Home / ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ / Η Μέι Κοτσόπουλος στο AoB!

Η Μέι Κοτσόπουλος στο AoB!

Η Μέι Κοτσόπουλος ήταν ξεκάθαρα το πιο «καυτό» όνομα στο φετινό γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ. Οι συστάσεις που τη συνόδευαν από τα χρόνια της στο κολέγιο του Βερμόντ ήταν οι καλύτερες δυνατές. Η ίδια φρόντισε να αντεπεξέλθει στον ντόρο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομά της, κάνοντας μια καταπληκτική σεζόν στην πρώτη της επαγγελματική χρονιά στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά το τέλος της χρονιάς με τον ΔΑΣ Άνω Λιοσίων και πριν φύγει για διακοπές με την οικογένειά της, η Κοτσόπουλος μίλησε στο Age of Basketball για τη χρονιά που τελείωσε, τις εντυπώσεις της από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, την Ελλάδα και για τους στόχους της στο άμεσο μέλλον!

 
Τα Λιόσια τερμάτισαν στην 8η θέση στο πρωτάθλημα (με 12-10, όσο και ο 6ος Απόλλων), παρότι για μεγάλο διάστημα ήταν 2α πίσω από τον Αθηναϊκό (έβγαλαν όλο το 2010 στη 2η θέση). Η Κοτσόπουλος ήταν 6η σκόρερ του πρωταθλήματος με 15.4 πόντους, επίδοση καλύτερη από κάθε άλλης Ελληνίδας στο πρωτάθλημα. Είχε επίσης 2.5 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1.0 κλεψίματα σουτάροντας με 40% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα!

Το ελληνικό κοινό μόλις αρχίζει να μαθαίνει την 23χρονη Κοτσόπουλος, που μάλλον θα μας απασχολήσει για καιρό, καθώς από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι φτιαγμένη από σπάνιο υλικό! Καλή αμυντικός, καταπληκτική γκαρντ, καλή σουτέρ, αθλητική, με ηγετικές αρετές, η Κοτσόπουλος είναι η επόμενη στη λίστα με τις Ελληνίδες παίκτριες που έχουν τα φόντα να ξεχωρίσουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημα! Στην τελευταία της χρονιά στο Βερμόντ είχε 17.1 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 1.6 κλεψίματα με 40% στα τρίποντα!

Τα ρεκόρ της μέσα στη χρονιά στο πρωτάθλημα ήταν οι 26 πόντοι εναντίον του Πρωτέα στις 20/11/10, τα 8 ριμπάουντ εναντίον του ΠΑΟΚ στις 19/2/11, οι 7 ασίστ με τη Νέα Χαλκηδόνα στις 12/3/11. Οι πολύ καλές βραδιές της πάρα πολλές: 24 πόντοι, 8 ριμπάουντ στο 81-78 με τον ΠΑΟΚ, 26 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα στο 75-70 με τον Πρωτέα, 24 πόντοι, 4 ασίστ σε 24 λεπτά με την Αμαρυλλίδα, 23 πόντοι με τον Άρη, 17 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ με τη Νέα Χαλκηδόνα. Τέλος, στο ελληνικό all-star game φέτος, αναδείχτηκε νικήτρια στο διαγωνισμό τριπόντων!

Ας την απολαύσουμε:

AoB: Αυτή ήταν η πρώτη σου σεζόν στην Ελλάδα και στο επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου, οι σκέψεις που σου αφήνει αυτή η σεζόν σαν εμπειρία;
Μ.Κ.: Ήταν πολύ ωραία. Ήθελα να έρθω εδώ, ειδικά στην Ελλάδα γιατί έχω οικογένεια εδώ. Σκέφτηκα ότι θα είμαι πιο άνετα στην Ελλάδα σε σχέση με κάθε άλλο μέρος στην Ευρώπη. Είναι καλά κατά μία έννοια να είσαι κοντά στο θεσμό της οικογένειας και ήταν μια πολύ καλή σεζόν, μπήκαμε στη χρονιά πολύ δυνατά, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους ένα-δυο μήνες έπεσε πολύ η απόδοσή μας.

AoB: Ήταν εξαρχής το σχέδιό σου να παίξεις στην Ελλάδα ή απλώς έτυχε στην πορεία;
Μ.Κ.: Όταν άρχισα να σκέφτομαι να παίξω επαγγελματικά, σίγουρα ήθελα να έρθω εδώ. Δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα είναι, αλλά πάντα ήθελα να ξεκινήσω από εδώ.

AoB: Πώς φάνηκε στην οικογένειά σου το γεγονός ότι ήρθες στην Ελλάδα να παίξεις επαγγελματικό μπάσκετ;
Μ.Κ.: Ο πατέρας μου το λατρεύει! Ο πατέρας μου το λατρεύει γιατί η αδερφή του μένει περίπου 10 λεπτά απόσταση από εμένα στην Αθήνα, κι έρχεται συνέχεια από το σπίτι. Τους αρέσει πολύ, είναι περήφανοι που βρίσκομαι εδώ και εκπροσωπώ την οικογένειά μας στην Ελλάδα, το μέρος που καταγόμαστε.

AoB: Σου φάνηκε δύσκολο να προσαρμοστείς στον ελληνικό τρόπο ζωής και τον νέο ουσιαστικά κόσμο που συναντούσες ερχόμενη εδώ για να παίξεις;
Μ.Κ.: Όχι ιδιαίτερα, γιατί μεγάλωσα σε ελληνικό σπίτι, σε ελληνικό νοικοκυριό. Μεγάλωσα σε ορθόδοξη οικογένεια, με ελληνικό φαγητό, αλλά και η όλη κουλτούρα στην οποία ανατράφηκα ήταν ελληνική. Οπότε δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η προσαρμογή.

AoB: Αυτή ήταν η πρώτη σου επαγγελματική σεζόν στο μπάσκετ και ήταν καταπληκτική. Ήσουν η 1η Ελληνίδα σκόρερ του πρωταθλήματος και μια από τις καλύτερες παίκτριες. Τι φιλοδοξίες και στόχους έχεις για το μέλλον;
Μ.Κ.: Οπωσδήποτε να παίξω φέτος το καλοκαίρι στην εθνική ομάδα. Πέρσι το διαβατήριό μου δεν ήταν έτοιμο έγκαιρα, οπότε δεν μπορούσα να πάω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Φέτος, θέλω πάρα πολύ να παίξω με την εθνική ομάδα και να πάω στην Πολωνία για το Ευρωμπάσκετ.

AoB: Ποια είναι τα σχέδιά σου για την επόμενη σεζόν; Θα μείνεις στον ΔΑΣΑΛ ή…
Μ.Κ.: Δεν ξέρω, δεν ξέρω ακόμα! Η σεζόν μόλις τελείωσε, οπότε δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα πρέπει να μιλήσω με τον ατζέντη μου και θα δούμε.

AoB: Υπάρχει στο μυαλό σου το WNBA;
Μ.Κ.: Μάλλον όχι. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να μπεις σε αυτό το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες και δεν υπάρχουν πολλές θέσεις διαθέσιμες για άλλους παίκτες, είναι πολύ δύσκολο. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει το Ευρωμπάσκετ πιο πολύ απ’ όλα τα υπόλοιπα.

AoB: Για τη νέα σεζόν σκέφτεσαι να παίξεις και σε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ή στο μυαλό σου υπάρχει μόνο η Ελλάδα;
Μ.Κ.: Είναι δύσκολο αυτό που με ρωτάς. Δεν ξέρω ακόμα, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ εδώ και λατρεύω να βρίσκομαι στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και η οικονομική κρίση που κάνει τα πράγματα δύσκολα. Οπότε είναι αρκετά δύσκολη η απόφαση για το αν θέλω να μείνω εδώ ή αν θέλω να παίξω σε άλλη χώρα.

AoB: Ποιες διαφορές έχεις δει στο μπάσκετ εδώ και στο μπάσκετ στον Καναδά; Έχεις ζήσει πλέον και τις δύο πλευρές…
Μ.Κ.: Στην πραγματικότητα είναι τρεις οι πλευρές που έχω ζήσει, Καναδάς, Η.Π.Α. και Ελλάδα. Στον Καναδά είναι πολύ διαφορετικά, μιας και δεν υπάρχει πρωτάθλημα. Υπάρχει μόνο πανεπιστημιακό μπάσκετ και το επίπεδο του μπάσκετ σε σχέση με τις Η.Π.Α. είναι πολύ διαφορετικό. Το πιο υψηλό επίπεδο στο μπάσκετ είναι στις Η.Π.Α.. Οπότε συγκρίνοντας Καναδά και Η.Π.Α., το επίπεδο του μπάσκετ στις Η.Π.Α. είναι σαφώς καλύτερο. Στην Ευρώπη υπάρχει άλλο στιλ, παίζουν διαφορετικό στιλ μπάσκετ εδώ, οπότε πρέπει να συνηθίσεις το διαφορετικό στιλ, έχουν και άλλους κανονισμούς, άρα θα πρέπει να συνηθίσεις και τους κανονισμούς της FIBA.

AoB: Από πλευράς οργάνωσης; Είναι χειρότερα εδώ; Γιατί… αυτή η αίσθηση υπάρχει σε όλους μας.
Μ.Κ.: Είναι διαφορετικά (γέλια)! Είναι σίγουρα διαφορετικά! Η κατάσταση είναι διαφορετική στις Η.Π.Α., σίγουρα, δεν έχουν τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν εδώ. Εδώ υπάρχουν διαφορές και από ομάδα σε ομάδα, ας πούμε η ομάδα μου, τα Λιόσια, έχουν διαφορετική οργάνωση, σκοπούς και δομή από τον Αθηναϊκό. Είναι διαφορετικά εδώ, σε γενικές γραμμές, η οργάνωση και η δομή είναι λίγο καλύτερα στις Η.Π.Α..

AoB: Πότε επικοινώνησε μαζί σου για πρώτη φορά η ελληνική ομοσπονδία; Ήταν το καλοκαίρι που μας πέρασε, ή παλιότερα;
Μ.Κ.: Πέρσι, ήταν σίγουρα το προηγούμενο καλοκαίρι. Όταν τελείωνα το κολέγιο.

AoB: Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι με την εθνική ομάδα; Διάβασα κάπου ότι είχες δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως το όνειρό σου είναι να παίξεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη φανέλα της εθνικής ομάδας.
Μ.Κ.: Αλήθεια είναι αυτό! Σίγουρα θέλω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξέρω πόσα θα σημάνει για την οικογένειά μου να παίξει στην εθνική ομάδα. Το επόμενο καλοκαίρι γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αν η Ελλάδα καταφέρει να προκριθεί σε αυτούς θα είναι κάτι το καταπληκτικό. Αν γίνει αυτό ελπίζω πραγματικά να είμαι στη δωδεκάδα.

AoB: Ποιο ήταν το highlight από τη σεζόν που τελείωσε για σένα;
Μ.Κ.: Για την ομάδα μου θεωρώ ότι ήταν η πρόκριση στο φάιναλ φορ του Ελληνικού Κυπέλλου. Τα Λιόσια δεν είχαν φτάσει στους «4» του Κυπέλλου τα τελευταία 7 χρόνια, οπότε αυτό ήταν σίγουρα highlight. Δυστυχώς, τα πηγαίναμε υπέροχα, ήμασταν δεύτεροι στο πρωτάθλημα για πολύ καιρό και μετά τους τελευταίους έναν-δυο μήνες πέσαμε πάρα πολύ, αλλά έτσι είναι η σεζόν, έχει σκαμπανεβάσματα.

AoB: Και για σένα προσωπικά; Είναι κάποιο παιχνίδι που έχεις ακόμα στο μυαλό σου;
Μ.Κ.: Όταν οι γονείς μου ήταν εδώ. Ήρθαν πριν τα Χριστούγεννα και με είδαν να παίζω. Αυτό ήταν το highlight για μένα, να έχω τους γονείς μου εδώ, στην Ελλάδα, να με βλέπουν να παίζω…

AoB: Εναντίον του Παναθηναϊκού ας πούμε (σ.σ. στο ματς εκείνο είχε 19 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και τα Λιόσια κέρδισαν με 69-63);
Μ.Κ.: Όχι, δεν ήμουν και ιδιαίτερα καλή σε αυτό το ματς! Να σου πω την αλήθεια, το highlight μου δεν είναι από τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Είναι από το καλοκαίρι που ήμουν με τον πατέρα μου στο χωριό απ’ όπου κατάγομαι, από εκεί που κατάγεται η οικογένειά μου, στη Φλώρινα. Ήμουν σε ένα γήπεδο με τον πατέρα μου και έκανα σουτ και το μέρος που παίζαμε ήταν τελικά το χωράφι του πατέρα μου όταν ήταν μικρότερος!

AoB: Αλήθεια; Πολύ ενδιαφέρον αυτό!
Μ.Κ.: Ναι, και μου έχει μείνει, ο πατέρας μου να παίρνει ριμπάουντ και να μου πασάρει να σουτάρω, ενόσω ετοιμαζόμουν να ενταχθώ στην εθνική ομάδα. Έκανα σουτάκια στο ανοιχτό και εκείνος μου είπε, ‘παλιότερα καλλιεργούσα αυτό το χωράφι’! Είναι τρελό που 40 χρόνια αργότερα η κόρη του κάνει σουτ στο ίδιο ακριβώς σημείο, προετοιμαζόμενη για να παίξει στην εθνική ομάδα της Ελλάδας. Ήταν πολύ ωραίο!

AoB: Από αυτά που μου λες, καταλαβαίνω ότι είτε σου άρεσε πολύ η πρώτη σου χρονιά στην Ελλάδα ή είσαι άτομο που βλέπει μόνο τα θετικά σε κάθε πράγμα!
Μ.Κ.: Όχι, όχι, ήταν πραγματικά καλή! Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να μπούμε στα πλέι οφς, που ήταν ο αρχικός μας στόχος, δυστυχώς κλείσαμε τη χρονιά με σερί ηττών. Όμως, ήταν καλή χρονιά, έμαθα πολλά, έγινα καλύτερη ως παίκτρια. Είχα και την πρώτη μου εμπειρία να παίξω επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη, κάτι που είναι σημαντικό.

AoB: Μια τελευταία ερώτηση, για να… σε εξετάσω! Πώς είναι τα ελληνικά σου;
Μ.Κ.: Είναι αρκετά καλά! Έκανα μαθήματα για λίγο καιρό. Είχα καθηγήτρια να έρχεται στο σπίτι και δουλεύαμε μαζί. Είναι δύσκολη γλώσσα. Αλλά μαθαίνω. Μου μάθαινε να διαβάζω, να γράφω και να μιλάω. Καταλαβαίνω πια πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορώ να πω, να μιλήσω.

AoB: Οπότε την επόμενη φορά θα τα πούμε στα ελληνικά!
Μ.Κ.: (στα ελληνικά, γελώντας) Λίγο λίγο!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Η live μετάδοση του final-four Κυπέλλου Γυναικών

Το final four του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών ξεκινά το Σάββατο στην Κω και η ΕΟΚ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *