Home / Α1 / Είναι ελεύθερη, και κρύα, κι αχαλίνωτη η πτώση…

Είναι ελεύθερη, και κρύα, κι αχαλίνωτη η πτώση…

Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2009

Από τη μια μέρα στην άλλη, ξεκινώντας από τη συνέντευξη του Λάζαρου Παπαδόπουλου στον δικό μας άνθρωπο, το θέμα της ΑΕΚ πήρε μεγάλες διαστάσεις και χθες είχαμε μπαράζ ανακοινώσεων και εξελίξεων. Κοιτώντας, όπως προσπαθούμε πάντα να κάνουμε, πίσω από τις λέξεις, προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε την αλήθεια, η οποία, πάντως, από όποια πλευρά και αν την κοιτάξεις, είναι μία ιστορία για γέλια και, πιο πολύ, για κλάματα.

Η ανακοίνωση που έβγαλε η ΑΕΚ σε απάντηση στον Παπαδόπουλο (αλλά και οι δηλώσεις του Νίκου Γεωργαντζόγλου, μέλους του ΔΣ της ΑΕΚ) ήταν επιεικώς αστείες. Ας εστιάσουμε στα σημεία που θίγει. Γράφει η ανακοίνωση: «Ο συνδικαλιστής […] σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο με την τσέπη του και το προσωπικό συμφέρον». Ας μας εξηγήσουν οι παράγοντες της ΑΕΚ τι προσωπικό οικονομικό όφελος θα έχει ο Παπαδόπουλος από αυτήν την ιστορία, και από πού θα το αποκομίσει, έτσι για να το καταλάβουμε και εμείς.

Η συνέχεια (όπως και τα λόγια του Γεωργαντζόγλου) που ανατρέχει στις ιστορικές επιτυχίες της ομάδας και στην ιστορική προσφορά της στο ελληνικό μπάσκετ, είναι δείγμα έλλειψης επαγγελματισμού. Δηλαδή, επειδή μία ομάδα έχει πετύχει πολλά στο παρελθόν και έχει σημαντική ιστορία, έχει εξασφαλίσει ασυλία για οποιαδήποτε παρατυπία διαπράττει επ’ άπειρον; Τι σχέση, αλήθεια, έχει η ιστορία της ΑΕΚ με τους απλήρωτους παίκτες; Κόβεται η ιστορία σε επιταγές για να δοθεί στους παίκτες στους οποίους οφείλονται χρήματα; Η ΑΕΚ κατέγραψε μια αληθινά ιστορική και λίαν σημαντική στιγμή το 1968, αλλά το 2009, ο αντίπαλός της στο Κύπελλο πέρασε χωρίς αγώνα!

Η ανακοίνωση λέει και άλλα… θεσπέσια, ρίχνει ευθύνες στην οικονομική κρίση (έχω την αίσθηση ότι τελικά η ύφεση ξέσπασε για να μπορούν πολιτικοί, κοινωνικοί και αθλητικοί παράγοντες στην Ελλάδα να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα) και επιτίθεται στον Παπαδόπουλο για… «την αναστάτωση που προκάλεσε στην επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων»! Αυτό μοιάζει πραγματικά με αντεπιχείρημα παιδιού δημοτικού. Αντί για να μιλούν για τη διέξοδο από τα οικονομικά προβλήματα μιας ομάδας, καταφεύγουν σε προσωπική επίθεση εναντίον του άλλου! Η αστεία αυτή πρόταση εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο ένα συμφέρον: την ένδειξη ότι οι παράγοντες της ΑΕΚ επιθυμούν να περπατήσουν δίπλα στον FIBA Europe (αυτός ξεκίνησε άλλωστε το θέμα εναντίον του Λάζου πριν από 2 χρόνια μαζί με τον γνωστό δημοσιογράφο) γιατί από αυτόν περιμένουν τη σωτηρία. Και όταν ο κύριος αυτός διαμεσολαβήσει και λύσει το πρόβλημα της ΑΕΚ, θα βγει πανηγυρικά να δηλώσει ότι έσωσε τον ιστορικό σύλλογο, χωρίς να αναφέρει το αν άξιζε πραγματικά να σωθεί.

Η τελευταία παράγραφος της επιστολής μιλά περί «έλλειψης σεβασμού προς τους ίδιους του συναδέλφους του» (μήπως οι κύριοι ξεχνούν γιατί ο Παπαδόπουλος έχει «μπει στη μπούκα» αυτά χρόνια; Μήπως ισχύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό;) και περί «βρώμικης υπόθεσης» (μάλλον κάποιοι τους παγίδευσαν, οπότε μείνετε συντονισμένοι για… νέο κύκλο Prison Break).

Αργότερα μες στην ημέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Καλαθοσφαιριστών, με επιστολή της, στράφηκε εναντίον της ΑΕΚ διατυπώνοντας το λογικό και, με άλλα λόγια αυτό που είπε ο Παπαδόπουλος: να μην επιτραπεί στην ΑΕΚ να αποκτήσει παίκτες, αφού «Η άρση της απαγόρευσης μεταγραφών θα άνοιγε την πόρτα σε ομάδες και παίκτες που δεν σέβονται τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να χρησιμοποιούν τα αστικά δικαστήρια ώστε να καθυστερούν τις αποφάσεις για χρόνια». Το βράδυ, η FIBA απέρριψε το αίτημα της ΕΟΚ για διακανονισμό και απαίτησε εξόφληση του χρέους για να δοθεί το δικαίωμα να χρησιμοποιηθούν οι ξένοι. Βέβαια, η ιστορία έχει και άλλα κεφάλαια.

Επιστρέφοντας στην ανακοίνωση της ΑΕΚ, οι άνθρωποι που την έγραψαν δεν είναι ανόητοι, ακριβώς το αντίθετο, είναι έξυπνοι και έχουν διαλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσουν, έχουν επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουν να βγουν από το αδιέξοδο. Αυτό, όμως, δεν τους επιτρέπει, σε καμία περίπτωση, και με καμία δικαιολογία, να υποτιμούν τη νοημοσύνη του Έλληνα φιλάθλου. Την «έλλειψη σεβασμού» την εμφανίζουν οι ίδιοι, αφού δε σέβονται το επίπεδο των Ελλήνων φιλάθλων, δε σέβονται την αληθινή αγάπη του οπαδού της ΑΕΚ, (που νιώθει τουλάχιστον αμήχανα πιεζόμενος ανάμεσα στο αυτονόητο και την πίεση των διοικούντων για να δείξει “αεκισμό”) δε σέβονται τους στοιχειώδεις νόμους και τους τύπους που θα έπρεπε να ακολουθεί ένας ευνομούμενος οργανισμός. Την ίδια ώρα τα εγχώρια όργανα, αντί να δώσουν το παράδειγμα, να εφαρμόσουν το νόμο και να επιβάλλουν την πρέπουσα τιμωρία, προσπαθούν να τον παρακάμψουν!

Η ΑΕΚ έχει περάσει πολλά και έχει προσφέρει πολλά για να την καταβαραθρώνουν ορισμένοι με αυτόν τον τρόπο. Είναι πραγματικά κρίμα, αλλά πλέον όλοι οι αντικειμενικοί αναγνωρίζουν το αυτονόητο: σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, σε αυτήν τη φάση, η ΑΕΚ δε θα έβρισκε θέση στην πρώτη κατηγορία. Έχει μείνει απροστάτευτη και κάθε μέρα εκτίθεται όλο και περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, ούτε οι ξένοι, ούτε οι Έλληνες παίκτες μπορούν να νιώθουν εξασφαλισμένοι. Τα ίδια ισχύουν και για το ελληνικό πρωτάθλημα, με τον κίνδυνο να ξεκινήσει, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, με μία ομάδα «στα πιτς» να είναι πλέον ορατός.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *