Home / NBA / Φαβορί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Φαβορί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

«Κόλαση» έχουν γίνει ήδη τα πλέι οφς στο NBA, παρότι βρισκόμαστε ακόμα στον πρώτο γύρο. Οι νικητές της Δύσης, Σπερς, βρίσκονται στο χείλος του αποκλεισμού και όλα πλέον είναι εναντίον τους, οι πρωταθλητές Λέικερς τα έχουν βρει μπαστούνια με τους ελλιπείς Χόρνετς, Μπουλς και Χιτ έχουν χάσει ματς στις δικές τους σειρές (οι οποίες, πάντως, μπορεί να τελειώσουν τα ξημερώματα της Τετάρτης), οι Χοκς ετοιμάζονται να πετάξουν έξω από τη συνέχεια τους Μάτζικ, οι Μάβερικς και το Πόρτλαντ φαίνεται ότι θα παλεύουν μέχρι τελικής πτώσης, ενώ Νάγκετς και Θάντερ παίζουν οριακά τον κάθε αγώνα.

Τελικά, μόνο οι… συνήθεις ύποπτοι για δράματα γερόλυκοι, Σέλτικς, κάθονται άνετοι και παρακολουθούν τους άλλους να «σφάζονται».

 
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Οι Σέλτικς καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες τους Νιου Γιορκ Νικς παίρνοντας πολύ εύκολα τα δύο ματς στο Μάντισον, αφού οι Νικς δεν μπόρεσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν την άμυνα των Σέλτικς. Α, και για όσους το είχαν ξεχάσει: ο Κέβιν Γκαρνέτ είναι παίκτης που μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα του στον τίτλο. Ο Γκαρνέτ ξεκούραστος και υγιής μπήκε πολύ δυνατά στα πλέι οφς και στο 4ο παιχνίδι έδειξε στους Νικς… πόσα απίδια βάζει ο σάκος, παρά την απουσία του Σακίλ. Με 26 πόντους και 10 ριμπάουντ καθάρισε την ομάδα της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα, στο 3ο ματς της σειράς, είχε φροντίσει να τους εκθέσει ο Ρόντο.

Ο τρομερός άσος των Σέλτικς έκανε triple-double με 15 πόντους, 11 ριμπάουντ και 20 ασίστ με τους Πιρς και Άλεν να σκοράρουν μαζί 70 πόντους (38 και 32 αντίστοιχα) με 14/19 τρίποντα! Παρεμπιπτόντως, ο Άλεν έχει 17/26 τρίποντα ως τώρα στα πλέ οφς, δηλαδή σουτάρει με 65% πίσω από τα 7.25 μέτρα! Σε ημιάγρια κατάσταση οι Σέλτικς, μέχρι στιγμής πείθουν περισσότερο από κάθε άλλον. Και μέσα σε όλα, πρέπει να είναι ντοπαρισμένος και ο Ντοκ Ρίβερς αν κρίνουμε από τις… δηλώσεις του Γκαρνέτ ότι θα πρέπει να του κάνουν ντραγκ τεστ έτσι όπως φωνάζει στα ματς! Πλέον, αναμένουμε με ανυπομονησία τη σειρά με τους Χιτ, που θα είναι ένα από τα highlight των πλέι οφς.

Οι «για λύπηση» Σπερς

Την ίδια ώρα, οι Σαν Αντόνιο Σπερς μοιάζουν στα όριά τους. Δεν είναι μόνο το 1-3 από τους παθιασμένους Γκρίζλις, που από μόνο του μοιάζει με βουνό. Είναι και τα όσα έχουν αρχίσει πάλι να ακούγονται. Γέροι, κουρασμένοι, χωρίς κουράγιο, θύματα πιο νέων και αθλητικών ομάδων. Πίκρα…

«Για λύπηση» είναι η λέξη που χρησιμοποίησε ο Τζινόμπιλι μετά το 4ο παιχνίδι στο οποίο οι Σπερς κέρδισαν 48-50 στο ημίχρονο, αλλά δέχτηκαν 14-0 στη συνέχεια για να χάσουν και αυτό το ματς. «Σε κάποιο σημείο ήμασταν για λύπηση», είπε ο Αργεντινός, που δεν μάσησε τα λόγια του. Όσο για τα 4 λεπτά του σερί στο δεύτερο ημίχρονο; «Ήμασταν άθλιοι. Ήταν 4 ντροπιαστικά λεπτά».

Μπορούν να ελπίζουν οι Σπερς; Κανείς δεν ξέρει. Η λογική λέει όχι. «Μείναμε πίσω με 10-12 πόντους και δεν έβλεπες τη φωτιά στα μάτια μας που θα έλεγε ‘μπορούμε να τα καταφέρουμε’», είπε ο Τζινόμπιλι «με έκπληξη αλλά και απογοήτευση».

Η σειρά ήταν στο 279-279 μετά τα τρία πρώτα ματς και 48-50 στο ημίχρονο του 4ου, αλλά η συνέχεια πόνεσε τους Σπερς. Στην 3η περίοδο οι Γκρίζλις κέρδισαν 30-15, ενώ Ντάνκαν, Τζέφερσον και ΜακΝτάις (οι πενταδάτοι από το 3 ως το 5) είχαν 10 πόντους με 5/16 σουτ όλοι μαζί. Δίπλα σε αυτό, η ομάδα με το καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο στην κανονική περίοδο είχε 5/18 στο 3ο ματς.

Μέχρι το ημίχρονο του 4ου ματς οι Σπερς είχαν περισσότερα ριμπάουντ σε κάθε ματς της σειράς και λιγότερα λάθη από τους Γκρίζλις συνολικά. Αλλά μετά το 4ο ματς τα μέσα άλλαξαν τροπάριο: παππούς ο Ντάνκαν για λύπηση, γερασμένος και χωρίς σπιρτάδα ο Πάρκερ, εντελώς μόνος του ο Τζινόμπιλι, ομάδα χωρίς καλή άμυνα οι φετινοί Σπερς που πέφτουν εύκολα θύματα όλων των σκληρών αντιπάλων.

Βέβαια, μιλάμε για μία από τις δύο αυτοκρατορίες του 21ου αιώνα στο NBA. Θα παραδοθούν τόσο εύκολα οι Σπερς; Το επόμενο ματς είναι στο Σαν Αντόνιο. Αν η καρδιά του πρωταθλητή έχει ακόμα χτύπους, θα πρέπει να χτυπήσει τώρα, ξημερώματα Πέμπτης. Οι Σπερς είναι με την πλάτη στον τοίχο και θέλουν 3 νίκες σε 3 ματς. Πάνω απ’ όλα θέλουν να αποδείξουν ξανά στους εαυτούς τους ότι μπορούν.

Ο Κόμπι σε ρόλο Ελ Σιντ

Ζόρια τραβάνε, πάντως, και οι Λέικερς, που εκεί αντί για περίπατο βρήκαν απέναντί τους μια Νέα Ορλεάνη που αρνείται να παραδοθεί. Η σειρά (2-2) έχει ήδη προσφέρει πάρα πολλές συγκινήσεις και δείχνει ότι θα προσφέρει πολλές περισσότερες. Κρις Πολ και Κόμπι Μπράιαντ έχουν βαλθεί να κάνουν την προηγούμενη πρόταση πραγματικότητα.

Ο Κρις Πολ είναι κατά πολλούς ο MVP ως τώρα στα πλέι οφς, καθώς έχει πραγματικά παίξει καταπληκτικά και έχει οδηγήσει την ομάδα του με δύο απίστευτες εμφανίσεις σε δύο νίκες επί των Λέικερς. Στο πρώτο ματς είχε 33 πόντους, 14 ασίστ, 7 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα με 11/18 εντός παιδιάς με τους Χόρνετς να σπάνε έδρα με 100-109, ενώ στο 4ο ματς είχε triple-double με 27 πόντους, 15 ασίστ, 13 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα με 7/14 εντός παιδιάς και 11/11 βολές για το 93-88 των Χόρνετς.

Ο Φιλ Τζάκσον δοκίμασε να τον περιορίσει βάζοντάς του κατά διαστήματα τον Κόμπι να τον μαρκάρει στο 2ο ματς, αλλά, πλέον, οι Λέικερς έχουν άλλες έγνοιες. Μπορεί να τα κατάφεραν να κερδίσουν τους Χόρνετς στα ματς που περιόρισαν σχετικά τον Πολ, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Αυτή τη στιγμή, όλοι γύρω από την ομάδα κρατούν την ανάσα τους να δουν τι θα γίνει με τον Κόμπι Μπράιαντ.

Ο Κόμπι έφυγε από το γήπεδο με πατερίτσες μετά το 4ο παιχνίδι και οι Λέικερς… είδαν όλη τη χρονιά να περνάει μπροστά από τα μάτια τους. Χωρίς τον Κόμπι όλα τα όνειρα για τίτλο θα έμπαιναν στο ψυγείο για του χρόνου. Οι γιατροί είπαν για πρόβλημα στον αστράγαλο, αλλά κανείς δεν ξέρει τι πρόβλημα. Γιατί ο Κόμπι αρνείται να κάνει εξετάσεις.

Ο Μπράιαντ βάλθηκε να επιβεβαιώσει και πάλι τη φήμη που έχει ως ένας από τους πιο σκληρούς παίκτες της εποχής του, αν όχι ο πιο σκληρός. Έτσι, μετά το ματς αρνήθηκε να κάνει ακτινογραφία και μαγνητική στον αστράγαλο, κάτι που… κανέναν δεν ξένισε στους Λέικερς, καθώς δεν είναι πρωτόγνωρο.

Ο Μπράιαντ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε νόημα να κάνει κάτι, καθώς θα έπαιζε ό,τι κι αν γινόταν στο 5ο ματς της σειράς (ξημερώματα Τετάρτης): «Θα χρειαστεί κάτι πολύ μεγάλο για να με σταματήσει απ’ το να παίζω». Εκεί βασίζονται και οι Λέικερς. Ο Μπράιαντ έχει βγάλει σεζόν με σπασμένο δάχτυλο, με πρόβλημα στο γόνατο. Έχει αποδείξει ότι αν σφίξει τα δόντια ξεχνά τον πόνο και αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του μεγαλείου του ως παίκτη. Στο Λος Άντζελες ελπίζουν ότι θα καταφέρει άλλη μια φορά να νικήσει τους τραυματισμούς του, χωρίς καν να χάσει ματς. Άλλωστε από τα 27 του χρόνια και μετά ο 32χρονος Μπράιαντ δεν έχει παίξει ποτέ λιγότερα από 73 ματς στην κανονική περίοδο, ενώ αρνείται να χάσει αγώνα πλέι οφς (83 στα 83 από το 2006 και μετά).

Πάντως, ο Κόμπι ίσως θα πρέπει να κατηγορήσει και την… φαρμακόγλωσσα του Φιλ Τζάκσον, που λίγες ώρες πριν τον 4ο αγώνα μιλούσε στα μέσα για το πόσο καλά είναι ο Μπράιαντ σε σχέση με πέρσι και τα προβλήματα που είχε στα περσινά πλέι οφς σε γόνατο και δάχτυλο. Ούτε καν ένα ματς δεν πρόλαβε να περάσει…

Τραβούν τα μαλλιά τους οι Μάβερικς

Μπορεί οι Μάβερικς να κερδίζουν 3-2 το Πόρτλαντ, αλλά όσο σκέφτονται ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν κλείσει τη σειρά τρελαίνονται. Βλέπετε, η ανατροπή και η ήττα από το +23 στον 4ο αγώνα δεν χωνεύεται εύκολα.

Η εικόνα του Νοβίτσκι μετά το ματς να απαντάει σε ερώτηση λέγοντας ότι θα πρέπει να σκεφτεί λίγη ώρα για να βρει μια ήττα που τον πόνεσε περισσότερο αρκεί για να καταλάβει κανείς τι έπαθαν οι Μάβερικς στο 84-82 του Πόρτλαντ στον 3ο αγώνα.

Τα «εγκλήματα» των Μάβερικς στο ματς αυτό ήταν πάρα πολλά είναι η αλήθεια. Προηγήθηκαν με 41-64 στην 3η περίοδο και μπήκαν στο 4ο δωδεκάλεπτο με το σκορ στο 49-67. Όμως, δέχτηκαν σερί 14-2 στα τελευταία 3,5 λεπτά, κάτι που χρεώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον Ρικ Καρλάιλ.

Ο Καρλάιλ ήταν που με το σκορ στο 84-82 και 29 δευτερόλεπτα στο ρολόι έδωσε εντολή στους παίκτες του να μην κάνουν φάουλ αλλά να παίξουν καθαρή άμυνα. Η άμυνα βγήκε, αλλά οι Μάβερικς είχαν 3 δευτερόλεπτα και ο Τέρι πέταξε μια εκτός ισορροπίας προσευχή στην εκπνοή. Εκτός αυτού, το Ντάλας έπαιξε τα τελευταία 3,5 λεπτά χωρίς να δώσει ούτε ένα σουτ στον Νοβίτσκι.

Παρότι έκαναν 5 σουτ στο διάστημα αυτό οι Μάβερικς, κανένα από αυτά δεν έφυγε από τα χέρια του Γερμανού υπεραστέρα. Αποκορύφωνα παραλογισμού το μαρκαρισμένο τρίποντο του Κιντ 30 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, με την μπάλα να μη βρίσκει καν στεφάνι, αλλά μόνο ταμπλό! Τέτοια λάθη στα πλέι οφς πληρώνονται και όταν βγάζεις τον καλύτερό σου παίκτη εκτός συστημάτων και σουτ στο πιο κρίσιμο σημείο, συνήθως το πληρώνεις ακριβά.

Οι Μάβερικς, πάντως, έχουν το προβάδισμα με 3-2 και δύο ευκαιρίες να πάρουν τη σειρά, σειρά την οποία κατά βάση ελέγχουν ως τώρα. Η πρώτη θα είναι στο Πόρτλαντ και η δεύτερη στην έδρα τους εφόσον οι Μπλέιζερς ισοφαρίσουν σε 3-3.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και για τέλος μια συμβουλή του Σκότι Πίπεν προς τους Μπουλς, η οποία δείχνει γιατί το Σικάγο των 90s έπαιρνε σκαλπ όπου κι αν έπαιζε: «Αν οι Μπουλς θέλουν να πάρουν πρωτάθλημα, πρέπει να γίνουν πολύ πιο σκληροί. Ο Μπούζερ πρέπει να παίρνει εκδίκηση για τον σκληρό τρόπο με τον οποίο παίζουν τον Ρόουζ οι αντίπαλοι. Πρέπει να τους χτυπάει όποτε τολμούν να μπαίνουν στη ρακέτα. Εδώ είναι πλέι οφς, δεν επιτρέπεται να δέχεσαι λέι απ. Τον χτυπάς και τον στέλνεις στη γραμμή να βάλει τις βολές αν θέλει τους δυο πόντους». Η απόλυτη νοοτροπία πρωταθλητή…

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *