Home / Α1 / Επιτέλους… τέλος τα αστεία!

Επιτέλους… τέλος τα αστεία!

Ολοκληρώθηκαν οι δύο ημιτελικές σειρές με τους «αιώνιους» να κάνουν πολύ εύκολα το 3-0 έκαστος και από Πέμπτη επιτέλους θα δούμε λίγο μπάσκετ με ενδιαφέρον. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 105-65 στο ΟΑΚΑ, ενώ λίγο μετά ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Άρη με 87-64 για να κλείσει η πιο αδιάφορη φάση του πρωταθλήματος.

Πλέον, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός για τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή και ΠΑΟΚ-Άρης για την 3η θέση και τη (σίγουρη) έξοδο στα προκριματικά της Ευρωλίγκας. Οι σαραντάρες και η νοοτροπία φιλικού μας τελείωσαν. Τώρα… θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.

 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ 105-65

Ούτε την «υποχρέωση» δεν είχε διάθεση να βγάλει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν πραγματικά άθλιος στο δεύτερο ημίχρονο του 3ου αγώνα, για να χάσει με 40 πόντους από τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» μπήκαν χαλαρά στο ματς, έπαιξαν μπάσκετ καλό για 5 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο, έσβησαν πλήρως τις μηχανές μετά, για να τα ακούσουν από τον Ομπράντοβιτς και να παίξουν καλύτερα στην επανάληψη, από την οποία, όμως, «απουσίασε» ο ΠΑΟΚ.

Το 41-27 σε τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα της επανάληψης, όπου ο Παναθηναϊκός έβαλε 64 πόντους και δέχτηκε 38 για να φτάσει στο 105-65. Η αρχή ήταν χλιαρή με τον Παναθηναϊκό να χάνει με 9-14 ύστερα από 6 λεπτά και να μοιάζει ότι δεν έχει καθόλου όρεξη. Κάπου εκεί… τελείωσε το ματς με τον Παναθηναϊκό να τρέχει ένα τρομερό 21-2 ως το νταμπλ σκορ του 32-16 και τον ΠΑΟΚ να παραδίδεται αμαχητί.

Στο διάστημα αυτό οι «πράσινοι» είχαν πολύ καλή επιθετική λειτουργία, ως το 11 λεπτό του ματς έμειναν αλάνθαστοι, ο Σάτο είχε όρεξη, ο Μάριτς έκανε την πλάκα του στη ρακέτα, ο Νίκολας πέτυχε συνεχόμενα σουτ και ο ΠΑΟΚ δεν άντεξε να σταθεί όρθιος. Μετά το 32-16 του 14ου λεπτού η ποιότητα του αγώνα έπεσε πάρα πολύ και το ματς έγινε ιδιαίτερα κουραστικό ως το ημίχρονο με μέτριες επιθέσεις, νωθρότητα και κακό μπάσκετ και από τις δύο πλευρές.

Ήδη από τα μισά της δεύτερης περιόδου όλοι φαινόταν να ήξεραν το νικητή κι έτσι το ματς απλά κυλούσε ως το ημίχρονο (41-27). Η πιο σημαντική φάση του ημιχρόνου ήταν ο τραυματισμός του Στράτου Περπέρογλου στο 18ο λεπτό. Παίζοντας άμυνα ο Περπέρογλου έπεσε άτσαλα στο παρκέ και χτύπησε στον ώμο για να αποχωρήσει σφαδάζοντας από το γήπεδο 3-4 λεπτά αργότερα διακομιζόμενος στο νοσοκομείο για εξετάσεις (που έδειξαν ότι δεν έπαθε εξάρθρωση).

Ο Παναθηναïκός έμοιαζε να έχει το μυαλό του στον παίκτη του, ο ΠΑΟΚ μείωσε σε 36-27 αλλά το τρίποντο του Καϊμακόγλου έφερε το ματς στο 41-27 στην ανάπαυλα. Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο είχε περισσότερη όρεξη, έτρεξε το ματς, ο ΠΑΟΚ δεν είχε καμία διάθεση ούτε για στοιχειώδη άμυνα, με αποτέλεσμα να διασυρθεί, με τη διαφορά να ανεβαίνει άρα πολύ.

Οι «πράσινοι» έβγαζαν συνεχώς επιθέσεις σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα, αφού η άμυνα του ΠΑΟΚ έμοιαζε με… 5 «νεκρά σημεία» στο παρκέ. Έτσι, ο Παναθηναϊκός έβαλε 28 πόντους στην 3η περίοδο και 36 στην 4η για να ξεπεράσει τους 100, βάζοντας καλάθι κατά μέσο όρο κάθε 37 δευτερόλεπτα στο ημίχρονο (συμπεριλαμβανομένου και των επιθέσεων του ΠΑΟΚ!).

Η στατιστική, όπως άλλωστε δείχνει και το τελικό σκορ, είναι εξωφρενική με τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί σε ριμπάουντ (25-21), ασίστ (32-15), λάθη (8-21), κλεψίματα (10-4) και τάπες (5-0), με τα ποσοστά ευστοχία να έχουν τεράστια διαφορά: οι «πράσινοι» σούταραν με 73% στα δίποντα (30/41) και 56% στα τρίποντα (9/16) με τα αντίστοιχα ποσοστά του ΠΑΟΚ να είναι 39% και 45%.

Από τον Παναθηναϊκό σκόραραν οι 11 από τους 12 που έπαιξαν (δεν πρόλαβε μόνο ο Περπέρογλου που τραυματίστηκε), με τον Μάριτς να έχει 13 πόντους και 5 ριμπάουντ, τον Καϊμακόγλου να είναι πολύ καλός (12π. 5ρ. 4ασ.), όπως και τον Καλάθη, ενώ και οι Τέπιτς, Σάτο, Μπατίστ, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής είχαν πολλή όρεξη.

Απ’ την άλλη, ο Κρίστμας, με τον Ντόζιερ και τον Μπούλγιαν προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, με τον Μαρκόπουλο να περιμένει τον Μάρσαλ την Τετάρτη στην Ελλάδα. Φαντάζεστε πριν από 10 χρόνια ομάδα να έδινε άδεια στον καλύτερό της παίκτη και 1ο σκόρερ της στα ημιτελικά του πρωταθλήματος; Σημεία των καιρών…


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ 87-64

Το όλο θέμα έμοιαζε με… φιλικό προετοιμασίας, ιδίως από τη στιγμή που από Θεσσαλονίκη μεριά άρχισε να διοχετεύεται η φήμη ότι ο Σλούκας θα παίξει (για να προετοιμαστεί για τα ματς με τον ΠΑΟΚ) παρά τα όσα είχαν συμφωνήσει οι δύο ομάδες στην αρχή της χρονιάς. Τελικά, ο Σλούκας δεν έπαιξε, ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία όρεξη για μπάσκετ, ο Άρης είχε μισό ρόστερ προσπαθώντας να μη ρισκάρει το παραμικρό (Ταπούτος, Ουίντερς, Μπράουν, Σλούκας εκτός) και το ματς ήταν διαδικαστικό.

Μόνο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε όρεξη, μη σταματώντας να παίρνει τάιμ άουτ στην 4η περίοδο, προσπαθώντας να ξυπνήσει τους παίκτες του στο φινάλε, για να μη χαλαρώσουν ενόψει τελικών. Ο Άρης είχε όρεξη, πάλεψε περισσότερο από τα δύο προηγούμενα ματς, αλλά άντεξε να ακολουθήσει για ένα μόλις ημίχρονο.

Το ματς ήταν κλειστό και η διάθεση ανύπαρκτη στο ξεκίνημα, με τον Ολυμπιακό να φτάνει στο 19-15 στο δεκάλεπτο με τρίποντο του Κέσελι στο τέλος, ενώ ο Σούμποτιτς είδε τον Χατζηβρέττα να έχει πολλή όρεξη. Ο Χρυσικόπουλος έβγαλε ορισμένες θεαματικές φάσεις στο δεύτερο δεκάλεπτο, βοήθησε την ομάδα του να προσπεράσει με 22-25 στα μισά της περιόδου, αλλά ο Χαλπερίν οδήγησε τον Ολυμπιακό στο 31-25 με σερί 9-0. Ο Ίβκοβιτς δεν ήταν… χαρούμενος βλέποντας τον Ολυμπιακό στο 43-39 στο ημίχρονο και «έχωσε» τους παίκτες του να παίξουν άμυνα.

Αυτό απλοποίησε τα πράγματα, ο Ολυμπιακός έφτασε στο 52-43 με σωστές επιθετικές επιλογές, οι οποίες συνεχίστηκαν ως το 62-47, το 72-51 του 30ου λεπτού και του 76-51 λίγο αργότερα. Κάπου εκεί οι παίκτες των «ερυθρολεύκων» έσβησαν τις μηχανές και σταμάτησαν να ασχολούνται, για να βγάλουν τον προπονητή τους από τα ρούχα του, αφού το ματς έγινε μέσα σε 5 λεπτά 78-64 με τον Άρη να κάνει 2-13 σερί.

Τα συνεχόμενα τάιμ άουτ του Ίβκοβιτς έπιασαν τόπο, μιας και οι παίκτες της ομάδας του κράτησαν τον Άρη άποντο στο τελευταίο δίλεπτο για να επαναφέρουν τη διαφορά στους 23 πόντους σε 9-0 στο φινάλε.

Ο Ολυμπιακός είχε 42 ριμπάουντ (32 ο Άρης), 17 ασίστ (11 ο Άρης), 11 κλεψίματα (9 ο Άρης), με τα λάθη να είναι 15-15. Σούταρε λίγο καλύτερα στα δίποντα (49% έναντι 43%) και πολύ καλύτερα στα τρίποντα (43% έναντι 13%). Σκόραραν και οι 12, κανείς δεν έπαιξε πάνω από 24 λεπτά, ενώ Μπουρούσης, Χαλπερίν, Παπαλουκάς, Σπανούλης είχαν την μεγαλύτερη όρεξη. Τεόντοσιτς και Γκόρντον έμειναν προληπτικά εκτός.

Για τον Άρη Χατζηβρέττας, Κασίροφ, Μπάβτσιτς και Κουμπούρας είχαν όρεξη, με τους 3 πρώτους να είναι καλύτεροι.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *