Home / Α1 / Δεν αξίζει καν τον κόπο…

Δεν αξίζει καν τον κόπο…

Ξεκίνησαν οι ημιτελικοί της Α1 με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να διασύρουν τους αντιπάλους τους στα πρώτα ματς, θέτοντας εύγλωττα το ερώτημα αν αξίζει να γίνονται οι ημιτελικοί ή μήπως πρέπει να προχωρήσουμε κατευθείαν σε… μεγάλο και μικρό τελικό. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 43 πόντους τον ΠΑΟΚ, 95-52, ενώ λίγο νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με 32 πόντους τον Άρη, 95-63.

Αμφότεροι οι αγώνες είχαν τελειώσει από το πρώτο δεκάλεπτο, δείχνοντας πόσο αδιάφοροι ήταν οι φιλοξενούμενοι που μόνο την ιστορία τους δεν τίμησαν στα πρώτα ματς των σειρών. Οι «αιώνιοι» έκαναν το 1-0 και εμείς ελπίζουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη να δούμε έστω την υπόνοια κόντρας από τους δύο γηπεδούχους. ΠΑΟΚ και Άρης δεν έχουν δικαιολογία για την εμφάνιση που έκαναν, καθώς όσοι κι αν λείπουν (Ταπούτος, Σλούκας, Μάρσαλ, Δέδας) δεν νοείται να χάνεις 20 πόντους στο δεκάλεπτο. Αυτό δείχνει μόνο αδιαφορία, καθώς αν ήταν αλλιώς θα πάλευαν λίγο τα ματς στο ξεκίνημά τους.

Εφόσον, λοιπόν, οι μεν βαριούνται, εφόσον οι δε κάνουν πιο δυνατές προπονήσεις απ’ ότι είναι οι αγώνες, ας τελειώσουν στα χαρτιά οι δυο σειρές να πάμε στους τελικούς, μιας και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα ημιτελικά.

 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ 95-63

Αν δεν ήταν οι κίτρινες φανέλες στο παρκέ του ΣΕΦ να περιφέρονται επί 40 λεπτά θα νομίζαμε ότι ο Άρης δεν κατέβηκε στην Αθήνα για να παίξει. Ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε αντίσταση ούτε για 5 λεπτά στο ματς, με το σκορ να είναι 15-4 στο τρίλεπτο και τον Άρη να τα έχει παρατήσει ήδη. Τρία συνεχόμενα τρίποντα από Τεόντοσιτς (2) και Γκόρντον έκαναν τον Άρη να σηκώσει τα χέρια ψηλά… 37 λεπτά πριν τη λήξη του ματς φέρνοντας τον Ολυμπιακό σε διψήφια διαφορά.

Ως το 10ο λεπτό οι «κίτρινοι» δεν βλέπονταν, είχαν μόλις 1 ασίστ, ο Ολυμπιακός έπαιζε διαστημικό μπάσκετ έχοντας βάλει 30 πόντους και το ματς ήταν στο 30-10, με τον Τεόντοσιτς να έχει τρελά κέφια. Η άμυνα του Ολυμπιακού είχε ήδη αρχίσει να χαλαρώνει, ενώ η επίθεσή του άντεξε σε υψηλούς ρυθμούς άλλο ένα δεκάλεπτο για να γίνει το σκορ στο ημίχρονο 54-26. Ο Ολυμπιακός είχε 19/33 σουτ εντός παιδιάς στο πρώτο μέρος, ξεκινώντας με 6/7 το ματς, την ώρα που ο Άρης είχε 10/33 ξεκινώντας με 4/17. Ο Ολυμπιακός είχε ήδη 15 ασίστ από το πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Άρης μόλις 5.

Το ματς είχε ήδη κριθεί, οι δυο ομάδες χαλάρωσαν και το παιχνίδι έγινε χειρότερο κι από φιλικό στο δεύτερο ημίχρονο με τον Άρη να βρίσκει το δρόμο προς το καλάθι, αφού η άμυνα του Ολυμπιακού δεν… πολυενδιαφερόταν πλέον. Το ματς κύλησε χωρίς συγκινήσεις με τον Άρη να μην μπορεί ούτε έτσι να περιορίσει τη διαφορά, αφού κανείς από την ομάδα του Σούμποτιτς δεν είχε καν στοιχειώδη διάθεση για να σώσει τα προσχήματα.

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό η επιστροφή του Σπανούλη (έπαιξε 22 λεπτά), στα αρνητικά το γεγονός ότι 4 μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου στο γήπεδο (σε ματς με τον Άρη) πήγαν 1.500 άτομα. Εντάξει, η Πέμπτη και η ώρα του αγώνα είναι δικαιολογία (ο ΕΣΑΚΕ επιμένει στην… πετυχημένη λογική του), αλλά 1.500 είναι πολύ λίγοι.

Τελικά ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς με 63% στα δίποντα και 42% στα τρίποντα, ενώ ο Άρης είχε 39% στα δίποντα (21/54) και 30% στα τρίποντα, με τις ασίστ να είναι 27-11 και τα λάθη 11-16.

Από τους «ερυθρόλευκους» έπαιξαν όλοι τουλάχιστον 8,5 λεπτά (Πρίντεζης) και κανείς πάνω από 22 (Σπανούλης), με τη χρησιμοποίηση του Πρίντεζη να γεννάει ερωτήματα καθώς σε τόσο εύκολο ματς θα μπορούσε να έπαιζε περισσότερο για να βρεθεί με τους συμπαίκτες του. Ο Τεόντοσιτς είχε πολλά κέφια με 20 πόντους, ο Παπαλουκάς επίσης, ενώ Μπουρούσης και Έρτσεγκ ήταν αρκετά καλοί. Γενικά, σκόραραν όλοι οι «ερυθρόλευκοι».

Απ’ τον Άρη ουσιαστικά δεν διασώθηκε κανείς, καθώς ο Κασίροφ που ήταν ο πιο ορεξάτος ήταν στο παρκέ όταν χτίστηκε η διαφορά. Κασίροφ και Κινγκ είχαν λίγη διάθεση, ενώ ο Σούμποτιτς χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του. Ο Βεργίνης αρχίζει να ξεπιάνεται, έκανε κάποιες καλές οργανωτικά κινήσεις, δείχνοντας το ταλέντο του, αλλά είναι ακόμα διστακτικός.

Επόμενο ραντεβού το Σάββατο στο Αλεξάνδρειο και ας ελπίσουμε να δούμε και λίγο… επίσημο μπάσκετ. Όχι κι άλλη προπόνηση.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ 95-52

Ο Παναθηναϊκός ήθελε να κάνει φιέστα στο ΟΑΚΑ, αλλά το όλο θέμα ήταν εντελώς γλυκανάλατο, καθώς οι «πράσινοι» δεν είχαν ιδιαίτερη διάθεση για πολλά πολλά, ενώ και ο ΠΑΟΚ φρόντισε να είναι αόρατος, οπότε μετά από 2 ώρες… προπόνησης κανείς δεν είχε κέφια για γύρους θριάμβου και «όλε».

Η αρχή ήταν φαντασμαγορική με λάβαρα από Βαρκελώνη και λέιζερ (θα τα δείτε σε βίντεο από το Age of Basketball), με Διαμαντίδη στα λάβαρα, με τον κόσμο (5.000-6.000) να έχει κέφια και με τον ΠΑΟΚ να… παρασύρεται από το γενικότερο κλίμα. Οι παίκτες του Μαρκόπουλου δεν μπορούσαν να σκοράρουν με τίποτα στο πρώτο μέρος. Κάτι η άμυνα του Παναθηναϊκού, κάτι η απουσία του Μάρσαλ, κάτι η «άντε να τελειώνουμε να πάμε στη Θεσσαλονίκη» λογική που είδαμε, και το ματς έγειρε από το ξεκίνημα.

Όταν αποκαταστάθηκε ένα μικρό πρόβλημα στο ταμπλό του γηπέδου, ο Παναθηναϊκός πάτησε πόδι στο γκάζι και ο ΠΑΟΚ απλά δεν ενδιαφέρθηκε να παλέψει ούτε στο ελάχιστο. Το 4-7 στου 3ου λεπτού έγινε 20-7 με 16-0 και το ματς τελείωσε εκεί. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 26-11, στο 34-13 για το +21 και ο ΠΑΟΚ είχε 16 πόντους στα πρώτα 17 λεπτά του ματς (51-16) με τον Μαρκόπουλο να έχει βάλει πιτσιρικάδες από την αρχή σχεδόν. Τελικά ημίχρονο στο 55-23 και ήδη οι «πράσινοι» σκέφτονταν την… αποθεραπεία μετά τον αγώνα.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός σούταρε με 57% εντός παιδιάς και ο ΠΑΟΚ με 33%, ενώ στα ριμπάουντ ο ΠΑΟΚ έπαιρνε μόλις το 43% αυτών στη ρακέτα του και το 18% στη ρακέτα του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε χαλαρός στο 3ο δεκάλεπτο με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να τρέξει ένα 2-12, δείχνοντας διάθεση, αλλά μάλλον… το πλήρωσε ακριβά. Χωρίς σταθερή επιθετική απειλή και με τους περιφερειακούς του να ασφυκτιούν από την «πράσινη» άμυνα ο Παναθηναϊκός πήγε από το 60-37 στο 76-39 με δικό του σερί 16-2. Μετά το θέμα ήταν αν οι «πράσινοι» θα φτάσουν τους 100 και αν η διαφορά θα αγγίξει τους 50 πόντους. Η διαφορά έφτασε ως τους 44 (93-49) και ο Παναθηναϊκός σταμάτησε στους 95 (95-52) με το ματς να τελειώνει με το τρόπαιο της Ευρωλίγκας να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στις εξέδρες.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικός σε καμία στατιστική κατηγορία με τα ριμπάουντ να είναι στο διαστημικό 40-18, τις ασίστ 22-12 και τα λάθη 14-24. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε με 64% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα, ενώ ο ΠΑΟΚ με 45% στα δίποντα και 29% στα τρίποντα.

Ο Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του από 11 (Βουγιούκας) ως 19,5 λεπτά (Νίκολας, Τσαρτσαρής), ενώ σκόραραν και οι 12. Πιο κεφάτος ο Καλάθης, που ήταν πολύ καλός, ενώ και ο Σάτο είχε κέφια. Ο Μάριτς φαινόταν να κάνει την πλάκα του στη ρακέτα, ενώ και ο Τέπιτς έδειξε διάθεση. Απ’ την άλλη, λίγο… ξενέρωτη ήταν η φιέστα, καθώς στο τέλος ήταν εμφανές ότι οι παίκτες δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη και το όλο θέμα τελείωσε σε 2 λεπτά. Για τον ΠΑΟΚ καλύτερος ήταν ο Καλλές, ενώ ο Γιαννακίδης σκόραρε πιο πολύ απ’ όλους, με αρκετά λάθη όμως.

Επόμενο ραντεβού το Σάββατο στην Πυλαία, με τον ΠΑΟΚ να πρέπει τουλάχιστον να φανεί ανταγωνιστικός, αν και πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάτι καλό στη σειρά, δηλαδή να πάρει μια νίκη γοήτρου, ιδίως χωρίς τους Μάρσαλ, Δέδα.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *