Home / Α1 / «Πράσινο» προβάδισμα με διπλό ρακέτας!

«Πράσινο» προβάδισμα με διπλό ρακέτας!

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το ΣΕΦ στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος κερδίζοντας με 70-75 τον Ολυμπιακό και κάνοντας το 0-1 στην τελική σειρά. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού φέτος εντός συνόρων, πρώτη στο πρωτάθλημα μετά από 31 συνεχόμενες νίκες και, προφανώς, πρώτη από τον Παναθηναϊκό φέτος. Η έδρα έσπασε και αν ο Ολυμπιακός θέλει τίτλο θα πρέπει να κερδίσει μέσα στο ΟΑΚΑ για να τον πάρει.

Το ματς δεν δρέπει δάφνες ποιότητας, οι δύο ομάδες έπαιξαν κακό μπάσκετ, με τον αγώνα να μοιάζει αγωνιστικά πολύ με τους τρεις προηγούμενους που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός. Άτυπος MVP της αναμέτρησης το Άλεκς Μάριτς που με την παρουσία του έκανε τη διαφορά στις δύο ρακέτες. Παίκτης-ορχήστρα ξανά ο Διαμαντίδης. Η συνέχεια θα δοθεί την Κυριακή και αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει, τότε θα είναι πάρα πολύ κοντά στον τίτλο και φέτος. Αν, αντιθέτως, ο Ολυμπιακός πάρει το διπλό, παίρνει ξανά στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας. Το καλό ήταν ότι δεν είχαμε έκτροπα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα αλλάξει αυτό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 70-75

Κακό ήταν το ματς στο ξεκίνημα με τις δύο ομάδες να κάνουν πολλά λάθη και να είναι ιδιαίτερα νευρικές. Στο 8-4 είχαν ήδη από 4 λάθη και το θέαμα ήταν μετριότατο. Ο Ολυμπιακός έφτασε τη διαφορά ως και τους 7 πόντους (11-4 με τρίποντο του Τεόντοσιτς), αλλά γρήγορα το ματς ισορρόπησε και πήγε στο 13-10. Όμως, γεγονός ήταν ότι ο Παναθηναϊκός προβληματιζόταν πολύ επιθετικά, είχε εγκλωβιστεί και δεν μπορούσε να εκτελέσει με καλές προϋποθέσεις, ενώ αντίθετα, ο Ολυμπιακός έφτανε με μεγάλη ευκολία μέσα στη ρακέτα και σκόραρε.

Έτσι, το σκορ πήγε στο 21-12 με τρίποντο ξανά του Τεόντοσιτς. Πριν το τέλος της περιόδου ο Ίβκοβιτς διαμαρτυρήθηκε σωστά για λάθος διαιτητών (σφύριξαν λήξη επίθεσης του Ολυμπιακού, ενώ η μπάλα είχε βρει στεφάνι), αλλά το… παράκανε ωρυόμενος επί 2 λεπτά και τελικά χρεώθηκε με τεχνική ποινή.

Με Διαμαντίδη και Μάριτς στο παρκέ ο Παναθηναϊκός άρχισε να γυρνά το ματς. Ο Μάριτς ήταν εκπληκτικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, έβγαζε άμυνες, έκανε τάπες και τελείωνε σωστά στην επίθεση, ο παίκτης, δηλαδή, που ξέραμε από πέρσι. Έτσι, πολύ γρήγορα ο Παναθηναϊκός (σε 6 περίπου λεπτά) ισοφάρισε με σερί 11-2 σε 23-23 και ανάγκασε τον Ίβκοβιτς να αποσύρει τον Παπαλουκά, που ήταν κακός και δυσκόλευε την επίθεση της ομάδας του.

Με καλές ενέργειες του Σπανούλη (οργανωτικά) ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 29-23, αλλά πλέον είχε χάσει τον έλεγχο του αγώνα, ο Παναθηναϊκός πλησίασε σε 30-27 με τις δύο ομάδες να έχουν 17 λάθη (8-9), ισοφάρισε σε 30-30 και πήρε το πρώτο προβάδισμά του στο ματς στο 30-32. Το ημίχρονο έληξε με 35-34 για τον Ολυμπιακό με 3/3 βολές του Τεόντοσιτς, αλλά το δεύτερο μέρος ήταν διαφορετική υπόθεση.

Ως τότε οι δύο ομάδες είχαν αρκετές στατιστικές διαφορά, εκτός από τα λάθη, που ήταν 9-9. Στα ριμπάουντ ο Ολυμπιακός είχε κυριαρχήσει έχοντας 16 με 7 επιθετικά, ενώ οι «πράσινοι» είχαν 14 με 2 επιθετικά. Στα δίποντα ο Ολυμπιακός είχε πέσει (κυρίως λόγω της παρουσίας του Μάριτς στη ρακέτα) στα 9/24, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 13/22, αλλά και 0/3 τρίποντα.

Το δεύτερο μέρος

Ο Παναθηναϊκός από το ξεκίνημα της επανάληψης έλεγξε τον αγώνα, ο οποίος παρέμενε κακός ποιοτικά με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να κρατήσουν την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στους ψηλούς, η διαφορά πήγε στο +5 για τον Παναθηναϊκό, 43-48 και 47-52 για κάνει η ρακέτα του Παναθηναϊκού το 49-56, την ώρα που ο Ίβκοβιτς δεν μπορούσε να βρει τρόπο για να σταματήσει την «αιμορραγία» της ομάδας του κοντά στο καλάθι.

Μαυροκεφαλίδης και Πρίντεζης δεν μπορούσαν να σταματήσουν Μάριτς και Μπατίστ, ο Γλυνιαδάκης δεν πάτησε παρκέ, ο Μπουρούσης δεν μπορούσε μόνο τους και ο Παναθηναϊκός είχε μπει για τα καλά μπροστά ανατρέποντας την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Όλα αυτά παρότι ο Νίκολας έκανε πραγματικά άθλιο παιχνίδι, ενώ και ο Καλάθης δεν βοηθούσε ιδιαίτερα επιθετικά.

Το τρίποντο του Παπαλουκά έφερε το ματς στο 54-58 μετά το +7 του Παναθηναϊκού, ενώ αμέσως μετά ο Σπανούλης στον αιφνιδιασμό με καλάθι και φάουλ μείωσε στον πόντο (57-58). Η διαιτησία έκανε 2-3 μαζεμένα λάθη (λάθος στη χρονομέτρηση ξανά) με τελευταίο το μη καταλογισμό καθαρού φάουλ στον Τεόντοσιτς σε προσπάθεια για τρίποντο στο 63-68, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για πρώτη φορά επιθετικά στα φετινά ματς των δύο ομάδων και με προσωπικό 5-0 ισοφάρισε τον αγώνα σε 68-68.

Εκεί ο Παπαλουκάς έκλεψε την μπάλα… με το πόδι, οι διαιτητές δεν το είδαν, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να προσπεράσει, αλλά ο Σπανούλης αστόχησε και στη συνέχει ο Φώτσης πέτυχε το καλάθι της βραδιάς, κάνοντας το 68-71. Ο Παπαλουκάς απάντησε γρήγορα (70-71), αλλά ο Ολυμπιακός, παρά την ευκαιρία που του έδωσε το άστοχο σουτ του Νίκολας, συνέχισε να έχει κακές επιλογές (όπως έκανε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο) και δύο άστοχα «σκοτωμένα» σουτ του Τεόντοσιτς τον καταδίκασαν. Οι βολές του Διαμαντίδη στο τέλος έκριναν το ματς και έγραψαν το 0-1 στη σειρά, πηγαίνοντας την μπίλια στο πράσινο.

Απολογισμός του αγώνα

Όσο πρόβλημα είχε ο Παναθηναϊκός επιθετικά στο πρώτο μέρος, τόσο δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό στο δεύτερο. Οι «ερυθρόλευκοι» σε όλο το δεύτερο ημίχρονο σκόραραν σπασμωδικά και χωρίς την ευκολία του πρώτου μέρους, έκαναν λάθος επιθέσεις, εγκλωβίζονταν πολύ εύκολα, κάτι που ουσιαστικά είχε αρχίσει από το 21-12 και μετά.

Οι «πράσινοι» εξαφάνισαν τα «ερυθρόλευκα» pick ‘n’ roll στον δεύτερο ημίχρονο, έπαιξαν καταπληκτική άμυνα και δίκαια πήραν την πρώτη νίκη. Ο Ομπράντοβιτς για πρώτη φορά φέτος κέρδισε τη μάχη από τον Ίβκοβιτς, που δεν είχε απάντηση για τον Μάριτς και δεν χρησιμοποίησε τον Γλυνιαδάκη, ο οποίος του είχε δώσει δύναμη στο ματς πρωταθλήματος στο ΣΕΦ.

Η καλή άμυνα του Παναθηναϊκού φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός σούταρε άθλια στα δίποντα, 17/45 και μόλις 38%, αφού από το 18ο λεπτό και μετά δεν έβρισκε χώρο για ελεύθερο σουτ. Τα ριμπάουντ ισορρόπησαν στο δεύτερο ημίχρονο (33-38 τελικά), οι ασίστ ήταν 14-14 και τα λάθη 9-13 αλλά ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε περισσότερες επιθέσεις που έφταναν στο σουτ με αντίστοιχα καλές επιλογές.

Σε ατομικό επίπεδο

Ο Μπουρούσης είχε 14 πόντους και 7 ριμπάουντ και ήταν ο καλύτερος για τον Ολυμπιακό, ο Παπαλουκάς είχε 9 πόντους αλάνθαστος, αλλά μόλις 1 ασίστ και δεν μπόρεσε να ξεμπλοκάρει την ομάδα του, ενώ ο Γκόρντον ήταν αρκετά καλός. Ανύπαρκτος ξανά ο Κέσελι, κακός ο Χαλπερίν, κακός ο Παπανικολάου, κακός ο Έρτσεγκ, με τον Σπανούλη να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι εναντίον του Παναθηναϊκού φέτος, αλλά μέτριο για τα δικά του στάνταρ (12 πόντοι, αλάνθαστος με 4 ασίστ αλλά και με 4/12 σουτ), ενώ ο Τεόντοσιτς χάλασε πάρα πολλές επιθέσεις του Ολυμπιακού (4/13 σουτ, 4 λάθη).

Ο Μαυροκεφαλίδης κέρδισε μάχες με 8 πόντους και 8 ριμπάουντ, αλλά επίσης έχασε πάρα πολλές, ιδίως όταν έπρεπε να μαρκάρει τον Μπατίστ παίζοντας στο «5». Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός πλήρωσε αυτό που πληρώνει όλο το χρόνο, ότι δηλαδή δεν έχει σταθερή απειλή από την περιφέρεια και όταν ο Σπανούλης δεν είναι σε καλή μέρα βασίζεται σε παίκτες που δεν είναι σταθερά καλοί στην επίθεση. Το κενό στο «3» με τον ανύπαρκτο Κέσελι και τον άπειρο Παπανικολάου φάνηκε και πάλι, καθώς σε ένα ματς που ο Περπέρογλου δεν έπαιζε, ο Σάτο ήταν μέτριος, ο Νίκολας κακός και ο Καϊμακόγλου κάτω του μετρίου, ο Ολυμπιακός δεν πήρε τίποτα από τη θέση αυτή.

Για τους «πράσινους» ο Διαμαντίδης ήταν πάρα πολύ καλός με τον Ολυμπιακό να τον παίζει τελείως λάθος σε όλο το ματς (κάθε φορά που έκανε ντράιβ κανείς δεν τον μάρκαρε αλλά όλοι μάρκαραν την πάσα με αποτέλεσμα ο Διαμαντίδης μετά από 1-2 κακές πάσες να αρχίσει να τελειώνει τις φάσεις εύκολα μέσα από τη ρακέτα κι αυτός, που έμοιαζε άδεια). Είχε 21 πόντους, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 3 κλεψίματα με 7/13 σουτ.

Πάρα πολύ καλός και ο Μάριτς, που σε μόλις 10 λεπτά συμμετοχής είχε 14 πόντους με 6/6 δίποντα και 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ και 2 τάπες, ενώ και ο Μπατίστ έκανε καλή δουλειά στη ρακέτα (13 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ). Ο Φώτσης έβαλε το καλάθι της βραδιάς, ενώ απ’ την άλλη πλευρά ο Τσαρτσαρής ήταν αόρατος, ο Βουγιούκας δεν πήρε χρόνο, ο Καϊμακόγλου ήταν μέτριος, ο Νίκολας κάκιστος (2/12 σουτ και 4 λάθη).

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 35-34, 51-56, 70-75

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9 (1), Γκόρντον 7 (1), Σπανούλης 12 (1), Πρίντεζης 2, Μπουρούσης 14, Κέσελι, Μαυροκεφαλίδης 8, Χαλπερίν, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 14 (2).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 4, Μάριτς 14, Μπατίστ 13, Φώτσης 5 (1τρ. 5ρ.), Σάτο 4, Νίκολας 4, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 21 (1), Βουγιούκας 2, Καλάθης 6, Καϊμακόγλου.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *