο Μαϊάμι, να κάνει επαναφορά από την πλάγια γραμμή στο πιο κοντινό σημείο που βρέθηκε ο Τζέιμς στην εκπνοή. Από τη στιγμή που το ρολόι αρχίζει να τρέχει και φτάσει στο 0.0, δεν μπορείς να έχεις αγώνα να παίζεται μετά από αυτό το σημείο».

Σίγουρα μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, ένα περιστατικό που σχεδόν κανείς δεν είχε ακούσει ή δει ως τώρα να γίνεται σε αγώνα.

Υ.Γ.: Δείτε τη φάση για την οποία γίνεται λόγος στο άρθρο (το ριπλέι είναι μετά τα 43 δευτερόλεπτα):

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *