Home / NBA / Οι Μάβερικς απέναντι στην «τρομερή τριάδα»!

Οι Μάβερικς απέναντι στην «τρομερή τριάδα»!

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (04:00) ξεκινούν οι τελικοί του NBA. Οι Ντάλας Μάβερικς θα κονταροχτυπηθούν με τους Μαϊάμι Χιτ του ΛεΜπρον Τζέιμς, του Ντουέιν Ουέιντ και του Κρις Μπος. Όμως, οι «Big Three» των Χιτ δεν είναι η πιο δύσκολη «τριάδα» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ντάλας στους τελικούς στην προσπάθειά του να πάρει τον τίτλο. Ποια είναι; Μα φυσικά τα 3 συνεχόμενα ματς εντός έδρας (3ο, 4ο, 5ο). Αυτός είναι ο πραγματικός άθλος για τις ομάδες με μειονέκτημα στους τελικούς.

 
Ο κανονισμός άλλαξε το 1985. Τότε το NBA, με τη λίγκα να γιγαντώνεται και όλο και περισσότερους δημοσιογράφους και τεχνικούς να απασχολούνται στους τελικούς, αποφάσισε να εισάγει το σύστημα 2-3-2 στους τελικούς (οι δύο δυάδες τα εντός της ομάδας με πλεονέκτημα) ώστε να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τα έξοδα μετακίνησης από τη μια πλευρά της χώρας στην άλλη για τους εκατοντάδες που εργάζονται γύρω από τους τελικούς.

Μέχρι τους τελικούς το σύστημα είναι 2-2-1-1-1 και η ομάδα με μειονέκτημα έδρας έχει κερδίσει το 33% των τελικών Περιφερειών από το 1985, δηλαδή 18 από τις 54 σειρές.

Όμως, με το 2-3-2 στους τελικούς η ομάδα με μειονέκτημα έδρας έχει κερδίσει το 23% των σειρών από το 1985, δηλαδή 6 από τις 26 σειρές. Μάλιστα, τα τελευταία 12 χρόνια μόνο δύο ομάδες έχουν καταφέρει να κερδίσουν και τα τρία μεσαία ματς των τελικών. Οι Ντιτρόιτ Πίστονς του 2004 και οι Μαϊάμι Χιτ του 2006. Αυτές είναι και οι μόνες δύο ομάδες με μειονέκτημα έδρας στους τελικούς τα τελευταία 12 χρόνια που έχουν κατακτήσει τον τίτλο.

Δηλαδή, για να μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι, το «τα τελευταία 12 χρόνια» σηματοδοτεί την αποχώρηση του Τζόρνταν από τους Μπουλς. Από τότε, δηλαδή, που το NBA έγινε… ίσο για όλους ξανά μόνο 2 ομάδες με μειονέκτημα έδρας στους τελικούς έχουν πάρει τίτλο.

Συνολικά από τα 3 μεσαία παιχνίδια:

2 ομάδες με μειονέκτημα έχουν κερδίσει μόνο το 3ο παιχνίδι
3 ομάδες με μειονέκτημα έχουν κερδίσει μόνο το 4ο παιχνίδι (και 1 πήρε τίτλο)
– Προφανώς καμία δεν έχει πάρει μόνο το 5ο (έχει τελειώσει η σειρά στο 4-0)
4 ομάδες έχουν κερδίσει το 3ο και το 4ο (και 2 πήραν τίτλο)
5 ομάδες έχουν κερδίσει το 3ο και το 5ο (1 πήρε τίτλο)
4 ομάδες έχουν κερδίσει το 4ο και το 5ο (καμία όμως τον τίτλο)
3 ομάδες έχουν κερδίσει και τα 3 ματς (οι 2 τον τίτλο)
6 ομάδες δεν κέρδισαν κανένα από τα 3 (καμία δεν πήρε τίτλο)

Πώς κέρδισαν τον τίτλο οι 6 ομάδες που τον πήραν με μειονέκτημα έδρας στους τελικούς από το 1985;

1985 Λος Άντζελες Λέικερς: Κέρδισαν τα 2ο (εκτός), 3ο, 5ο και 6ο (εκτός)
1993 Σικάγο Μπουλς: Κέρδισαν τα 1ο (εκτός), 2ο (εκτός), 4ο και 6ο (εκτός)
1995 Χιούστον Ρόκετς: Κέρδισαν τα 1ο (εκτός), 2ο (εκτός), 3ο και 4ο
1998 Σικάγο Μπουλς: Κέρδισαν τα 2ο (εκτός), 3ο, 4ο και 6ο (εκτός)
2004 Ντιτρόιτ Πίστονς: Κέρδισαν τα 1ο (εκτός), 3ο, 4ο, 5ο
2006 Μαϊάμι Χιτ: Κέρδισαν τα 3ο, 4ο, 5ο και 6ο (εκτός)

Η τελευταία ομάδα που κέρδισε ενώ είχε μειονέκτημα έδρας στους τελικούς ήταν οι Μαϊάμι Χιτ. Το έκαναν εναντίον των Ντάλας Μάβερικς κι ενώ έχαναν ήδη 2-0 στη σειρά κερδίζοντας 4 συνεχόμενα ματς.

Από τους τελικούς του 2006 οι Χιτ δεν έχουν ξανακερδίσει τους Μάβερικς. Μετρούν 10 συνεχόμενες ήττες, δύο σε κάθε σεζόν! Βέβαια, είχαν πάρει μαζεμένες τις… 4 που μετρούσαν περισσότερο.

Κατά μέσο όρο η ομάδα που παίρνει τον τίτλο στο NBA κάνει 6 εκτός έδρας νίκες στα πλέι οφς. Οι Μάβερικς έχασαν τα δύο πρώτα ματς εναντίον των Τρέιλ Μπλέιζερς και μετά έχουν 5 συνεχόμενες νίκες εκτός έδρας.

Απ’ την άλλη οι Χιτ έχουν 8/8 στα πλέι οφς στην έδρας τους, ενώ μετρούν 16-2 από τις 10 Μάρτη στο γήπεδό τους!

Ισχυρή έδρα εναντίον της καλύτερης ομάδας εκτός στους τελικούς. Πολύ πιθανό οι Μάβερικς να χρειαστούν 2 εκτός έδρας νίκες για τον τίτλο αν δεν καταφέρουν να πάρουν και τα τρία συνεχόμενα ματς στην έδρας του, κάτι που μόνο 2 από τις 26 ομάδες με μειονέκτημα έχουν καταφέρει στους τελικούς από το 1985.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *