Home / NBA / Fear of the Dirk!

Fear of the Dirk!

Όλα έμοιαζαν τέλεια για τους Μαϊάμι Χιτ στους τελικούς. Μετά από έναν αγώνα και 41 λεπτά στον δεύτερο το Μαϊάμι είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι: 1-0 και 15 πόντους προβάδισμα με 6 λεπτά να απομένουν στο δεύτερο τελικό. Ο Ντουέιν Ουέιντ είχε μόλις βάλει τρίποντο από τη γωνία, οι Ντάλας πήραν τάιμ άουτ, ο ΛεΜπρον και ο Ουέιντ πανηγύριζαν σαν τρελοί. Κάπου εκεί, όμως, το πράγμα στράβωσε.

Οι Ντάλας Μάβερικς έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ξεκάθαρα είναι η πιο σκληρή ομάδα των φετινών πλέι οφς. Το έκαναν με τους Τρέιλ Μπλέιζερς, το έκαναν με τους Θάντερ, τους Χιτ θα άφηναν… παραπονεμένους; Ο τεράστιος Ντιρκ Νοβίτσκι έδωσε δωρεάν αλλά ιδιαίτερα επίπονα μαθήματα μεγαλείου στους υπερόπτες Τζέιμς-Ουέιντ, σκοράροντας τους τελευταίους 9 πόντους της ομάδας του.

19 ολόκληρα χρόνια είχε ομάδα να κάνει αυτό που έκανε το Ντάλας. Από τους τελικούς του 1992 όταν το έκανε το Σικάγο του Μάικλ Τζόρνταν. Οι συγκρίσεις σχετικά με το πόσο μεγάλη αναλογικά είναι η επίδραση του Νοβίτσκι στο σημερινό παιχνίδι του NBA δεν μπορούν παρά να καταδείξουν το μεγαλείο του Γερμανού.

Το NBA φέτος υποκλίνεται στον Νοβίτσκι, κάτι που έγινε και μετά τον 2ο τελικό. Ρον Αρτέστ: «Εντάξει έκανα λάθος που είπα ότι οι Μάβερικς θα το πάρουν σε 6 ματς. Λάθος υπολογισμός. Αν ο ΛεΜπρον κερδίσει αυτό το ένα ματς στο Ντάλας τότε θα βγω επίσημα να πω ότι είναι τεράστιος». Ρότζερ Μέισον: «Τρομερό παιχνίδι. Ο ΝΤΙΡΚ είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Μόλις συζητούσα γιατί ο Νοβίτσκι είναι ο πιο πλήρης επιθετικά παίκτης στο NBA». Μάρτσιν Γκόρτατ: «Τι απίστευτο παιχνίδι. Ντιρκ είναι ο καλύτερος! Ουάου τι παιχνίδι!!! Απίστευτο!».

Οι βασιλιάδες των ανατροπών!

Πρώτος γύρος, 6ο παιχνίδι στο Πόρτλαντ, οι Μπλέιζερς προηγούνται 31-19 με 9:32 ακόμα στη 2η περίοδο. Οι Μάβερικς γυρίζουν από το -12 και κερδίζουν 96-103!

Ημιτελικά Δύσης, 1ο παιχνίδι στο Λος Άντζελες, οι Λέικερς προηγούνται με 60-44 με 9:52 να απομένουν στην 3η περίοδο. Οι Μάβερικς γυρίζουν από το -16 και κερδίζουν 94-96!

Τελικοί Δύσης, 4ο παιχνίδι στην Οκλαχόμα Σίτι, οι Θάντερ προηγούνται με 99-84 με 4:50 να απομένουν στην 4η περίοδο. Οι Μάβερικς επιστρέφουν από το -15 και κερδίζουν με 105-112 στην παράταση!

Και τώρα τελικοί NBA, 2ο παιχνίδι στο Μαϊάμι, οι Χιτ κερδίζουν 88-73 με 6:20 να απομένουν στην 4η περίοδο. Οι Μάβερικς τρέχουν ένα 5-22, ανατρέπουν το -15 και κερδίζουν με 93-95!

Ο απαράμιλλος Ντιρκ!

Οι Μάβερικς δεν είχαν σκοράρει για 8 συνεχόμενες κατοχές. Το σκορ ήταν 88-73 και οι Χιτ είχαν μόλις ολοκληρώσει ένα 13-0. Το ματς έμοιαζε χαμένο, καθώς οι Μάβερικς για δεύτερη φορά στο ματς είχαν δεχτεί μεγάλο σερί (15-1 στις δύο πλευρές της ανάπαυλας το άλλο).

Όμως, μετά ήρθαν απανωτές καλές άμυνες από τους Μάβερικς, 6 συνεχόμενοι πόντοι από τον Τέρι για το 88-79, Μάριον, Κιντ και Τέρι πήγαν την ομάδα στο 90-84, με τους Χιτ να μαρκάρουν όλοι τον Νοβίτσκι κι αυτός να μοιράζει ασίστ. Και μετά ο Γερμανός απλώς αποφάσισε ότι έπρεπε να κερδίσει το ματς.

Καλάθι στο 2:44 για το 90-88, αριστερό λέι απ στον αιφνιδιασμό για το 90-90 με 57 δευτερόλεπτα για το τέλος, τρίποντο για το 90-93 με 27 δευτερόλεπτα να απομένουν και το τρομερό λέι απ στα 3,5 δευτερόλεπτα για το νικητήριο 93-95. Πήρε την μπάλα, οι Χιτ δεν έπαιξαν νταμπλ τιμ, πέρασε τον Μπος, δεν συμβιβάστηκε με κάποιο σουτ και γλυκά, ψύχραιμα άφησε την μπάλα στο διχτάκι. Ή όπως έγραψε και το nba.com «το λέι απ του Νοβίτσκι ήταν απαλό, όπως το άγγιγμα της γιαγιάς σας».

Τα λάθη των Χιτ

Η χαρά του ενός είναι η λύπη του άλλου και η ανατροπή του ενός είναι η κατάρρευση του άλλου. Αυτό έπαθαν οι Χιτ. Μετά το τρίποντο του Ουέιντ για το 88-73 το Μαϊάμι είχε 9 συνεχόμενα άστοχα εντός παιδιάς σουτ, 2 λάθη και 2/2 βολές ως το τρίποντο του Τσάλμερς και την προσευχή του Ουέιντ στην εκπνοή. Δηλαδή, στα τελευταία 6:30 του ματς είχε 1/11 σουτ εντός παιδιάς.

Ο Έρικ Σπέλστρα είπε για την επίθεση της ομάδας του στο διάστημα αυτό μια λέξη: «Αχαρακτήριστη». Όμως, κι αυτός έχει τεράστιες ευθύνες για το θέαμα των Χιτ στο τέλος του αγώνα. Μιλάμε για τελικό, όχι για ένα ματσάκι κανονικής περιόδου. Ένας προπονητής πρέπει να επιβάλλεται στους αστέρες του σε τέτοιες στιγμές.

Αντιθέτως, ο Σπέλστρα άφηνε τον Τζέιμς και τον Ουέιντ να παίρνουν την μπάλα από τα χέρια του Τσάλμερς που έπαιζε στον άσο, να κάνουν ντρίμπλες για 10-15 δευτερόλεπτα, να βγάζουν όλους τους υπόλοιπους εκτός επίθεσης και να ολοκληρώνουν με «σκοτωμένα» και χωρίς τύχη σουτ στο τέλος των επιθέσεων. Οι δύο τους έκαναν τα 7 από τα 11 τελευταία εντός παιδιάς σουτ και δεν πέτυχαν κανένα.

Ο Σπέλστρα σε όλη την 4η περίοδο είχε τον Μάριο Τσάλμερς στον άσο και τον Μάικ Μπίμπι στον πάγκο. Ο Μπίμπι μέχρι τότε είχε 14 πόντους με 4/7 τρίποντα και 4 κλεψίματα. Θέμα σύγκρισης στον τομέα της εμπειρίας δεν υπάρχει, ο Τσάλμερς είναι 3 χρόνια στη λίγκα, ο Μπίμπι 12. Ο Τσάλμερς ήταν αρκετά καλός ως το τελευταίο εξάλεπτο, ενώ είχε και το τρίποντο της ισοφάρισης στο 93-93. Όμως, στο τελευταίο εξάλεπτο ήταν ανήμπορος να αντισταθεί στους δύο αστέρες, να οργανώσει, να κρατήσει την μπάλα, να μην αφήσει τους Τζέιμς και Ουέιντ να καταστρέψουν το παιχνίδι της ομάδας τους. Βέβαια, δεν φταίει μόνο αυτός. Για κάτι τέτοια υπάρχει ο προπονητής στην άκρη του πάγκου.

Η μαγκιά του Τσάντλερ και το λάθος του Τέρι

Το σκορ στο 90-90 και οι Μάβερικς στην επίθεση. Ο Τσάντλερ κάνει σκριν σε Τέρι, Κιντ και, τέλος, στον Νοβίτσκι για το τρίποντο της ισοφάρισης: «Είπα στους περιφερειακούς ‘όποιος πρέπει να περάσει από εμένα στο σκριν του Ντιρκ πριν κοιτάξετε στη δυνατή πλευρά, κοιτάξτε πίσω στην αδύνατη γιατί νομίζω ότι θα του δώσω ελεύθερο σουτ’. Και το έκανα στην επόμενη επίθεση. Κρατούσα το σκριν γιατί ήξερα, είδαν τον Μπος μπροστά μου, κρατούσα τον Χάσλεμ στο σκριν, οπότε σκέφτηκα ότι ο Νοβίτσκι πρέπει να είναι κάπου πίσω μου ελεύθερος».

Οι Μάβερικς έγραψαν το 90-93 και είχαν τον πρώτο λόγο. Όμως, μετά το τάιμ άουτ ο Τέρι ξεχνιέται τελείως και αφήνει τον Τσάλμερς ολομόναχο στη γωνία για τρίποντο χωρίς κανέναν παίκτη σε απόσταση 4 μέτρων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 93-93.

Ο Κιντ του ρίχνει δολοφονικό βλέμμα. Ο Νοβίτσκι… «τρελαίνεται»: «Στο τάιμ άου ο Ντιρκ άρχισε να μου φωνάζει, ‘Τι σκεφτόσουν;!’. Και πραγματικά ήταν λάθος μου. Και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», είπε ο Τέρι. Μετά που φώναξε στον Τέρι, ο Νοβίτσκι υποσχέθηκε ότι θα… καθάριζε την μπουγάδα αυτός για τον συμπαίκτη του. Αμφέβαλε κανείς ότι θα κρατήσει την υπόσχεσή του;

Μια τραγική άμυνα

Με 24.5 δευτερόλεπτα για το τέλος οι Χιτ είχαν να δώσουν ένα φάουλ, αλλά δεν είχαν τάιμ άουτ. Ουσιαστικά αν δέχονταν καλάθι με 2-3 δευτερόλεπτα, δύσκολα θα έβρισκαν καλό σουτ για να απαντήσουν (όπως κι έγινε). Ο Σπέλστρα αλλάζει παίκτη στον Νοβίτσκι και για την άμυνα τον αναθέτει στον Κρις Μπος.

Ο Κιντ κρατάει την μπάλα χωρίς καν να διακινδυνεύσει ντρίμπλα για 10 δευτερόλεπτα στο κέντρο. Ο Νοβίτσκι βγαίνει με τον Μπος κολλημένο πάνω του. Λάθος πρώτο: οι Χιτ δεν κάνουν φάουλ. Ο Νοβίτσκι πήρε την μπάλα με 10 περίπου δευτερόλεπτα στο ρολόι. Αν του έκανε φάουλ ο Μπος θα ανάγκαζε τους Μάβερικς να ξανακάνουν την ίδια διαδικασία από την αρχή, δηλαδή τον Νοβίτσκι να ξανασπρωχτεί για να ξαναπάρει την μπάλα. Δεν το έκαναν.

Όπως δεν έκαναν ούτε νταμπλ τιμ. Λάθος δεύτερο. Ο Νοβίτσκι μετά το ματς είπε ότι περίμενε να του κάνουν φάουλ. Δεν είπε ότι περίμενε και δεύτερο παίκτη πάνω του. Αλλά μάλλον… τρελάθηκε από τη χαρά του όταν είδε ότι ο Μπος δεν είχε βοήθεια. Με δυο ντρίμπλες τον πέρασε σα σταματημένο και τελείωσε με λέι απ στην πιο κρίσιμη επίθεση του αγώνα. Τα λάθη πληρώνονται. Και όταν έχεις τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο απέναντί σου, προκαλείς τη μοίρα σου. Και συνήθως αυτή… σε βρίσκει.

Χιτ σε απορρύθμιση, Μαβς στον αστερισμό του Ντιρκ!

1-1 και η σειρά μεταφέρεται στο Ντάλας με το Μαϊάμι να πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον ένα ματς αν θέλει να ξαναπαίξει στο γήπεδό του φέτος. Η Χιτ έχουν ακούσει τα εξ αμάξης από το ματς και μετά. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ ήταν καυστικός προς τους Ουέιντ και Τζέιμς λέγοντας: «Ο Ουέιντ και ο ΛεΜπρον ήθελαν να το παίξουν ήρωες στο τέλος. Έπαιζαν βιαστικά και προσπάθησαν να σκοράρουν υπό δύσκολες συνθήκες. Οι Χιτ δεν ήξεραν τι να κάνουν στην επίθεση στα τελευταία λεπτά. Δεν μπορούσαν να σκοράρουν αλλά ούτε και να παίξουν άμυνα».

Το nba.com γράφει ότι οι Χιτ πιάστηκαν αδιάβαστοι πανηγυρίζοντας απέναντι στην ομάδα που φέτος δείχνει ότι μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ανατροπή, ενώ το ESPN το πηγαίνει πολύ πιο μακριά λέγοντας ότι ο 2ος τελικός «ξεγύμνωσε» τους Χιτ δείχνοντας ότι όλα όσα ακούστηκαν γι’ αυτούς μέσα στη σεζόν ήταν αλήθεια: «ο Μπος δεν αξίζει να θεωρείται σουπερστάρ» (σ.σ. τελείωσε με 4/16), «οι Χιτ δεν μπορούν να κερδίσουν δύσκολα ματς που είναι ντέρμπι στο τέλος», «ο Έρικ Σπέλστρα δεν έχει την αξία για να προπονεί σε αυτό το επίπεδο».

Ο Νοβίτσκι έκανε μια ομάδα που μέχρι πριν από μία μέρα ένιωθε κάτι μεταξύ… Superman και Ironman (χαρακτηριστικό το «Μπάτμαν και Ρόμπιν ή Ρόμπιν και Μπάτμαν» για τους ΛεΜπρον και Ουέιντ που ακούστηκε στην απολαυστική αμερικάνικη αναμετάδοση) να νιώθει αδύναμη και να μοιάζει ανήμπορη.

Ο Νοβίτσκι τελείωσε με 24 πόντους και 11 ριμπάουντ, με 9 συνεχόμενους πόντους στο φινάλε, παρά τη ρήξη τένοντα στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού, σκοράροντας μάλιστα τα 2 από τα 3 τελευταία καλάθια του με το αριστερό χέρι. Ο Ρικ Καρλάιλ θυμήθηκε τα νιάτα του: «Έχω παίξει πλάι στον Λάρι Μπερντ όταν ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Τέτοιοι παίκτες δεν πονάνε αυτές τις ώρες. Αν πονάνε, αναγκάζουν τον εαυτό τους να μουδιάσει». Ο Νοβίτσκι μάλλον ανάγκασε το Μαϊάμι να μουδιάσει. Όσο για το τελευταίο καλάθι και την άμυνα των Χιτ που δεν του έκανε νταμπλ τιμ: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην το έχει συναντήσει απέναντί του. Πώς να μη σκοράρει;» είπε ο Καρλάιλ.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Το βίντεο με φάσεις από τον αγώνα και με τους 9 πόντους του Νοβίτσκι στο τέλος:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *