Home / Α1 / Άνοιξε το σκορ ο Παναθηναϊκός, τραγέλαφος ξανά η Α1…

Άνοιξε το σκορ ο Παναθηναϊκός, τραγέλαφος ξανά η Α1…

Το πανηγυράκι των ζουρλών που λέγεται ελληνικά πλέι οφς ξεκίνησε στο θέατρο του παραλόγου την Πέμπτη με τον αγώνα του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι. Οι «πράσινοι» χωρίς να δυσκολευτούν και χωρίς καλά καλά να ιδρώσουν κέρδισαν με 88-60, πολύ εύκολα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Βέβαια, το γελοίον του πράγματος έδωσε και πάλι το… «παρών», αφού την ώρα που γινόταν ήδη το πρώτο ματς των πλέι οφς, ο ΕΣΑΚΕ έκανε σύσκεψη για να αποφασίσει αν θα επικυρωθεί η βαθμολογία και θα… ξεκινήσουν τα πλέι οφς!

 
Αν μπορεί κάποιος να συλλάβει στον πλήρη παραλογισμό του το παραπάνω περιστατικό θα πρέπει να νιώθει… πολύ καλά με τον εαυτό του. Όταν η διοργανώτρια αρχή αποφάσιζε για το αν θα ξεκινήσουν τα πλέι οφς το πρώτο ματς των πλέι οφς είχε ήδη αρχίσει! Αυτό πρέπει όντως να είναι παγκόσμια πρώτη…

Τελικά, ο παραλογισμός θριάμβευσε ευρύτερα, καθώς στη σύσκεψη του ΕΣΑΚΕ αποφασίστηκε ότι τα πλέι οφς θα γίνουν με τα ζευγάρια ως έχουν. Έγινε, απ’ ότι μάθαμε, συμφωνία κυρίων να μην αλλάξει η βαθμολογία, παρότι αν επικυρωθεί η απόφαση υπέρ της ΑΕΚ, η βαθμολογία αλλάζει αρκετά, αφού αποβολή του Ηλυσιακού από το πρωτάθλημα σημαίνει και αφαίρεση όλων των αγώνων του από τη βαθμολογία.

Ας δούμε πώς γίνεται η βαθμολογία αν ο Ηλυσιακός αποβληθεί εν τέλει από το πρωτάθλημα. Οι στήλες αφορούν βαθμούς (όπως τα έχει ο ΕΣΑΚΕ) και το -2 ή -1 πόσους πόντους χάνει κάθε ομάδα (ανάλογα αν είχε κερδίσει ή χάσει) αν δεν υπολογιστούν τα ματς με τον Ηλυσιακό. Η σειρά των ομάδων είναι ίδια με την αρχική τους κατάταξη (αυτή με τον Ηλυσιακό), αλλά ο αριθμός στην αρχή δείχνει την κατάταξή τους μετά την αποβολή του Ηλυσιακού:

Το σωστό θα ήταν τα πλέι οφς να μην αρχίσουν και να περιμένει ο ΕΣΑΚΕ να τελεσιδικήσει η απόφαση για την ΑΕΚ και τον Ηλυσιακό, αφού αλλάζει η κατάταξη τριών ομάδων οκτάδας και μαζί με αυτή και 3 ζευγάρια πλέι οφς. Βέβαια, δεν άλλαξαν βασικά πράγματα (1η-2η θέση και 3η-4η), που εννοείται ότι θα έφερναν ενστάσεις και αντιδικίες, οπότε… τα κουκουλώσαμε.

Έτσι, ο Κολοσσός ξεκινάει πλέι οφς ως 8ος, παρότι αν τελικά δικαιωθεί η ΑΕΚ θα έπρεπε να ξεκινά ως 5ος και, δηλαδή, να είναι η 2η ομάδα που θα προκριθεί στο Eurocup της επόμενης περιόδους. Αντ’ αυτού, το Μαρούσι κρατά τη θέση και το εισιτήριο για την Ευρώπη (όχι ότι ο ένας ή ο άλλος θα μπορούν να παίξουν Ευρώπη του χρόνου με βάση την τιμωρία του ο ένας και τα οικονομικά του ο άλλος), εισιτήριο που αντί για τον Κολοσσό, ίσως το πάρει η Καβάλα.

Απ’ την άλλη πλευρά, ο ΕΣΑΚΕ εξαρχής λειτούργησε χωρίς λογική. Δεν γίνεται να έχεις προγραμματίσει ματς πλέι οφς ενώ ακόμη δεν έχεις επικυρώσει τη βαθμολογία (γιατί το ματς του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι είχε προγραμματιστεί για Πέμπτη, όπως για Πέμπτη είχε προγραμματιστεί και η επικύρωση). Οπότε, τώρα που δεν θα έπρεπε να γίνουν πλέι οφς, τι θα μπορούσε να πει ο ΕΣΑΚΕ στον Ομπράντοβιτς την ώρα που ο Παναθηναϊκός έκανε ζέσταμα για το ματς; «Πηγαίνετε σπίτια σας, δεν ξεκινούν τα πλέι οφς;». Γελοιότητες.

Στην Α1 υπάρχουν και δύο ομάδες πρώτης γραμμής, που παίζουν Ευρώπη και θα πρέπει να έχουν πρόγραμμα, προγραμματισμό και οργάνωση. Όταν, όμως, όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν σαν κακογραμμένο ανέκδοτο, αυτά που είδαμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα.

Δηλαδή, εν ολίγοις, με απόφαση του αθλητικού δικαστή μάθαμε ποια ομάδα θα πέσει και ποια θα μείνει (ενώ όλες οι παραβάσεις που οδήγησαν στην απόφαση ήταν γνωστές από την αρχή της χρονιάς), με αυθαίρετη απόφαση των ομάδων και χωρίς καμία λογική εξήγηση από τη βαθμολογία και την κατάσταση αυτή τη στιγμή μάθαμε και ποια θα είναι τα ζευγάρια των πλέι οφς, οπότε το ερώτημα που δημιουργείται είναι ένα: γιατί μας έτρεχαν 7 μήνες τώρα με την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αφού αυτή τελικά δεν μέτρησε σχεδόν σε τίποτα;

Η ξευτίλα που ξεκίνησε πέρσι με τη μη λήξη του πρωταθλήματος λόγω της διακοπής των τελικών, ολοκληρώνεται φέτος με την… κατάταξη των ομάδων μετά από συμφωνία των εμπλεκομένων. Αλήθεια, πόσο πιο κάτω μπορεί να πέσει αυτή η Α1; Έχει κάποιο νόημα να γίνει και του χρόνου πρωτάθλημα;

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 88-60

Ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε με το Περιστέρι, που μπόρεσε να μείνει ανταγωνιστικό μόλις στα πρώτα 9 λεπτά του ματς. Το σκορ ήταν 17-15 πριν την τελευταία φάση του πρώτου δεκαλέπτου, αλλά γρήγορα ο Παναθηναϊκός πάτησε το πόδι στο γκάζι και χάθηκε στον ορίζοντα.

Μετρώντας και το τρίποντο του Φώτση στην εκπνοή του δεκαλέπτου μετά από ολιγωρία του Περιστερίου (είχε φάουλ να δώσει) ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα 17-6 ως το 34-21 τους 15ου λεπτού για να καθαρίσει ουσιαστικά το θέμα της νίκης. Μετά το Περιστέρι παραδόθηκε, οι «πράσινοι» συνέχισαν χωρίς να χαλαρώσουν πάρα πολύ, δοκίμασαν αρκετά πράγματα ενόψει φάιναλ φορ και ανέβαζαν τη διαφορά ως και το τέλος.

Κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (40-30), έδωσαν περισσότερες ασίστ (20-16), ενώ αυτό που πρέπει να χαροποίησε περισσότερο τον Ομπράντοβιτς σε ένα τόσο χαλαρό παιχνίδι είναι τα μόλις 8 λάθη που έκανε ο Παναθηναϊκός στο ματς (3 στο πρώτο δεκάλεπτο). Ο Παναθηναϊκός σούταρε αρκετά καλά από κοντά (58% στα δίποντα), εκμεταλλεύτηκε τους ψηλούς του και τους ανοιχτούς διαδρόμους, ενώ σούταρε καλά (41%) και από το τρίποντο.

Σε ατομικό επίπεδο έπαιξαν και οι 12 του Ομπράντοβιτς από 10 (Βουγιούκας) ως 22 (Καλάθης) λεπτά, σκόραραν και οι δώδεκα από 2 (Τέπιτς) ως 15 (Φώτσης) πόντους, ενώ Καλάθης, Φώτσης και Διαμαντίδης ήταν πιο ορεξάτοι, μαζί με τον Νίκολας. Για το Περιστέρι ο Σκοτ και ο Λούμπι ήταν οι καλύτεροι με τον Παπανικολάου να ακολουθεί.

Επόμενο ματς το Σάββατο, με τη σειρά να τελειώνει εκεί αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *