Home / Α1 / Το Μαρούσι των θαυμάτων! Στο σουτ ο Παναθηναϊκός!

Το Μαρούσι των θαυμάτων! Στο σουτ ο Παναθηναϊκός!

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι αγώνες του Σαββάτου, πρώτοι για τους προημιτελικούς της Α1, εκτός από το ματς Περιστερίου-Παναθηναϊκού που είδε τους «πρασίνους» να κερδίζουν στην παράταση με 72-74 με τρίποντο στην τελευταία επίθεση για να πάρουν την πρόκριση με 2-0 στη σειρά. Στο Αλεξάνδρειο το Μαρούσι ήταν καταπληκτικό και κέρδισε πολύ εύκολα τον απογοητευτικό Άρη με 72-86, για να του σπάσει την έδρα.

Ο ΠΑΟΚ στην Πυλαία κέρδισε πολύ δύσκολα με 65-61 τη μαχητική Καβάλα, ενώ στο μόνο ματς της ημέρας που δεν είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις, ο Ολυμπιακός διέλυσε τον Κολοσσό Ρόδου με 90-55, ξεσπώντας μετά το 15ο λεπτό.

 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 72-74παρ. (67-67καν. αγ.)
Σκορ σειράς: 0-2

Δυσκολεύτηκε πολύ ο Παναθηναϊκός για να κερδίσει το Περιστέρι και να κάνει το 2-0 στη σειρά παίρνοντας την πρόκριση για την επόμενη φάση των πλέι οφς. Μετά το ματς, ο Ομπράντοβιτς έβγαζε αφρούς από το στόμα και καπνούς από τ’ αυτιά, έχοντας απίστευτα νεύρα με τους παίκτες του, αλλά… μεταξύ μας μια χαρά του έκατσε ο αγώνας.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι ομάδες θέλουν κάτι για να τις κρατά σε εγρήγορση πριν τα φάιναλ φορ και αυτή η… ψευδοκρίση του έκατσε γάντι του Παναθηναϊκού. Το Περιστέρι πάλεψε σκληρά, οι «πράσινοι» παίκτες είχαν το μυαλό τους στη Βαρκελώνη, το ματς κερδήθηκε οριακά και λόγω περισσότερο της κλάσης 1-2 παικτών για τον Παναθηναϊκό και ο Ομπράντοβιτς… έδωσε ρεσιτάλ. Πλέον, θα έχει και τη δικαιολογία μέσα στην εβδομάδα για να κρατήσει τους παίκτες του στην τσίτα, αφού του έδωσαν το δικαίωμα με την εμφάνισή τους στον αγώνα.

«Συγχαρητήρια στο Περιστέρι για την πολύ καλή εμφάνιση. ‘Συγχαρητήρια’ και στους παίκτες μου για τα τελευταία δύο λεπτά της κανονικής περιόδου και για τη νίκη. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι τόσο αδιάφορος. Πρέπει να βρεις έξτρα κίνητρο για να είσαι τόσο αδιάφορος. Αυτό ήταν σήμερα ο Παναθηναϊκός. Δεν μπορώ να καταλάβω κάποιους παίκτες που δεν έχουν πάει ποτέ σε Final Four κι αν θα έχουν ποτέ άλλη ευκαιρία. Πρέπει να κουνήσουν λίγο το κεφάλι τους να δουν αν έχει κάτι μέσα. Κάποιων έχει, κάποιων δεν έχει», είπε ο Σέρβος «χώνοντας» απίστευτα στους παίκτες του.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλά στο ματς, προηγήθηκε με 18-31, αλλά μετά… εξαφανίστηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα επόμενα 25 λεπτά του αγώνα ο Παναθηναϊκός έβαλε 36 πόντους όλους κι όλους. Το Περιστέρι δεν μπήκε για να βγάλει την υποχρέωση, οι δηλώσεις περί μάχης για τον κόσμο του ήταν αληθείς και πούλησε ακριβά το τομάρι του.

Με 11-0 είχε πλησιάσει σε 29-31 και ο Ομπράντοβιτς είχε… τρελαθεί με τους παίκτες του. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός έμεινε και πίσω στο σκορ, καθώς το 38-45 έγινε 51-49, ενώ στο τέλος του ματς ο Παναθηναϊκός έχανε με 67-62 και αν δεν ήταν ο Μπατίστ, θα είχε χάσει. Ο Αμερικανός είχε 5 πόντους στο τελευταίο ενάμισι λεπτό και οδήγησε το ματς στην παράταση.

Εκεί το παιχνίδι κρίθηκε με ένα σερί 0-7 του Παναθηναϊκού, που έκανε το 70-67 με τρίποντο του Διαμαντίδη 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος 70-74 για να πάρει την πρόκριση.

Στατιστικά ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στα ριμπάουντ (29-47), αλλά ήταν χειρότερος σε ασίστ (17-15) και λάθη (12-15), με τους παίκτες του να σουτάρουν χωρίς λόγο 7/29 τρίποντα, την ώρα που είχαν 56% στα δίποντα. Για το Περιστέρι ο Βρκιτς είχε 20 πόντους με 5/8 τρίποντα και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Σκοτ είχε 18 πόντους και ο Β. Μάντζαρης 12 πόντους, αλλά οι δυο τους είχαν 4/16 τρίποντα.

Για τον Παναθηναϊκό ο Μπατίστ ήταν μακράν ο καλύτερος με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Τσαρτσαρής είχε 13 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Διαμαντίδης 9 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

ΑΡΗΣ – ΜΑΡΟΥΣΙ 72-86
Σκορ σειράς: 0-1

Δεν κατάλαβε από πού του ήρθε ο Άρης, που έχασε το πρώτο ματς των πλέι οφς, δείχνοντας πλήρως ανέτοιμος για να αντιμετωπίσει τη σειρά. Το κλίμα ιλαρότητας και ευθυμίας που υπήρχε όλη την περασμένη εβδομάδα με τις μετεγγραφές τις ομάδας, οι δηλώσεις περί Ευρωλίγκας και ΠΑΟΚ αποδείχτηκαν πρώιμες, καθώς το Μαρούσι δεν πήγε στη Θεσσαλονίκη για τουρισμό.

Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή είδαν την ευκαιρία για νίκη και εξέθεσαν πλήρως τον Άρη, που φέτος δεν μπορεί να πείσει κανέναν, καθώς από αγώνα σε αγώνα, αλλά και από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο έχει τρομερά σκαμπανεβάσματα. Έτσι, με πρωτεργάτες τους Γκαγκαλούδη, Μπάγκαριτς και Κογιαντίνοβιτς και τους Χαριτόπουλο, Μπάσντεν να ακολουθούν, το Μαρούσι στο δεύτερο ημίχρονο έκανε ουσιαστικά περίπατο.

Το ματς ήταν κλειστό στο πρώτο μέρος, με τον Άρη να έχει μικρό προβάδισμα, αλλά να μην πείθει ότι μπορεί να πάρει διαφορά και να ελέγξει τον αγώνα. Στο πρώτο δεκάλεπτο το σκορ πήγε αρκετά ψηλά, με τον Άρη να κερδίζει 25-22, αλλά στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. Το Μαρούσι κράτησε σε όλο το ματς ιδιαίτερα καλή την επίθεσή του, έβγαλε πολύ ωραία plays, αλλά εκμεταλλεύτηκε κιόλας την πολύ κακή άμυνα του Άρη.

Έτσι, όταν οι φιλοξενούμενοι βελτίωσαν την άμυνά τους και έλεγξαν τα ριμπάουντ το ματς γύρισε πολύ εύκολα. Ήδη πριν πάμε στο ημίχρονο το Μαρούσι είχε πάρει προβάδισμα με 40-42, αλλά στο δεύτερο μέρος ανέβασε τη διαφορά πολύ και από το 23ο λεπτό ως και την εκπνοή, ο Άρης μόνο μια φορά βρέθηκε στο -5 (72-77) και όλη την υπόλοιπη ώρα το ματς ήταν πάνω από τους 6 πόντους.

Οι φιλοξενούμενοι το ήλεγχαν πολύ εύκολα, σκόραραν χωρίς πρόβλημα, καθώς ο Άρης έπαιζε άμυνα με τα μάτια. Η νοοτροπία που έδειξαν οι παίκτες του Άρη είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για αγώνα πλέι οφς. Η νωθρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το Μαρούσι στην άμυνα φαίνεται από το 72% που είχε το Μαρούσι στα δίποντα (28/39), τις 20 ασίστ (13 ο Άρης) και το γεγονός ότι, παρότι γηπεδούχος, ο Άρης σε όλο το δεύτερο ημίχρονο δεν μπόρεσε να κάνει ένα ξέσπασμα και να γυρίσει το ματς για να το παλέψει.

Έχασε πολύ εύκολα, παραδόθηκε σχεδόν αμαχητί, με τον Κώστα Σλούκα να είναι ο μόνος που ξέφυγε από τη μετριότητα με 18 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ καλούτσικος ήταν και ο Ταπούτος. Απ’ την άλλη, ο Μπάγκαριτς με 9/11 δίποντα και 6 ριμπάουντ, ο Χαριτόπουλος με 5/7 εντός παιδιάς, ο Κογιαντίνοβιτς με 6/8 δίποντα, 5 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ο Γκαγκαλούδης με γεμάτο παιχνίδι και ο Μπάσντεν, έκαναν το παιχνίδι τους χωρίς να δυσκολευτούν να πάρουν τη νίκη.

Η σειρά πάει στον Άγιο Θωμά και αν ο Άρης δεν ανέβει κατά πολύ παρουσιάζοντας τελείως διαφορετικό πρόσωπο, τότε θα αποχαιρετήσει πρόωρα τα φετινά πλέι οφς, καθώς παίζοντας όπως έπαιξε το Σάββατο δεν έχει τύχη.

ΠΑΟΚ – ΚΑΒΑΛΑ 65-61
Σκορ σειράς: 1-0

Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε σοβαρός και μπόρεσε να κερδίσει την Καβάλα σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι, στο οποίο οι γηπεδούχοι επικράτησαν εκμεταλλευόμενοι την ευστοχία τους κοντά στο καλάθι. Το ματς ήταν κλειστό και η Καβάλα πάλεψε ως το τέλος, αλλά μάλλον προσέγγισε λάθος το ματς.

Παρά την κυριαρχία του Σίμονς στη ρακέτα, η Καβάλα έπαιξε πολύ από το τρίποντο σε λάθος ώρες, το οποίο και της κόστισε αρκετά. Μπήκε καλύτερα στο ματς, προηγήθηκε με 7-15 και 13-20 για να δει τον ΠΑΟΚ να προσπερνά με 9-0. Το ματς ήταν ντέρμπι σε όλο το πρώτο ημίχρονο, το οποίο έκλεισε με το σκορ στο 32-31, ενώ καμία ομάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε στην τρίτη περίοδο, παρότι ο ΠΑΟΚ έφτασε στο +5. Η Καβάλα μπόρεσε να ισοφαρίσει σε 45-45 στο 29ο λεπτό, ενώ στο 32ο ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά με 51-48 για να τρέξει τότε ένα σερί 6-0 ως το 57-48 που τον έφερε για πρώτη φορά μακριά από την αντίπαλό του.

Κι όμως, με τον Μάρσαλ να έχει κρυώσει από το πρόβλημα με φάουλ που τον κράτησε στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ κόλλησε στο σκορ και η Καβάλα μέσα σε ένα λεπτό με κολλητά τρίποντα μπόρεσε να μειώσει σε 58-57. Εκεί που πάλευε για το προσπέρασμα ο Σίμονς αστόχησε, ο Κοστόφ έκανε λάθος και ο ΠΑΟΚ πήγε στο 62-57 και πήρε τη νίκη.

Το ματς ήταν οριακό, καθώς τις δύο ομάδες δεν χώρισε σχεδόν τίποτα, ριμπάουντ (35-35), ασίστ (8-11), λάθη (12-14). Ο ΠΑΟΚ είχε 66% στα δίποντα, και δεν πλήρωσε τα 2/19 τρίποντα που είχε, ενώ, αντίθετα, στα κρίσιμα η Καβάλα δεν βρήκε τους Παλάσιο, Σίμονς και πλήρωσε τα άστοχα τρίποντα, παρότι συνολικά είχε καλύτερο ποσοστό (32% με 8/25).

Καλύτερος του ΠΑΟΚ ήταν ο Ντόζιερ με 20 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Κρίστμας με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ. Γεμάτο ματς έκανε και ο Γκεσέφσκι. Απ’ την άλλη, ο ΜακΊντος ήταν πολύ καλός, ο Σίμονς κυριάρχησε στις ρακέτες με 12 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ άστοχοι ήταν ο Παλάσιο και ο Καραποστόλου.

Η σειρά δεν δείχνει ξεκάθαρη και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσέξει πολύ στην Καβάλα, αν δεν θέλει το άγχος ενός 3ου αγώνα πάνω του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 90-55
Σκορ σειράς: 1-0

Περίπατο έκανε ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ με τον Κολοσσό. Το ματς κρίθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό από το 16ο λεπτό και μετά να ανεβάζει στροφές και να καταπίνει τον αντίπαλό του. Ο Κολοσσός μπήκε καλά στο ματς, αλλά στην πρώτη… υπόνοια του Ολυμπιακού ότι θα γκαζώσει, παραδόθηκε άνευ όρων.

Το ματς ήταν κλειστό στο πρώτο δεκάλεπτο με τον Κολοσσό να προηγείται αρκετές φορές και να κλείνει την περίοδο με 19-18. Κάπως έτσι κύλησε ο αγώνας με μέτριο θέαμα και μπάσκετ ως το 16ο λεπτό και το 30-27 του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα 24 λεπτά του ματς ο Ολυμπιακός έκανε επιμέρους σκορ 60-28, κερδίζοντας με επιμέρους 32 πόντους στο διάστημα αυτό.

Με το που πάτησε ο Ολυμπιακός το πόδι στο γκάζι φάνηκε και η διαφορά των δύο ομάδων, με τον Κολοσσό να κολλά στην επίθεση και το σκορ να πηγαίνει στο 36-28 και το 44-31. Μέχρι το 26ο λεπτό το σκορ είχε πάει πάνω από τους 20 πόντους (60-39), ενώ 10 λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Κέσελι πήγαινε τη διαφορά στους 32 πόντους για πρώτη φορά (80-48).

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 28 ασίστ (8 ο Κολοσσός), τα ριμπάουντ ήταν 37-20, τα λάθη 12-18 και τα κλεψίματα 9-3, με τον Ολυμπιακό να σουτάρει με 51% στα δίποντα, 48% στα τρίποντα και 87% στις βολές, την ώρα που ο Κολοσσός είχε 8/17 από τη γραμμή των φάουλ.

Ο Γιώργος Πρίντεζης έμεινε εκτός δωδεκάδας, παρότι το ματς προσφερόταν για να «γνωριστεί» με τους συμπαίκτες του αγωνιστικά, ενώ έπαιξαν και οι 12 που είχε ο Ίβκοβιτς στη διάθεσή του, κανείς περισσότερα από 25 λεπτά (Τεόντοσιτς). Ο Ολυμπιακός είχε 9 παίκτες που σκόραραν από 7 ως 15 πόντους, ενώ για τον Κολοσσό ο Χαρίσης ήταν καλούτσικος με 11 πόντους και ο Τσάμης με 8.

Επόμενο ματς την Τετάρτη στη Ρόδο και ο Κολοσσός θα πρέπει να παρουσιάσει τελείως διαφορετικό πρόσωπο αν δεν θέλει να είναι και το τελευταίο του παιχνίδι στη σεζόν.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *