Home / NBA / Τζόρνταν: «Όποτε βλέπω τον Γιούιν, αυτό θυμάμαι»

Τζόρνταν: «Όποτε βλέπω τον Γιούιν, αυτό θυμάμαι»

Ο Μάικλ Τζόρνταν στο πλαίσιο προωθητικού βίντεο για το NBA2K14 μίλησε για πολλά θέματα, ανάμεσά τους και το κάρφωμα που ξεχωρίζει απ’ όλη την καριέρα του. Και… ατυχής νικητής ήταν ο Πάτρικ Γιούιν, με τον Τζόρνταν να αναφέρει το κάρφωμα των πλέι οφς του 1991 ως εκείνο που του έχει μείνει περισσότερο απ’ όλη του την καριέρα.

«Του είπα, οι τύποι από το Τζορτζτάουν δεν ταπώνουν σουτ, το μόνο που κάνουν είναι να στήνονται για επιθετικό. Κάρφωσα πάνω του τόσο δυνατά που είναι απίστευτο. Κάθε φορά που τον βλέπω, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θυμάμαι από αυτόν», είπε ο Τζόρνταν. Σόρι, Πάτρικ…

Καλή επιλογή, πάντως, δεν συμφωνείτε;

Από εκεί και πέρα, ο Τζόρνταν επέλεξε ένα κάρφωμα του 1997, εκείνο απέναντι στον Ντικέμπε Μουτόμπο, ως το 2ο αγαπημένο του. Και, όπως θα δείτε από το βιντεάκι, το ζητούσε καιρό ο οργανισμός του Μουτόμπο να τον κάνει highlight ο Τζόρνταν:

Από εκεί και πέρα ο Τζόρνταν ρωτήθηκε για το ποιους 4 παίκτες θα επέλεγε για συμπαίκτες για να παίξει παιχνίδια σε ανοιχτό γηπεδάκι και μόνο να ονειρεύεσαι σε κάνει η απάντηση που έδωσε: «Το Σκότι Πίπεν, εννοείται. Τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Τζέιμς Ουόρθι και τον Χακίμ Ολάζουον. Δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να χάσω. Καμία απολύτως».

Μετά, μίλησε για τα αγαπημένα του Air Jordan και αφού πρώτα τους δήλωσε ότι… τα αγαπάει όλα εξίσου, ανέφερε και εκείνα που αγαπάει… λίγο παραπάνω, αλλά και κάτι που λίγοι ίσως γνωρίζουν, ότι σε κάθε παιχνίδι της καριέρας του φορούσε καινούργιο ζευγάρι παπούτσια:

«Είναι δύσκολο να διαλέξω. Είναι σα να λες ποιο από τα παιδιά σου αγαπάς πιο πολύ. Τα XI είναι τα αγαπημένα μου. Τα III έρχονται δεύτερα. Μετά ίσως τα XII ή τα XIII είναι στην 3η θέση. Πάντοτε φορούσα ένα καινούργιο ζευγάρι σε κάθε παιχνίδι μου. Ο λόγος που επέλεγα να το κάνω αυτό είναι ότι όταν έβαζες καινούργια παπούτσια για πρώτη φορά ως παιδί, ένιωθες περισσότερη ενέργεια, ένιωθες ότι είχες κάτι περισσότερο να δείξεις. Ε, ήθελα αυτό το συναίσθημα σε κάθε μου παιχνίδι»
.

Ο Τζόρνταν μίλησε και για τη σημασία του νο23 που φορούσε: «Στο λύκειο, όταν έπαιζα με τον αδερφό μου, το αγαπημένο μου νούμερο ήταν το 45, και το δικό του αγαπημένο νούμερο ήταν το 45. Αλλά ήμασταν στην ίδια ομάδα και εκείνος ήταν παλαιότερος. Οπότε εκείνος φορούσε το 45 κι εγώ σκέφτηκα ότι το 23 είναι το μισό του 45, δηλαδή το 22 ½, Οπότε πήρα το 23 και το 23 έμεινε μαζί μου για πάντα».

«Επέστρεψα στο 45 στο NBA το 1995. Ερχόμουν από την αποχώρηση, ο πατέρας μου είχε μόλις πεθάνει. Δεν είχα φορέσει ποτέ άλλο νούμερο πλην του 23 μπροστά του στο NBA. Ένιωθα ότι ήθελα να ξεκινήσω μια νέα αρχή. Οπότε πήγα με το 45 και για κάποιο λόγο αυτό δεν μου έκατσε σε θέμα τύχης ή στο πώς ένιωθα».

Ο Τζόρνταν είχε τότε γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ που έπαιζε ενώ η φανέλα του είχε αποσυρθεί στην οροφή του γηπέδου, επιστρέφοντας στο 23 στα πλέι οφς του 1995 απέναντι στους Μάτζικ (μετά την περίφημη ατάκα του Νικ Άντερσον «αυτός με το 45 δεν έχει καμία σχέση με εκείνον με το 23»), με τους Μπουλς να κατεβάζουν το 23 από την οροφή και το NBA να ρίχνει πρόστιμο 100.000 δολαρίων σε Τζόρνταν και Σικάγο για την κίνηση. Ο Τζόρνταν είχε βάλει το 45 σε 17 αγώνες κανονικής περιόδου, στην πρώτη φάση των πλέι οφς και στο 1ο παιχνίδι των ημιτελικών της Ανατολής με τους Μάτζικ.

Πάντως, το 1990 ο Τζόρνταν είχε φορέσει σε ένα παιχνίδι το νο12 και ο λόγος ήταν ότι του είχαν κλέψει τη φανέλα από τα αποδυτήρια στο Ορλάντο: «Όλοι έτρεχαν στις εξέδρες να βρουν μια replica φανέλα μου, από εκείνες που φορούσαν όλοι οι θεατές. Καμία δεν μου έκανε, προφανώς. Οπότε τελικά κατέληξα να φοράω το νο12 για το ματς. Αν θυμάμαι καλά, έπαιξα αρκετά καλά στο ματς». Ο Τζόρνταν είχε 49 πόντους, με τους Μπουλς να χάνουν 135-129 στην παράταση από τους Μάτζικ.

Και λίγη… Air Jordan ιστορία.
– Τα I είναι τα απαγορευμένα από τον Στερν (με την κλασσική πλέον διαφήμιση να τα ακολουθεί) επειδή τα χρώματά τους αντίβαιναν στους κανόνες του ΝΒΑ, αλλά ο Τζόρνταν τα φορούσε τη ρούκι σεζόν του, με πρόστιμο να έρχεται σε κάθε παιχνίδι.
– Τα III είναι τα πρώτα που έχουν το logo του Jumpman και για πολύ καιρό ήταν τα αγαπημένα του Τζόρνταν.
– Τα IV ήταν τα πρώτα που βγήκαν στην παγκόσμια αγορά (έγιναν bestseller), ήταν εκείνα με τα οποία ο Τζόρνταν έβαλε το “The Shot”.
– Με τα VI στα πόδια του ο Τζόρνταν κέρδισε τον πρώτο του τίτλο.
– Τα VII βγήκαν και με μία σπάνια βερσιόν με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να τα φορέσει στη Βαρκελόνη.
– Τα VIII ήταν τα πιο βαριά απ’ όλα, με ενίσχυση τους αστραγάλους και μοναδικά χοντρή γλώσσα.
– Τα IX ήταν τα πρώτα που βγήκαν μετά την 1η αποχώρησή του το 1993 και ήταν έτσι σχεδιασμένα ώστε να μπορεί να τα φοράει και στο baseball. Μάλιστα είναι τα παπούτσια που «φοράει» το άγαλμα του Τζόρνταν έξω από το United Center του Σικάγο.
– Τα XIII ονομάστηκαν «Μαύρη γάτα» σχεδιασμένα με έμπνευση τα πόδια ενός πάνθηρα και με ολόγραμμα ένα μάτι πάνθηρα στο πλάι.
– Τα XIV ήταν εμπνευσμένα από τη Ferrari του Τζόρνταν, εξ ου και το αεροδυναμικό σχήμα τους.
– Τα XV ήταν τα πρώτα που βγήκαν μετά τη 2η αποχώρηση του Τζόρνταν, τα φόρεσε ο Ρέτζι Μίλερ στους τελικούς του 2000.
– Τα XVI ήταν σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να φορεθούν και εκτός γηπέδου, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι ο Τζόρνταν είχε διοικητική θέση.
– Τα XVII είναι σχεδιασμένα με βάση την αγάπη του Τζόρνταν για το γκολφ, με τη σόλα τους να θυμίζει γήπεδο γκολφ.
– Τα XVIII ήταν τα παπούτσια που φορούσε ο Τζόρνταν στο τελευταίο του παιχνίδι στο NBA στις 16 Απριλίου 2003. Το μοντέλο είχε βγει στην κυκλοφορία μαζί με μία πετσέτα, μια βούρτσα και ένα Driver’s Manual στο κουτί του.
– Τα XIX ήταν τα πρώτα που βγήκαν μετά την 3η αποχώρηση του Τζόρνταν, τα πιο ελαφρά ως τότε.
– Τα XX3 είχαν μοναδικό ραμμένο στο χέρι εξωτερικό.
– Τα 2010 (το 25ο μοντέλο) είχαν ένα διαφανές παράθυρο στο πλάι, το οποίο συμβόλιζε την ικανότητα του Τζόρνταν να βλέπει μέσα από τους αντιπάλους του.
– Τέλος, τα XX8 που βγήκαν το 2013 έχουν ένα κατάμαυρο μανίκι το οποίο κρύβει όλο το πράσινο εσωτερικό. Είναι, πλέον, τα πιο ελαφρά Air Jordan που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Όλη η σειρά των 28 Air Jordan που έχει βγάλει ως τώρα η Nike από το 1984 μέχρι σήμερα (σ.σ 2013). Το αγαπημένο του Τζόρνταν είναι το 11ο μοντέλο. Το δικό σας;

Νίκος Κουσούλης

 

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *