Home / NBA / Δύο σειρές θανατηφόρες και οι Σπερς στο όριο!

Δύο σειρές θανατηφόρες και οι Σπερς στο όριο!

Όλες πλην μίας οι σειρές των «16» στα πλέι οφς του NBA έχουν πλέον ολοκληρωθεί και είναι γνωστά τα 3 από τα 4 ζευγάρια των προημιτελικών, ή ημιτελικών Περιφέρειας αν προτιμάτε. Ίσως το μόνο ζευγάρι που έχει ξεκάθαρο φαβορί είναι εκείνο ανάμεσα στους Σικάγο Μπουλς και τους Ατλάντα Χοκς, οι οποίοι, πάντως, παίζουν πάρα πολύ καλά στα πλέι οφς.

Τα άλλα δύο ζευγάρια θα μπορούσαν κάλλιστα να συνθέτουν και τους τελικούς Ανατολής και Δύσης και σίγουρα θα μας κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο. Λος Άντζελες Λέικερς εναντίον Ντάλας Μάβερικς και Μπόστον Σέλτικς εναντίον Μαϊάμι Χιτ σε δύο απίστευτες σειρές στις οποίες φιγουράρουν μια εικοσάδα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου NBA! Τέσσερις ομάδες που όταν ξεκίνησε η σεζόν είχαν ξεκάθαρο στόχο τον τίτλο και σε κανένα σημείο δεν το έκρυψαν. Τέσσερις ομάδες που τις χωρίζουν ελάχιστα, καθώς έκαναν και οι τέσσερις 56-58 νίκες φέτος περνώντας από θεαματικές αλλά και κάποιες δύσκολες στιγμές μέσα στη σεζόν.

Το φινάλε της χρονιάς!

Το μοναδικό ζευγάρι που δεν έχει κριθεί ακόμα είναι το δεύτερο της Δύσης. Εκεί, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ περιμένουν το νικητή του ζευγαριού Σαν Αντόνιο Σπερς-Μέμφις Γκρίζλις, που είναι ακόμα ανοιχτό, με τους Γκρίζλις να είναι μπροστά με 2-3. Το 6ο ματς γίνεται τα ξημερώματα του Σαββάτου και οι Σπερς καλούνται να δείξουν ότι έχουν τις αντοχές, τα κουράγια και (το κλασσικό) την καρδιά του πρωταθλητή για να μείνουν ζωντανοί και να γυρίσουν τη σειρά για 7ο ματς στην έδρα τους. Αν τα καταφέρουν, αυτή θα είναι η πρώτη σειρά φέτος που θα πάει σε 7ο παιχνίδι.

Πάντως, η στατιστική είναι με τους Σπερς, καθώς από το 2003 που εισήχθη στα πλέι οφς του NBA το best-of-7 (δηλαδή στις 4 νίκες) σε όλες τις φάσεις, κάθε χρόνο μια τουλάχιστον σειρά έχει πάει σε 7 ματς. Δηλαδή και στα 8 χρόνια ως τώρα που υπάρχει αυτός ο τρόπος διεξαγωγής πλέι οφς έχουμε δει 7ο αγώνα στην πρώτη φάση. Αν οι Γκρίζλις κερδίσουν, το στατιστικό σερί θα σπάσει.

Απ’ την άλλη, η ιστορία… δεν είναι με τους Σπερς, καθώς από τις 200 περίπου σειρές που έχουν πάει στο 3-1, μόλις 8 από τις ομάδες που έχαναν έχουν καταφέρει να κερδίσουν τελικά τη σειρά, δηλαδή μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 4%.

Ως τώρα η σειρά είναι απίστευτα οριακή, εκτός από το δεύτερο ημίχρονο στο 4ο παιχνίδι, όπου οι Γκρίζλις κυριάρχησαν. Οι Σπερς μετά ανασκουμπώθηκαν και κέρδισαν το 1ο ματς που έπαιξαν με την πλάτη στον τοίχο, αν και μάλλον οι οπαδοί τους εκείνο το βράδυ έχασαν… 10 χρόνια από τη ζωή τους μέχρι να κερδίσει η ομάδα τους.

Οι Σπερς έχαναν με 3 πόντους 45 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και οι Γκρίζλις είχαν την μπάλα. Μετά τη χαμένη επίθεση, οι Σπερς έβγαλαν υποδειγματικό αιφνιδιασμό μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων και μείωσαν σε 90-91. Ο Ράντολφ έβαλε τεράστιο καλάθι 14 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ντάνκαν και Τζινόμπιλι έβγαλαν απίστευτη φάση για το 92-93 με 10 δευτερόλεπτα για τη λήξη, ο Ράντολφ έβαλε 2/2 βολές και στα τελευταία 9 δευτερόλεπτα ο Τζινόμπιλι πρέπει να έβαλε το πιο δύσκολο καλάθι της καριέρας του, πέραν κάθε λογικής. Το σουτ μέτρησε αρχικά για 3 πόντους, αλλά οι διαιτητές είδαν το instant replay και αποφάσισαν (σωστά) ότι η άκρη της μύτης του ενός ποδιού του Αργεντινού ακουμπούσε στη γραμμή!

Οπότε δίποντο και 2.2 δευτερόλεπτα για το τέλος με το ματς στο 94-95. Ο Ράντολφ είχε άλλες 2/2 βολές και με 1/7 για τη λήξη ο Γκάρι Νιλ πήρε την μπάλα στα 8,5 μέτρα και σηκώθηκε ψυχρά για να στείλει το ματς στην παράταση!

Εκεί οι Σπερς είχαν την ψυχολογία και πήραν τη νίκη με 110-103. Βλέποντας το ματς η σκέψη που έμενε στο μυαλό ήταν ότι οι Σπερς αρνούνταν να πεθάνουν όσες «μαχαιριές» κι αν πετύχαιναν οι Γκρίζλις. Δείτε το αδιανόητο φινάλε, ένα από τα καλύτερα που θα δείτε ποτέ σε αγώνα μπάσκετ:

Και τώρα οι δυο τους!

Οι Ντάλας Μάβερικς επιβεβαίωσαν αυτό που λέγαμε εξαρχής στο AoB για τη σειρά τους με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ήλεγξαν όλους τους αγώνες εκτός από ένα δεκάλεπτο και πήραν την πρόκριση με 4-2.

Στο 6ο και τελευταίο ματς της σειράς οι Μάβερικς έκαναν αυτό που δεν μπόρεσαν στο 4ο παιχνίδι. Δηλαδή, ήλεγξαν όλο τον αγώνα και όχι μόνο τα τρία πρώτα δωδεκάλεπτα. Πίσω από έναν εξωγήινο Ντιρκ Νοβίτσκι, που φέτος κάθε σχεδόν φορά που σουτάρει… γράφει, οι Μάβερικς κέρδισαν με 96-103. Ο Γερμανός είχε 33 πόντους, 11 ριμπάουντ και 4 ασίστ με 11/16 δίποντα και 11/11 βολές στον αγώνα σμπαραλιάζοντας την άμυνα των Μπλέιζερς και δείχνοντας πόσο πολύ «το θέλει» φέτος!

Η διαφορά με άλλες χρονιές είναι η σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στη ρακέτα Τσάντλερ, Χέιγουντ, Μάριον, τα τρίποντα του Στογιάκοβιτς και, βεβαίως, οι σταθερές αξίες των Κιντ και Τέρι.

Η κόντρα με τους Λέικερς του Κόμπι μοιάζει με τιτανομαχία, καθώς μπορεί το Λ.Α. να έχει το πλεονέκτημα στην έδρα, αλλά οι ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά και αμφότερες έχουν την ποιότητα για να πάρουν το πρωτάθλημα.

Μιας και ο λόγος στους Λέικερς, οι φίλοι της ομάδας δέχτηκαν… ισχυρό πλήγμα την Παρασκευή, όταν άκουσαν ξανά από τα χείλη του Φιλ Τζάκσον ότι τελείωσε μαζί τους. Ο Τζάκσον ρωτήθηκε αν μπορεί να μεταπειστεί και να επιστρέψει στον πάγκο των Λέικερς του χρόνου, αν ίσως πειστεί εφόσον γίνει λοκ άουτ και η χρονιά είναι κουτσουρεμένη (και άρα πιο ξεκούραστη για τον ίδιο), αλλά απάντησε ξερά με ένα ωμό «Όχι». Ο ίδιος ο Τζάκσον επιμένει ότι δεν έχει τελειώσει απλώς με τους Λέικερς, αλλά και με την προπονητική εν γένει, αλλά τα… έχουμε ξανακούσει αυτά. Ίσως σε 1-2 χρόνια ξεκουραστεί και πειστεί να καθίσει σε κάποιον άλλο πάγκο. Πάντως, αυτή τη στιγμή ίσως γράφει και τις τελευταίες σελίδες της απίστευτα πλούσιας καριέρας του.


Η μάχη της χρονιάς

Χιτ ή Σέλτικς; Μαϊάμι ή Βοστόνη; Η τριάδα του Ράιλι ή η πεντάδα του Ρίβερς; Όχι, δεν μπερδεύτηκα, ο Σπέλστρα είναι προπονητής στους Χιτ, αλλά η τριάδα… είναι του Ράιλι. Αυτός τους έπεισε, αυτός τους έφερε, αυτός τους χρεώνεται.

Από την αρχή της χρονιάς αυτό είναι το ζευγάρι που είχαν… ονειρευτεί όλοι να δουν. Μπορούν οι φρέσκοι, νέοι και αλαζόνες Χιτ να κερδίσουν τους παλιούς, έμπειρους και αλαζόνες Σέλτικς; Στα μπόνους έχουν και το πλεονέκτημα έδρας, αλλά μάλλον λίγο θα μετρήσει αυτό.

Οι Χιτ μπαίνουν στη σειρά μετά το 4-1 επί των Σίξερς σε μια σειρά που την πήραν άνετα, αλλά λίγο πιο δύσκολα απ’ όσο ίσως θα περίμεναν, καθώς μόλις ένα ματς κρίθηκε με διψήφια διαφορά πόντων.

Απ’ την άλλη, οι Σέλτικς πέρασαν πολύ εύκολα τους Νικς με 4-0 και έδειξαν ότι φέτος δεν… παίζουν, ούτε αστειεύονται για να αρχίσουν από τον πρώτο γύρο τα 4-3, αγαπημένη τους συνήθεια τα τελευταία χρόνια.

Η σειρά ξεκινά το βράδυ της Κυριακής και δύσκολα κάποιος θα τολμήσει να επιλέξει νικητή, αν και με το μαχαίρι στο λαιμό θα προτιμούσα τους Σέλτικς, καθώς δεν ξέρω κατά πόσο είναι έτοιμοι φέτος για τίτλο οι Χιτ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *