Home / Α1 / «Ζωντανός» ο Άρης, ξεμπέρδεψαν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός!

«Ζωντανός» ο Άρης, ξεμπέρδεψαν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός!

Ο Άρης έδειξε ψυχή, πάθος και μαγκιά στην Αθήνα, όπου κέρδισε καθαρά το Μαρούσι με 51-62 σε έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από την απόλυτη κυριαρχία των φιλοξενούμενων. Ο ΠΑΟΚ πέρασε από την Καβάλα με 62-64 και επιστρέφει στην τετράδα της Α1 μετά από 11 χρόνια, καθώς τελευταία φορά που είχε μπει στους τελευταίους 4 ήταν το 1999-2000.

Τέλος, ο Ολυμπιακός πέρασε άνετα από τη Ρόδο, κέρδισε τον Κολοσσό με 67-83, είδε τον Πρίντεζη να φορά ξανά την «ερυθρόλευκη» φανέλα μετά από σχεδόν δυο χρόνια, ενώ μετά το ματς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον πάγκο του Κολοσσού.

Έτσι, οι τρεις από τους τέσσερις της τετράδας είναι γνωστοί, όπως και το ένα ζευγάρι. Ο Παναθηναϊκός θα αναμετρηθεί με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός περιμένει το νικητή του τελευταίου αγώνα Άρης-Μαρούσι (Σάββατο) για να μάθει το δικό του αντίπαλο.

Μέσα σε όλα, η ΕΡΤ και πάλι έδειξε πού… έχει γραμμένο το μπάσκετ, δείχνοντας μόνο ένα από τα τρία παιχνίδια, παρότι οι ώρες επέτρεπαν για τηλεοπτική κάλυψη τουλάχιστον δύο και η κρατική έχει 7 συχνότητες, άρα… άπλετο χώρο για να δείξει όλα τα ματς. Όσον αφορά τις ώρες που επιλέγει ο ΕΣΑΚΕ να γίνονται οι αγώνες τις καθημερινές, εδώ δεν υπάρχει σωτηρία προφανώς…

 

ΜΑΡΟΥΣΙ – ΑΡΗΣ 51-62
σκορ σειράς: 1-1

Το Age of Basketball βρέθηκε στον Άγιο Θωμά για να παρακολουθήσει το δεύτερο ματς της σειράς του Άρη με το Μαρούσι. Το γήπεδο ήταν μισοάδειο, λόγω ημέρας και ώρας διεξαγωγής του αγώνα πιθανότατα, ενώ από την αρχή φαινόταν ότι ο Άρης είχε κατέβει αποφασισμένος στην Αθήνα.

Οι «κίτρινοι» από το… ζέσταμα ήταν παθιασμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους και αυτό «βγήκε» στα 40 λεπτά του αγώνα. Μετά από ένα αρχικό μούδιασμα και το 8-0 του Αμαρουσίου στο ξεκίνημα, ο Άρης πήρε τα ηνία του ματς και τα κράτησε ως το τέλος. Το ματς ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ ντέρμπι, καθώς οι «κίτρινοι» είχαν τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια και, εκμεταλλευόμενοι την απίστευτα σκληρή και εξοντωτική άμυνά τους, δεν κινδύνευσαν.

Η άμυνα του Άρη ήταν όντως εξοντωτική και δεν άφηνε περιθώρια στην επίθεση του Αμαρουσίου να βρει ελεύθερο σουτ ή ανοιχτό διάδρομο προς το καλάθι. Σε 6 λεπτά στην πρώτη περίοδο μετά το 8-0 το Μαρούσι έβαλε μόλις 1 πόντο, ενώ με δυσκολία έφτασε τους 22 πόντους στο ημίχρονο και τους 33 στο 30ο λεπτό. Λογικό ήταν να μην μπορέσει να απειλήσει σκοράροντας σχεδόν ένα πόντο κάθε λεπτό και ο Άρης είχε ήδη χτίσει διαφορά νίκης από τη δεύτερη περίοδο.

Το 9-14 έγινε 22-31 στο ημίχρονο και η διαφορά έμεινε στις παρυφές των 10 πόντων ως το τέλος του ματς. Ακόμη και στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, όταν το Μαρούσι έκανε προσπάθεια να πλησιάσει, η άμυνα του Άρη το ανάγκαζε σε τραβηγμένες ενέργειες, ενώ τότε μίλησε ο Χρήστος Ταπούτος που με 5 καθοριστικούς πόντους έβαλε την «ταφόπλακα» στα όνειρα του Αμαρουσίου για το 2-0 στη σειρά.

Οι γηπεδούχοι έκαναν 20 λάθη έναντι μόλις 12 του Άρη, ενώ λόγω της καλής άμυνας των «κιτρίνων» δεν μπορούσαν να τροφοδοτούν όπως θα ήθελαν τον Μπάγκαριτς με αποτέλεσμα να σουτάρουν 25 δίποντα και 26 τρίποντα στο ματς. Ο Μπάγκαριτς ήταν πολύ καλός αλλά δεν τροφοδοτήθηκε σωστά (μόλις 7 σουτ εντός παιδιάς), ενώ καλός ήταν και ο Κογιαντίνοβιτς με τον Χαριτόπουλο. Κατά τα άλλα οι Σούμπτερ και Μπάσντεν ήταν κάκιστοι και αυτό δυσκόλεψε πολύ την επίθεση του Αμαρουσίου.

Ο Ταπούτος ήταν πολύ καλός για τον Άρη, ενώ και ο Χαραλαμπίδης με τον Σλούκα βοήθησαν πολύ. Μπάβτσιτς και Κασίροφ έχασαν κατά κράτος τις μάχες με τον Μπάγκαριτς, αλλά αυτό δεν κόστισε στον Άρη, καθώς η αμυντική του λειτουργία ήταν πολύ καλή.

Έτσι, η σειρά πάει ξανά στο Αλεξάνδρειο και ο Άρης θα έχει την ευκαιρία να κάνει το 2-1 και να παλέψει μετά για το εισιτήριο που οδηγεί στην Ευρωλίγκα.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 67-83
σκορ σειράς: 0-2

Ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση επί του Κολοσσού σε έναν αγώνα αρκετά χαλαρό, από τον οποίο αξίζουν περισσότερο τα… πέριξ. Όπως η επανεμφάνιση του Γιώργου Πρίντεζη με την «ερυθρόλευκη» φανέλα ή η ανακοίνωση του Σφαιρόπουλου ότι αποχωρεί από τον Κολοσσό.

Ο Πρίντεζης έπαιξε για πρώτη φορά με τον Ολυμπιακό μετά από σχεδόν δυο χρόνια, αγωνίστηκε 11 λεπτά και είχε 6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο με 2/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο και 2/5 βολές. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να παίξει περισσότερο στον αγώνα (το ματς προσφερόταν άλλωστε), αλλά ο Ίβκοβιτς περίμενε ως το 28ο λεπτό για να τον περάσει για πρώτη φορά στο παρκέ. Ο Πρίντεζης λογικά θέλει χρόνο και για να «ξεπιαστεί» από τους μήνες απραξίας, αλλά και για να «βρεθεί» ξανά με τους συμπαίκτες του, όμως έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο). Το γεγονός ότι έχει ξαναπαίξει με αρκετούς από τους συμπαίκτες του και ήταν μέλος του Ολυμπιακού ξανά προστίθεται στα θετικά που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί πιο εύκολα απ’ ότι ένας άλλος παίκτης την περίοδο αυτή.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά το ματς είπε: «Πριν από λίγο αποχαιρέτησα τους παίκτες και το σταφ του Κολοσσού. Ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι με την ομάδα. Για μένα η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια απ’ όλους ήταν πολύ μεγάλη και ανέδειξε τον Κολοσσό σε ομάδα παράδειγμα για όλες τις ομάδες της περιφέρειας». Ο Κολοσσός όντως ήταν ομάδα-στολίδι για την Α1 αυτή την τριετία, με τους καλύτερους οπαδούς στο πρωτάθλημα, μια έδρα που δεν είχε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, αλλά τώρα γυρίζει σελίδα. Και η επόμενη ίσως είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς στο βάθος διαφαίνεται διοικητική αστάθεια.

Στον αγώνα ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο ξεκίνημα, μετά το 3-2 έτρεξε ένα 6-26 μέσα σε 9 λεπτά για να πάει τη διαφορά στους 19 πόντους, αλλά μετά χαλάρωσε και το ματς κύλησε χωρίς… συγκινήσεις. Βέβαια, πέραν της χαλάρωσης ρόλο έπαιξε και η καλή άμυνα του Κολοσσού, που με τη ζώνη που επέλεξε στη δεύτερη περίοδο έτρεξε ένα 10-0 μέχρι να σαλπίσει ο Παπαλουκάς το έναυσμα για το 0-9 του Ολυμπιακού που αποκατέστησε τις ισορροπίες.

Στο δεύτερο μέρος η διαφορά έπεσε ως και το -11 για τον Κολοσσό, αλλά μετά το 29ο λεπτό έμεινε πάνω από τους 15 πόντους. Στα σημεία που πρέπει να κρατήσουμε από το παιχνίδι είναι η εμφάνιση του Στιβ Πάνος, ο οποίος έδειξε ξανά ότι έχει πολύ καλά στοιχεία και αν προσεχτεί θα μπορέσει να ανέβει επίπεδο και ίσως να χτυπήσει μέχρι και την πόρτα της εθνικής.

Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός είδε ξανά ένα τεράστιο κενό στο «3», όπου Παπανικολάου και Κέσελι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, κάτι, βεβαίως, που είναι γνωστό από την αρχή της χρονιάς. Επίσης, ο Γλυνιαδάκης δεν μπόρεσε να σταθεί καλά στο «5» και αυτό σίγουρα προβληματίζει ενόψει των αγώνων με τον Παναθηναϊκό, ιδίως αν ο Μάριτς ως τότε έχει βρει τη θέση του στο ροτέισον της ομάδας.

Τέλος, ο ερχομός του Πρίντεζη κάνει τον Ολυμπιακό ιδιαίτερα απειλητικό στο «4», καθώς και αυτός και ο Μαυροκεφαλίδης έχουν μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα και μπορούν να ξεκολλάνε επιθετικά την ομάδα τους.

ΚΑΒΑΛΑ – ΠΑΟΚ 62-64
σκορ σειράς: 0-2

Ο ΠΑΟΚ πήρε το διπλό στην Καβάλα και έκανε το πρώτο βήμα για την έξοδο στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Το ματς ήταν κλειστό και κρίθηκε στις λεπτομέρειες στο τέλος. Ο «δικέφαλος» θα αντιμετωπίσει τώρα στα ημιτελικά τον Παναθηναϊκό κυνηγώντας την Ευρωλίγκα, στην οποία και θα προκριθεί αν κερδίσει είτε τη σειρά με τον Παναθηναϊκό, είτε τους μικρούς τελικούς (εκτός κι αν ο Άρης ή το Μαρούσι προκριθεί από τον Ολυμπιακό).

Η Καβάλα κυριάρχησε στα ριμπάουντ, κυρίως λόγω Σίμονς, κερδίζοντας 40-29 το συγκεκριμένο τομέα, αλλά ήταν πολύ πιο άστοχη στα τρίποντα, στις βολές, ενώ έκανε και περισσότερα λάθη (18-12) και μοίρασε πολύ λιγότερες ασίστ (6-12). Έτσι, το ματς ήταν ισορροπημένο και καμία ομάδα δεν μπορούσε να επιβάλει το ρυθμό της και να καθαρίσει τον αντίπαλό της.

Από την αρχή είχαμε πολλές εναλλαγές, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 4-7 για να πάει η Καβάλα στο 17-9 προς το τέλος της 1ης περιόδου. Όμως, γρήγορα ο ΠΑΟΚ μπόρεσε και ανέτρεψε την κατάσταση, για το 20-21, με το ματς να πηγαίνει στο 35-34 στο ημίχρονο. Τα πράγματα συνέχισαν να είναι οριακά και στην 3η περίοδο, όπου καμία ομάδα δεν μπόρεσε να προηγηθεί με περισσότερους από 4 πόντους, με το σκορ στο 30ο λεπτό να είναι 51-53.

Νευρική και με σκληρές άμυνες ήταν η τελευταία περίοδος, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται 51-56 και 56-60 αλλά την Καβάλα να ισοφαρίζει στο 35ο λεπτό σε 60-60. Μετά από περισσότερα από 3 λεπτά χωρίς πόντο στον αγώνα, Παλάσιο και Μάρσαλ έγραψαν το 61-62. Ο Παλάσιο είχε και πάλι 1/2 βολές στο τελευταίο λεπτό για να ισοφαρίσει, ενώ ο Στίγκερς με 14 δευτερόλεπτα για το τέλος έκανε με 2 βολές το 62-64.

Η Καβάλα είχε την τελευταία επίθεση, αλλά ο Γιόροβιτς δέχτηκε τάπα από τον Ντόζιερ και ο Καραποστόλου αστόχησε στο τρίποντο που δοκίμασε στη συνέχεια και το ματς τελείωσε με τον ΠΑΟΚ νικητή.

Ο Ντόζιερ ήταν ο καλύτερος του ΠΑΟΚ με τον Γκεσέφσκι να ακολουθεί σε απόδοση και τον Δέδα να βοηθά πολύ. Άστοχος ήταν ο Μάρσαλ (6/18), ενώ στα ρηχά έμειναν οι Κρίστμας, Μπούλγιαν. Ο Παλάσιο έδωσε μια ακόμα μεγάλη παράσταση με τη φανέλα της Καβάλας, την τελευταία (για φέτος τουλάχιστον), ενώ και ο Σίμονς ήταν ισχυρή παρουσία στη ρακέτα.

Η χρονιά κλείνει για την Καβάλα, σίγουρα επιτυχημένα, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του έναν τεράστιο στόχο να κατακτήσει, αυτόν της Ευρωλίγκας.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *